fbpx

Nove TikTok smjernice forsiraju prihvatanje LGBTQ +, suprotstavljanje antisemitizmu, islamofobiji

TikTok

TikTok je ažurirao smjernice zajednice i najavio ambiciozan, četvorostrani pristup suzbijanju različitih slučajeva mržnje i diskriminacije u raznovrsnoj i rastućoj aplikaciji.

„Iako naši timovi za povjerenje i sigurnost već rade na uklanjanju govora mržnje i ideologija mržnje, kao što su neonacizam i nadmoć bjelaca, jačamo svoje akcije sprovođenja kako bismo uklonili slične ideologije, kao što su bijeli nacionalizam, teorija bijelog genocida, kao i izjave koji vode porjeklo iz ovih ideologija i pokreta poput Identitarizma i nadmoći muškaraca“, otkrila je kineska društvena mreža za razmjenu video snimaka u saopštenju od srijede.

Ova promjena dolazi kao dio zavjeta TikToka da će zauzeti stav protiv ideologija mržnje. Pored toga, kompanija nastoji da poveća kulturnu svijest svojih korisnika moderiranjem sadržaja; poboljšati transparentnost unutar zajednice; i investirati u socijalno svjesno vođstvo.

Kompanija se pohvalila o pitanju antisemitizma, ističući da aplikacija ne dozvoljava „sadržaj koji negira Holokaust i druge nasilne tragedije“.

Ova praksa će napraviti korak dalje u bliskoj budućnosti jer TikTok pokušava da „ukloni dezinformacije i štetne stereotipe o jevrejskim, muslimanskim i drugim zajednicama“.

„To uključuje dezinformacije o značajnim jevrejskim pojedincima i porodicama koji se koriste kao punomoćnici“ za širenje antisemitizma, navodi se u saopštenju.

Takođe će biti uklonjene „ideje mržnje“ u vezi sa LGBTQ + zajednicom, uključujući promociju nehumanih praksi poput konverzijske terapije.

Ambiciozne nove smjernice zajednice TikTok takođe će pokušati da naprave razliku između toga kada će se riječ ili fraza smatrati govorom mržnje u odnosu na pokušaj zajednice da usvoji taj izraz.

Ako član obespravljene grupe, poput LGBTQ +, crnaca, jevreja, Roma i manjinskih etničkih zajednica, koristi riječ kao pojam osnaživanja, želimo da naši izvršni timovi razumiju kontekst koji stoji iza toga i da pogrešno ne obrišu sadržaj“, objašnjeno je u saopštenju.

Što se tiče transparentnosti, TikTok će obavijestiti odgovarajućeg vlasnika sadržaja nakon moderiranja, a takođe će pružiti korisniku mogućnost da ospori odluku izvršnog tima.

Štaviše, kompanija tvrdi da je „dodala lidere visoke stručnosti“ o društvenoj svijesti i kako se ona odražava na upravljanje sadržajem na mreži.

Nove smjernice TikToka prate odluku kompanije da se pridruži Kodeksu ponašanja Evropske komisije o suzbijanju ilegalnog govora mržnje na mreži.

„Nikada nismo dozvolili mržnju na TikToku i vjerujemo da je važno da internet platforme budu odgovorne za tako ključno pitanje kao što je ovo“, izjavila je kompanija u septembarskom saopštenju o kodeksu ponašanja koji je uspostavljen u maju 2016. godine uz neposrednu podršku Facebooka, Microsofta, Twittera i YouTubea.

2.7 3 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Paris
Gost
Paris
1 mjesec prije

Kad odbacuješ normalno a prihvataš bolesno djelovanje, onda se to zove TikTok. facebook, twiter…

Sunseeker
Gost
Sunseeker
1 mjesec prije

🤮

Zorule
Gost
Zorule
1 mjesec prije

Taj tik tok je nesto kao youtube, samo za nekoliko nivoa glupaviji (govorim o sadrzajima) i danasnja generacija klinaca je totalno ovisna o njemu.

Slonica
Gost
Slonica
1 mjesec prije

Sve više mi se čini da su bijelci i krščani najviše koji su obespravljeni.
Medijski plašt obespravljenih radi podjele čak i kod mladih koji su u pravilu dobri i bez predrasuda moze stvoriti i kontraefekt.

Stvara se pritisak na komentare,kazne
Bilo bi važno znati kakvu odgovornost snose mediji,televizije,novinari koji dobrim djelom i potiču ,i ne libe se koristiti govor protiv kojeg se bore???
Ili su oni svete krave?

Last edited 1 mjesec prije by Slonica
nekoime
Gost
nekoime
1 mjesec prije

Pitam se samo otkud ta mržnja prema muslimanima, a oni samo tu i tamo sijeku glave, pale crkve, gaze ljude i detoniraju bombe, što je normalan i opravdan postupak prema kaurinima.

Arkaj
Gost
Arkaj
1 mjesec prije
Reply to  nekoime

Neznanje je podloga na koju se oslanjaju razmišljanja poput tvoga. Kad proširiš kut promatranja odmah ćeš vidjet da se istom logikom mogu koristiti i počinioci nedjela koje si naveo. Zar kršćani nisu pokrenuli križarske ratove prptiv muslimana, kolonizaciju i porobljavanje naroda na svim kontinentima, izmislili instituciju inkvizicije, izazvali dva svjetska rata, izmislili svako a upotrebili skoro sva oružja za masovno uništenje? I uz sve to još su toliki licimjeri da se javno deklariraju vjernicima religije koja je okrenuta svakom čovjeku i narodu? Kako je moguće ne mrzit i ne prezirat kršćane?

gigi pinna
Gost
gigi pinna
1 mjesec prije
Reply to  Arkaj

Kosooki komunisti realtivno i Mongoli apsolutno pobili najviše ljudi.

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Je’l ovo neka aplikacija za zabavu (Tik Tok) il je ….?
Kako su krenuli danas, kad budes htio otvorit pekaru nećeš ni hljeb moć zvat više bijeli, crni i sl. nego ćeš trebat izmišljat neki poličli korektan izraz …. u papirima za otvaranje pekare ćeš morat sve ovo navest iz gornjeg teksta i sl. 🙂

puki
Gost
puki
1 mjesec prije

cio-kabala se pod maskom humanizma i antifasizma sluzi manipulacijom manjina i huskanjem etnickih skupina, rasa i religija jedne na druge. Ali mnogi to ne kuze
Sotonski princip koji se mogao vidjeti u filmu “needful things”, po romanu stephena kinga… U tim filmu, uljudjeni stariji trgovac (igra ga poznati svedski glumac Max von Sydow), dolazi u neki mirni americki gradic i lukavo pocinje praviti intrige i spletke i huskati ljude jedne protiv drugih. Stanovnici ne slute da je taj trgovac sam Sotona, u liku ljubaznog starijeg gospodina..
Jedini stvarni fasizam na svijetu, koji je doista opasan je sotonjarski cio-fasizam. Svi drugi fasizmi su kamilica i djeciji vrtic
Jedan primjer kako ciokabalisti svi rade jedni za druge, pod maskom borbe protiv fasizma, rasizma i slicno:
Zaklada “Amado Antonio” u Njemackoj, – financiraju je Soros i Merkelicina vlada, kofol se bori protiv svih “izama”, protiv mrznje, za manjine i slicno…
A u pravilima te zaklade, izmedju ostaloga pise naprimjer i ovo, – sto je antisemitizam: dakle, antisemitizam, kazu oni, je i kada netko kritizira Federal Reserve, Wall Street i “svjetsku financijsku oligarhiju”… He, he, naravno, ovako banda sama indirektno priznaje, tko stoji iza FEDa i svjetskih financija
Ravnateljica ove zaklade. Anette Kahane-– etnicka sestra Sorosa i Rotsilda, u bivsoj istocnoj Njemackoj, DDR-u, bila je agentica STASI-ja (istocnonjemacke udbe).
Dakle, antifasizam, rasizam, govor mrznje, itd je samo ono sto kaze ciokabala da jeste—
ali sjetimo se slucaja Charli Hebdo, kada je prije 5 godina izvrsen onaj kofol atetntat na redakciju… I tada su svi u mainstream medijim grakali da je Charli Hebdo svjetli primjer slobode govora… Medjutim ono sto je ciokabalin Rotsildov listic Charlie Hebdo pljuvao protiv krscana, a posebno protiv muslimana i islama, takve gadosti, nikad nije rekao ni Gert Wilders , niti bilo koji od desnicara i takozvanih islamofoba… CH je Kuran otvoreno nazivao sranjem i rugao se na najodvratniji nacin na racun muslimana–ali to je “sloboda govora”…

ali to licemjere tada je slucajno, nehotice razotkrio berlinski list Berliner Zeitung. mainstream list naravno pod kontrolom kabale. Ali u BZ-u su tada objavili jednu karikaturu da dokazu da CH navodno izruguje i zidove, jednako kao i muslimane i krscane. Dakle na toj karikaturi je prikazan tipicni ortodoksni zidov, sa sesirem i onim repicima kose sa strane, velikog nosa i sa bradom i on kaze nesto na racun Palestinaca… Ali BZ nije znao da ta karikatura ustvari nije od CH-a, vec da ju je namjerno napravio nezavisni francuski karikaturist Joe Laboreteaux, koji je naprosto uzeo jednu karikaturu iz CH-a na kojoj su se oni izrugivali muslimanima.. dakle musliman sa turbanom velikog nosa i brade… Laborteaux je od toga napravio zidova sa poznatim crnim sesirom i promjenio ono sto lik izgovara…
Ali, onda su kabalini faktografi i ostala kablcad napali BZ- zasto je objavio tu karikaturu, koja potice antisemitizam i antisemitske kliseje… Kad su u BZ-u saznali da su nasjeli na karikaturu Joea Laboreteauxa, ukenjali su se od straha i sutra dan su na naslovnoj stranici odmah objavili izvinjenje… duboko zalimo, nismo znali da ta karikatura nije iz CH-a,-osudujemo antisemitizam…itd… nije poznato je li glavni urednik BZ-a dobio otkaz..

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  puki

Charli Hebdo Bio je propali list pre gasenjem. Kupi ga Rotsild, i ubrzo se desi incidnet koji mu donese milionski tiraz. Sve se to desilo spontano, a kako bi drugacije.

Jonja
Gost
Jonja
1 mjesec prije

ode i TikTok u 3pm

gigi pinna
Gost
gigi pinna
1 mjesec prije

Židovi su danas obespravljeni?!
Antisemitizam? Je li to ona politika Hazara i Aškenaza protiv Palestinaca?
Klasika – protiv bijelaca, protiv muškaraca, protiv kršćana.
Ludilo ne prestaje…

Miki
Gost
Miki
1 mjesec prije

Reč islamofobija je oksimoron!
To je slično kao kad bi zahtevali da se usvoji reč fašistofobija ili nacistofobija.

Last edited 1 mjesec prije by Miki

POVEZANE VIJESTI

Izbornik