Terorizam: uz algoritamski nadzor na Internetu, sutra, sve u evidenciji?

Nadzor na internetu
6 komentara

Vlada će predstaviti prijedlog zakona koji bi trebao ojačati prevenciju terorističkih činova. Među planiranim mjerama, povećano praćenje podataka internetske veze za sve korisnike. Gérald Arboit, stručnjak za obavještajnu službu, kažnjava “mjeru odijevanja” čiju učinkovitost još treba dokazati. Objašnjenja.

Slučajnost kalendara ili politička prilika ugrabljena u hodu? Nekoliko dana nakon islamističkog napada u Rambouilletu koji je odnio život administrativnog pomoćnika gradske policijske postaje, izvršna vlast namjerava pokazati da djeluje kako bi ojačala sredstva za borbu protiv terorizma. Stoga ove srijede, 28. travnja, Gérald Darmanin mora Vijeću ministara predstaviti prijedlog zakona koji se odnosi na sprečavanje terorističkih djela i obavještajne službe.

Čini se da vlada želi posebno inzistirati na komponenti internetskog nadzora. U nedjeljnom časopisu od 25. travnja, ministar unutarnjih poslova na taj je način naznačio da će se u tekstu posebno osigurati “pribjegavanje algoritmima, odnosno automatizirana obrada podataka o povezivanju, od strane DGSI [Generalne uprave za unutarnju sigurnost, uredništvo Bilješka] “. Drugim riječima, obavještajne službe imale bi mogućnost masovne analize URL adresa web stranica koje su posjetili Francuzi.

“Za obavještajne službe to će značiti puno više posla s puno manje proračuna i ljudi”, predviđa Gerald Arboit, obavještajni stručnjak, pred mikrofonom Sputnjika.

Za direktora istraživanja u Francuskom centru za obavještajno istraživanje (CF2R), ovaj zakon ne „ mijenja radikalno stvari” u borbi protiv terorizma u Francuskoj. U kutijama već nekoliko mjeseci, cilj teksta je uključiti u zakone mjere koje su dotad bile vremenski ograničene i eksperimentalno uvedene obavještajnim zakonom iz 2015. “Koristimo napad Rambouilleta da predstavimo ovaj dugo planirani projekt i da isti dobije legitimitet medija”, pozabavio se Gerald Arboit.

“Još smo jako daleko od onoga što Amerikanci rade”

Konkretno, algoritmi će moći pregledati sve URL adrese web stranica koje posjećuju korisnici Interneta, posebno kako bi otkrili povezanost i mogući interes pojedinca za stranice povezane s terorizmom. Stoga će obavještajne službe moći definitivno pribjeći poznatim “crnim kutijama” koje se doživljavaju od 2017. Njihova je uloga prikupljanje i analiza metapodataka, odnosno svih perifernih informacija koje daju kontekst sadržaju. U teoriji, oni ne mogu pročitati sadržaj poruke poslane na mreži, već jednostavno unakrsno provjeravaju potencijalno sumnjive ili osjetljive podatke kako bi otkrili moguće prijetnje ili pripreme za napad. Algoritmička tehnika koja strahove za pojedinačne slobode stavlja u perspektivu, uvjerava našeg sugovornika. “Još smo uvijek daleko od onoga što Amerikanci rade, na primjer. U Francuskoj nemamo NSA [Agenciju za nacionalnu sigurnost, američku obavještajnu agenciju]! Imamo samo tri crne kutije koje bi trebale sadržavati algoritme za borbu protiv terorizma. Francuska ostaje “mala igrač” na ovoj razini!”, Lansira Gérald Arboit.

“Računalni podaci već su zabilježeni kolačićima i postoji velika vjerojatnost da će se čuvati i dulje od pet godina, s obzirom na ciljane oglašivačke e-poruke koje primamo! To nije zastoj za javne slobode jer će podaci biti anonimni. To je čak i dodatna zaštita u usporedbi s komercijalnim web mjestima: nema kršenja pojedinačnih sloboda”, kaže obavještajni stručnjak.

U istom smislu, tekst zakona produžuje razdoblje autorizacije računalne tehnike prikupljanja podataka na dva mjeseca i olakšava presretanje korespondencije koju razmjenjuje satelit. Daljnji dokaz da vlada “banka na umjetnoj inteligenciji” u borbi protiv terorizma, kaže istraživač CF2R. “Činjenica da žele zadržati podatke o vezi i digitalne stavove pomažu u nalaganju algoritama”, analizira on.

Dana 21. travnja, Državno vijeće potvrdilo je, na žalost branitelja pojedinačnih sloboda, opće zadržavanje podataka o povezanosti izvan iznimnih situacija u sigurnosnim situacijama, odbijajući tako primjenu presude Suda EU (CJEU) koja je sa svoje strane smatrala da je takva odredba u suprotnosti s temeljnim pravima.

“Komunikacija više od bilo čega drugog”

Međutim, djelotvornost ovih mjera još nije dokazana. Krajem 2019. Le Monde je otkrio da je od pedeset i devet napada onemogućenih u prethodnih šest godina, samo jedan bio zahvalan  predviđenim digitalnim nadzorom. “Obično ne postoji utvrđeni plan za terorističku akciju. Sada smo na bezobzirnim postupcima: ti će ljudi uvijek ići ispod radara, kakve god mjere poduzeli”, dešifrira Gérald Arboit.

“Mi se bavimo komunikacijom više od bilo čega drugog. Podaci se ionako preuzimaju unatrag i ne mogu spriječiti teroristički napad ili napad prije nego što se dogodi. ”

Stoga ništa ne govori da se strategija koju prikazuje vlada neće isplatiti u borbi protiv terorizma. Suočeni s onim što stručnjak za islam Gilles Kepel sada naziva “atmosferskim džihadizmom”, po definiciji nepredvidljivim i neotkrivenim, resursi dostupni obavještajnim službama djeluju vrlo oskudno. Posljednja tri napada počinjena u Francuskoj zapravo nisu počinili pojedinci iz spisa S. “Već bismo trebali definirati stanje prijetnje: to se može učiniti samo ljudskim sredstvima, a ne stalnim nadzorom tehničkim sredstvima”, upozorava Gérald Arboit. “Mi se bavimo oblačenjem, a ne preispitivanjem antiterorističkog razmišljanja u Francuskoj”, kaže istraživač.

InternetnadzorTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
max
2 godine prije

Ocito da je ulaganje u tzv Arapsko proljece prispjelo na naplatu zapadnim liberalnim demokrarskim itd itd eu vladama.Kako bi nasi stari rekli ko sa vragom tikve sadi o glavu mu se razbijaju.

Starina
2 godine prije

Uskoro slijedi ćuza za posjećivanje ovog portala, zato logičari nauživajte se još malo… 😎😂

Lucija, prva
2 godine prije

“Le Monde je otkrio da je od pedeset i devet napada onemogućenih u prethodnih šest godina, SAMO JEDAN bio zahvalan predviđenim digitalnim nadzorom.”

“Podaci se ionako preuzimaju unatrag i ne mogu spriječiti teroristički napad ili napad prije nego što se dogodi. ””

Pa? Čemu ovo služi?
A da platite kompanijama koje su vlasnici “tražilica”? 🙃

Max
2 godine prije

Članak je loše preveden I teško razumljiv. Ali koliko sam dhvatio to je potpuni nadzor.

Boba Lazarević
2 godine prije

Budućnost u stilu Minority Reporta me manje plaši kad znam da Google Translateov AI, zvan Nina, i dalje ne uspijeva pošteno prevesti članke na hrvatski.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI