Vinske priče

vinske priče, putevi vina Vojvodina okupljanje na trgu.
0
0

Vinski putevi Vojvodine

U Novom Sadu se od 16 do 18. jula 2016. godine održava 13. međunarodni festival vina InterFest. Na ovom festivalu će se tradicionalno predstaviti vinarije iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Španije, Makedonije, Austrije, Slovenije i Portugala. Pored degustacije vina ljubitelji će imati priliku da saznaju nešto više o ovoj branši u okviru Interfest konferencije

Najpogodnije tlo za uzgoj vinove loze nalazi se na obroncima Fruške gore. Novonostale sorte Instituta za vinogradarstvo, pod okriljem Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, jesu Neoplatna, Probus i Sila. Nastale ukrštanjem domaćih sorti (poput Kadarke i Smederevke) sa najkvalitetnijim zapadnoevropskim sortama usled potrebe poboljšanja kvaliteta same vinove loze i vina, kao krajnjeg proizvoda. Sortne karakteristike svakog pojedinačnog brenda mogu pružiti različite užitke.

Ukoliko ste ljubitelj crvenih vina Probus očarava svojom punoćom boje i aromom. Sorta vinove loze Sila nastala je ukrštanjem Šardnoea i Kevidinke. Svoj naziv dobila je po dr Simi Laziću, nakadašnjem univerzitetskom profesoru u Novom Sadu. Neoplantina muskantna aroma vina očarava ljubitelje belog vina. Sorta vinove loze Probus dobila je naziv po caru Probusu, i to još u 276. godini pre naše ere.

Pogodni tereni za uzgoj vinove loze su brežuljci, padine i tereni sa nagibom. Bolje osunčavanje, provetravanje i manje izmrzavanje okaca i lastara su neke od prednosti u odnosu na ravničarke predele. Neoplanta je izuzetno osteljiva na niske zimske temperature, dok sorti Probusa više odgovara što više provetreni špaliri. To se naročito odnosi na kišovite godine, pred samu berbu zbog mogućnosti pojava sive plesni.

Vinski putevi Vojvodine obuhvataju Frušku Goru, Palić, Vršač i Telečku visoravan. Vinski turizam Vojvodine potvrdila je i Asocijacija vinskih regija Evrope.

Rad u vinogradu predstavlja izuzetan napor, ali i užitak. Upoznati ljude koji su svoj vek proveli u redovima vinograda za neke znači veliko iskustvo. Razgovarali smo sa Draganom Milivojević, studentkinjom vinogradarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

„Rad u teškim uslovima, pod visokim tempraturama, snegom i ledom nosi veliki fizički napor, ali i zadovoljstvo. Kroz priču sa pojedinim vlasnicima vinograda i vinarija upoznala sam požrtvovane i vredne ljude kojima vinograd predstavlja sve u životu. Roditi se u takvom okruženju, u kojem se tradicija nastavlja sa generacije na generaciju, je nešto što se retko doživi.“, kaže Dragana.

Potreba za domaćim tržištem, vlastitim vinogradom i razvijanjem domaćeg brenda donosi posebno zadovoljstvo. Sve veća potražnja za organskom proizvodnjom i minimalnim zagađenjem životne sredine doprinosi razvoju poljoprivrede u regionu. Posebnim turističkim turama moguće je doći do zasebnih vinarija. Jedan od najpoznatinjih posetilaca ovog područja bio je princ Čarls.

Vinski turizam u Vojvodini je prava prilika za sve posetice da iskuse prepoznatljive turističke proizvode u regionu. Gastronomska ponuda predstavlja dugotrajan proces ulaganja u proizovodnju i plasiranje proizvoda. Ovakvu tradiciju, koja traje već dva milenijuma, retko koja država ima da ponudi. Geografsko poreklo, ugostiteljski objekti, vinarije i tradicija predstavljaju najveću mogućnost razvoja.

Pored proizvođača vina, u Srbiji postoji veliko tržište proizvođača rakije. Takođe, u sve većem usponu je i domaća proizvodnja piva, kao i specijalna selekcija domaćih, ručno pravljenih zanatskih piva i šajdera.

vinovojvodina
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI