Mars rover, koji je u potrazi za dokazom vanzemaljskog života, spreman je za bušenje

Mars rover

Novi ESA-in rover “Rosalind”, čiji je zadatak traženje znakova života na Marsu, opremljen je s bušilicom koja će ići dublje od bilo koje prethodne misije, kako bi istražila “netaknuto tlo”, koje još nije oštećeno zračenjem.

Izrada takvog Rovera, nazvanog po pionirskoj britanskoj znanstvenici Rosalind Franklin, bliži se kraju u britanskoj tvornici za zrakoplovnu obranu i svemir. Potom će biti isporučen u Francusku na testiranje uoči njegovog lansiranja u srpnju 2020. Na Mars bi trebao sletjeti već sljedećeg proljeća.

Prethodne ekspedicije na crvenom planetu samo su uspjele zagrebati po gruboj i neplodnoj površini. Znanstvenici vjeruju kako je prije nekoliko milijardi godina Mars nalikovao Zemlji, s tekućim rijekama i jezerima. Međutim, analiza površine pokazuje kako značajna šteta od zračenja skriva pravi potencijal planeta, pa se moraju uzeti uzorci koji su najmanje jedan metar ispod površine za testiranje na minerale koji mogu sadržavati znakove prošloga života.

Rosalind, koja je dio programa Roscosmos i Europske svemirske agencije ExoMars, sletjet će u na mjesto za koje znanstvenici vjeruju da je nekoć bio ocean koji je prekriven lavom iz vulkanskih erupcija, što znači da je podložak ovog materijala izložen elementima tek nedavno.

Rover je opremljen najmodernijim sustavom kamera, PanCam, koji će kontrolirati roverove znanstvene operacije i odlučivati ​​gdje voziti i bušiti.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Hmmm da
Gost
Hmmm da

Bušenje proračuna?

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta

Koliko me pamćenje služi, evo bar 20 godina svaki čas očekujemo da NASA potvrdi da negdje postoje vanzemaljske bakterije 😄

Mercury
Gost
Mercury

Uz vodu, vjerojatno je najinteresantnija fluktuacija metana ljeto-zima što liči na biološki ciklus fluktuacije.

Pero
Gost
Pero

Uzimanje nasih para za njihove ratove.
Kakav Mars…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik