Na današnji dan SSSR lansirao Sputnjik 2 – Lajka prvi pas u svemiru

Sputnjik 2 - Lajka
0
0

Na današnji dan 1957. godine  Sovjetski savez lansirao je u svemir satelit ”Sputnjik 2 ”, koji je pored uobičajene redovne opreme, nosio i kabinu sa živim psom. Lajka, lovački pas bila je prvi živi putnik u svemiru.

Krajem pedesetih godina prošlog stoljeća zahuktala se svemirska utrka za prestiž između dvije najmoćnije države na svijetu, Sjedinjenih Američkih Država i Sovjetskog Saveza.

Pola stoljeća nakon što su se zbili događaji koji su tada uzbuđivali ljude i golicali im maštu, danas se doznaju manje glamurozne pojedinosti što leže u pozadini priča o beskompromisnoj utrci za prestižom. Slijedeći trend otkrivanja nekoć pomno čuvanih tajni, doznala se i istina o posljednjim satima prvog psa-astronauta, legendarne Lajke.

oktobru 1957. Sovjeti su lansirali prvi satelit koji je obletio zemlju, 18 kilograma tešku metalnu kuglu znanu pod imenom Sputnjik 1, a mjesec dana kasnije u svemir su poslali i 113 kilograma težak Sputnjik 2 i na njemu prvog letača, psa Lajku. Lajka je bila jedini putnik na Sputnjiku 2, u novembru 1957. godine.

Svijet je obletjela točno 2.570 puta prije nego li je Sputnjik 2 izgorio u zemljinoj atmosferi. Do nedavno je još na snazi bilo ondašnje priopćenje sovjetskih znanstvenika kako je Lajka umrla bezbolno nakon otprilike tjedan, a najmanje četiri dana leta. Danas su javnosti poznati novi dokazi koji govore kako je Lajka umrla u bolovima i strahu svega par sati po lansiranju iz Zvjezdanog grada.

Prije lansiranja, Lajka je bila običan pas lutalica s moskovskih ulica. S još dva psa, Albinom, koja je bila prva rezerva, i Muškom, na kojoj su testirani uređaji za održavanje razine kisika, postala je članom sovjetskog psećeg aero-tima. Pri lansiranju je lancima bila vezana za sjedalo kako se ne bi kretala, a za hranu joj je bila pripremljena posebna kaša. Osim uređaja za kisik u kapsuli se nalazio i fen koji je Lajku trebao hladiti kada poraste temperatura. Pripreme za boravak u malenoj kaspuli su uključivale držanje pasa u sve manjim kavezima u vremenskim razdobljima od 15 do 20 dana.

Nakon  lansiranja, uređaji su pokazali kako je Lajkin puls skočio tri puta iznad normalne razine. Dolaskom u bestežinsko stanje, počeo je padati, ali zbog stresa mnogo prije nego li se predviđalo. Danas je poznato kako je po lansiranju u kapsuli porasla temperatura i vlažnost u kapsuli, što je uz strah i stres između pet i sedam sati od lansiranja uzrokovalo bolnu Lajkinu smrt. Nove informacije su bacile nešto drugačije svjetlo na povijest sovjetske aeronautike, ali nisu potamnili Lajkinu slavu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Comments
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI