Naši Skandinavci

Logicno.com
0
0

Danski i švedski glumci koji imaju srpsko, hrvatsko i bosanskohercegovačko poreklo

Malo je poznato da postoje glumci i glumice iz Srbije, Hrvatske i Bosne koji su aktivno prisutni u nordijskoj kinematografiji.

Javnosti u regionu poznati su glumci koji vode poreklo iz bivših jugoslovenskih republika koji su se afirmisali u američkoj i evropskoj kinematografiji. Međutim, ono što je manje poznato su „naši Skandinavci“, glumci rođeni u Srbiji, Hrvatskoj, BIH i Crnoj Gori koji su izgradili glumačku karijeru u Danskoj i Švedskoj.

Uspon danskog filma počeo je devedesetih godina sa filmovima reditelja Larsa von Trira, Tomasa Vinterberga, Suzan Bir, Nikolasa Vindinga Refna. Danas je danska kinematografija jedna od cenjenijih.

Refnova trilogija Diler, čiji prvi deo je izašao 1996, upoznao je gledaoce sa glumcima Zlatkom Burićem i Slavkom Labovićem. Zlatko Burić rođen je 1953. u Osijeku gde je glumio u Dramskom studiju, 1981. se zbog braka sa danskom državljankom seli u tu zemlju i uči jezik, 1996.  dobija jednu od zapaženijih uloga u filmu Diler i od tada njegova karijera ide uzlaznom putanjom. Slavko Labović je rođen 1962. u Kolašinu, u Crnoj Gori. U detinjstvu se preselio sa roditeljima u Dansku. On je naturščik (glumac koji se nije školovao za taj poziv) i izabran je na kastingu za pomenuti film Diler. 1999. dobija ulogu u poznatom filmu U Kini jedu pse. On je ostvario  tipske uloge koje jesu uske po rasponu glumačkih mogućnosti, ali su upečatljive. U ovom filmu glavnu ulogu igra glumac Dejan Čukić koji je rođen u Beranu 1966. On je završio Dansku nacionalnu teatralnu školu i od tada je ostvario niz uloga kako u klasičnom pozorišnom repertoaru, tako i na filmu. Tu istu školu završile su Marijana Janković i Danica Ćurčić koje, takođe, pored filmova i serija glume i u pozorištu. Marijana Janković, rođena 1982. u Crnoj Gori, došla je sa roditeljima u Dansku kada je imala sedam godina. Ostvarila je zapažene uloge u filmovima Sve će biti dobro (2010), Zver (2011) i Zatvoreni slučajevi (2014), kao i u seriji Naslednici (2014). Danica Ćurčić je rođena 1985. u Beogradu, a u Dansku se preselila u detinjstvu. U filmu Ćutljiva srca iz 2014. pokazala se kao karakterna glumica koja uspešno iznosi emotivno zahtevne uloge. Glumila je u popularnim serijama Valander (2005) i Most (2011).

Kada je reč o švedskoj kinematografiji dva poznatija glumca koji vode poreklo iz bivše Jugoslavije su Dragomir Mršić i Željko Santrač. Poznato je da se Mršić koji je rođen 1969. u Prijedoru, u BiH, preselio se u Švedsku sa dve godine. On je imao kriminalnu prošlost, a u mladosti je ležao u švedskom zatvoru. Po izlasku iz zatvora zapazili su ga filmski stvaraoci, pa je u budućnosti dobijao manje, ali upečatljive, tipske uloge u kojima je vešto i sugestivno iznosio likove grubijana. Mršića je gluma definitivno udaljila od kriminala. Željko Santrač rođen je 1965. i završio je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U Švedsku se preselio devedesetih godina. Njegova žena, takođe glumica, Suzana, rođena je u Geteborgu gde su se njeni roditelji šezdesetih godina preselili iz Subotice. Bračni par Santrač angažovan je više u pozorištu nego na filmu i televiziji.

Svi navedeni glumci ostvarili su karijere i dalje ih grade u danskoj i švedskoj kinematografiji, dok neki mogu da se vide i u nekim od američkih, evropskih, srpskih i hrvatskih filmskih ostvarenja. Svi oni govore danski, švedski, engleski, srpski i hrvatski jezik, građani su Danske ili Švedske, ali se ne odriču svog porekla.

Danica ĆurčićDejan ČukićDragomir MršićkinematografijaMarijana JankovićSlavko LabovićŽeljko SantračZlatko Burić
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI