fbpx

Našice – grad Dore Pejačević

nasice-dvorac-klupa-naslovna

Našice su mali gradić u Osječko-baranjskoj županiji. Smještene su 50 kilometara zapadno od Osijeka. Ima oko 17000 stanovnika. Malen je to gradić, ali obiluje kulturnopovijesnim spomenicima.

Jedna od najljepših građevina na ovim prostorima je klasicistički dvorac obitelji Pejačević. U tom je kompleksu i neogotička kapelica s kriptom obitelji Pejačević i grob skladateljice Dore Pejačević. Od velike turističke i kulturne važnosti uopće su franjevački samostan i župna crkva svetog Antuna Padovanskog. Ta je crkva ujedno i sjedište Požeške biskupije. Svake godine 13. lipnja slavi se proštenje u toj župnoj crkvi, a tada se ujedno i obilježava Dan grada.

 

U poznatom našičkom Velikom parku događaju se ljeti mnoge kulturne manifestacije. Sve popularnije je umjetno jezero Lapovac na kojem se održavaju natjecanja u veslanju. Posjetitelji mogu uživati u razgledavanju Zoološkog vrta Bizik i Bedemgrada, starog dijela grada Našica. U Zavičajnom muzeju Našice može se razgledati bogata zbirka izložaka iz prošlosti Našica i okolice. Od gospodarskih djelatnosti najveću važnost ima proizvodnja cementa i građevinskog materijala.

U Našicama je rođena Dora Pejačević, koja vodi porijeklo od hrvatske plemićke obitelji, čija su dva člana neko vrijeme vladali kao hrvatski banovi. Bili su to ban Ladislav i ban Teodor. Dora Pejačević je kao mala djevojčica pokazivala izraziti interes za glazbu. Svirala je klavir i violinu i skladala. Tijekom Prvog svjetskog rata roditelji su joj omogućili usavršavanje u Dresdenu u Njemačkoj kod mnogih poznatih glazbenika. Dora je poznata kao skladateljica orkestralne, vokalno-instrumentalne, komorne i glasovirske glazbe. Djela su joj često izvođena u inozemstvu.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Privatizirane Našice -Njegovice (Krupnozubne)?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Vozeći se Podravskom magistralom, nižu se slavonski gradići. Neko mjesto je postalo grad, drugo nije. Čini se kao da je razliku između postajanja selom ili gradom činila odluka uglednih i viđenih gdje će se naseliti.
Našice, Papuk ispod, ravnice iznad i voćnjaci. Slow motion. Nema žurbe. Tek traktori s priključcima zakrčuju cestu, kad su kakve kampanje (berbe) u tijeku.
Da sam imao sreću i dobio kćer, zvala bi se Dora, skraćeno od Dorotea. Ne zbog Dore Pejačević, već zato što je to ime nekako puno, veliko, moćno. Zapravo nisam siguran da nije i zbog Dore Pejačević.Skladatelji, glazbenici iz njenog doba su čudo samo po sebi. Dora kao žena još i veće. I današnji svijet je muški svijet, ondašnji je to bio na kvadrat. da bi bila ravnopravna s muškarcima, morala je biti dvostruko bolja pa je i bila. Nije bilo kompjutera, youtubea. Imaš melodiju u glavi i – što ćeš s njom? Snimiti je!? Ne može. Možeš je samo na nekom instrumentu odsvirati i zapisati. Pa onda dodavati druge instrumente – moraš je imati cijelu u glavi, slušati je u sebi,a da je nikad nisi čuo. To me fascinira. Kakva moć imaginacije čovjeka! Djelo u trajanju od jednog sata!?
Dora je doživjela samo 38 godina! U tako malo vremena svladati toliko instrumenata, toliko teorije i skladati toliko djela! Što bi sve uspjela napraviti da je doživjela zrelost?
Kad vidim takve heroine iz prošlosti, pitam se koliko smo mali mi sadašnji koji prožive preko 70 godina, a da ne ostave nikakvog traga…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kćeri se prave isto kao i sinovi !

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Netočno. Ako te interesiraju razlike, jednom ću ti ih razjasniti.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Neka nama naših pionira !

POVEZANE VIJESTI

Izbornik