fbpx

Neugodna pitanja koja se postavljaju novopečenim zaručnicima

Vjenčani par

Kada saznate da vam se prijatelji vjenčavaju, prirodno je da imate gomilu pitanja koja im želite postaviti. Ali pokušajte se prvo malo suzdržati. Iako ste dobronamjerni, neke od stvari koje želite pitati mogu djelovati nametljive, biti neugodne ili čak i nepristojne.

Evo popisa nekih od njih: kada planiraju imati djecu, hoćete li zadržati svoje prezime ili uzeti suprugovo, je li vaša prijateljica trudna, koliko će vas određene stvari koštati…

Sve ovo može biti izvedeno i na pristojan način, pa umjesto da pitate prijateljicu hoće li uzeti prezime svog novog supruga, pitajte ih planiraju li imati drugačija prezimena nakon vjenčanja. Nećete zvučati tako patrijarhalno, a i nećete ni sebe ni njih dovesti u situaciju da se moraju opravdavati ako su se odlučili za neko neobično rješenje i li ako će suprug uzeti njeno prezime.

Umjesto pitanja o cijeni zaručničkog prstenja, pitajte par imaju li kakav savjet gdje naći dobre ponude programa za vjenčanja, o čemu god se radilo, bilo o nakitu, prostoru ili tvrtki za catering. Ako se žele otvoriti i ispričati vam sve, to će učiniti nakon što ih zamolite za savjet.

Pitanje o trudnoći i djeci vjerojatno je najgore i najnapornije od svih. Osim što predstavlja zadiranje u najintimnije područje nečijeg života, ujedno može biti i jako bolno ako par već ima problema s neplodnošću ili su već iza sebe imali neuspješnu trudnoću. I nekulturno je pretpostaviti da svi žele imati djecu, jer neki parovi su sasvim zadovoljni životom kakavim već žive i u budućnosti ne vide sebe kao roditelje. Zato je najbolje pitati nešto otprilike što planiraju sljedeće nakon vjenčanja. To pitanje nije uvredljivo, daje mogućnost odstupanja i različitih odgovora kojima ćete se veseliti.

Uvijek možete pitati buduće mladence kako teče planiranje vjenčanja. To je neutralno pitanje koje neće prouzročiti kolutanje očima, a opet će vam reći sve što žele da čujete.

I za kraj, dajemo jedan mali prijedlog kako pristupiti cijeloj priči. Par će se najviše veseliti ako ih umjesto uobičajenih stereotipa upitate kako im konkretno možete pomoći da im olakšate cijelu proceduru oko organizacije vjenčanja.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Vjenčanje je danas poduzetnički pothvat za sve u lancu industrije vjenčanja. Band mora biti profesionalan, upravo za vjenčanja; dvorana mora biti isto takva – za vjenčanja. S najmanje 350 mjesta koji se po potrebi smanjuju, povećavaju. Sve se mora napraviti profesionalno tako da bi se prodajom aranžmana platili svi računi i osigurao nekakav profit. Zato’zaručnici’ stave diskretno do znanja potencijalnim kupcima usluga koliko košta stolica u dvorani, koliko sve ostalo kako bi mogli izvršiti adekvatnu minimalnu uplatu. Otprilike – dvoje kupaca je cca 100-150 eura troškova pa je minimum pristojnosti uplatiti (cash u koverti) barem 200 eura. Konačna uplata ovisi o poziciji kupca. Ako je riješio vlastite ‘zaručnike’ (prodavače usluga), onda je manje voljan junačiti se s uplatom. Očekuje li pak skoro i u svojoj kući slični poduzetnički pothvat, uložit će više. Također će uložiti više ako je i sam inkasirao od trenutnih zaručnika više od te svote pa će uplatiti barem istu. Vjenčanja se dakako razlikuju po kvaliteti usluge same dvorane za vjenčanja. Tako će u nekima pršut biti nejestiv, sir nikakav, a crni rižoto samo crna riža. druge će imati vrhunsku hranu. Uglavnom, vjenčanja su rizičan posao. Ono što slijedi i nije toliko rizično. Uglavnom se rastave (najmanje… Pročitaj više »

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Industrija vjenčanja, glupost. Ako se dvoje vole i slažu, za vjenčanje je potreban matičar, dva svjedoka i nastavljamo gdi smo stali prije odlaska matičaru. Zapravo, da li je za normalan život i to potrebno, nije.

Hogar strašni
Gost
Hogar strašni
1 godina prije

Kod mene na poslu kad sam rekao da se ženim prvi komentar je bio : primila je. A ostala pitanja bez uvrede i ustručavanja a moje je dal da odgovorim. Pitanje prezimena se ne postavlja jer je normalno da žena uzme muževo prezime. A jedno od pitanja je Dal se ženiš ili udaješ? Čime se pita gdje čete živjeti. Uz piće marendu i šale to sve prođe bezbolno. Ista stvar je ako netko kaže da ženi sina ili udaje kćer. I taj dan obično završi na mandarinskom jeziku.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Ako žena promaši ciljanu grupu od 95% onih koji razmišljaju samo s onom stvari, postoji solidna mogućnost da se među preostalih 5% možda krije i Čovjek njenog života. Netko tko je neće gledati samo kao ono što se, eto više ili manje lijepo, mora nalaziti oko njenog Zdenca života. Nego je voli takvu kakva je, sa svim vrlinama i manama. A i žena bi morala biti sposobna uočiti da je nabasala na nešto rijetko među živućima, da bi to mogao biti njen Skidač zvijezda sa neba. Ne propustiti zgodu…… od koje je samo rjeđe nabasati na put u svijetlu budućnost. Da je pred njom netko kome se treba predati cijela, dušom i tijelom…… Da od*ebe savjete svojih najboljih frendica, koje su sve u savršenim vezama, ali znaju one koje nisu. I koje se prema njoj ponašaju pokroviteljski. Moleći se u sebi da ova nikad ne naleti na pravog. Jer bi se pojele od zavisti. Tada bi se njihove savršene veze pojavile u svom pravom svjetlu. Tko koga, kada i sa kim. Manje je važno, gdje… Ne bi više imale kome servirati svoje mudroslove. Napabirčene iz chick lit opusa, tipa što ako nisam dobro izdepilirana, baš je naletio u one dane… Pročitaj više »

trumba
Gost
trumba
1 godina prije

Sve je to djabe,… ovaj cirkus od vjenčanja. Jedino zločin treba svjedoke. Podsjeća me sve skupa na to kad političar ide tražit glasove na izborima pa u selu okrene janje i da ljudima jeftinu razvodušu za lokat – najobičnija kupnja naklonosti.
Tako i “vjenčanje” nije ništa drugo nego traženje pažnje i potvrda afirmacije u širi društveni sloj da se mladenci po ničemu ne ističu od ostalih…pa eto rade što i svi drugi…da slučajno ne budu obilježeni kao “zaraženi”.
Jer miris u krdu se najteže skriva!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik