Američki sekretar za obrazovanje obećava da će braniti ”građanska prava” transrodnih učenika u sportu

Miguel Cardona
9 komentara

Američki sekretar za obrazovanje Miguel Cardona rekao je da će Bidenova administracija “djelovati” na zaštiti prava transrodnih učenika kojima je zabranjeno učestvovanje u školskim sportovima izvan svog biološkog pola u državama poput Floride.

„Vjerujem u lokalnu kontrolu. Vjerujem u državnu kontrolu, ali mi imamo odgovornost da zaštitimo građanska prava učenika. A ako osjetimo da su povrijeđena građanska prava, djelovat ćemo“, rekao je Cardona za ESPN.

Cardonini komentari prate one guvernera Rona De Santisa (R-Florida) koji je postao najnoviji guverner koji je potpisao zakon kojim se zabranjuje biološkim muškarcima da učestvuju u ženskim sportovima. To je osma država koja je to učinila kako se zaoštrava rasprava oko tog pitanja, a pristalice kažu da zabrane čine nepravdu transrodnim sportistima, dok kritičari ukazuju na biološke prednosti koje transrodne sportiste stavljaju ispred njihovih biološki ženskih kolega.

„To mogu da vam kažem za Floridu, znate, djevojke će se baviti ženskim sportom, a dječaci muškim, to je ono što mi radimo. Uvjerite se da je to stvarnost. Tako da će zakon koji donosimo danas obezbjediti pravičnost za žene sportiste tokom narednih godina u državi Florida“, rekao je De Santis ovog mjeseca o zakonu, dodajući da je zabrana „zasnovana na biologiji“.

Cardona je u svom intervjuu nagovijestio da je takva vrsta tretmana možda nešto na šta cilja savezna vlada.

„Njihovo je pravo kao učenika da učestvuju u sportskim aktivnostima. I mi znamo da je sport više nego samo stavljanje medalje oko vrata prvo, drugo i trećeplasiranih“, rekao je. „Znamo da studentima pruža mogućnosti da postanu dio tima, da nauče mnogo o sebi, da postave ciljeve i dođu do njih i da izazovu sebe. Atletika im to omogućava u našim sistemima K-12 i na našim koledžima, a svi učenici zaslužuju priliku da se uključe u to.“

Cardonin stav mogao bi dovesti do trvenja između savezne vlade i državnih vlada oko toga da li su transrodne zabrane u atletici zakonski primjenljive.

Nacionalno kolegijsko atletsko udruženje (NCAA) objavilo je izjavu kojom se distancira od De Santisa i svih zabrana transrodnim sportistima, obećavajući da neće održavati takmičenja u državama koje donose takve zabrane.

„Ove organizacije, posebno probuđene korporacije, ne mogu vas zastrašiti da ne učinite pravu stvar“, rekao je De Santis u odgovoru.

Miguel CardonaTranstransrodne osobe
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ZAGREPCANKA
2 godine prije

Boze blagi gdje vas pronalaze!
Ni s 20 a i vise godina mnogi ne znaju sto ce s onim u gacama (sorry) a ovi bi ih jos u nesto drugo pretvarali.
Nista mimo prirodnih zakona i Krista!

Kako rece jedan uman covjek:
Zivot je uvijek opasan za zivot!

2 godine prije zadnji put uredio ZAGREPCANKA
Stara kuka
2 godine prije

Prošlu nedjelju bivši novinar New York Timesa Bari Weiss postavio je snimku u kojem “forenzička psihologinja” sa elitnog sveučilišta Yale Dr. Aruna Khilanani (indijskog podrijetla rođena i odrasla u Jew Yorku) sa praksom u Harlemu govori o tome kako biželjela ubijati bijelce. Video je postavljen i na stranicama sveučilišta Yale u sklopu rasprave preko Zooma pod nazivom “Psihopatski problem bjelačkog uma“. Na snimci se čuje kako “doktorica” Khilanani izgovara slijedeće: “Imam fantazije kako praznim revolver u glavu bilo koje bijele osobe koja mi se nađe na putu, zakopavam njihova tijela i brišem krvave ruke dok bez osjećaja krivnje odlazim sa poprišta poskakujući pri hodu kao da sam svijetu učinila jebenu uslugu” Nije trebalo ni nekoliko dana da bi uslijedila “žestoka reeakcija” njenog sveučilišta Yale koje je izdalo “oštro” priopćenje u kojem kažu da “oni ne odobravaju takve izjave” i da su one “u suprotnosti s njihovim vrijednostima“. U priopćenju se… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Malomorgen
2 godine prije

hmmm…. pa nemoze genetski muškarac, nastupati, takmičiti se sa ženama….. 😲😲😲

RENEW
2 godine prije

Čez čas, ko bomo videli hude poškodbe na ragbi lezbijkah in bo prišlo do bojkota s strani žensk, bo konec njihove zabave.
Tranny evnuhi najbolj sovražijo prav lezbijke.

Davor drugi
2 godine prije

Možda sam primitivan i konzerativan, ali jebem ti zakon koji je u stanju dopustiti momcima da “ravnopravno” trče sa curama.

Ninđa
2 godine prije

Neizlječiva bolest

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI