fbpx

Laži, besramne laži i studije o cjepivima

Lidija Gajski - Cjepiva - Portal Logično

U predstojećem Svjetskom tjednu cijepljenja liječnici i javnost bit će ponovo bombardirani tvrdnjama o neupitnoj korisnosti ovog medicinskog postupka. Ove godine promotori cijepljenja imaju i novi argument – nedavno objavljenu veliku znanstvenu studiju kojom je otklonjena veza cjepiva i autizma. Je li ta veza ovim istraživanjem doista osporena i mogu li se iz njega izvesti neki drugi i drugačiji zaključci, pročitajte u analizi Lidije Gajski.

Nedavno je svjetlo dana ugledao još jedan znanstveni rad koji odbacuje povezanost cjepiva i autizma (1). Riječ je o jednoj iz niza epidemioloških studija koje dolaze iz Danske. Na uzorku od gotovo 660 000 danske djece Anders Hviid i suradnici usporedili su djecu cijepljenu MMR cjepivom (vakcina protiv ospica, zaušnjaka i rubeole) s onom koja nisu cijepljena tim cjepivom i zaključili da MMR cjepivo ne povećava vjerojatnost autizma.

Vijest o studiji munjevito se proširila svijetom. Studija je objavljena u medicinskom časopisu Annals of Internal Medicine 5. ožujka 2019.; isti je dan osvanula u glavnim nacionalnim medijima. Štoviše, britanski Guardian piše o njoj već 4. ožujka, u naš Jutarnji list 5. ožujka u 00:00 h. Svi su članci slično opremljeni, gotovo identičnog naslova (Velika studija potvrdila: cjepivo ne uzrokuje autizam) i s tekstom u kojem se nalaze jednake rečenice i citiraju iste organizacije i ljudi koji uvjeravaju čitatelja da je svaka sumnja o vezi cjepiva i autizma ovom studijom otklonjena. Onome tko se razumije u znanstvena istraživanja, međutim, jasno je da je već naslov neistinit, jer nijedna epidemiološka studija ne može niti dokazati niti otkloniti uzročnu povezanost dviju pojava. O manipulaciji kojom se neistiniti zaključak studije implicitno generalizira na sva cjepiva i na sve populacije da i ne govorimo.

Način na koji je istraživanje lansirano upućuje na koordiniranu akciju iz globalnog centra političko-ekonomske moći. Osim distribucije, na ekonomsko-političku pozadinu upućuje i sam nastanak studije.

Studiju financira zaklada vezana uz farmaceutsku industriju

Istraživanje Hviida i suradnika financirala je Zaklada Novo Nordisk i dansko ministarstvo zdravstva (u izvještaju o studiji nema podatka o omjeru ulaganja; realna je pretpostavka da je većinu platila Zaklada). Zaklada Novo Nordisk vrijedna je 49,1 milijardu USD i najveća je zaklada u Danskoj. Definira se kao „danska zaklada s korporativnim interesima“ koja s jedne strane „podupire znanstvene, društvene i humanitarne ciljeve“, a s druge strane „posjeduje kompanije i u njih investira“. Usredotočena je na medicinsko liječenje i istraživanje te dodjeljuje novac za istraživanja u javnom i privatnom sektoru (2,3).

Zaklada je vlasnik jedne od većih svjetskih farmaceutskih kompanija Novo Nordisk, biotehnološke tvrtke Novozymes, te udjela u više od 75 drugih kompanija. Dividende iz profita tih firmi čine prihod Zaklade, a o njemu, kao i o drugim komercijalnim aktivnostima Zaklade brine Novo Holdings, tvrtka kćer unutar Zaklade (2,3). „Cilj Novo Holdings-a je da upravlja donacijama Zaklade i investira njenu imovinu kako bi osigurala da Zaklada dobiva zadovoljavajući financijski povrat“ (4).

Većina prihoda Zaklade dolazi iz kompanije Novo Nordisk. Iz pozicije te tvrtke cilj je Zaklade da „pruži stabilan temelj za komercijalne i istraživačke aktivnosti Novo Nordiska“ i da „podržava Novo Nordisk u postizanju njegove vizije osiguravajući kompetitivne financijske rezultate“. „O svim strateškim i operativnim pitanjima odlučuje jedino Odbor i Izvršna uprava Novo Nordiska. Preklapanje članstva u odborima osigurava da Zaklada i Novo Nordisk dijele zajedničku viziju i strategiju“ (5). Sadašnji predsjednik Zaklade Lars Rebien Sørensen na mjesto člana Upravnog odbora, a onda i predsjednika, došao je nakon 34 godine provedene u kompaniji Novo Nordisk, od čega zadnjih 16 godina na poziciji predsjednika i izvršnog direktora kompanije (6).

Novac za financiranje studije Hviida i suradnika dolazi, dakle, od farmaceutske industrije. Riječ je o jasnom sukobu interesa. Činjenica da Novo Nordisk ne proizvodi cjepiva (proizvodi tek jedan sastojak – CTAB) ne umanjuje njegov značaj jer su akteri farmaceutskog biznisa na globalnoj razini višestruko povezani, umreženi i ujedinjeni zajedničkim interesom – prodajom svojih proizvoda.

Sukob interesa vezan uz ovu studiju, međutim, ovdje ne završava.

Pokrovitelj studije je ustanova koja zarađuje na cjepivima

Svi autori istraživanja dolaze iz danskog Državnog instituta za serume (Statens Serum Institut). Stoga tu ustanovu treba smatrati institucionalnim pokroviteljem studije. I čimbenikom institucionalnog sukoba interesa. Zbog čega?

Riječ je o zavodu utemeljenom još 1902. godine za potrebe proizvodnje i opskrbe Danaca serumom protiv difterije. Ubrzo je unutar njega razvijena proizvodnja drugih antiseruma, dijagnostičkih testova i cjepiva; Danska je bila prva europska zemlja koja je svojim građanima ponudila cjepivo protiv dječje paralize. Uz financijsku pomoć Rockefellerove zaklade otvoren je odjel za epidemiologiju, a razvijena je i intenzivna znanstvena djelatnost, pa je SSI postao jedan od vodećih danskih istraživačkih instituta. Posebno se ističu istraživanja svjetske razine na području epidemiologije i na području vakcina, uključujući razvoj novih cjepiva (7). Sa SSI dolazi, u cijelosti ili djelomično, i niz ranijih studija s cjepivima poznatih kao „danske“ studije.

Statens Serum Institut

Statens Serum Institut – (Izvor: https://www.dr.dk)

S vremenom, cjepiva su postala najunosniji proizvod Instituta. Godine 2002. donosila su polovinu prihoda i 80 % profita, bilježila su najveći rast i predstavljala naročito važan izvozni proizvod. Naime, premda u vlasništvu države, SSI je desetljećima poslovao kao profitno poduzeće. Još donedavno na njegovoj se internetskoj stranici moglo pročitati da mu je cilj biti „visoko profitabilno i prepoznato nacionalno i internacionalno poduzeće za biotehnološka istraživanja, proizvodnju i usluge“. Njegovi komercijalni poslovi vođeni su na tipičan korporativni način, s godišnjim izvještajima koji uključuju stavke poput povrata investiranog kapitala, bilance i novčanih tokova (8).

Znanstveno-istraživački rad, kao jedna od glavnih djelatnosti, nužno se odvija u skladu s poslovnom politikom Instituta, odnosno njegovim financijskim interesima. To znači da nalazi istraživanja moraju poticati prodaju proizvoda i otkloniti mogućnost isplata radi štete. Čak i onda kad se to kosi sa znanstvenom čestitošću i dobrobiti korisnika testiranog proizvoda. S tim će se složiti svatko tko razumije pravila tržišnog poslovanja.

Mark Blaxill, s diplomom biznisa Sveučilišta Harvard, autor je studije o sukobu interesa u vezi s ranijim danskim istraživanjima koja su otklonila vezu cjepiva i autizma (8). Ta su četiri istraživanja 2002. i 2003. godine objavljena u vodećim medicinskim časopisima i bila su ključna za prihvaćanje postavke o sigurnosti cjepiva na globalnoj znanstvenoj i institucionalno-političkoj razini (9-12). Blaxill je uvjeren da rezultati ovih studija ne mogu biti objektivni i vjerodostojni jer postoji jasan financijski interes u njihovu ishodu – predmet testiranja bila su cjepiva koja proizvodi SSI, a autori istraživanja bili su zaposleni u Institutu ili su s njime bili povezani.

Tek nedavno, 2016. i 2017. godine SSI, odnosno danska država većinu proizvodnje i poslova vezanih uz cjepiva prodali su dvjema privatnim kompanijama (7). No interes Instituta u cjepivima i dalje se nastavlja. Aktivnosti su danas usmjerene na „obećavajuće nove vakcine“ i „proizvodnju sintetičkih cjepiva temeljenih na rekombinantnom proteinu ili DNA“. Radi se i na sastojcima cjepiva poput novih adjuvansa. Osim toga Institut je zadužen za kupovinu i opskrbu cjepiva za danske potrebe (13).

U svome sastavu Institut i danas ima Odjel za korporativne poslove i Odjel za poslovni razvoj koji se ponosi s „više od 150 godina specijalizacije u patentiranju, znanosti o lijekovima, razvoju lijekova, poslovnim analizama, evaluaciji tržišta, pregovaranju i komercijalizaciji“. Tu se i dalje razrađuju „poslovne strategije“, „vrednuju komercijalni potencijali“ i „optimiziraju vrijednosti uz istodobno ograničavanje izloženosti riziku svih inovacija“ (14).

Premda je veći dio posla s cjepivima prodan privatnim tvrtkama, proizvodnja cjepiva nastavljena je u prostorima Instituta. Realna je pretpostavka da su zadržani isti zaposlenici. Uključujući one na višim pozicijama, s dugogodišnjim profesionalnim i materijalnim interesom vezanim uz Institut.

Autori imaju osobni interes u ishodu studije

U spomenutoj analizi sukoba interesa Mark Blaxill je analizirao četiri danske studije – tri koje su otklonile vezu tiomersala, sastojka cjepiva koji sadrži živu, s pojavom autizma, te jednu studiju koja je otklonila vezu MMR cjepiva i autizma. Od ukupno 17 koautora tih istraživanja identificirao je šest zaposlenika Statens Serum Instituta. Svo šestoro sudjelovalo je u izvedbi prvih triju studija i najmanje po jedan bio je koautor sve četiri studije. Imali su aktivnu ulogu u svim aspektima istraživanja. Trojica su bili članovi odjela za cjepiva i profitnog centra u SSI-u i obnašali su upravljačke funkcije u Institutu. U izvještajima studija publiciranim u medicinskim časopisima, nijedan autor nije prijavio sukob interesa (8).

Autori prema organizacijama (izvor: https://www.safeminds.org/)

Autori prema organizacijama (Izvor: https://www.safeminds.org)

Raščlanjujući veze među autorima studija, Blaxill nalazi da je šestoro istraživača iz SSI-a povezano međusobno, ali i s ostalim autorima, od kojih je šest zaposlenika Sveučilišta u Aarhusu, a tri američkog nacionalnog Centra za kontrolu bolesti (CDC). Njihove znanstvene i druge aktivnosti otkrivaju razgranatu mrežu kojom su međusobno višestruko povezani na osobnoj i institucionalnoj razini. Pri tom zaposlenici SSI-a, odnosno SSI kao ustanova, drže središnje pozicije (8,15).

Četiri temeljna autora koji povezuju ključne organizacije (izvor: https://www.safeminds.org/)

Četiri temeljna autora koji povezuju ključne organizacije (Izvor: https://www.safeminds.org)

U kontekstu moralnog integriteta istraživača, značajno je spomenuti koautora dviju studija, Poula Thorsena, tadašnjeg zaposlenika američkog CDC-a i Sveučilišta u Aarhusu. On je u to vrijeme protuzakonito prisvojio više od milijun USD koji je CDC namijenio istraživanju autizma. Američko ministarstvo zdravstva optužilo ga je za elektroničku prijevaru i pranje novca i za njim raspisalo federalnu tjeralicu (16).

Najnovija studija iz 2019., objavljena godinama nakon onih na koje se odnosi Blaxillova analiza, svjedoči o kontinuitetu u praksi produkcije danskih studija. Dvojica od četiri njezina autora pripadaju mreži koju je opisao Blaxill. Anders Hviid, jedna od središnjih figura u mreži autora ranijih studija, ovdje se pojavljuje kao prvi autor i predstavlja istraživanje u javnosti. Drugi, Mads Melbye, koji je u vrijeme koautorstva u prijašnjim studijama obnašao funkciju voditelja Odjela za epidemiološka istraživanja u SSI-u, danas je predsjednik i izvršni direktor Statens Instituta.

Obojica su, kao i druga dva autora i zaposlenika SSI-a, Jørgen V. Hansen i Morten Frisch, dakle, u profesionalnom i financijskom sukobu interesa. Jednostavno rečeno, istražuju i pišu da bi zadržali posao, odnosno upravljačku poziciju te unaprijedili znanstvenu i poslovnu karijeru. Povrh toga, u izjavi o sukobu interesa koja je priložena studiji, A. Hviid i osobno prijavljuje primanje novca od Zaklade Novo Nordisk. Isto čini J. V. Hansen (1).

Nije nevažno da i članovi uredništva časopisa u kojem je studija objavljena deklariraju financijsku vezu s proizvođačima lijekova – zamjenica urednice časopisa posjeduje dionice farmaceutskih kompanija Eli Lilly i Pfizer, zamjenica urednika za statistiku dionice kompanija Pfizer i Johnson & Johnson, a suprug glavne urednice časopisa dionice u biotehnološkoj kompaniji Targeted Diagnostics and Therapeutics (1).

Svatko tko je iole upućen u zakonitosti poduzetničkog poslovanja, ali i znanstvene djelatnosti, s velikom će sumnjom gledati na istraživanje opterećeno ovakvim ozbiljnim i višestrukim, institucionalnim i individualnim sukobom interesa (17,18). No oni neupućeni i naivni možda vjeruju da iz činjenice da autori studije dobivaju novac od farmaceutskih kompanija i da njihov poslodavac zarađuje na cjepivima, ne mora nužno slijediti neobjektivnost i pristranost. Premda obilje znanstvene literature uvjerljivo dokazuje da financijski motiv snažno utječe na nalaze istraživanja, danske se studije mogu analizirati i neovisno o toj činjenici, gledajući samo njihov dizajn i metologiju.

Danske studije su nevaljane

Danske, kao i gotovo sve studije na temu cijepljenja, epidemiološke su studije. Takva istraživanja opisuju i prate zdravstvena stanja u različitim, već postojećim populacijskim skupinama. Ona ne mogu dokazati uzročnost između dviju ili više pojava jer su u tako postavljenim skupinama prisutni tzv. zbunjujući čimbenici, poznati i nepoznati. Puno su bliže otkrivanju uzročnosti eksperimentalne kliničke studije ili pokusi, nažalost vrlo rijetki na području vakcinologije. U kliničkim pokusima metodom slučajnog odabira ispitanici se uključuju u grupu onih koji se neće cijepiti i u grupu onih koji će se cijepiti, i onda se u jednoj i u drugoj grupi nepristrano („slijepo“) registriraju klinički ishodi poput razbolijevanja od zaraznih i drugih bolesti, komplikacija i dužine života.

Epidemiološke studije ne mogu zaključivati o uzročnosti između cijepljenja i bolesti, no ono što mogu jest demonstrirati povezanost, odnosno ukazati na mogućnost, tj. manju ili veću vjerojatnost uzročnosti. U tom smislu, dakle, mogu biti od pomoći, uz uvjet da su metodološki valjane. To međutim, ovdje nije slučaj.

Studije iz 2002. i 2003. godine
Više je znanstvenika proučilo danske studije iz 2002. i 2003. godine i došlo do zaključka da su loše osmišljene i izvedene te se njihovi nalazi ne mogu smatrati ispravnima i istinitima. Autori skupine Coalition of Safe Minds, potom Brian Hooker, profesor biologije sa Sveučilišta u Reddingu te James Lyons-Weiler, vrhunski istraživač na širokom polju različitih tema, obrazložili su to u preglednim člancima u kojima citiraju znanstvene radove i uključuju vlastite analize (19-21). Slijede neka od njihovih zapažanja.

Svi su kritičari uočili velik broj metodoloških grešaka; neke od njih priznali su i sami autori danskih studija. Epidemiološka istraživanja općenito su podložna pogreškama u izboru slučajeva, odnosno uzorku ispitanika koji se uključuju u istraživanje; ispitanici se često izabiru, odnosno isključuju prema nejasnim, pristranim ili nedosljednim kriterijima. U danskim studijama zabilježena je podzastupljenost i manipuliranje s određenim dobnim skupinama. Nadalje, nije bila omogućena identifikacija podgrupa rizične djece. Jednu od najozbiljnijih teškoća u epidemiološkim studijama predstavlja činjenica da u skupinu cijepljenih u samom početku ulaze zdravija djeca; ona boležljiva ili s većom sklonošću za razvoj neurorazvojnog poremećaja poput braće autistične djece, izbjegavaju cijepljenje i ulaze u grupu necijepljenih. Na kraju istraživanja cijepljena su djeca zdravija, no ne nužno radi cijepljenja (engl. healthy user bias).

Velik broj ispitanika u tijeku istraživanja isključen je ili je nestao bez jasnih objašnjenja. Ispitanici nisu bili dovoljno dugo praćeni; do kraja istraživanja u skupini mlađe djece bolest se još nije stigla razviti, a značajan broj još nije ni dobio cjepivo.

Upadljiva slabost svih danskih studija je manjkavost podataka o ispitanicima, postupcima i ishodima. Nepoznat je zdravstveni status djece, kao i njihove nasljedne karakteristike, a cjepni status je za mnoge nepotpun. Nedostaju podaci o postupku vakcinacije – vrsti i sadržaju cjepiva, proizvođaču te vremenu cijepljenja. Naročito je manjkava evidencija ishoda. Za značajan dio ispitanika ishodi su nedostajali. Posebno je neprecizan bio opis ishoda – definicija i klasifikacija autizma i srodnih poremećaja, pa onda i ubrajanje djece u skupinu autističnih, odnosno prevalencija autizma.

U studijama Stehr-Greena i suradnika te Madsena i suradnika (2003.) u tijeku istraživanja promijenjena je definicija autizma i sličnih poremećaja. U danskom uzorku ispitanika u prvom dijelu promatranog razdoblja evidentirani su samo slučajevi dijagnosticirani u bolnicama, a do kraja studija i oni izvan bolnica. U švedskoj grupi ispitanika brojani su samo hospitalni slučajevi. U Madsenovoj studiji naknadno su uključeni bolesnici iz jedne velike klinike. Takvim je zahvatima u evidenciji ishoda umjetno povećan broj slučajeva nakon isključivanja tiomersala.

Hooker

Pregledni članak Hooker et al. (Izvor: https://www.hindawi.com/)

Brian Hooker smatra pogrešnim što je u Madsenovoj studiji iz 2002. i onoj Hviida i sur. iz 2003. kao ishod uzet broj godina s autizmom, a ne slučajevi autizma. Tako su sve dobne skupine vrednovane jednako, iako je u mlađima vjerojatnost autizma bila manja. To je dovelo do pristranosti u smjeru nepostojanja veze tiomersala i autizma.

U obradi podataka korištene su neadekvatne statističke metode i nedostatna kontrola zbunjujućih čimbenika. U formuliranju grupa ispitanika primjenjena je takva metoda prilagodbe koja je smanjila autizam u cijepljenoj populaciji. Upitno je napravljena i prilagodba rezultata po dobi te analiza trenda – uzeta je godina postavljanja dijagnoze, a ne godina rođenja djeteta, najpouzdanija metoda za mjerenje promjena u stopi autizma.

Kad je riječ o prezentaciji i interpretaciji rezultata, studije Stehr-Greena i suradnika te Madsena i suradnika (2003.) pokazale su da je pojavnost autizma nastavila rasti i nakon isključivanja tiomersala iz cjepiva. Autori su zaključili da to govori protiv veze tiomersala i autizma. Međutim, nakon otklanjanja tiomersala uvedene su mnoge druge vakcine s adjuvansima poput aluminija; za Lyons-Weilera jednako je prihvatljivo objašnjenje da su te vakcine dovele do povećanja autizma, dok se istodobno autizam zbog tiomersala smanjio.

U izvještajima su zamijećene i grublje nepravilnosti. Hooker tvrdi da su iz završnih publikacija isključeni važni nalazi. Iz izvještaja o Madsenovoj studiji iz 2003. izbačeni su rezultati zadnje godine praćenja u kojoj je zabilježena niža stopa autizma, čime bi bio potvrđen trend pada bolesti nakon isključivanja tiomersala. U studiji istog autora iz 2002. brojčani podaci o ishodima razlikuju se po tablicama – grubi propust koji nije smio proći recenziju i uredništvo časopisa u kojem je studija objavljena.

U vezi s recenzijom i publiciranjem Mark Blaxill primjećuju da su se sve četiri studije preklapale – istraživale su sličnu temu, polazile od istih podataka iz Državnog registra (Danish Civil Registration System) i vrlo sličnom metodologijom došle do gotovo jednakih zaključaka. Publicirane su, međutim, kao četiri zasebna znanstvena rada. Takva se praksa u znanstvenoj djelatnosti naziva multipliciranjem i smatra se povredom znanstveno-istraživačke, odnosno znanstveno-publicističke čestitosti, dakle neetičnom (8). Osim toga pokazuje kako se dolazi do „stotina i stotina“ radova koji dokazuju sigurnost cjepiva, sintagme koju vrlo često koriste promotori cijepljenja.

Kritičari danskih studija citiraju više znanstvenika, primjerice profesoricu epidemiologije Irvu Hertz-Picciotto s Kalifornijskog sveučilišta koja smatra da neke od epidemioloških studija koje istražuju vezu cjepiva i autizma imaju „ozbiljne, štoviše fatalne pogreške“ koje njihove zaključke čine nevažećima. To svakako vrijedi za Danske studije iz 2002. i 2003. jer primjereno dizajnirane i izvedene, pokazale bi sasvim različite, pa i suprotne rezultate. Tako se iz podataka iz studije Madsena i sur. (2002.) može izvesti i zaključak o povezanosti MMR cjepiva i autizma. Jednostavna usporedba stope obolijevanja po godinama, primjećuje Brian Hooker, ukazuje na njezino povećanje nakon uvođenja cjepiva. U studiji istog autora iz 2003. uzimanje vremena proteklog od vakcinacije umjesto dobi ispitanika, što je prema Lyons-Weileru logičnije i primjerenije, dalo bi suprotan rezultat – demonstriralo bi vezu MMR cjepiva i autizma. Studija Stehr-Greena i sur., prema profesoru Marku Nobleu s njujorškog sveučilišta Rochester, lišena metodoloških manipulacija pokazala bi da se učestalost autizma nakon isključivanja tiomersala nije povećala, već smanjila za 30–40 %. Samo jedan zahvat u postupcima – korekcija gubitka slučajeva autizma u starije djece, u renalizi studije Hviida i sur. dovodi do povećanja autizma u skupini koja je primila cjepivo sa živom.

Danske su studije iz 2002. i 2003., dakle, loše napravljene, i njihovi su zaključci neistiniti. Vrijedi li to i za novu studiju?

Studija iz 2019. godine

Novi rad Hviida i suradnika također je epidemiološka studija i potencijalno pati od istih grešaka i pristranosti u selekciji ispitanika, formiranju skupina, vremenu praćenja te definiranju i klasifikaciji ishoda.

Polazi od istih nepotpunih podataka Danskog državnog registra, kako u pitanju ispitanika, tako u pitanju postupaka i ishoda. Autori izjavljuju da nisu gledali povijesti bolesti ispitanika. Ta vrsta uvida, međutim, otkriva da je u skupini koja je u nacionalnom registru klasificirana kao „necijepljeni“, 55 % djece u stvari cijepljeno MMR cjepivom (22). To znači da je u istraživanju promašena temeljna odrednica, odnosno razdjelnica (razlika) skupina (kohorti) koje se uspoređuju – gruba, kardinalna pogreška koja bez sumnje obezvređuje nalaze čitavog istraživanja.

Posljednjih 20 godina je veza s autizmom jedino proučavana za MMR cjepivo, ne za ostala cjepiva. (izvor: https://childrenshealthdefense.org/)

Posljednjih 20 godina je veza s autizmom jedino proučavana za MMR cjepivo, ne za ostala cjepiva. (izvor: https://childrenshealthdefense.org/)

Kritičari ove studije J. Lyons-Weiler i J.B. Handley i neovisno o tome dovode u pitanje određenje „cijepljeni“ i „necijepljeni“ – temeljno obilježje skupina koje se uspoređuju. Baš kao Madsenova iz 2002., i Hviidova je studija usredotočena samo na jedno cjepivo – ne uspoređuje djecu cijepljenu MMR-om s necijepljenom djecom, već uspoređuje djecu cijepljenu MMR-om s djecom  koja nisu primila MMR, no cijepljena su različitim drugim cjepivima. Hviid i suradnici ne razgraničuju grupe obzirom na to jesu li primila druga cjepiva, koliko njih i u kojim vremenskim razdobljima. „Besmisleno je proučavati izloženost jednom cjepivu u populaciji koja je vakcinirana toliko mnogo puta prije MMR-a“, smatra Lyons-Weiler. Razlika između tih dviju skupina uglavnom je samo u virusnim antigenima koje sadrži MMR cjepivo, dok su ostale potencijalno toksične sastojke cjepiva poput aluminija primile obje skupine ispitanika. Je li MMR cjepivo povezano s pojavom autizma (o uzročnosti da i ne govorimo) na ovaj se način ne može doznati; za to bi trebalo usporediti djecu cijepljenu MMR-om i onu koja uopće nisu cijepljena (23,24).

(izvor: https://childrenshealthdefense.org/)

Paragraf iz najnovije Hviidove studije u kojem autori sami izjavljuju da je kontrolna skupina djece dobila svako drugo cjepivo – osim MMR-a, slijedom čega je netočno zaključiti da se radi o usporedbi cijepljene i necijepljene djece.
(izvor: https://childrenshealthdefense.org/)

 

B. Hooker i J. Lyons-Weiler nalaze da unatoč velikom broju ispitanika uzorak studije nije reprezentativan i zaključak se ne može generalizirati na dansko stanovništvo. Pojavnost autizma u danskoj je populaciji 1,65 %, a u uzorku ispitanika Hviidove studije 0,98 %, što znači da nedostaje 4 400 autistične djece. Autori studije za to ne daju objašnjenje. Mogući razlog je u tome što su ispitanici u istraživanju bili razmjerno mladi i nisu dosegli dob u kojoj se autizam dijagnosticira. Ta je pojava pomaknula nalaze u smjeru nepostojanja veze MMR cjepiva i autizma (18,23).

Jednu od najvažnijih potencijalnih metodoloških grešaka, mogućnost da je cijepljena populacija u startu zdravija (healthy user bias) autori u izvještaju jedva da spominju, što znači da je nisu ni pokušali eliminirati ili kontrolirati (23,24).

Iz nejasnih razloga isključeno je 13-oro djece s autizmom. Isključena su i djeca imigranata; možda stoga što po useljenju u Dansku odjednom dobiju velik broj vakcina. S druge strane iz uzorka su trebala biti isključena djeca s nasljednom sklonošću autizmu, što nije napravljeno (18,23).

Tijekom promatranog razdoblja raspored cijepljenja je promijenjen što pridonosi otklanjanju veze. U istom smjeru ide i izbor godina s autizmom, a ne dijagnoze autizma kao mjere ishoda. Trebalo je promatrati vrijeme od vakcinacije do pojave simptoma, a ne vrijeme do dijagnoze autizma. Izabrani su samo neki od podtipova autističnog poremećaja, dok su drugi izostavljeni. Nisu testirani modeli koji kombiniraju različite varijable rizika, poput cjepiva i dobi roditelja (18,23).

B. Hooker smatra da studija Hviida i suradnika ima previše problematičnih mjesta i da se iz prezentiranih nalaza ne može izvesti zaključak koji nude autori – da studija „snažno podržava postavku da MMR vakcinacija ne povećava rizik autizma“. Naprotiv, ta studija „otvara mnogo više ozbiljnih pitanja nego što daje konačnih odgovora“ (18). J. Lyons-Weiler pak upozorava da je epidemiologija pogrešan alat za proučavanje rizika cjepiva, ali i na to da je ovdje dodatno kompromitirana, nazivajući je aktivnošću koja tek izgleda kao znanost (science-like activity) (23). Ili, kako bi rekao J.B. Handley – ne radi se o istinskoj, već o korporativnoj epidemiologiji (24).

Zašto je u istraživanju cjepiva primjenjena pseudoznanost? Zbog sukoba interesa onih koji su ga izveli i sponzorirali. A zašto je takvim pojedincima i ustanovama dopušteno da izvode ključna istraživanja, i još važnije, zašto se takvim istraživanjima daje prvoklasni značaj, promoviraju se kao mjerodavna i služe kao temelj za donošenje javnozdravstvenih i političkih odluka? I zašto se manipulativno opremaju i agresivno distribuiraju javnosti i liječnicima širom svijeta? Očito postoji jak ekonomski i politički interes usmjeren protiv zdravlja ljudi. A institucije, u prvom redu država, od toga nas nisu u stanju zaštititi.

Uzrokuju li cjepiva autizam?

Autizam je složeni neurološki poremećaj čiji uzrok još nije objašnjen. Vjerojatna je nasljedna sklonost, no ubrzani rast pojavnosti zadnjih desetljeća ukazuje i na važnu ulogu jednog ili više čimbenika iz okoliša. To mogu biti biološki, kemijski ili fizikalni agensi, pojedinačno ili u kombinaciji.

Mnogi roditelji svjedoče da se zdravstveno stanje njihove djece počelo pogoršavati nakon što su primila cjepivo, a brojni znanstveni radovi pokazuju da sastojci cjepiva poput virusa, žive i aluminija mogu dovesti do oštećenja mozga kompatibilnih s kliničkom slikom autizma. Zasad nemamo dokaza da su cjepiva primarni uzrok autizma. No svako je dijete biološki različito; neka su osjetljivija i moguće je da u njih neki sastojci cjepiva dovode do zdravstvenih poremećaja, uključujući autizam.

Službeni je stav medicinskih autoriteta da cjepiva nisu povezana s autizmom. On se obrazlaže danskim i sličnim studijama. Problem je u tome što one nisu osmišljene i izvedene na način da tu vezu mogu osporiti ili dokazati. U današnjoj institucionalnoj, dominantnoj znanosti i medicini očito nema volje ni interesa da se ova tema primjereno istraži.

Dok ne budemo imali adekvatna istraživanja, tvrdnjama o cijepljenju koje dolaze sa službenih mjesta ne treba vjerovati. Valja potražiti neovisne izvore informacija, uzeti u obzir ekonomsko-politički kontekst i osloniti se na osobno i tuđe iskustvo, vlastitu intuiciju i zdravi razum. Ljudi koji posjeduju ovo potonje, za razliku od onih koji slijepo vjeruju i slijede autoritete, imat će bolju šansu da sačuvaju svoje i zdravlje svoje djece. Štoviše, obzirom na trendove i tendencije moderne medicine, te će sposobnosti, odnosno uvidi, uskoro postati spasonosni.

Izvori: Cijepljenje.info

Literatura:

1.  Hviid A, et al. Measles, mumps, rubella vaccination and autism: a nationwide cohort study. Ann Intern Med. 2019. DOI: 10.7326/M18-2101.

2.  Novo Nordisk Foundation. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Novo_Nordisk_Foundation.

3.  Novo Nordisk Fonden. https://vimeo.com/323111390.

4.  Novo Nordisk Foundation. Ownership. https://novonordiskfonden.dk/en/about-the-foundation/ownership/.

5.  Novo Nordisk. Novo Nordisk Foundation. https://www.novonordisk.com/about-novo-nordisk/corporate-governance/foundation.html.

6.  Novo Nordisk Fonden. Lars Rebien Soerensen. CV. https://novonordiskfonden.dk/en/lars-rebien-soerensen-cv/.

7.  Statens Serum Institut. The story of SSI. https://en.ssi.dk/about-us/instituttets-historie.

8.  Blaxill MF. Is something rotten in Denmark? A social network analysis of conflict of interest in vaccine safety research. 2004. https://www.rescuepost.com/files/is-something-rotten-in-denmark-rev.pdf.

9.  Madsen KM, et al. A population-based study of measles, mumps, and rubella vaccination and autism. N Engl J Med. 2002; 347:1477–82.

10. Stehr-Green P, et al. Autism and thimerosal-containing vaccines: lack of consistent evidence for an association. Am J Prev Med. 2003;25:101-6.

11. Madsen KM, et al. Thimerosal and the occurrence of autism: negative ecological evidence from Danish population-based data. Pediatrics. 2003;12:604-6.

12. Hviid A, et al. Association between thimerosal-containing vaccine and autism. JAMA. 2003;290:1763-6.

13. Statens Serum Institut. Vaccine research. https://en.ssi.dk/research/center-for-vaccine-research.

14. Statens Serum Institut. Business development. https://en.ssi.dk/about-us/contact/departments/b/business-development.

15. Something is rotten in Denmark. Safe Minds. 2004. https://www.safeminds.org/wp-content/uploads/2013/04/AutismAuthorsNetwork-30Dec04-rev-with-NANEA.pdf.

16. OIG Fugitive: Poul Thorsen. https://oig.hhs.gov/fraud/fugitives/profiles.asp.

17. Gajski L. Conflict of interest in medicine – pervasiveness and far-reaching consequences. U: Schweidler W (ur). Bioethik – Medizin – Politik. Sankt Augustin: Academia Verlag, 2012., str. 105-12. https://www.scribd.com/document/175057945/Gajski-Conflict-of-Interest-in-Medicine.

18. Hooker B.S. A scientist’s rebuttal to the Danish cohort study. Focus for Health. 2019. https://www.focusforhealth.org/scientists-rebuttal-to-danish-cohort-study/.

19. Vaccines and autism. What do epidemiological studies really tell us? Coalition for Safe Minds. 2016. https://worldmercuryproject.org/wp-content/uploads/2016/10/SafeMinds-Epidemiological-Rebuttal.pdf.

20. Hooker B.S, et al. Methodological issues and evidence of malfeasance in research purporting to show thimerosal in vaccines is safe. Biomed Res Int. 2014;2014:247218. http://dx.doi.org/10.1155/2014/247218.

21. Lyons-Weiler J. [pre-print]. Systematic review of historical epidemiologic studies influencing public health policies on vaccination. 2018. http://ipaknowledge.org/resources/LYONSWEILERSYSTREVIEW.pdf.

22. Holt N, et al. Danish MMR vaccination coverage is considerably higher than reported. Dan Med J. 2017;64(2):A5345.

23. Lyons-Weiler J. An autopsy on Hviid et al. 2019’s MMR/vaccine science-like activities. James Lyons-Weiler. 2019. https://jameslyonsweiler.com/2019/03/05/an-autopsy-on-hviid-et-al-2019s-mmr-vaccine-science-like-activities/.

24. Handley J.B. New Danish MMR study shows autism rate of 1 in 100 – CDC should rush to Denmark! Children’s Health Defense. 2019. https://childrenshealthdefense.org/news/new-danish-mmr-study-shows-autism-rate-of-1-in-100-cdc-should-rush-to-denmark/.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
99 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Danci proveli istrazivanje po principu,hvalite me usta moja?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Antivakseri nisu proveli nikakvu studiju no “znaju” da je cjepivo opasno i glavni uzrok svega lošega kod djece.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Dub Miroslav

Da bi te netko ozbiljno svatio, moraš nešto ozbiljno napisati.

Daj educiraj ljude. Daj si malo truda. Aj polemiziraj cijepljenje djece do 6 mjeseci starosti. Što ti misliš o tome?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Mercury
Cijepi se potencionalno ugrožena populacija, ukoliko treba onda odmah po rođenju.
Zašto misliš da je medicinu teško shvatiti a antivaksere lako. Meni je točno obrnuto. Kad pogledam povijesne knjige i koliko je u epiemijama pomrlo ljudi ljudi, kad vidim koliko je groznih bolesti danas moguće kontrolirati cjepivom svaki antivakser mi izgleda kao da je došao sa neke druge planete (ili je možda nepismen).

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Dub Miroslav

Gle, meni je osobno svejedno. Zanimaju me samo informacije.

Vezano na tvoj odgovor, pao si na prvom koraku. Ovo ti je raspored cijepljenja:
https://www.zzjzdnz.hr/hr/usluge/cijepljenje/kalendar-cijepljenja

Cijepi se po točno utvrđenom rasporedu, a ne kada treba. Može se vršiti vanredna imunizacija po potrebi, ali to nema nikakve veze s cijepljenjem do 6 mjeseci starosti.

Ako ove osnove ne znaš, kako ćeš nekome nešto drugo objasniti na tu temu.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Mercury
Dobro pročitaj što sam napisao (“ako je potrebno”) i kalendar cijepljenja. Pao si na prvom koraku!

maja
Gost
maja
5 mjeseci prije

djeca do 6 mjeseci starosti uopce ne mogu stvoriti imunoloski odgovor stoga je cijepljenje prije 6.mj. starosti potpuno beskorisno i krajnje opasno

maja
Gost
maja
5 mjeseci prije

djeca do 6 mjeseci starosti uopce ne mogu stvoriti imunoloski odgovor stoga je cijepljenje prije 6.mj. starosti potpuno beskorisno i krajnje opasno

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Slobodno dokaži , primi jedno dvadesetak novih cjepiva kao pokusni kunić od mene Dub Miroslav dobiješ piće i jelo od mene. Normalno hoću slike i papirnate dokaze da si primio cjepiva , posebno preporučujem nova rotavirusna cjepiva koja kažu smanjuju mogućnost dobivanja dijabetesa…

Problem današnjeg cjepljenja je što na Zapadu izrazito nova generacija koja je cjepljenja svim mogućim cjepivima “slučajno” ima poveći ogroman postotak oboljelih od autizma od SAD, Velike Britanije , Irske, Australije….

Ako ne vjeruješ službene podatke ti dam… Normalno oni kao i “stručnjak ” Berecki po već sada informatičkim stranicama (bolesna promocija kada piskaraju doktori po informatičkim stranicama sa pričom tko nije uz mene je ravnozemljaš …) piše kako je sve provjereno i kako je sve laž da su moguće komplikacije ili oboljevanje od autizma.

Cilj je po meni još poznat , dijete iz epruvete, kontrola populacije, moderno robovlasništvo…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Busola
Ja sam generacija koja je procjepljena svim i svačim. I sad se redovno cijepim poradi zahtjeva radnog mjesta.
Odi na Liberal. Tamo je jedan, mladi budući, kolega napisao lijepi članak kojem ne treba nikakva dorada.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

NEma izgovora , ja hoću da isprobaš rotavirusna cjepiva , častim jelom i pićem, pokaži stav , ponos što si bolji od nas…

Nemoj ti meni sada pričom ja se cijepim protiv tetanusa , krpelja, gripe i slično…

Tu su nova cijepiva npr. protiv dijebetesa, ospica,HPV-a , onda MPR cjepivo, čak i protiv raka , imaš ih otprilike najmanje 20-tak vrsta i ti kao zagovornik trebaš to primiti kao i djeca koja primaju. Nećeš valjda kao Milinović druge huškati da se cijepe svime i svačime, a zatim odeš primiti običnu šećernu otopinu i glumit da si cjepljen.

Ako to ne uradiš KUKAVICA SI i LAŽAC…

PS. ja jesam za cijepljenje protiv određenih bolesti , provjerenim sigurnim cjepivima koja se koriste desecima godina , ovo ostalo isprobaj ti , javi da li ima komplikacija. Uz to nemoj uzimati doze kao za dječicu , pojačaj to malo sine kaži doktoru…

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Dub Miroslav- Već sam rekao da nisam protiv cijepljenja po svaku cijenu. Ali nisam ni za cijepljenje od svega i svačega. I nisam za cijepljenje cjepivima za koje proizvođač tvrdi da su bezopasna. I liječnik jer je od tog istog proizvođača dobi plaćeni “simpozij” u turistički atraktivnom mjestu u punoj sezoni (usput kako to da simpoziji liječnika nisu nikada u Donjem Miholjcu, Petrinji, Ludbregu nego u Dubrovniku, Opatiji ili Rovinju?)
Jesmo, generacija s kraja 50ih i 60ih, cijepljeni. Samo s koliko cjepiva i u kojem broju? Nije li čudno da je i ta generacija dosta “smrtna”? More mojih vršnjaka otišli je poslije pedesete od nekakvog raka ili leukemije. Ne kažem da je od cijepljenja ali od nečega je. Interesantno da je generacija prije, doduše oboljevala i umirala od TBCa, ali manje u našim godinama od raka a nije bila cijepljena. Moj djed i baka nisu bili cijepljeni pa su doživjeli 82 i 90 godina.
P.S. Kažeš da se cijepiš. Da, vjerojatno protiv gripe. Imao sam ove godine gripu. I nisam umro. Bila je to treća u životu. Tko zna za što je to dobro?
Inače pridružujem se @Busoli, plaćam i ja ručak, ako se usudiš biti pokusni kunić i primiti svu silu novih cjepiva.

maja
Gost
maja
5 mjeseci prije

nisi, potpuno si neinformiran.
do 18. godine primio si 10ak cjepiva.
danas djeca primaju do 80 cjepiva do svoje punoljetnosti

maja
Gost
maja
5 mjeseci prije

u medjuvremenu smo poceli koristiti sapun, izgradili smo kanalaizacije i vodovode pa nam “pitka ” voda nije sadrzavala fekalije, imamo pristup hrani pa ne jedemo samo jedan obrok u dva dana, ne radimo u tvornicama i rudnicima od 10te godine zivota, imamo frizidere, nemamo jedan wc na cijelu ulicu,,,,

a “spanjolsku” gripu poteklu iz Kansas Citya preboljeli smo bez cjepiva, sticanjem prirodnog imuniteta krda.
tako je bilo i s kugom i svim ostalim bolestima kroz povijest.
bilo bi dobro zavrsiti barem osnovnu skolu 😉

maja
Gost
maja
5 mjeseci prije

sud za ozlijedjene cjepivom [vaccine injury court] isplatio je do sada odstete roditeljima za preko 2000 cjepivom ubijene i cjepivom ostecene djece.
preko 2000 puta dokazano je sudskim znanstvenim vjestacenjima da je cjepivo stetno i ubojito. ovaj program ima limitirana sredstva pa svega 1% tuzitelja uspije dobiti slucaj, buduci da drzava financira kompenzacije, umjesto big pharme koja je zasticena. nije ti to neobicno? ne zvuci li kao monopol i prevara gradjana?
u isto vrijeme postoje veterinarske kompenzacijske liste za zivotinje ostecene ili ubijene cjepivima. te kompenzacije su vrlo mizerne pa svaka prodje. ubijena ovca 100 evra, ubijeno dijete 100 000 dolara.
dnevno se na stotinama i tisucama zivotinja dokazuje opasnost cjepivima
trebas jos koji dokaz?
ili nedostatak mozga ne moze procesuirati fakte koji su ti prezentirani?

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

Smiješno …..????…i zemlja je ravna…?

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

To upitaj CIA-u koja je tu teoriju izbacila , i zašto netko dobije toliku promociju i novce o pričama o ravnoj Zemlji, nekom famoznom planetu Nibiru koji samo što nije udario od nas

Sve iz labaratorija CIA kako bi se diskreditirali pravi teoretičari zavjere koji su raskrinkavali nesreće u Meksičkom Zaljevu, Fukushimi, korporativne elite, farmaceutsku mafiju , iluminatske i masonske obitelji…

Bit je proizvesti brdo lažnih vijesti i smješnih teorija kako ljudi bi prestali vjerovati “neprovjerenim ” izvorima…

maja
Gost
maja
5 mjeseci prije

pokusala sam oznacit komentar kao sjajan
a ne traziti brisanje.
mogli biste popravit ovo govno od zastavice, krivo stavljena oznaka ne moze se maknuti

Silence
Gost
Silence
1 godina prije

Cijepljenje je postupak star preko 200 godina. Danas znamo da način cijepljenja (iglom) izaziva neadekvatan autoimuni odgovor jer takav unos antigena ne slijedi prirodni put infekcija te time “zbunjuje” imunološki sustav i izaziva auto-imune bolesti.
Sastojci cjepiva su, između ostalog, poznati neurotoksini poput žive, formaldehida, aluminija, glifosata. Neurotoksini, dokazano je, izazivaju neurološka oštećenja.

Sve to se nije znalo prije 200 godina, a dokazano je u posljednjih 30 godina.
I tko je onda ravnozemljaš? Tko ne prati napredak znanosti te se i dalje drži zastarjelih i dokazano pogrešnih dogmi?

maja
Gost
maja
5 mjeseci prije

zemlja nije ravna, ali cjepiva jesu opasna.
preko 2000 puta je u procesima sudjenja na Sudu za ostecene cjepivima ] dokazano da su cjepiva usmrtila ili ostetila preko tu djecu.
ni jednom sutidijom nije dokazano da su cjepiva sigurna.
imat ces dijete i dat ces ga cijepit bilocime, to je mozda i ok. manje debila

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Pa dokle to o cijepivima ? Poput miliona mojih vršnjaka, cijepljen sam prije xy godina i možda sam zahvaljujući tim cijepivima još uvjek živ.
Jesu li onda cijepiva bila kvalitetnije nego danas, ako jesu, zašto. Jesmo li mi bili otporniji nego danas, ako jesmo, zašto? Od kud sad autističnost i baš cijepiva, gdje je poveznica? Primjetili razliku baš poslije cijepljenja, koliko nakon, mjesec, dva, godina. Možda bi bilo isto se se nisu cijepila, kako znati? Kaže nasljedna osobnost a niko ne kaže genetski miks. Neka se pozabave tko je kome otac, brat, sestra. Mater je jedina poznata sve ostalo je lutrija. Koliko se braće i sestara po ocu međusobno iskrižalo a da o tome nikad nisu ništa saznali. Ima li to kakve veze sa neurološkim bolestima?

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

Ako si vakcinisan kad i ja sto ce reci pre 50-ak godina nije cudno sto ti je samo malo ispralo mozak, u Jugi su bile Torlakove i mislim Plivine vakcine i nikakvi pojacivaci nisu stavljani i dobio si dve kao klinac i jednu u vojsci i kraj.
Danas vakcinisu decu 20 puta u prve tri godine, u ono doba u Jugi je autizam bio skoro nepoznat a i na zapadu ga je bilo puno manje nego sada ali puno vise nego u Jugi, danas kada su zapadnjacke vakcine, zajedno sa demokracijom, stigle i u nase krajeve autizam je porastao na nivo zapada.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Pitanje broj jedan, cijepe li se djeca proizvođača cijepiva-vakcine ? vakcinisanje mi nije ispralo mozak, ispiru mi ga mediji, političari, crkva i ja ih izbjegavam koliko mogu. Ako je sve tako opasno, tko je to pustio u nazovimo promet, par ljudi koji odlučuju o tome streljati, javno, pa da vidimo kako će se provoditi buduće kontrole cjepiva-vakcine. Tu jednostavno ne prolazi lijepa rijeć da promjeni stanje svijesti odgovornih, skrati ga za glavu i idemo dalje.
Ali sve mi to smrdi na kojekakve reketare, čitaj lobije, konoplja je droga, antidepresivi su lijek itd ..

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Mikojan- “Ako je sve tako opasno, tko je pustio u promet…” Ma cijepljenje kao oblik trovanja je tek tercijarni problem. Pogledaj što sve stavljaju u hranu. Samo oni famozni “E-ovi”. Pa migracija tvari iz plastične ambalaže i ljepila u hranu, pa farbanje i aromatiziranje iste, pa “prerada” hrane za otpis u privlačni proizvod…
Kad bi skraćivali za glave brzo bi bezglavih bilo više nego onih s glavom. Jedino što pomaže je vlastiti angažman i grđanska neposlušnost. Jednostavno, nitko me ne može prisiliti da se cijepim ili da cijepim svoje dijete ako ja to neću. I točka. Isto kao što me nitko ne može natjerati da trošim hranu koja ima više kemije nego prirodnih sastojaka.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Mikojan Prij nekoliko desetljeća primalo se cjepivo protiv nekoliko bolesti, a danas se prima protiv nekoliko desetaka boleščina, a da je provjera cijepiva znatno slabija. Obolijevanje od autizma u Americi je više od 100 puti veće nego prij nekoliko desetljeća, također među Amišima u Americi kojima vjera ne dopušta cijepljenje autizma jednostavno nema. Nije pitanje cjepit ili ne, nego cijepit sa čim i šta odnosno jeli cijepivo provjereno i ispitivanja nad cijepivima provode oni koji su ih i proizveli pa se upravo tu pojavljuje problem. Osnovni problem cijepiva je trajnost od trenutka proizvodnje koja se produžuje dodavanjem žive i imamo jednostavnu relaciju zdravlja odnosno štetnosti po zdravlje i novca. Država nemože organizirat cijepljenje sa friškim cijepivom, starim nekoliko sati, pa uzima cijepiva kojima je trajnost produžena na uštrb štetnosti.
Sa druge strane kad bi ljudi sami plaćali cijepljenje koje bi bilo neposredno provjereno i friško onda bi mu cijena bila tolika da to većina nebi ni mogla platit pa se nebi ni cijepila.

Zaboravija si kako i od lutrije neko zarađuje

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Ukoliko istražimo što sve amiši ne koriste od modernih dobara možda se približimo pronalsku uzrčnika (množina!) autizma!

Silence
Gost
Silence
1 godina prije

Autizam se dijagnosticira većinom unutar prve dvije godine života. Što to djeca koriste u toj dobi, a da bi moglo nadmašiti direktan unos u tijelo neurotoksina, primarno aluminija i žive, cijepljenjem?

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

I u sodi bikarboni ima aluminija, pa kaj je došlo na ovaj svijet!? Nekad je svo posuđe bilo od aluminija pa vidi vraga, ljudi nisu poumirali a nisu ni cijepljeni, pa kako to ?

Silence
Gost
Silence
1 godina prije

Nikada SVO suđe nije bilo od aluminija, a i ono koje se koristilo uklonjeno je nakon što je dokazano da je aluminij neurotoksičan. Da ne spominjem činjenicu da se aluminij kroz probavni sustav izlučuje većim dijelom, dok onaj unesen pod kožu probija krvno-moždanu barijeru i izaziva direktna, veća ili manja, oštećenja.

Cijepljenje ionako nije zaslužno za smanjenje pobolijevanja jer je incidencija i smrtnost od zaraznih bolesti pala za 90% od 1900. do 1960., dakle trend pada zaraznih bolesti ustanovljen je puno prije uvođenja cijepljenja.
No, nakon uvođenja cijepljenja počeo je rasti broj imunoloških i neuroloških oboljenja. I taj trend rasta je i dalje prisutan, a osobito među djecom koja primaju sve više i više cjepiva. P

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Silence, evo imam još nekoliko žlica-kašika od aluminija, hranile se njima generacije, vidi, još smo živi, nitko od onih koji su jeli njima nije umro od bolesti prije 70tih godina života ali potomci su već druga priča.

Silence
Gost
Silence
1 godina prije

Neusporedivo je korištenje aluminijskog pribora za jelo, koji je ipak izbačen iz uporabe, s injektiranjem aluminija koji ostaje pohranjen u organizmu. Postoje studije koje to dokazuju i ukazuju na vezu neuroloških oboljenja i cijepljenja. Osobito je ranjiva populacija djece čiji je neurološki sustav još u razvoju u vrijeme kad primaju ogromne doze cjepiva. No, posljedice se ne moraju vidjeti odmah, nego mogu nastupiti i s vremenskim odmakom. Jedna od nedvojbenih posljedica cjepiva protiv gripe je epidemija Alzheimera u posljednjim desetljećima koja se povećava paralelno s uvođenjem cijepljenja protiv gripe.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Do kada? Sve više i više.

Cjepivo je univerzali carrier koji ima najveći pristup cijeloj populaciji.To je alat svih alata.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Samo cijepivo ? ima toga previše, ja nisam protiv cijepiva ali sam za najstrožu kontrolu nad tim, najmanji obilik korupcije u tim poslovima kažnjavati smrću, nema druge kazne jer igranje sa sudbinama miliona ljudi ne zaslužuje ništa drugo.

Netko iz mase
Gost
Netko iz mase
1 godina prije

Jesi se cijepio protiv svinjske gripe,to je preporučila WHO,i šta je bilo ništa,e sad ako nisi idi se cijepiti ako jesi onda idi se dodijeliti još jednom,WHO preporučio nemaš se šta misliti

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Poraslo je tkz. slobodno tržište, sve je jača konkurencija i štancaju se sve lošiji proizvodi. Pa tako i cjepiva.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Kontrola, korupcija u kontroli, kazna smrt. pa neka bude tržište

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Evo još jedan mali detaljčić koji govori u prilog članku.
Istina da nije peer view znanstveni članak, nego magistarski rad, ali već sama veza te dvije korporacije stavlja sve pod upitnik i no no.
Monsanto and Novozymes – An Unusual Alliance? A CSR-Perspective

https://studenttheses.cbs.dk/xmlui/bitstream/handle/10417/4827/jonas_rusborg_frederiksen.pdf?sequence=1

Damir
Gost
Damir
1 godina prije

Spavači su stigli. Čekamo glavnu ekipu. 🙂

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Proizvodjac cjepiva financira istrazivanje koje hvali njegova cjepiva,koja lakrdija!

Goc
Gost
Goc
1 godina prije

Hvala dr. Gajski na angažmanu i empatiji prema ljudskom rodu.

Minka
Gost
Minka
1 godina prije

Povzroča ne. Ga pa poslabša. Einstein ga je imel, samo ne poslabšanega.

Sale
Gost
Sale
1 godina prije

Svaka čast Lidiji za ovaj tekst!!!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Ovo me podsijetilo na prve studije o stetnosti cigareta. Toliko su ih nahvalili da samo sto bebe nisu poceli ucit pusit!

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Ima u Srbiji petokolonaša koji tvrde da je osiromašeni uranij, kojeg je koristio NATO, dobar po zdravlje. Sve zemlje bivše Jugoslavije su okupirane i imaju samo jednog neprijatelja koji se služi petokolonašima bez empatije.

blesklorisna bludala
Gost
blesklorisna bludala
1 godina prije

hvala. izražavam i divljenje. doći će jednom u Vašu ordinaciju neki dasa (preko HZZO) i pitati što može učiniti za Vas. molim, budite realni:)

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Gospođo Gajski kako li se tek dobro živi u niši “proroka donositelja istine”. Tu je takođe veliki novac u igri!
Ja lično nalazim ,odokativno onako kao i vi,poveznicu masovn upotrebe visoko tlačnih turbo dizel motora i aditiva dodanih gorivu s povećanjem autizma. Dokažite da nisam u pravu!

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Još da se javi Oddball i Kora, pa da zatvorimo krug. 🙂

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Bolje mi nego epidemija sa smrtnošću 15% i trajnim invaliditetom od 30% , zar ne?

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Pa tolika smrtnost i invaliditet nisu bili ni 1492. godine, a i to je pitanje. 🙂

1900. godine, smrtnost od ospica je bila 0.0001%.

Toliko o vjerodostojnosti. Džaba si u školu išao i džaba dolaziš na Logično.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

PPP, crna smrt, kuga, je sredinom 14-tog stoljeća, usmrtila svakog trećeg stanovnika Evrope, u roku samo pet godina. U mome Splitu, najveća smrt od kuge, ne znam točno godinu, ali negdje u 16-tom stoljeću, usmrtila je skoro 80% ljudi. U roku samo nekoliko mjeseci.
Bolesti koje su od bijelih Evropljana dobili na njih neotporni stanovnici Amerike, uništila je većinu stanovnika u razdoblju od samo nekoliko desetljeća.

PPP, znaš li gdje su Havaji? E, ako znaš, onda znaj da su originalni Havajci visoki i snažni ljudi, zdravi. No, početkom 19-tog stoljeća, veći dio ih je umro, od čega? Od običnih dječjih ospica. Te bolesti nije bilo među njihovom izoliranom populacijom, a kontakt s tom bolesti bio je koban za njih.
Svi koji smo imali ili imamo kućne ljubimce (pse i mačke), znamo da ih se cijepi od kojekakvih bolesti, opasnih i za životinje i za ljude. Nisam primijetio da su nakon toga psi postali autisti.

Nije istina da nije bilo autizma, bilo ga je. No, recimo u srednjem vijeku su duševne bolesti pripisivali vražjom opsjednutosti, pa su neke spalili na lomači. Mislili su da su u dosluhu sa vragom, a bili su opičeni u glavu.
Vidim da bi neki i danas potpalili vatru.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

@Zlatan, to govori samo jedno. Domorodačko stanovništvo u Novim svjetovima pokoravalo se biološkim oružjem! Možda čak ih je od toga pomrlo više nego nasiljem. Uostalom, tako je i kuga došla do ovih prostora, jer tadašnji domoroci nisu bili imuni na tu bolest. U starom vijeku brutalna je bila guba. Nije bilo lijeka pa su gubavce tjerali u izolaciju. Poznata je epidemija malih boginja u prošlom stoljeću, osobito u bivšoj državi kada ju je proširio hodočasnik iz Meke pa je ubrzo trećina države bila pod nekim oblikom karantene. Ovjekovječeno u odličnom filmu Variola vera!

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ZVRK, epidemija velikih boginja u ex-yu bila je 1972, tada sam bio u Zagrebu. Inače, velike boginje su pobijeđene, nema ih od 1980-te godine. Nije to jedina zarazna bolest koja pobijeđena, definitivno ne uz pomoć čarolija.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Zlatane, ospice nisu smrtonosna bolest, kao kuga. Ne muljaj nas. Više ljudi umre od gripe, nego od ospica, a cjepiva za gripu nisu obvezna. Od ospica umiru cijepljeni i osobe kojima je imunitet već narušen, a ne zdrava djeca.

Zlatane, upravo ovo što si naveo za Havajce je problem cjepiva. Cjepljenjem protiv bezopasnih bolesti, kao što su ospice, činimo više štete nego koristi. Svi postajemo Havajci. 🙂

Za autizam se ne trebaš vraćati predaleko. Dovoljno je pogledati 30 godina unazad. Otkuda toliko povećanje autizma?

Danas djetetu daju cjepivo protiv Hepatitisa B odmah po rođenju, a da ono nema nikakve šanse ući u kontakt s tim virusom. Pa tko je tu lud?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Što se tiče Heptitisa B , znam za cijepljenje, ali je sam kontakt s virusom vrlo rasprostranjen. Računa se da je oko pola milijuna Hrvata BILO U KONTAKTU s virusom u životu, što lako pokažu krvne pretrage. Ali je u tog virusa slučaj da se iznimno mali broj pretvori u tešku akutnu upalu jetre i pri dubinskim analizama krvi se utvrdi da je tijelo samo stvorilo antitijela i “svladalo” virus. Tako da ne bude zabune oko “kontakta” i bolesti. HCV se prenosi samo s krvi, a HBV (virus hep. B) čak i slinom, poljupcem ili u kafanama, menzama i sl. koji ne koriste izosan ili perilicu na paru itd. Ali velim, vrlo mali broj slučajeva u odnosu na kontakt se pretvara u tešku akutnu upalu jetre sa smrtnim posljedicama. Taj je virus oduvijek postojao, samo je dijagnostika uznapredovala i odvojila ga od A (dječjeg hepatitisa A – prljavršina i hrana i od težeg C)

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Laki, to je velika prevara. Hepatitis B se ne može prenijeti pljuvačkom. To nisam ja rekao, nego svi renomirati liječnici.

Ta priča je puštena samo da se cjepivo za Hepatitis B uvede kao obvezno. Prije nego sam to saznao, već sam cijepio sebe i djecu. 🙁

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

95-e sam u Svici pravio detaljne pretrage i onda se desilo da me doktori pitaju dali sam prelezao Hepatitis i da nisam slucajno lecen od TBC-a, sto naravno nisam.
Secam se da je krajem 70-ih i pocetkom 80-ih bilo nekoliko epidemija zutice i da je pola skole zarazeno, a TBC treba vlazno podrucje a Baranja je prirodno mocvarna i jos prosarana kanalima za navodnjavanje, ispostavilo se da u rizicnim zonama gde cesce dolazi do tih oboljenja organizam sam stvara antitela koja su meni nasli.

Jure
Gost
Jure
1 godina prije

Glupost, viruss hepatitisa B je iznimno virulentan i za razliku od C u visokom postotku uzrokuje infekciju, vakcinacja je pouzdana i sigurna , ali nije to pravi problem,problem je kad se u ovakvim raspravama počnu koristiti izrazi “dubinska analiza krv”i i slične besmislice, ljudi ako se želite sa nečim baviti ozbilno učite studirajte i završite fakultete (kod nas samo 7%),radite marljivo 8,16 ili 24 sata po potrebi, to je naš problem a ne cjepiva.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

PPP, ne znam niti jednu osobu koja ima autizam, nisam upoznao nikoga tko ima autistično dijete. O tome znam samo sa tv, a o tome se prije nije ni govorilo.
Dječje ospice su za originalne Havajce bile smtonosne, jer su na havajskom otočju živili izolirano preko 2.000 godina i te bolesti očito nije bilo. Pa je nakon kontakta sa došljacima stigao i taj virus. To je bilo početkom 19-tog stoljeća. Uostalom, imam prijateljicu, naše gore list, koja živi u Honolulu, na Havajima, i ona mi je o tome pričala. Jasno, danas nema tih problema, jer su postali “otporni” na te dječje bolesti.

PPP, odakle ti podaci o tolikom povećanju autizma, a ja nisam nikoga takvoga nikada upoznao?

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Zlatane, s ovom zadnjom rečenicom u kojoj tvrdiš da nema povećanja autizma si sve rekao. Eno ti MilančeCZ i s njim dalje polemiziraj.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Mikojan,.

Po tebi geni mutiraju na dnevnoj bazi, a prirodna selekcija se ubrzala za 500 puta, tako da su svi odjednom postali prirodno otporni.

Ovo s hranom je najbolje. Također, po tebi novoročenđad jedu pršut, kobasice i piju Coca Colu light trpajući u sebe razne E-***.

Ovakvi tekstovi prokažu trolove na ovom portalu: Miroslav Dub, Malomorgen, Mikojan, Bond cigarete Bond, Oddball, Kora…

Bez ikakvih argumenata samo ponavljaju “ravna zemlja”, “gušteri”… Ti im govoriš o jednom, oni pričaju o drugom. Stvarno stanje je 1 oni množe s 1.000.000. Postaviš im link prema stotinu zananstvenih studija, oni zalijepe jedan i to pogrešan. 🙂

Postoje dvije mogućnosti? Ili su potkapacitirani ili zli ljudi. Trećeg nama.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

PPP, ma naravno, citiram te “Ovo s hranom je najbolje. Također, po tebi novoročenđad jedu pršut, kobasice i piju Coca Colu light trpajući u sebe razne E-***.” Bravo, tako je, živijo gospodin PPP !! A da ne misliš da je novorođenče produkt roditelja koji su u sebe utrpali tone lakih otrova koji ne ubijaju ali mogu dati zanimljive produkte. Geni ne mutiraju na dnevnoj bazi ali mješanjem gena dobiješ zanimljiv rezultat za koji nitko ne zna kakav će biti. Ma da, zna samo Bog, on to određuje, on je taj koji slaže genetski niz. Bravo, bravo, samo tako. I ti nas nazivaš trolovima.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Ne upuštaj se u ono što se kosi s logikom, a to je nešto što ti nedostaje.

Samo ovo pročitaj što si napisao: “Geni ne mutiraju na dnevnoj bazi ali mješanjem gena dobiješ zanimljiv rezultat za koji nitko ne zna kakav će biti.”

Ti pričaš o prirodnoj selekciji kao da od začeća do rađanja prolazi jedna sekunda. Pa nismo bakterije. 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ospice nisu bile bolest za cijepljenje, ranije, kao ni vodene kozice/male boginje i druge , koje su se zvale dječje bolesti. Sjećam se kao sad, kad bi me stara vodila nekom drugom doktoru, ne pedijatrici, da bi je pitao: Koje je mali dječje bolesti prebolio…. Bolesti su bile TBC, velike boginje i dječja paraliza i sl. Pet do šest stvarnih bolesti. Ostalo je bilo za preležati da se ojača imunitet.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

PPP
Samo da jednog dana ne bude:” Đaba mi što sad plačem što nisam poslušao one koji znaju više!”
Svi su se uhvatili ospica premda i one ponekad završavaju smrću. Koliko su virusne bolesti opasne pokazuje podatak da su na američkom kontinentu ospice ubile preko 20 000 000 indijanaca koji su bili potpuno neotporni, za razliku od kolonizatora.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Dub Miroslav, a onda su nam Indijanci poklonili sifilis. Oko za oko, zub za zub. 🙂

Muljaš i ti. Od ospica toliko indijanaca nije umro. Pokaži nam statistiku.

Nego, odmah da pogledaš statistike pa da vidiš koliko je sve ukupno živjelo indiijanaca u SAD-u kada su došli kolonizatori.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije
PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Kako te nije stid ovo postati? Gdje su tu ospice i 20 milijuna mrtvih Indijanaca?

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

PPP, valjda je mislio na obje Amerike, na cijeli kontinent, ne samo na današnje SAD. Na teritoriji SAD i Kanade, čitao sam, moglo je živjeti prije dolaska Evropljana, najviše tri do četiri milijuna ljudi.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Ne razlikujes ospice i velike boginje a solis pamet svima o cjepivima i cijepljenju.A da se malo pozabavis onim sto najbolje znas i umijes, lopatu u ruke!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Drugi su mi komentar cenzurirali antivakseri među administratorima!? Što reći!?!
Uživajte među istomišljenicima i nadam se da nećete tražiti pomoć za “Malu xy” koju mama i tata nisu htjeli cijepiti.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

L.R.
Vidim ovdje puno komentara koji nemaju veze s ničim doli kafanskim pričama no na neki čudan način smatrate da su u vezi s temom.
Zaljepljeni link je pokazivao smanjenje brojnosti populacije indijanaca , do razine istrebljenja nakon dolaska konkviskadora. Možda niste upućeni ( da ste pročitali tekst vidjeli bi) da su uzrok takvog pomora virusne i bolesti donesene u “Novu zemlj”. Što tu nije u vezi s opasnostima necjepljenja vjerovatno samo Vi razumijete!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Antivaxeri nisu antiospičari. Govori se o cijepljenju. Pročitajte tekst. Detaljnije čitanje teksta, i mog, i gore napisanog, a pogotovo naslova članka, koji u sebi nosi određenu, generalizirajuću, poruku koja ostaje u podsvijesti bez obzira što piše u tekstu ispod, shvatili bi ste da ništa ne odskaće od sadržaja i da je doprinos shvaćanju problematike.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ovdje postoji greška odmah u startu. Koliko sam ja čitao materijala na ovu temu, raznih imunologa i znanstvenika koji spadaju skupinu “anti vaxera” , nigdje nisam naišao na tvrdnju da su oni protiv imunizacije ljudi , čak i djece, recimo protiv TBC-a, velikih boginja i sličnih bolesti, što bi bila ona cjepiva koja smo mi dobili kao djeca (’70-ih ’80-ih osobno), a ostatak dječjih bolesti smo preboljeli i stekli imunitet. Svi tvrde da je ovo prešlo svaku mjeru i da mnoga cjepiva ne samo da su nepotrebna, nego su opasna, a izvor su zarade Očito brkamo pojmove. Neka netko nađe jednog doktora koji kaže da cijepljenje kao takvo u potpunosti treba ukinuti. Sve, apsolutno sve? Takav ne postoji.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

E sad, ako se netko ne želi cijepiti protiv tuberkuloze. njegov problem, Kad oboli, a postoji mogućnost zbog velikih migracija i protoka stanovništva, oni koji su cijepljeni TBC neće dobiti, ni od njega ni od drugih. Zašto danas stariji obolijevaju od ospica? Stariji uvjetno rečeno, 25-30 godina. Vjerojatno su imali pametne roditelje koji su ih držali pod “staklenim zvonom” i nisu to protutnjali kad je trebalo. Ili male boginje, vodene kozice, kakva je to glupost cijepiti djecu za to? Ipak, ponavljam, da na engleskom i talijanskom, što bi mi bili kao “materinji”, nisam naišao na stručnjake koji bi ukinuli SVA cjepiva. Ako netko jeste, neka mi veli. Mislim da ih neće naći.

Silence
Gost
Silence
1 godina prije

Laki Topalović, TBC je prema podacima WHO i dalje među prvih 10 uzročnika smrti u tzv. Zapadnoj regiji WHO. Usprkos visokoj procijepljenosti. Cjepivo protiv TBC dokazano nije osobito učinkovito. Zato preporučam da provjeravate podatke o kojima pričate jer su vam dostupni. Tako ne biste bili u zabludi kako od TBC nije moguće oboljeti ako ste cijepljeni. To jednostavno nije istina i to je lako provjerljiva i dokaziva činjenica.

Buzz
Gost
Buzz
1 godina prije

Laki@ cijepivo protiv TBC nema tu tezinu koju spominjes. Ukoliko se osoba ne cijepi po rodjenju protiv TBC kasnije kad prodje godinu dana nebi se trebala uopce cijepiti. BCG vakcina je jako slaba i ne potice tako efikasno imunitet koji je kad je u pitanju TBC vrlo komplexan u odnosu na druge zarazne bolesti koje se cijepe. Tako npr kad se PPDjem pokaze da odrasla osoba nema imunitet ona se uopce ne cijepi jer je BCG za nju nedjelotvoran – nece ju zastititi od TBC bolesti. Tada se daju antituberkulotici i to za ne falit 4 razlicita anti TBC 6 tjedana pa ukoliko osoba pokaze vidljiv klinicki oporavak taj broj se spusta polako do na 2 anti-TBC etc etc..

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Nije tu pitanje zarade, pitanje je u eugenici i kontroli pučanstva. Čovjek rođen iz epruvete postaje vlasništvo korporacija , a roditelji 1 i 2 samo staratelji… Pa sve je nacrtano i plan se odvija , a ljudi još uvijek misle kako je baš sve u novcu…

Elite već posjeduju gotovo sav novac, novi cilj tzv. NWO je da elite postanu bogovi…

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Busola- Možda negdje nije u pitanju novac ali kad je riječ o farmaceutskoj industriji jeste. Kao i svaka druga industrija i ona želi zaraditi, što više i što lakše. Pa se u tu svrhu služe “znanstvenim” istraživanjima, a kako smo vrlo osjetljivi kad je u pitanju zdravlje mi im vjerujemo na riječ, lobiraju kod liječnika da snize granice kad se terapija treba primjenjivati (visoki se tlak prije 30-ak godina tretirao tek preko 140/70, danas liječnici počinju čim prijeđe 120/70), lobiraju kod političara da se uvede čim više obaveznih cijepljenja.
Čak i da se pronađe efikasan lijek za dijabetis ili rak farmacija bi ga prikrila. Tko bi se pametam odrekao miliona stalnih potrošača?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Osobno, nisam pametan šta da mislim na temu cijepljenja… Da se razumijemo, što se mene tiče, cijepite se i horsom ako želite, ja ionako budućnost ne vidim, tako da… jedino rješenje vidim u nuksima, ovo sve je presporo i sklono manipulaciji te ne vodi nigdje.
Zaključak dakle, cijepajte atome…

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

na žalost interesi farmaceutskih struktura ispred svega ,,,

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Danas na imbexu dva clanka o znanstvenim studijama. Jedan da znanstvene studije potvrdjuju da se muslimanski imigranti odlicno integriraju u europi. Drugi da su njemci sve bogatiji, place rastu standard raste. Znanstvena studija je samo fini izraz za laz. Cjepiva nisu nikakva iznimka

Sara
Gost
Sara
1 godina prije

Podrška cijenjenoj doktorici Lidiji Gajski.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Što zapravo gđa Gajski hoče reči ? Da uzorak od 660.000 slučaja nije dovoljan za račun korelacije ? Ili namjerna manipulacija ?

Buzz
Gost
Buzz
1 godina prije

To nije rekla. Odabir uzorka je pogresan. Nije komplementaran za Dansku populaciju i nije proveden prema pravilima struke. I konacno kao takav ne zadovoljava kriterije znanstvenog rada, da ne govorimo da je izabrana skroz pogresna znanstvena metoda za otkrivanje uzrocno-posljedicno veze izmedju autizma i MMR cjepiva. Tom metodom je nemoguce tako nesto utvrditi, Radili su zapravo cisti statisticki uradak tipican za epidemioloske studije, a ne znanstveni rad koji treba cisto klinicko ispitivanje. Njega vec treci puta za redom odbivaju provesti. A jedino se klinickim ispitivanjem moze potvrditi ili opovrgnuti konekcija autizma i MoPaRu vakcine,

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Wtf, pa ne mogu vjerovati da je ova studija o kojoj govori dr Gajski uopće prošla bilo kakvu recenziju?
Prestala sam brojati iza šeste pogreške u metodologiji…
Uspoređuju neusporedivo, čak se vide pogreške u tabelama…
Treba osposobiti Imunološki i ostalo i provoditi kontrolu nad cjepivima. Nužnim. Tbc, polio…
I ne napadati bebe tko zna s čim. Naročito onim koktelima…ispravite me, ali kad to u prirodi organizam dolazi u dodir sa 15 ili 16 koncentriranih patogena, odjednom?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Onome tko se razumije u znanstvena istraživanja jasno je da račun korelacije može dokazati ili otkloniti povezanost dviju ili više pojava.
A što su za nju epidemiološka istraživanja ako nisu čvrsto povezana sa velikim uzorkom?
Moj pradjed nije cjepljen i živio je 90 godina ali je njegov brat umro u trečoj godini, isto necjepljen.
To možda?

Silence
Gost
Silence
1 godina prije

“Onome tko se razumije u znanstvena istraživanja jasno je da račun korelacije može dokazati ili otkloniti povezanost dviju ili više pojava.”
Vrijedi li ta tvrdnja samo za pro-vaksere? Ili vrijedi i za studiju koja dokazuje da trend porasta autizma i dojenačke smrtnosti korelira s brojem cjepiva primljenih u prvoj godini života? Ta korelacija je dokazana na temelju podataka i statistika većine razvijenih zemalja, a populacija uključena u tu studiju daleko brojem premašuje populaciju iz ove fabricirane Danske studije.

Buzz
Gost
Buzz
1 godina prije

Pa netreba da glumis pametnjakovica. Radjena je prostim jezikom receno cista statisticka epidemioloska studija i ni makac dalje. Radili su je za ne falit po 3 put za redom isti ljudi, isti so called sciencist neki vec i osudjeni za korupciju a vecina povezana sa big pharma. I konacno za otkrivanje veze autizma i cijepljenja trebaju se provesti klinicke studije i ispitivanja a ne epidemiloske jer sa njima nemoze dokazati ni u ludilu ono sta se trazi.

maja
Gost
maja
5 mjeseci prije

Gajski je jedna od rijekih realno intelgentnih znansvenica/ka.
biti znanstvenik/ca ne znaci uvijek bit inteligentan, a u placenika [ poput umisljenog Gatesovog placenika Lauca ]
se o inteligenciji uopce ne moze pricati, buduci da su placenici svedeni na izvrsitelja necije volje i potvrdu unaprijed zadanih “znanstvenih” “otkrica” a u realnosti neistina.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
99
0
()
x