Starlink internet bilježi rekordnu brzinu preuzimanja

SpaceX Starlink
10 komentara

Do razvoja dolazi nekoliko dana nakon što je SpaceX lansirao treću seriju Starlink satelita u nisku Zemljinu orbitu. Do 2027. godine privatna svemirska kompanija planira da stvori “sazvježđe” od 12.000 satelita koji bi pružali broadband Internet velike brzine širom svijeta.

Internet kompanije Starlink pokazao je rekordno veliku brzinu preuzimanja, izvijestio je Vccftech, pozivajući se na test sproveden u Njemačkoj. Prema izvještaju, stanovnik grada Kassel je dijelio podatke uz prikazanu brzinu prenosa od rekordnih 542 Mbps (megabita u sekundi). Test je takođe pokazao brzinu otpremanja od 38 Mbps i latenciju (kašnjenje) – vrijeme potrebno za prenos podataka između prvobitnog izvora i odredišta – od 9 milisekundi.

Drugi test pokazao je još impresivnije rezultate, s brzinom preuzimanja koja je dostigla 560 Mpbs. Međutim, latencija je porasla na 13 milisekundi. Kada je pojedinac svoja saznanja objavio na forumu za raspravu Reddit, jedan korisnik ga je savjetovao da obriše kolačiće preglednika i ponovo pokrene testove. Međutim, oni nisu usporili Internet kompanije Starlink i došlo je do sličnih rezultata.

Vijest dolazi mjesec dana nakon što je Vccftech izvijestio da je stanovnik Kalifornije zabilježio brzinu prenosa od 200 Mbps. SpaceX je do sada stavio više od 1.600 satelita u nisku Zemljinu orbitu. Njih 90 odsto je u funkciji i pružaju beta fazu satelitskog interneta pojedincima iz različitih krajeva svijeta. Ranije ovog mjeseca, kompanija je izvijestila da se više od 500.000 prijavilo za test program „Better than nothing data“.

Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
1 godina prije

Super. Sad ćemo pornić moći downloadati za 5 sekundi brže.

Ecco
1 godina prije

Skynet, polako nas pripremaju na “svjetlu budućnost”.

Singidunum
1 godina prije

Gde je sad povika na njegov štetni uticaj po čoveka i prirodu?
U jučerašnjoj temi, na ovom portalu, o štetnosti 5G mreže dalo se svašta pročitati.
Voleo bih da ti vajni stručnjaci objasne kako to radi ova konekcija i zašto je ona nije štetna a 5G je štetan?

Hugo de Payens
1 godina prije

nadam se da ne svijetle više uprotivno nečemo vidjet ni zviijezde ni planete koje utječu na život ko i sunce i mjesec al u manjoj mjeri,,a tek kad počnu sudati….alo moskva vadi samove….

Max
1 godina prije

Uh što je brz.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI