Vransko jezero – hrvatski park prirode

Park prirode Vransko jezero
0
0

Vransko jezero s okolnim područjem proglašeno je Parkom prirode 1999. godine, kao jedno od rijetkih, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode, te kao područje osebujnih specifičnosti i bioraznolikosti.

Granice Parka smještene su između Pirovca i Pakoštana, a površina mu je 57 kvadratnih kilometara. Najveći dio otpada na jezero koje je paralelno s morskom obalom od koje je mjestimično udaljeno manje od kilometra.

Glavna osobina Parka je Posebni ornitološki rezervat koji je zbog svoje očuvanosti velikog tršćaka na sjeverozapadnom dijelu jezera, kao rijetkog močvarnog sustava, uvršten na listu važnih ornitoloških područja u Europi. Do sada je zabilježena 241 vrsta ptica od kojih se 102 vrste gnijezde na području Parka. Unutar rezervata obitavaju važne populacije od 13 vrsta ptica. To su: čaplja danguba, bukavac, velika bijela čaplja, eja močvarica, kosac, siva štijoka, riđa štijoka, liska, crnoprugasti trstenjak, mali vranac, žuta čaplja, mali sokol i mala bijela čaplja.

Uz ptice vrijednost Parku daju i ribe u jezeru. S obzirom da u jezero ulazi morska voda, u njemu su prisutne i morske i slatkovodne vrste riba. Ovo područje obiluje kulturnim i povijesnim znamenitostima koje datiraju još od 2000. godine prije Krista. Antičke arheološke ostatke nalazimo na lokalitetu Crkvine, izvoru Pećina, te na drugim mjestima rubnog područja vranskog blata. Posebno je zanimljiv akvadukt od Vrane do Zadra koji je snabdijevao vodom Zadar i sva usputna mjesta.

Osim uživanja u nezaboravnom pogledu, ovdje posjetitelji mogu kupiti i suvenire s motivima Vranskog jezera, biciklističku i izletničku kartu ili dobiti više informacija o mjestu na kojem se nalaze.

jezeroPakoštanePirovacriba
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI