Financije pri ulasku u brak

25 komentara

Novac i financije su na prvome mjestu uzroka sukoba između bračnih partnera, čak i onih u sretnoj vezi. Kako svesti ove svađe na minimum? Popravkom financijskog stanja i postizanjem bračne sloge uz ovih nekoliko ideja.

Započnite s planiranjem i prije vjenčanja. S ulaskom u brak već imajte spreman financijski plan. Razgovarajte o osobnim i zajedničkim ciljevima i odredite koliko će vremena biti potrebno da ih postignete. Važno je da ste oboje jednako angažirani i oko planiranja i oko realizacije planova.

Planirajte i mjesečni budžet i izračunajte koliko vam treba za normalan život. Već prije braka morate znati situaciju s obje strane, dakle imate li ušteđevinu ili životno osiguranje, imate li dugove, jeste li zadovoljni sa sadašnjim poslom i primanjima, želite li se okušati u privatnim vodama u budućnosti i koji vam je opći pristup financijama. Odredite i hoćete li jedno drugome dati punomoć na bankovne račune, te hoćete li pokrenuti zajedničku štednju ili podići zajednički kredit.

Odredite tko će za što biti zadužen. U vezu kao što je bračna svi unosimo sve ono što imamo, a to su i sve jače i slabije strane. Upotrijebite prednosti koje vaš partner/ica ima kada su u pitanju financije.

Jedno je odgovornije pa će plaćati račune, drugo voli biti u toku pa će se baviti velikim odlukama (investicijama u fondove, nekretnine, kupnjom kućanskih aparata i vozila).

Oboje biste trebali biti uključeni u donošenje odluka, međutim postoje neka područja za koje jedan od supružnika nema nikakvog interesa. Svejedno bi oboje trebalo biti upućeno u sve aktivnosti jer transparentnost ojačava vezu, a osoba zadužena za određeno područje neće se osjećati sama u svemu. Cilj kod podjele odgovornosti je bolja učinkovitost, a ne tajanstvenost.

Budući da koračanje u zajednički život na klimavim temeljima vodi samo prema frustracijama, postupite prema ovim prijedlozima kako biste svoj brak izgradili na stabilnoj financijskoj osnovi.

financije
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tony
4 godine prije

Pitanje za iskusnije, da li muž i žena trebaju imat zajednicki racun, znaci da plate od oba partnera idu na zajednicki racun il bracni par treba da ima odvojene bankovne racune? Svako zaradi sebi, pa kasnije se dogovori ko sta plaća, kao sto to rade na zapadu… sta je po vama bolje? Meni je def draza prva opcija, uz naravno otvaranje dodatnog zajednickog štednog racuna, za zajednicke ciljeve poput kupnje nekretnine, putovanja ili stednja za crne i stare dane… nevjerovatno mi je da ljudi zive u bracnoj zajednici a da sakrivaju financije jedni od drugih, koji je smisao zenidbe ako ce svako gurati po svom i ako nema zajednickog pravca…

Pro
4 godine prije

Hvala na članku dragi Lastane

Son of Alerik
4 godine prije

‘ko se rano ustaje i rano ženi – u životu ne griješi, kaže narodna. Ne volim rano ustajanje pa sam bar ovo drugo na vrijeme napravio. Ne svađamo se. Nemamo financijskih problema. Čak i ne znam kolika mi je plaća. Moja kartica kod nje, ni pin ne znam. Imam tjedni džeparac. Ona o svemu misli. Tu i tamo me pošalje u dućan pa malo zakinem na računu. Snađem se. Ona planira. Ja mozak na pašu. Ni odjeću ne biram. Ona sve kupi. Naš brak je skladan. Nikad se ne bunim. Sve mi je dobro. Evo će sad 25 godina braka. Da sam znao da je ovako dobro, bio bih se oženio i ranije. Čujem da se neki rastavljaju, svađaju i to mi je čudno. Kao da je teško reći Tako je i dalje mislit to što već misliš, ako misliš? Ne volim misliti pa i nemam mišljenje ni o čemu.… Čitaj više »

Mali Mujo
4 godine prije

Sa mojih 70 godina zivotna iskustva mogu samo reci; Vecina zena ima kalkulator u glavi prije braka, za vrijeme braka i pri izlasku iz braka.

Kolega 105
4 godine prije

Meni je ljepo mi zivimo zajedno vec vise od 20 godina, ona se pobrinula da njen prijatelj samac kupi kucu pored nas, ona stalno brine o njemu, nevecer prije spavanje ide vidjeti jeli sve u redu sa njim, ujutro kada se probudi ide pogledati sto je sa njim jeli dobro spavao, nakon sto se on doseli u susijedstvo vise i ne spavam u istoj sobi ona u svoja a ja u maloj gostinjskoj. Kaka nesto kuham uvijek pita hoce li biti i za sujeda – prijatelja, kada ide u trgovinu zove njega da je prati da izadje medju ljude. kada pere ves ili posteljinu pere i njegovo a kada je oprala onda je red i da opegla, kada on treba doktoru ona ga vozi i onda sijedi sa njim i drzai ga za ruku da jadnike ne bude pod pritiskom i da ima nekog pored sebe. A susijed kao susijed… Čitaj više »

tedi
4 godine prije

Stara izreka”Sirotinja na vrata ljubav kroz prozor”,zato o svemu u zajednici treba dogovor,dvoje su pametniji od jednog.Najveci problem u zajednici su poroci,alkohol,droga,kocka.ZAto prje braka otvoriti cetvero oci i malo propitati okolinu.
Nekada su starji dede,babe pitale” ciji-cija si ti “?

Majk Majers
4 godine prije

Nisu financije problem braka već ego manijaci koji misle da posjeduju partnera. Samo to

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI