fbpx

Nova slika “Kitove galaksije”, 80 000 svjetlosnih godina udaljene od Zemlje, pokazuje magnetsku užad koja je okružuje

kitova galaksija

Nova slika NGC 4631, popularnije nazvane “Kitova galaksija”, prikazuje užad magnetskih niti koji se protežu iznad i ispod diska galaksije.

Vlakna – ogromne strukture slične nitima – koje se na slici prikazuju zeleno i plavo, pružaju se daleko u oreole plina i prašine galaksije, pri čemu zelene niti imaju magnetsko polje usmjereno od Zemlje dok plave imaju polje usmjereno prema našem planetu.

Istraživači koji stoje iza slike još uvijek pokušavaju razumjeti kako djeluje magnetska struktura galaksije, navodi se u izjavi objavljenoj sa slikom. Željeli bi znati koliko su te vrste magnetskih polja uobičajene i kakvi su oblici polja.

Proučavanje ovih polja moglo bi pomoći astronomima da razumiju kako galaksije razvijaju magnetska polja i generira li gibanje tekućine u galaksiji, koju znanstvenici nazivaju dinamo efektom, magnetsko polje.

Slika je snimljena teleskopom Karl G. Jansky, kojim upravlja Nacionalni opservatorij za radio astronomiju (NRAO).

“Malo smo poput slijepih ljudi i slona. Budući da svaki put kada pogledamo galaksiju na drugačiji način, dolazimo do različitog zaključka o njezinoj prirodi”, izjavio je koautor Richard Henriksen, astrofizičar sa sveučilišta Queen u Kanadi.

“Međutim, čini nam se da imamo jednu od onih rijetkih prilika u kojoj je klasična teorija, o magnetskim generatorima zvanim dinamo, prilično dobro predvidjela promatranja NGC 4631”, dodao je.

“Galaksija kitova” udaljena je oko 25 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Canes Venatici. Duga je 80 000 svjetlosnih godina i ima malog pratioca (NGC 4627). Na slici je prikazana i druga mala eliptična galaksija, iako istraživači u izjavi nisu dali dodatne informacije o njoj.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
X60
Gost
X60
8 mjeseci prije

E, jebiga. U uvodu, udaljena je 80.000 svjetlosnih godina od Zemlje, a na kraju teksta udaljena je 25 mil. svjetlosnih godina, a duga je 80.000 svj. godina.
Pa, kako možete biti toliko traljavi.

Zorule
Gost
Zorule
8 mjeseci prije

Zagovaraci Electric universe teorije dosli na svoje

Mercury
Gost
Mercury
8 mjeseci prije

@ Zorule

Zašto? Ako se ne varam, ništa novoga nisu dobili s ovime. Njima je osporavano električno sunce, električni udari i utjecaj putanje kometa elektricitetom. Vezano za plazmu i ostalo je prihvaćeno.

CR 2032
Gost
CR 2032
8 mjeseci prije

Popravite 25E6 umjesto 8E4!

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Toliko bitnih gresaka, u kratkom clanku.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
5
0
()
x