Transrodnim ženama zabranjeno učešće na ženskim atletskim takmičenjima

Transrodna prava
26 komentara

Transrodne osobe više neće moći da se takmiče u ženskim sportskim takmičenjima, presudio je Svetski atletski savet. Od aprila pa nadalje, bilo kojem sportisti koji je prošao muški pubertet neće biti dozvoljeno da se takmiči u ženskim atletskim disciplinama, bez obzira na njihov trenutni nivo hormona.

“Vijeće se složilo da od 31. marta ove godine isključi muške ili ženske transrodne sportiste koji su prošli muški pubertet iz ženskih svjetskih takmičenja”, rekao je Sebastian Coe, čelnik organizacije, na konferenciji za novinare u četvrtak.

Rekao je da je Vijeće razgovaralo sa zainteresiranim stranama, uključujući 40 nacionalnih federacija, Međunarodni olimpijski komitet i trans grupe o temi transrodnih sportista. Većina se složila da trans sportisti ne bi trebalo da se takmiče u ženskim disciplinama.

“Mnogi vjeruju da nema dovoljno dokaza da trans žene ne zadržavaju prednost nad biološkim ženama i žele više dokaza da su bilo kakve fizičke prednosti poboljšane prije nego što budu spremne da razmotre opciju za uključivanje u žensku kategoriju”, rekla je Coe .

„Nastavljamo da zastupamo stav da moramo zadržati pravednost za sportistkinje iznad svih drugih razmatranja“, dodao je on.

Trans participacija u ženskim sportovima i dalje je sporna tema, ne samo zbog nastupa nekih trans sportista poput američke plivačice Lije Tomas i novozelandske dizačice tegova Laurel Hubbard, koje su obje bile izvrsne u svojim sportovima.

Različite atletske asocijacije zauzele su različite stavove po tom pitanju. Međunarodni olimpijski komitet je 2021. rekao da “ne bi trebalo postojati pretpostavka prednosti” za transrodne žene na takmičenjima.

Iako je pohvaljen od strane transrodnih i zagovornika ravnopravnosti, MOK se također suočio s kritikama i ponovljenim pozivima za izdavanje konkretnijih zahtjeva za neke sportove. U decembru 2022. prepustio je teret pojedinačnim sportskim savezima, omogućavajući im da izdaju konkretnije kriterije podobnosti kada smatraju da je to potrebno.

Godine 2022., međunarodno vodeće tijelo za plivanje World Aquatics (bivša FINA) zabranilo je sudjelovanje transrodnih osoba na ženskim takmičenjima za sportaše koji su završili bilo koji dio muškog puberteta. Tada je obećao da će stvoriti novu “otvorenu” kategoriju. Međunarodna ragbi liga kasnije je usvojila slična pravila.

Sam Coe je prošle godine tvrdio da je “testosteron ključna determinanta učinka” jer je obećao da će zaštititi “integritet i budućnost ženskog sporta”.

Sporttransrodne osobeZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Flavius Theodoricus
1 godina prije

Transrodne “žene?” Zovite ih ono kaj jesu – propali muškarci s autoginefilijom

Max
1 godina prije

Pravedna odluka.

Valter
1 godina prije

Ovo će dodatno potaknuti pred-pubertetsko sakaćenje.
U 20 godina, zabilježen je 15,000% rast pedijatrijskih ‘gender’ klinika u Americi.
Židovi, kao kontrolori svih punktova u Americi, ih brutaliziraju na neviđenoj razini.
Naravno, Američke kolonije će to sve kopirati, kao što kopiraju i sve ostalo.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Ne daju mlatimudanima da ikoga pobjede u životu?

Juu i naopako!!

Ivan Bgd
1 godina prije

Bar jedna nepravda manje. Cudi me da je neko to uopste dozvolio od pocetka, jer je razlika toliko velika i jasna da samo ljudi bez razuma mogu to da ne primete.

Novak
1 godina prije

Bravo, tako i treba!

abc
1 godina prije

Nek transrodni naprave svoje takmičenje, jer su poseban spol. A trenutna sportska natjecanja su pravljena samo za dva spola, muški i ženski.

Otpornik
1 godina prije

Sportašice bi trebale bojkotirati natjecanja gdje je dozvoljeno nastupati ovakvima. Stvar bi bila rješena u trenu.

tihobl
1 godina prije

Evo kako na cirilici zvuci ta vijest:

Грам нормалности: World Athletics забранила трансгендерима да се такмиче са женама

PS. Nedostaju mi minusi. Bez njih nemam motivacije da donosim dobre vijesti od kojih se sendvicarima dize kosa na glavi.

Nena
1 godina prije

Žene sa mačorom u gaćama i bradom na licu..
Batina iz raja izašla!!!

peralozac
1 godina prije

“Transrodne zene”, zovite ih prvim imenom PEDERCINE, DAJGUZI, SUPAK MERAKLIJE, SODOMITI i kako god vam volja ali ni pod razno “zene”.

Tim
1 godina prije

Možda da uvedu kategoriju sjebanih u mozak pa da vidimo kakvi su to sportaši. Muško nisu, žene nisu, onda su to.

Tim
1 godina prije

Ako ne znaju što u gaćama nose onda su za olimpijadu retardiranih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI