fbpx

Najstariji američki medicinski časopis kaže da su oznake pola na rodnim listovima „štetne za transseksualne“ i moraju se ukinuti

Transseksualnost

Članak objavljen u časopisu New England Journal of  Medicine(NEJM) tvrdi da bi postojanje oznaka pola u rodnim listovima moglo naštetiti „interspolnim i transrodnim osobama“, što dovodi do zabrinutosti da je NEJM mogao biti prevaren ili hakovan.

„Oznake pola na izvodima iz matične knjige rođenih ne pružaju nikakvu kliničku korist, a mogu biti štetne za interseksualne i transrodne osobe“, kaže se u sažetku članka, čiji su autori ljekari Vadim M. Shteyler i Eli Y. Adashi i advokat Jessica A. Clarke, a objavio je NEJM u četvrtak.

„Premještanje takvih oznaka ispod linije razgraničenja ne bi ugrozilo javnu zdravstvenu funkciju izvoda iz matične knjige rođenih, ali bi moglo izbjeći štetu“, tvrdi trio u članku pod nazivom „Neuspješni zadaci“ objavljenom 12. decembra.

Dok je ostatak članka zaključan iza NEJM-ovog platnog zida, nevjerovatna javnost brzo je reagovala na tvit, pitajući se da li je časopis hakovan ili je članak lakrdija “Titania McGrath”, poznate ”probuđene” mrežne ličnosti koju je izmislio britanski komičar.

Shteyler i Adashi povezani su sa Univerzitetom Brown u Providenceu, na Rhode Islandu, dok Clarke navodi Pravni fakultet Univerziteta Vanderbilt u Neshvilu u državi Tennessee.

NEJM je najstariji medicinski časopis koji se kontinuirano objavljuje u svijetu, od 1812. godine, a pod današnjim imenom posluje od 1928. godine, i smatra se jednom od najprestižnijih recenziranih publikacija u SAD.

To ga, međutim, nije spriječilo da zađe duboko u kontroverzne političke vode. U oktobru je časopis izdao prikrivenu političku podršku demokratama na predstojećim američkim izborima, ponavljajući poentu Joea Bidena o pandemiji Covida-19 bez navođenja imena.

Krajem septembra, NEJM je objavio studiju u kojoj se zalaže za obavezno vakcinisanje protiv Covida-19 pod kaznom zbog gubitka posla ili zatvaranja u kući, ali obustavljajući krivične prijave jer bi „dovele siromašne u nepovoljan položaj“ kao i manjine.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije

Znači u svemu kopiraju Balkance, varaju na izborima sada kopiraju i druge stvari, oznake u rodnim listovima. Tako su kod nas početkom devedesete neke Xravetine bile uvrijeđene i povrijeđene što im se goidna rođenja vidi u JMBG pa su ga maknuli i uveli OIB. Kasnije je jedmo od najglupljih objašnjenja bilo da J u jmbg znači “Jugoslavenski” pa je to trebalo maknuti. Stvarno bolje nismo zaslužili a nisu ni amerikanci.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
2 mjeseci prije

Nije teško vidjeti da je taj časopis samo još korporativno glasilo koje gura propagandu kakvu hoće imati vlasnici korporacija, odnosno vladajuća oligarhija. Sve u državi čiju “čuvenu” demokraciju je najbolje opisao istraživački novinar Greg Palast: “THE BEST DEMOCRACY MONEY CAN BUY!”

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije

Vadim M. Shteyler i Eli Y. Adashi? Kakva li su to imena? Je’l ruska, je’l njemačka, a možda iranska ili albanska? Da li bi netko mogao pogoditi koje su vjere i nacija ova dva ugledna i rodno osvještena doktora?

Ugledna pak odvjetnica Jessica A. Clarke ujedno i predaje na sveučilištu specijalizirala se za pitanja “rodne rvnopravnosti”.

A stari i ugledni, ali istovremeno vrlo napredni New England Journal of Medicine ima i glavnog urednika koji ovakve članke odobrava ili možda čak i naručuje. To je mikrobiolog i infektolog Eric Rubin I opet jedno od “onih” prezimena.

Stock
Member
Famed Member
Stock
2 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Ova Shteyler familija je zajebana…
Vadim ima brata
Uvlachim.

Slonica
Gost
Slonica
2 mjeseci prije

Sve više se uvodi rodna ideologija i to djeci i mlađim uzrastima.
U Dalmaciji su za novce od grada,simbolični poklon djeca dobila knjigu Dječak u haljini.
Nelogičnosti u traženjima prava idu sve dalje u nametanju te ideologije,a s druge strane za bilo koji dokumenat traže muško,žensko
Raznorazne kvote broja muškaraca i žena.
Selektivno uvođenje i manipulacija je više nego očita.

nekoime
Gost
nekoime
2 mjeseci prije

Ako se netko rodi normalan, pa poslije poblesavi, da li je i to transrodna osoba?

Mahatma
Gost
Mahatma
2 mjeseci prije

Sva sreća što živimo u balkanskim vukohebinama gdje ovakve gluposti ne prolaze (zasad).

rimtu
Gost
rimtu
2 mjeseci prije

Transhumanistička agenda zamotana u celofan rodne ideologije.
Zbljuv!

Max
Member
Famed Member
Max
2 mjeseci prije

Phisopati vladaju svijetom ali ne mogu promijeniti prirodu. Kad im dođe čas smrti samo će patiti više.

hrvoje
Gost
hrvoje
2 mjeseci prije

Kako god da se transrodni osjećali imaju određen SPOL po rođenju – MUŠKI ili ŽENSKI!
To što oni sami ne znaju što bi htjeli biti, pa ih vrijeđa ako ga osloviš sa gospodine ili nju sa gospođo, onda je to NJIHOV PROBLEM!!
I ja mogu reći da se osjećam kao medvjed i želim da mi se na osobnu napiše da sam medvjed i da imam poseban WC gdje je nacrtan medvjed na vratima! i Ne dao Bog da me netko nazove životinjom odmah ide 6 tužbi!! Morate me zvati gospon slatki medvjed!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik