Našice – grad Dore Pejačević

nasice-dvorac-klupa-naslovna
5 komentara

Našice su mali gradić u Osječko-baranjskoj županiji. Smještene su 50 kilometara zapadno od Osijeka. Ima oko 17000 stanovnika. Malen je to gradić, ali obiluje kulturnopovijesnim spomenicima.

Jedna od najljepših građevina na ovim prostorima je klasicistički dvorac obitelji Pejačević. U tom je kompleksu i neogotička kapelica s kriptom obitelji Pejačević i grob skladateljice Dore Pejačević. Od velike turističke i kulturne važnosti uopće su franjevački samostan i župna crkva svetog Antuna Padovanskog. Ta je crkva ujedno i sjedište Požeške biskupije. Svake godine 13. lipnja slavi se proštenje u toj župnoj crkvi, a tada se ujedno i obilježava Dan grada.

 

U poznatom našičkom Velikom parku događaju se ljeti mnoge kulturne manifestacije. Sve popularnije je umjetno jezero Lapovac na kojem se održavaju natjecanja u veslanju. Posjetitelji mogu uživati u razgledavanju Zoološkog vrta Bizik i Bedemgrada, starog dijela grada Našica. U Zavičajnom muzeju Našice može se razgledati bogata zbirka izložaka iz prošlosti Našica i okolice. Od gospodarskih djelatnosti najveću važnost ima proizvodnja cementa i građevinskog materijala.

U Našicama je rođena Dora Pejačević, koja vodi porijeklo od hrvatske plemićke obitelji, čija su dva člana neko vrijeme vladali kao hrvatski banovi. Bili su to ban Ladislav i ban Teodor. Dora Pejačević je kao mala djevojčica pokazivala izraziti interes za glazbu. Svirala je klavir i violinu i skladala. Tijekom Prvog svjetskog rata roditelji su joj omogućili usavršavanje u Dresdenu u Njemačkoj kod mnogih poznatih glazbenika. Dora je poznata kao skladateljica orkestralne, vokalno-instrumentalne, komorne i glasovirske glazbe. Djela su joj često izvođena u inozemstvu.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Vozeći se Podravskom magistralom, nižu se slavonski gradići. Neko mjesto je postalo grad, drugo nije. Čini se kao da je razliku između postajanja selom ili gradom činila odluka uglednih i viđenih gdje će se naseliti. Našice, Papuk ispod, ravnice iznad i voćnjaci. Slow motion. Nema žurbe. Tek traktori s priključcima zakrčuju cestu, kad su kakve kampanje (berbe) u tijeku. Da sam imao sreću i dobio kćer, zvala bi se Dora, skraćeno od Dorotea. Ne zbog Dore Pejačević, već zato što je to ime nekako puno, veliko, moćno. Zapravo nisam siguran da nije i zbog Dore Pejačević.Skladatelji, glazbenici iz njenog doba… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Kćeri se prave isto kao i sinovi !

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Netočno. Ako te interesiraju razlike, jednom ću ti ih razjasniti.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Neka nama naših pionira !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Privatizirane Našice -Njegovice (Krupnozubne)?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik