Mađarska se usprotivila ratu kojeg EU vodi protiv mesa i vina

Crveno meso
22 komentara

Bruxelles tvrdi da određena hrana i pića doprinose nastanku raka, te da ih stoga ne treba promovirati

Mađarskoj je teško probaviti plan Europske komisije za borbu protiv raka, jer EU nastoji zabraniti promociju crvenog mesa i vina, među ostalim mjerama za smanjenje rizika od bolesti.

Obraćajući se medijima u belgijskoj prijestolnici u ponedjeljak, državni tajnik mađarskog ministarstva poljoprivrede Zsolt Feldman opisao je pritisak Bruxellesa kao “neprihvatljiv”, tvrdeći da Europska komisija “ne traži rješenja”. Dužnosnik je nastavio s tvrdnjom da ograničavanje promocije crvenog mesa i vina “neće promovirati zdrav stil života ili održivost”.

Feldman je također napomenuo da društvima treba dopustiti da “oblikuju vlastite prehrambene navike bez umjetnih metoda koje su izmislili birokrati u Bruxellesu”. Prema njegovim riječima, EU “ima sve više inicijativa temeljenih na ideologijama, a ne podržanih studijama utjecaja”. Feldman je dodao da Mađarska nije usamljena u svom protivljenju briselskom križarskom ratu protiv crvenog mesa i vina, s tim da se još 19 europskih nacija protivi tome.

Ako je vjerovati državnom tajniku mađarskog ministarstva poljoprivrede, mjere koje je predložio Bruxelles mogle bi imati loše rezultate, s “proizvodnjom hrane koja se prebacuje u treće zemlje, ugrožavajući sigurnost opskrbe EU”.

Nazvan ”Europe’sBeatingCancer Plan” ili ”Europski plan za pobjedu protiv raka”, ideja Europske komisije predviđa uvođenje naljepnica upozorenja na alkoholna pića uključujući vino, slične onima otisnutim na kutijama cigareta. Povrh toga, crveno i prerađeno meso bit će isključeno iz programa promocije poljoprivrede EU-a, što očito znači manje sredstava za određene poljoprivrednike. Komisija inzistira da postoji dovoljno dokaza koji povezuju ovu hranu i žestoka pića s rakom.

Nije iznenađujuće da su proizvođači vina, posebno iz zemalja koje su tradicionalno specijalizirane za proizvodnju vina, poput Italije i Francuske, smatrale plan prilično neugodnim.

Irski ministar poljoprivrede Charlie McConalogue također je jasno dao do znanja da nije oduševljen idejom Bruxellesa. U pismu povjereniku EU-a za poljoprivredu Januszu Wojciechowskom, irski ministar je rekao da je “razočaran” nastojanjem Komisije da “demonizira” crveno meso.

McConalogue je inzistirao da “crveno meso i prerađeni mesni proizvodi imaju važnu ulogu, u odgovarajućim porcijama, kao izvor bjelančevina, vitamina i minerala u zdravoj, uravnoteženoj prehrani”.

Dalje je ustvrdio da je “ova nesretna formulacija potkopala ono što bi trebala biti pozitivna poruka o predanosti EU-a promicanju kvalitete i sigurnosti, održivosti i zdrave prehrane”.

Bruxelleseumađarskamesovino
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vox
2 godine prije

Vec pocinje svadja izmedju Zagreba i Pristine o tome koji grad ce ugostiti ukrajinsku vladu u egzilu….Mislim da bi Ukrajinci bili blesavi ako izaberu Pristinu….

Mrčikola
2 godine prije

Kakvo meso, kakvo vino u 21 stoljeću!?
Suplementi ekstrahirani iz nafte su više nego dovoljni da nadomjeste sva ova prirodna shranja, a uz to su sto posto organskog porijekla, tj. znanstveno je dokazano da su nastali od krepanih dinosaura i gnjile paprati.

p.s. tko se ne slaže s ovim komentarom neka mi slobodno peta minus.

p.p.s. ne znam dali se primijeti ali nekako… kao da lagano “pucam”. 😁

Ja to onako
2 godine prije

Ma daaaaj jos ce nam sad zabraniti da jedemo i pijemo.

nekoime
2 godine prije

Ne uzrokuje li prekomjerna iritacija rak debelog crijeva? Ne bi li i takve aktivnosti trebalo zabraniti?

tihobl
2 godine prije

A sta ocekivati od onih koji su zabranili branje ljubicica.

ivan sever
2 godine prije

U svakoj laži ima i trunak istine (Da crveno meso i vino mogu u pod određenim uvjetima biti kancerogeni, ali kojim ?), pa treba reći da je nezdravo svako meso proizvedeno iz genetski modificiranog podmlatka, tretirano sa antibioticima, hormonima rasta, hranjeno ureom i genetski modificiranom sojom i kukuruzom, sa dodacima raznih kemikalija idr., kao što je nezdravo i svako vino od genetski modificiranih sorti, špricano sa opasnim pesticidima, nepoštovanje karence i razni “delanci” sa dodacima svakovrsnih šećera i kemikalija. Dakle, “zdravo” meso i vino u umjerenim količinama nije štetno. Istovremeno za borbu protiv raka ima još niz preventivnih, kurativnih i životnih navika i postupaka.

TheBan
2 godine prije

Da, da…
Treba zabraniti crveno meso i vino…

EU zabrinuta za zdravlje građana kaže da ih ne treba promovirati.

Iz istog razloga treba promovirati cijepljenje.

Koje li odvratne dvolične retorike?!

preseren3
2 godine prije

Znali su priseljenici u ameriku, da je meso štetno.
Poklali su 50 milijuna bizona uzevši samo kožu.
Ma ne me hebat!!!
A GMO produkti, koje telo uopšte ne prepoznaje kao hranu, odlaže u špek, nisu opasni?

Pravo
2 godine prije

Kako je ono rekao Hasanbegović, moje je pravo na virus. Isto tako je moje pravo na meso i vino.

Max
2 godine prije

Bravo Mađari.

Ljudevit
2 godine prije

Mozda tu ima nesto u vezi vina, komercijalnog vina. U sva komercijalna vina se dodaju sulfati (sumpor) i odredjuje im specifican odoran okus. Za moj ukus sva vina koja sadrze sumpor su ista, a to su sva komercijalna vina u svijetu, jer su zakoni takvi da proizvadjaci moraju dodat sulfate ako javno zele prodavat vina. Ja za sebe pravim kod kuce bez ikakvih dodataka. Potrazite posljedice sumpornih preservativa.

Filip
2 godine prije

Stvarno više treba pohapsit te debile u Bruxellesu

Gost
2 godine prije

Nažalost, takvim stavom EU će dobiti sve više oponenata. Previše zadire u ljudske slobode. Upozorenja da je nešto štetno i obrazovanje o tome Da, ali zabrane NE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI