Neispravni TV ometao internet vezu velškog sela 18 mjeseci

Stari TV
20 komentara

Internet provajder za zabačeno selo u Velsu mučio se godinu i po dana da pronađe razlog za izuzetno sporu širokopojasnu vezu, prije nego što ga je konačno pronašao u starom televizoru koji je ometao cijelu mrežu.

Stanovnike malog sela Aberhosan mjesecima je mučio nestabilan pristup Internetu, prije nego što su inžinjeri iz Openreach uspjeli da riješe problem, izvijestio je u utorak ISPreview.

„Kao tim, mjesecima smo suočeni sa tekućim problemom u Aberhosanu. Zbog nemogućnosti da riješimo poteškoće naših kupaca, osjećali smo se frustrirano i neraspoloženo, ali bili smo odlučni da dođemo do srži toga“, rekao je inžinjer Openreacha Michael Jones.

Za problem veze prvo su krivili neispravnu mrežu i stare kablove, ali zamjena nije riješila problem. Tada su inžinjeri posumnjali da elektronski uređaj ometa mrežu i krenuli su u potragu za njim pomoću analizatora spektra.

Njihova slutnja pokazala se tačnom, jer je tim istražnih inžinjera otkrio takozvani „pojedinačni izolovani impulsni šum“ (SHINE), koji se emituje u tom području oko 7 sati svakog dana. Impuls je prouzrokovao smetnje za frekvencije spektra koje koriste lokalne DSL usluge.

„Izvor „električne buke“ pronađen je na imanju u selu. Ispostavilo se da su stanari svakog jutra u 7 ujutro uključivali svoj stari TV koji bi zauzvrat ometao širokopojasnu mrežu za cijelo selo“, objasnio je Jones.

Vlasnici TV uređaja koji stvaraju probleme bili su „ožalošćeni“ saznanjem da su nesvjesno postali izvor internetskih problema za cijelu zajednicu i „odmah su se složili da ga isključe i ne koriste više“.

InternettvVels
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

uzmes 10 starih televizora i ometas moderne aesa radare

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
pozitivan pesimista
3 godine prije

da, da, hoce i lampas vibrator;)

Slonica
3 godine prije

Rudi Čajavec…
Nekad su bile telefonske kartice za javne govornice,pa se govorilo prisloni na ekran pa odbiješ impulse

Brainstorm
3 godine prije

koliko je taj star a jos uvijek radi.
ti narode stiti okolis i sve ekologija a nikakavog zakona protiv proizvodnje smeca.

Max
3 godine prije

Bravo za televizor! LOL

Dokurčilomi
3 godine prije

ISP je mogao ljudima pokloniti nekakav moderniji TV.

Kon
3 godine prije

I netko bi trebao povjerovati u ovu glupost. Kome samo padaju na pamet ovakve gluposti.

Janoš
3 godine prije

Glupost. Pa kako stari TV može sa UHF i VHF područja raditi smetnje na 2,4 i 5.0 GHz. I to cijelom selu. Pa kakva je to profesionalna oprema koja ne filtrira smetnje. Sad će sigurno reći sa je to Huawei oprema i da zato više neće kupovati od kineza.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI