Nove TikTok smjernice forsiraju prihvatanje LGBTQ +, suprotstavljanje antisemitizmu, islamofobiji

TikTok
13 komentara

TikTok je ažurirao smjernice zajednice i najavio ambiciozan, četvorostrani pristup suzbijanju različitih slučajeva mržnje i diskriminacije u raznovrsnoj i rastućoj aplikaciji.

„Iako naši timovi za povjerenje i sigurnost već rade na uklanjanju govora mržnje i ideologija mržnje, kao što su neonacizam i nadmoć bjelaca, jačamo svoje akcije sprovođenja kako bismo uklonili slične ideologije, kao što su bijeli nacionalizam, teorija bijelog genocida, kao i izjave koji vode porjeklo iz ovih ideologija i pokreta poput Identitarizma i nadmoći muškaraca“, otkrila je kineska društvena mreža za razmjenu video snimaka u saopštenju od srijede.

Ova promjena dolazi kao dio zavjeta TikToka da će zauzeti stav protiv ideologija mržnje. Pored toga, kompanija nastoji da poveća kulturnu svijest svojih korisnika moderiranjem sadržaja; poboljšati transparentnost unutar zajednice; i investirati u socijalno svjesno vođstvo.

Kompanija se pohvalila o pitanju antisemitizma, ističući da aplikacija ne dozvoljava „sadržaj koji negira Holokaust i druge nasilne tragedije“.

Ova praksa će napraviti korak dalje u bliskoj budućnosti jer TikTok pokušava da „ukloni dezinformacije i štetne stereotipe o jevrejskim, muslimanskim i drugim zajednicama“.

„To uključuje dezinformacije o značajnim jevrejskim pojedincima i porodicama koji se koriste kao punomoćnici“ za širenje antisemitizma, navodi se u saopštenju.

Takođe će biti uklonjene „ideje mržnje“ u vezi sa LGBTQ + zajednicom, uključujući promociju nehumanih praksi poput konverzijske terapije.

Ambiciozne nove smjernice zajednice TikTok takođe će pokušati da naprave razliku između toga kada će se riječ ili fraza smatrati govorom mržnje u odnosu na pokušaj zajednice da usvoji taj izraz.

Ako član obespravljene grupe, poput LGBTQ +, crnaca, jevreja, Roma i manjinskih etničkih zajednica, koristi riječ kao pojam osnaživanja, želimo da naši izvršni timovi razumiju kontekst koji stoji iza toga i da pogrešno ne obrišu sadržaj“, objašnjeno je u saopštenju.

Što se tiče transparentnosti, TikTok će obavijestiti odgovarajućeg vlasnika sadržaja nakon moderiranja, a takođe će pružiti korisniku mogućnost da ospori odluku izvršnog tima.

Štaviše, kompanija tvrdi da je „dodala lidere visoke stručnosti“ o društvenoj svijesti i kako se ona odražava na upravljanje sadržajem na mreži.

Nove smjernice TikToka prate odluku kompanije da se pridruži Kodeksu ponašanja Evropske komisije o suzbijanju ilegalnog govora mržnje na mreži.

„Nikada nismo dozvolili mržnju na TikToku i vjerujemo da je važno da internet platforme budu odgovorne za tako ključno pitanje kao što je ovo“, izjavila je kompanija u septembarskom saopštenju o kodeksu ponašanja koji je uspostavljen u maju 2016. godine uz neposrednu podršku Facebooka, Microsofta, Twittera i YouTubea.

AntisemitizamislamofobijaLGBTQsmjerniceTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Paris
3 godine prije

Kad odbacuješ normalno a prihvataš bolesno djelovanje, onda se to zove TikTok. facebook, twiter…

Sunseeker
3 godine prije

🤮

Zorule
3 godine prije

Taj tik tok je nesto kao youtube, samo za nekoliko nivoa glupaviji (govorim o sadrzajima) i danasnja generacija klinaca je totalno ovisna o njemu.

Slonica
3 godine prije

Sve više mi se čini da su bijelci i krščani najviše koji su obespravljeni.
Medijski plašt obespravljenih radi podjele čak i kod mladih koji su u pravilu dobri i bez predrasuda moze stvoriti i kontraefekt.

Stvara se pritisak na komentare,kazne
Bilo bi važno znati kakvu odgovornost snose mediji,televizije,novinari koji dobrim djelom i potiču ,i ne libe se koristiti govor protiv kojeg se bore???
Ili su oni svete krave?

3 godine prije zadnji put uredio Slonica
nekoime
3 godine prije

Pitam se samo otkud ta mržnja prema muslimanima, a oni samo tu i tamo sijeku glave, pale crkve, gaze ljude i detoniraju bombe, što je normalan i opravdan postupak prema kaurinima.

Bosanac
3 godine prije

Je’l ovo neka aplikacija za zabavu (Tik Tok) il je ….?
Kako su krenuli danas, kad budes htio otvorit pekaru nećeš ni hljeb moć zvat više bijeli, crni i sl. nego ćeš trebat izmišljat neki poličli korektan izraz …. u papirima za otvaranje pekare ćeš morat sve ovo navest iz gornjeg teksta i sl. 🙂

puki
3 godine prije

cio-kabala se pod maskom humanizma i antifasizma sluzi manipulacijom manjina i huskanjem etnickih skupina, rasa i religija jedne na druge. Ali mnogi to ne kuze Sotonski princip koji se mogao vidjeti u filmu “needful things”, po romanu stephena kinga… U tim filmu, uljudjeni stariji trgovac (igra ga poznati svedski glumac Max von Sydow), dolazi u neki mirni americki gradic i lukavo pocinje praviti intrige i spletke i huskati ljude jedne protiv drugih. Stanovnici ne slute da je taj trgovac sam Sotona, u liku ljubaznog starijeg gospodina.. Jedini stvarni fasizam na svijetu, koji je doista opasan je sotonjarski cio-fasizam. Svi drugi fasizmi su kamilica i djeciji vrtic Jedan primjer kako ciokabalisti svi rade jedni za druge, pod maskom borbe protiv fasizma, rasizma i slicno: Zaklada “Amado Antonio” u Njemackoj, – financiraju je Soros i Merkelicina vlada, kofol se bori protiv svih “izama”, protiv mrznje, za manjine i slicno… A u pravilima… Čitaj više »

Jonja
3 godine prije

ode i TikTok u 3pm

gigi pinna
3 godine prije

Židovi su danas obespravljeni?!
Antisemitizam? Je li to ona politika Hazara i Aškenaza protiv Palestinaca?
Klasika – protiv bijelaca, protiv muškaraca, protiv kršćana.
Ludilo ne prestaje…

Miki
3 godine prije

Reč islamofobija je oksimoron!
To je slično kao kad bi zahtevali da se usvoji reč fašistofobija ili nacistofobija.

3 godine prije zadnji put uredio Miki
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI