fbpx

Neiskorišćeni turistički potencijal dvoraca u Vojvodini

Neiskorišćeni turistički potencijal dvoraca u Vojvodini 1

Bajkoviti dvorci na ogromnim površinama živi su dokaz postojanja raskoši i bogatstva raznih vladara, plemića, veleposednika. Svaki priča svoju istoriju. Vojvodina može da se pohvali sa prisustvom ovih objekata, jer na ovoj teritoriji ima oko 70 dvoraca, kaštela, vila i letnjikovaca.

Ove velelepne građevine, koje su odraz moći i bogatstva vlasnika, nastale su u  XVIII, XIX i XX veku. Stil građenja objekata je različit, jer pripadaju prelaznom periodu od baroka do klasicizma. U Vojvodini je pokrenuta akcija kako bi se očuvalo ovo vredno kulturno nasleđe, međutim, s obzirom da na stanje u kome se većina njih nalazi i nerešene imovinsko-pravne odnose, trenutno nema svetle tačke u rešavanju ovog problema. Neki od njih će ostati pod velom tajni zbog nedostataka pisanih dokumenata, jer tek kad se bude znao pravi vlasnik može da se uradi rekonstrukcija zapuštenih i oronulih objekata.

Mnogi vredni dvorci još uvek čekaju rešenja o zaštiti i sticanje statusa kulturnog dobra. Najveći neimari dvoraca u Vojvodini bile su porodice Dunđerski, Lukač i Stratimirović. Današnja namena dvoraca je vrlo različita od turističko-ugostiteljskih objekata (Fantast Bečej, Ečka, Sokolac  Kaštel u Srpskoj Crnji), sedišta administracije poljoprivrednih imanja i kombinata (Sočica, Hajdučica, Fišerov Salaš, Čoka i Stari Lec) do osnovnih i srednjih škola (Veliko Središte, Konak, Temerin i Futog) te fabričkih i proizvodnih pogona (Novo Miloševo) pa i stanova za porodice radnika na imanjima ili izbeglice (Vlajkovac i Aleksa Šantić), a neki su van funkcije.

Većina dvoraca danas nije u dobrom stanju, pa im je revitalizacija neophodna – pogotovo ukoliko žele da budu značajne turističke destinacije. Nerealno je očekivati da svi dvorci budu renovirani i uključeni u turističku ponudu Vojvodine, ali je  bitno da se načini pozitivan pomak da se potencijal koji Vovodina poseduje iskoristi za razvoj  turizma. Dvorci koji su u turističko-hotelsko-ugostiteljskoj funkciji (Fantast, Ečka i Banatera) predstavljaju danas poznate turističke destinacije sa veoma različitim sadržajima i rado su posećeni od strane turista bilo individualno ili u organizovanim turama od strane turističkih agencija.

Dvorac “Kaštel” u Ečkoj podigla je porodica Lazar 1820. godine. Dvorac je izgrađen u engleskom stilu. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, a kasnije slavni kompozitor.  Renoviran je i nalazi se u vrlo dobrom stanju, a danas je u njemu smešten hotel “Kaštel”. Odlikuje ga autentični ambijent inspirisan aristokratskom prošlošću. Dvorac je proglašen za spomenik kulture 2001. godine.

Dvorac „Fantast“je najlepši dvorac Vojvodine. Ova prelepa i raskošna građevina, sa tornjem i četiri kule, bele boje, asocira na dvorac iz bajki i od Bečeja je udaljen oko 14 km. Sazidao ga je Bogdan Dunđerski, u više faza, a završen je 1925. godine. Ima ergelu, a u kompleksu se nalazi i park, kao i kapela, koju je Bogdan takođe sagradio. Kapelu je oslikao njegov prijatelj, a naš poznati slikar, Uroš Predić. Pravo ime dvorca bilo je Dunđerski sve do 1983. kada se od dvorca pravi hotel sa nazivom Fantast. Fantast je bilo ime najrasnijeg konja Bogdana Dunđerskog. Po želji vlasnika jedini naslednik ovog kompleksa je Matica srpska.

Dvorac Dunđerski u Kulpinu kod Bačkog Petrovca  prvobitno je pripadao porodici Statimirović. Manji dvorac je izgrađen krajem 18. veka, a veći  je izgrađen polovinom 19. veka. Dvorac je više puta menjao vlasnike, do onog poslednjeg, Lazara Dunđerskog. U vlasništvu porodice Dunđerski bio je  sve do 1945. godine, odnosno do nacionalizacije. Veći dvorac je istovremeno i muzej stilskog nameštaja. U njegovom dvorištu nalaze se i dve pomoćne zgrade koje su pretvorene u Poljoprivredni muzej. Osnovan je 1993. godine i predstavlja jedinu specijalizovanu muzejsku ustanovu u zemlji za istraživanje i izučavanje agrarne prošlosti. Muzej realizuje stalne tematske i povremene izložbe Ako planirate da posetite Kulpin, planirajte to na leto, jer tada se ovde organizuje etno manifestacija. Organizuje se i modna revija venčanica, izbor za najlepšu nevestu i tortijada.Ovaj dvorac je korišćen u svrhe snimanja serije „Sva ta ravnica“.

Dvorac “Banatera” u Srpskoj Crnji je sagrađen za vreme Drugog svetskog rata. Ovaj dvorac služio je kao letnjikovac nemačkog generala Franca Nojhauzena. Odlikuje ga ruska arhitektura. Danas je dvorac predivni hotel, renoviran tako da ispunjava moderne potrebe posetilaca, ali nije izgubio šarm i aristokratski duh. Banatera zadovoljava potrebe lovnog, poslovnog i porodičnog turizma.

Obnovom dvoraca dobili bi se objekti hotelsko-turističkog tipa čime bi se pružile mogućnosti za unapređenje turizma u Vojvodini, a turistička slika Vojvodine dobila bi novi izgled. Uz čuvenu vojvođansku kuhinju sa bezbroj specijaliteta, izvanrednim vinima i različitim sadržajima privukli bi se kako domaći gosti, tako i stranci. Postojanje sportskih terena u okviru kompleksa dvoraca privuklo bi sportiste na pripreme u ove krajeve. Takođe je neophodno obnoviti ergele, u nekima otvoriti galerije poznatih vojvođanskih slikara ili kazina. Obnovljeni dvorci koji u svom okruženju imaju kapele mogu biti veoma interesantni za venčanja ili krštenja. Ovaj sadržaj uz predhodnu obnovu objekata  upotpunio bi atraktivnost ovih destinacija i privukao veliki broj turista.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
19 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
2 godine prije

U dvorcu Dunđerski je isto tako snimana i ona dječja emisija “Fazoni i fore”.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Har Megiddo

” nek ‘ ti uši stalno zvone..slušaj fore i fazonee..” !??

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Potomci kmetova koji su i sad kmetovi, samo se tako ne zovu, bi trebali trošiti svoj novac da bi razgledavali kako su nekad živjeli vlastelini. Dobra zamisao.Bilo bi glupo da je obrnuto, da potomci vlastele (koji su i sad vlastela, samo se tako ne zovu) plaćaju kako bi razgledavali srušene… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pravo kažeš, ovo su u biti gruntovčani, ali srpski..Umjesto da troše novac na razgledavanje tih energetski neefikasnih građevina koje simboliziraju pra-liberalizam, bolje da potroše to malo novca na zdravu nemasnu hranu, budući da su prvenstveno odgovorni za svoje zdravlje. Inače će im biti trnovito i bez malina.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Ivo

Dobro govoriš. Možda bi to dobro bilo za stranu sirotinju, ali bi za domaću ipak bilo bolje da dođu i razgledavaju, troše pa da i domaći čovjek vidi što je sto eura i koje je boje.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

U Srbiji je zakonito sredstvo plaćanja dinar, tako da to ne bi pomoglo tamošnjoj raji da opipa eure. Ali svejedno, logično razmišljaš. Kao i cijeli portal.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA sine, nije ni tebi lahko….ti u svemu prvo tražiš nešto loše;zabole racku turistu ko je čije oružje kupio, njega interesuje da je siguran (cak i to nije presudno) i šta pozitivno neko nudi. Konstanta na tržištu je takođe presudna, ne možeš biti sezonu/dve pa jednu odmaraš. Žao mi je… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Siniša

Španjolci kažu Mi Amargura (moja gorčina), skladbu je napisao Victor Manuel Ferrer Castillo, poslušaj je i čut ćeš kako gorčina zvuči. Dio je procesijske glazbe i odnosi se na Isusovu gorčinu, onaj trenutak u kojem je shvatio da će skončati na križu razapet po osudi neukog puka željnog tuđe krvi.… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Moja se žena za pogrešnog udala….ti bi joj perfektno odgovarao, hranio bi njenu zaluđenost negacijom ? Šalu na stranu…ne kažem da nisi u pravu, čak na protiv sve si dobro rekao, meni samo više odgovara da prvo potražim nešto dobro da me hrani pa onda idem na rješavanje lošeg;loše je… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša, soa ti je ispravno sve rekao,falio si ceo fudbal. On nije pun gorčine, samo ju prosipa po službenoj dužnosti. Tema je apsolutno nebitna, samo spin jeste. Nadam se da ćeš stići pročitati komentar, dok ga soa ne izbriše. Ili netko od njegovih kolega.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Ivo

Hoćeš reći…on je kontrast na ovom portalu!?

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sistemski kontrast, otprilike.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Siniša

Congenital…urođena osobina.
Ali previše komentatora ‘povuče’, koji bi možda ljepše stvari napisali…

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Kmetovi nikad nisu ni htjeli jednakost. Htjeli su biti iznad vlastelina. To što za to oni i njihovi potomci nemaju baš nikakve osnove, nema veze… Može kmet i kupit dvorac…ali neće biti vlastelin. Može i štakor sebi stavit naljepnicu na kojoj piše ‘lav’. Možda netko i pobjegne… U svakom slučaju… Pročitaj više »

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Stvar je u tome što u Njemačkoj i Francuskoj(za ostale baš i neznam) ima jako puno dvoraca koji su s vremenom “naučili” kako raditi,zadovoljiti klijenta i koliko to sve naplatii.Imati dvorac je pojam ali “prodati dvorac turistima” je znanje koje se uči tokom dugog perioda i nije lako,ipak je to… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Turizam je danas globalna industrija kontrolirana od onih sa vrha globalne piramide moći, isto ka i sve ostale industrije. Tek nakon privatizacije resursa i prihvaćanja ostalih uvjeta ciljane države stvaraju se uvjeti za masovni turizam. Tek nakon tih koraka pojavljuje se jačanje turizma u vazalskim državicama di se nakon toga… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Moreno

Tako je.

zzlovenac
Gost
zzlovenac
2 godine prije

pošro je mađarsska odlučila u turizam logično je da će obnovit panonsko more…

Ivex
Gost
Ivex
2 godine prije

Priča mi jedan starac priču koju su njemu pričali stari. Radnja je za vrijeme ustanka u Hercegovini poznata Nevesinjska puška. Kmetovi tj raja se pubunila na jednom sastanku sjedio starac i slušao kako se jedan kmet naivac hvali da će uzjahati Agu kao konja kada pobijedimo hvalio se ovaj sto… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik