Na današnji dan SSSR lansirao Sputnjik 2 – Lajka prvi pas u svemiru

Sputnjik 2 - Lajka
0
0

Na današnji dan 1957. godine  Sovjetski savez lansirao je u svemir satelit ”Sputnjik 2 ”, koji je pored uobičajene redovne opreme, nosio i kabinu sa živim psom. Lajka, lovački pas bila je prvi živi putnik u svemiru.

Krajem pedesetih godina prošlog stoljeća zahuktala se svemirska utrka za prestiž između dvije najmoćnije države na svijetu, Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza.

Pola stoljeća nakon što su se zbili događaji koji su tada uzbuđivali ljude i golicali im maštu, danas se doznaju manje glamurozne pojedinosti što leže u pozadini priča o beskompromisnoj utrci za prestižom. Slijedeći trend otkrivanja nekoć pomno čuvanih tajni, doznala se i istina o posljednjim satima prvog psa-astronauta, legendarne Lajke.

oktobru 1957. Sovjeti su lansirali prvi satelit koji je obletio zemlju, 18 kilograma tešku metalnu kuglu znanu pod imenom Sputnjik 1, a mjesec dana kasnije u svemir su poslali i 113 kilograma težak Sputnjik 2 i na njemu prvog letača, psa Lajku. Lajka je bila jedini putnik na Sputnjiku 2, u novembru 1957. godine.

Svijet je obletjela točno 2.570 puta prije nego li je Sputnjik 2 izgorio u zemljinoj atmosferi. Do nedavno je još na snazi bilo ondašnje priopćenje sovjetskih znanstvenika kako je Lajka umrla bezbolno nakon otprilike tjedan, a najmanje četiri dana leta. Danas su javnosti poznati novi dokazi koji govore kako je Lajka umrla u bolovima i strahu svega par sati po lansiranju iz Zvjezdanog grada.

Prije lansiranja, Lajka je bila običan pas lutalica s moskovskih ulica. S još dva psa, Albinom, koja je bila prva rezerva, i Muškom, na kojoj su testirani uređaji za održavanje razine kisika, postala je članom sovjetskog psećeg aero-tima. Pri lansiranju je lancima bila vezana za sjedalo kako se ne bi kretala, a za hranu joj je bila pripremljena posebna kaša. Osim uređaja za kisik u kapsuli se nalazio i fen koji je Lajku trebao hladiti kada poraste temperatura. Pripreme za boravak u malenoj kaspuli su uključivale držanje pasa u sve manjim kavezima u vremenskim razdobljima od 15 do 20 dana.

Nakon  lansiranja, uređaji su pokazali kako je Lajkin puls skočio tri puta iznad normalne razine. Dolaskom u bestežinsko stanje, počeo je padati, ali zbog stresa mnogo prije nego li se predviđalo. Danas je poznato kako je po lansiranju u kapsuli porasla temperatura i vlažnost u kapsuli, što je uz strah i stres između pet i sedam sati od lansiranja uzrokovalo bolnu Lajkinu smrt. Nove informacije su bacile nešto drugačije svjetlo na povijest sovjetske aeronautike, ali nisu potamnili Lajkinu slavu.

Na današnji dansatelitSovjetski savezsputnjik 2Svemirzanimljivost
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI