Nova slika “Kitove galaksije”, 80 000 svjetlosnih godina udaljene od Zemlje, pokazuje magnetsku užad koja je okružuje

kitova galaksija
5 komentara

Nova slika NGC 4631, popularnije nazvane “Kitova galaksija”, prikazuje užad magnetskih niti koji se protežu iznad i ispod diska galaksije.

Vlakna – ogromne strukture slične nitima – koje se na slici prikazuju zeleno i plavo, pružaju se daleko u oreole plina i prašine galaksije, pri čemu zelene niti imaju magnetsko polje usmjereno od Zemlje dok plave imaju polje usmjereno prema našem planetu.

Istraživači koji stoje iza slike još uvijek pokušavaju razumjeti kako djeluje magnetska struktura galaksije, navodi se u izjavi objavljenoj sa slikom. Željeli bi znati koliko su te vrste magnetskih polja uobičajene i kakvi su oblici polja.

Proučavanje ovih polja moglo bi pomoći astronomima da razumiju kako galaksije razvijaju magnetska polja i generira li gibanje tekućine u galaksiji, koju znanstvenici nazivaju dinamo efektom, magnetsko polje.

Slika je snimljena teleskopom Karl G. Jansky, kojim upravlja Nacionalni opservatorij za radio astronomiju (NRAO).

“Malo smo poput slijepih ljudi i slona. Budući da svaki put kada pogledamo galaksiju na drugačiji način, dolazimo do različitog zaključka o njezinoj prirodi”, izjavio je koautor Richard Henriksen, astrofizičar sa sveučilišta Queen u Kanadi.

“Međutim, čini nam se da imamo jednu od onih rijetkih prilika u kojoj je klasična teorija, o magnetskim generatorima zvanim dinamo, prilično dobro predvidjela promatranja NGC 4631”, dodao je.

“Galaksija kitova” udaljena je oko 25 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Canes Venatici. Duga je 80 000 svjetlosnih godina i ima malog pratioca (NGC 4627). Na slici je prikazana i druga mala eliptična galaksija, iako istraživači u izjavi nisu dali dodatne informacije o njoj.

Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
X60
3 godine prije

E, jebiga. U uvodu, udaljena je 80.000 svjetlosnih godina od Zemlje, a na kraju teksta udaljena je 25 mil. svjetlosnih godina, a duga je 80.000 svj. godina.
Pa, kako možete biti toliko traljavi.

Zorule
3 godine prije

Zagovaraci Electric universe teorije dosli na svoje

CR 2032
3 godine prije

Popravite 25E6 umjesto 8E4!

nessy
3 godine prije

Toliko bitnih gresaka, u kratkom clanku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI