Rusija će istražiti ekološke probleme nakon što je voda postala crvena zbog lokalnog ribnjaka

Rusija crvena rijeka
3 komentara

Vlasti na severozapadu Rusije pokrenule su tužbu nakon što je lokalna reka postala grimizna. Krv iz mrtvih riba na obližnjoj farmi pastrmki pretvorila je potok u scenu koju je političar uporedio sa naučnofantastičnim filmom.

Pravni korak dolazi nakon što su stanovnici Karelije, blizu Finske i oko 800 kilometara od Moskve, lokalnom Ministarstvu prirodnih resursa poslali video zapise i fotografije za koje je političar Andrej Rogalevič tvrdio da ignorišu katastrofu. Negodovanje javnosti dovelo je do toga da su ribnjak posetili inspektori, koji su apelovali na sudove da zatvore preduzeće.

Pišući na društvenoj mreži VK, Rogalevič je otkrio da su se Karelijci žalili na uzgajalište riba još na proleće, ali provera vlasti nije utvrdila da je bilo šta pogrešno. Mesecima kasnije, u gradu Segezha takođe je tekla reka krvi.

Reka, izvor lokalne pijaće vode, navodno je zagađena krvlju, mastima i iznutricama. Prema zakonu, tečni otpad se mora tretirati i njime upravlja specijalizovana organizacija koja ispumpava i prečišćava otpadne vode.

„Nebriga za ekologiju se nastavlja, bez obzira na to kako pokušavaju da me ubede u suprotno“, napisao je Rogalevič. „Pejzaž, potoci i reke pretvoreni su u mesto snimanja scena kao na Marsu.“

Političar je procenio troškove štete na milione rubalja, pri čemu je Ministarstvo prirodnih resursa primetilo da je drveće u blizini oštećeno do te mere da je to uticalo na njihov rast. Odeljenje je takođe istaklo da ovo nije prvi put i da je sličan ribnjak 2016. kažnjen sa 150.000 rubalja (2.000 dolara).

ribarusijazagađenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Boba Lazarević
3 godine prije

Baš je neki dan na telki bilo “Deset zapovijedi”, gdje Mojsije udari štapom u Nil i rijeka postane crvena. Da nije i ovdje to slučaj?

Dundić
3 godine prije

Rusiaj treba inače malo više poraditi na zaštiti prirode i divljih životinja. Imaju čuda, dragulje, tigorvi, medvjedi, šume, to se mora adekvatno zaštititi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI