Naučnici uočili džinovsku crnu rupu sa 6 cijelih galaksija zarobljenih u njenom gravitacionom bunaru

Crna rupa
18 komentara

Otkriveno je da je šest galaksija zarobljeno u supermasivnoj crnoj rupi koja se formirala nepunih milijardu godina nakon Velikog praska, rasvjetljavajući kako nastaju neke od najvećih struktura u svemiru.

U istraživanju objavljenom u četvrtak, Evropska južna opservatorija (ESO) detaljno je objasnila istinski ogromnu crnu rupu, otprilike milijardu puta veću od mase našeg sunca, i kako je uspjela da zarobi čitave galaksije planeta i zvijezda.

Crna rupa i disk materije oko nje zajednički su poznati kao kvazar SDSS J103027.09 + 052455.0.

Marko Mignoli, astronom iz Nacionalnog instituta za astrofiziku (INAF) u Bolonji koji je vodio istraživanje, uporedio je način na koji je crna rupa uspjela da zaplete ovih šest galaksija u paukovu mrežu, sačinjenu od „kosmičkih filamenata“ gasa i Tamnu materiju.

„Kosmički mrežni filamenti su poput paukovih niti… Galaksije stoje i rastu tamo gdje filamenti prolaze, a potoci gasa – dostupni za napajanje i galaksija i centralne supermasivne crne rupe – mogu teći duž filamenata.“

Smatra se da su najranije crne rupe u Univerzumu nastale raspadom prvih zvijezda, ali ostaje sumnja u to kako su na kraju narasle do tako zaista neshvatljivo velikih obima.

Istraživači pretpostavljaju da je „mreža“ niti mogla da se stvori uz pomoć zagonetne tamne materije, za koju se pretpostavlja da je prikupljala velike količine gasa tokom najranijih doba svemira.

Ova posebna „mreža“ je preko 300 puta veća od Mliječnog puta, a vjerovatno postoji još mnogo njih koje čekaju da budu istražene, kažu istraživači.

„Vjerujemo da smo upravo vidjeli vrh ledenog brijega i da je ovih nekoliko do sada otkrivenih galaksija oko ove supermasivne crne rupe samo najsjajnije“, rekla je koautorka Barbara Balmaverde, astronom u INAF u Torinu u Italiji.

Otkriće bilježi prvi put da je tako blisko grupisanje viđeno tako brzo poslije Velikog praska i pomoći će poboljšati čovjekovo razumijevanje supermasivnih crnih rupa poput one u centru naše sopstvene galaksije.

crna rupagalaksijeSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
3 godine prije

Kakvi su to đinovi bre?

Bosanac
3 godine prije

Mos’ mislit, ne mogu spasit zivote penzionera u Bergamu, a mogu vidjet tu crnu rupu i galaksije koje je zarobila.

Mlata
3 godine prije

U kom li se bunaru vrti ova naša galaksija

Stara kuka
3 godine prije

“Kosmički mrežni filamenti”??? Ajme meni. Ovakve pizdarije čitamo kad masa jebivjetara i besposličara koji se nazivaju znanstvenici nema pametnijeg posla nego izmišljati gluposti da nekako opravdaju svoje beskorisno postojanje. Dokle će se samo davati silne novce za tu hrpu šarlatana i njihove preskupe igračke. Jebo ih Sheldon Cooper.

dulebg
3 godine prije

Crna rupa je ustvari prolaz u drugi svemir. Mi ne osećamo drugi svemir, jer se dimenziono ne podudaramo, ali masa je tu. Zato su dimenzije crne rupe NULA. U novom svemiru ona se ponaša kao Veliki prasak, koji večno traje, jer kao što znamo: vreme ne postoji, ono je samo jedna od dimenzija, po kojoj se možeš kretati napred-nazad, samo meni još ne uspeva ((

dulebg
3 godine prije

Naučnik: i tako će naša galaksija nestati za 4 milijarde godina…
Novinar: Koliko, koliko?!
“4 milijarde!”
“Uh, ja se uplašio da je za 4 miliona!..”

4e 65 6b 64 6f 2e
3 godine prije

Zanimljiva vijest, ali nemojte prepisivati (prevoditi) od piskarala, koji prepisuju i sažemaju informacije, pa se onda pola izgubi, a pola pogrešno navodi.

Nisu uočili crnu rupu, nego su kod njezinog proučavanja, odnosno proučavanja tog kvazara koje traje od 2006., pronašli 6 galaksija, od kojih su za 4 potvrdili vezu sa crnom rupom.

Pomoću novog ESO VLT teleskopa, koji se gradi u Čileu, moći će još detaljnije istražiti okolinu crne rupe, u namjeri da pronađu galaksije slabijeg svjetlosnog intenziteta.

https://scitechdaily.com/galaxies-trapped-in-the-web-of-a-supermassive-black-hole-cosmic-spiders-web-of-gas-extends-over-300-times-the-size-of-the-milky-way/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Extremely_Large_Telescope

3 godine prije zadnji put uredio 4e 65 6b 64 6f 2e
Istražuj
3 godine prije

“…Otkriveno je da je šest galaksija zarobljeno u supermasivnoj crnoj rupi…”

Haha… 🤣
Cijelih 6 (sest!) galaksija…
Auuu… Sto ti je “naucnik” !
Ne jedna! Ne dvije!
Nego sest!

Junacina!
🤣 🤣

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI