Povećana posećenost salaša u Vojvodini

salas-naslovna
0

Mir, tišina, uživanje i autentičnost su sinonimi za salaše adaptirane prema potrebama posetilaca koji beže od gradske gužve.

Odlična gastronomska ponuda, dobra domaća vina i seoski ambijent privlači ljude željne da osete domaćinsku atmosferu, dobro gostoprimstvo, prisete se starih zanata i ručnih radova, brige o životinjama i uzgoju poljoprivrednih proizvoda. Upravo ta povećana posećenost turista doprinela je da se uloži više u razvoj seoskog turizma i proširenju ponude.

Salaši u Vojvodini su idealna prilika da se pobegne od gradske gužve u jedan miran svet gde se čuje cvrkut ptica i oseća miris domaćeg pečenog hleba. Puno je salaša u Vojvodini koju su postali turistička atrakcija i rado su posećeni da bi se u njima dobro jelo, uživalo i odmaralo. Upoznaćemo vas sa nekima od njih.

Salaš 137

Nalazi se nadomak Novog Sada u Čeneju. (GPS koordinate lon: 19.8368 lat: 45.36695). Seoski ambijent restorana u etno stilu sa ukusnom vojvođanskom tradicionalnom hranom uz zvuke tamburaša nudi pun doživljaj. Restoran je kapaciteta 70 gostiju, letnja bašta može primiti 210 gostiju. Smeštajni kapaciteti su opremljeni u Alt Deutsche stilu i imaju 13 soba. Salaš nudi bogat sadržaj u vidu jahanja konja, vožnje fijakerom, škole golfa, gađanja lukom i strelom, mogućnost korišćenja sportskih terena, igrališta za decu, organizovanja lova, poslovnih skupova kao i organizacije proslava.

Majkin salaš

Nalazi se Paliću. (GPS koordinate lon: 19.784768 lat: 46.111644) Uz domaće jelo i piće sluša se dobra stara muzika. Posetioci uživaju u voćnjacima i vinogradima, konjima, mogu učestvovati u svinjokolju i u pravljenju švargli, pašteta, kulena, čvaraka. Takođe se može uživati u pecanju, jahanju, vožnji biciklom; poseduju sopstveni muzej, igralište za decu i brojne radionice za decu. Smeštaj je obezbeđen u prenoćištu “Cvetni salaš” koji ima 15 konfornih soba.

Zekin salaš

Nalazi u Sremu u malom naselju Krčedin. (GPS koordinate lon: 20.132554 lat: 45.140111). Poseduje etno restoran kapaciteta 150 gostiju i baštu koja može da primi 300 gostiju, sve uređeno u starinskom etno stilu. Uz muziku tamburaša služe se sremska autohtona jela. Salaš ima vinoteku, galeriju Guvno (opremljena za poslovne skupove) i trg Guvno pogodan za održavanje manifestacija, raznih koncerata i pozorišnih predstava. Na njemu postoji mogućnost organizovanja lova i ribolova. Takođe organizuje se vožnja Dunavom i izlet na Krčedinsku adu koja je prava oaza ljubitelja prirode sa retkom prilikom da se vide slobodna krda konja, goveda, mangulica i retke vrste ptica. Moguće je organizovanje ture posete fruškogorskih manastira. Atrakcije za decu su svakako mini Zoo vrt i igralište, kao i veliki lavirint zeca.

Salaš Katai

Nalazi se u srcu Vojvodine nadomak sela Mali Iđoš. (GPS koordinate lon: 19.770547 lat: 46.107831) Organizacija salaša usmerena je na škole u prirodi, ekskurzije za učenike nižih razreda osnovne škole, seminare, konferencije, letnje škole, kampove… Poseduje etno kuću, gostinjsku kuću, kuću na obali i pekarski muzej. Gostima se pružaju razne aktivnosti: jahanje konja, magaraca, vožnja traktorom, poseta pekarskom i etno-muzeju, jezeru, pešačke ture, izrada ručnih radova raznim tehnikama, prikupljanje lekovitih biljaka, zanimljivi kvizovi,  interesantan večernji program, itd. Smeštajni kapaciteti su 70 ležajeva. Zanimljivost pekarskog muzeja jeste da gosti mogu ložiti u furunu. Za decu, je moguće napraviti  specijalitet – transilvanijski kolač. Ko želi može sam  isprobati ispeći ovaj specijalitet.

Salaš Jelen

Na severu Bačke u blizini Subotice nalazi se salaš Jelen (GPS koordinate lon: 19.770547 lat: 46.107831) udaljen od Palićkog jezera svega 1 km. Okružen je šumom i prostire se na površini od 8000 m2. Poseduje 2 apartmana, 12 dvokreventih soba sa hidromasažnim kupatilima, bazen, dečije igralište i teren za košarku. Jela se pripremaju na tradicionalni način, a imaju pored domaće i bogatu ponudu internacionalne kuhinje.

Perkov salaš

Nalazi se na južnim padinama Fruške gore. (GPS koordinate lon: 19.897547 lat:45.109770). Salaš odiše duhom starog vremena. Ima jarmove, taljige, plugove kao i razboje za tkanje, drvene krevete i madrace, ogledala i ručno rađenu posteljinu staru oko dva veka. Dolazak većih grupa se obavezno mora najaviti. Neizostavno je uživanje u sremačkoj kuhinji i domaćem vinu, rakiji višnjevači i orahovači. Perkov salaš je glavni inicijator razvoja seoskog turizna u opštini Irig.

Salaš od srca

Smešten je 5 km od centra Inđije. (GPS koordinate lon: 20.049856 lat:45.013102). Salaš je zatvorenog tipa i obavezna je najava dolaska. Ovde se organizuju žurke, dečiji rođendani, punoletstva, svadbe, krštenja, razne edukativne radionice, logorovanja, književne i likovne kolonije kao i degustacija domaćih proizvoda, vožnja fijakerom, šetnja po okolini, pecanje. Moguće je učestvovati u radnim aktivnostima kao što su uređenje cvećnjaka, branje voća, pečenje rakije, košenje trave i slično. Okolina salaša je bogata kulturnom baštinom i prirodnim lepotama tako da se po želji gostiju organizuju izleti u etno-eko selo Golubinci uvršteno u Evropsku baštinu, Muzej hleba Pećinci, Stari Slankamen (vožnja brodom), posete manastirima, crkvama, jezerima Fruške Gore itd.

Život u moderno doba traži ponekad da se isključimo iz svakidašnjice. Zato i volimo da odemo na salaše i uživamo u čistom vazduhu, prelepom pejzažu, ukusnoj domaćoj hrani i dobroj domaćinskoj atmosferi. Prava seoska idila. Svaki salaš je poseban na svoj način. Vlasnici su se dobro potrudili da svojim raznovrsnim sadržajem privuku brojne turiste i potpomognu razvoju seoskog turizma u svom kraju. A zadovoljan gost je najbolja reklama. Svojom impresijom upoznaće ljude oko sebe sa boravkom na salašu, a sigurno će se vratiti da uživa i relaksira se ponovo uz zvuke tamburice i ukusnu hranu.

salašSeoski turizamvojvodina
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI