fbpx

”Mislite žene”? Korisnici žestoko reagirali zbog objava CNN-a u kojima se govori o “zdravstvenim savjetima za pojedince s maternicom’’

CNN

CNN je na internetu ismijavan zbog korištenja sintagme “pojedinci s grlićem maternice”, koja je nastala u tijeku novih preporuka zdravstva, koje je objavilo Američko udruženje za rak (ACS).

Priča od četvrtka je o tome koliko često ljudi trebaju proći pregled u vezi s rakom grlića maternice i koliko se često treba napraviti test na primarni humani papiloma virus (HPV). No priča je privukla pažnju iz pogrešnih razloga. Mnogi su čitatelji ostali zbunjeni kada su vidjeli da se savjeti upućuju, kako piše, „pojedincima s grlićem maternice“, što je ukazivalo na to da CNN promiče ciljeve i aktivizam transrodnosti. Nedugo nakon toga, CNN-ov korisnički račun na Twitteru bio je preplavljen komentarima i objavama bijesnih čitatelja.

Ljutnja je možda iskazana na pogrešnom mjestu, budući da nije CNN taj koji je osmislio tu sintagmu. Očigledno je da rak i HPV ne mare ako se osoba identificira kao žena ili netko drugi, već da te bolesti zahvaćaju samo one koji imaju grlić maternice. Dakle, ACS je uputio svoje smjernice „pojedincima s grlićem maternice“. Iste riječi pojavile su se i u nekim drugim medicinskim člancima, objavljenim prethodnih godina, no ne samo u SAD-u.

Ali za razliku od CNN-a, Američko društvo za borbu protiv raka ne izbjegava koristiti riječi “žena” i “žensko”, riječi koje su u potpunosti odsutne iz vijesti.

”Pisanje riječi ”žena” ili ”žensko” može nekim osobama djelovati uznemirujuće i kao kršenje njihovih prava”, što je nedavno izjavila i svojim djelima potvrdila J. K. Rowling. Ona je naime, nedavno dospjela na naslovnice (i time isprovocirala bijes mnogih) time što je ispričala priču o zdravstvu koja se odnosi samo na ”osobe koje imaju menstruaciju”.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
8 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Oko
Gost
Oko
9 mjeseci prije

Jel osobe sa cash & carry vaginama mogu imati menstruaciju ili to mogu samo baš baš zene ?

nekoime
Gost
nekoime
9 mjeseci prije

A što ako se neka, nazovimo to tako, rođena žena osjeća kao da nema grlić maternice nego oborinski slivnik?

Daniel Plainview
Gost
Daniel Plainview
9 mjeseci prije

Umotvorina je rezultat političke korektnosti i slobodoumnog maloumlja, kao prilagođeni termin u znaku tolerancije prema lgbtqwertzuiopš skupinama. Sjećam se jednog podcasta koji sam relativno nedavno pogledao, neki akademik i aktivist (prije bih ga nazvao komičarem jer zadnjih dvadeset minuta sam umirao od smijeha) je gostovao kod Candace Owens. Prema njegovim… Pročitaj više »

Stock
Gost
Stock
9 mjeseci prije

Pojedinci s matericom?
Valjda osobe?
Pojedinci su muškog roda.
Dobro…reda nam se prilagoditi.
Sada ne moramo naglašavati da je karakterna osobina kada nekome kažemo da je
Pizda.

Tanja
Gost
Tanja
9 mjeseci prije
Reply to  Stock

PojedinkE.

Mahatma
Gost
Mahatma
9 mjeseci prije

Sva sreća da živim na brdovitom balkanu gdje ovakve pizdarije ne prolaze.

opet ja
Gost
opet ja
9 mjeseci prije

A što ne pišu drugačije? Na primer osobe sa pišom i jajima, penisom i testisima ili na engleskom persons with dicks and balls/nuts…

valentin
Gost
valentin
9 mjeseci prije

Lobotomija uvijek i na svakom mjestu.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik