OTKRIĆE: Zašto su majke dojilje zaštićene od dijabetesa?

Dojilja - beba
7 komentara

Američki istraživači procjenjuju da majke koje doje svoje bebe najmanje šest mjeseci, imaju dva puta manji rizik da obole od dijabetesa tipa 2.

Dijabetes je kronična i posebno neugodna bolest koja se ipak može liječiti i kontrolirati nadomještanjem hormona koji se naziva inzulin. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), broj oboljelih od ove kronične bolesti se povećao za četiri puta u posljednjih 35 godina, tako da u 2014. broj oboljelih iznosio preko 400 milijuna u svijetu. Do 2030. godine dijabetes će biti sedmi vodeći uzrok smrti u svijetu.

Što je dijabetes?

Nedavna znanstvena studija provedena od strane istraživača na sveučilištima u Minnesoti i Alabami (Sjedinjene Države), objavljena 16. siječnja 2018. u časopisu American Medical Association procjenjuje da se rizik žena može smanjiti za 47% ako doje svoje bebe najmanje šest mjeseci nakon porođaja.

U istraživanju je sudjelovalo više od 1.200 žena u dobi od 18 do 30 godina – uključujući 615 Afroamerikanki – tijekom razdoblja od 1986. do 2016. godine. Istraživači upućuju da afroameričke žene najmanje doje svoje bebe.

“Pronašli smo vrlo snažnu vezu između trajanja dojenja djeteta i smanjenog rizika od razvoja šećerne bolesti – dijabetesa tipa 2”, objašnjavaju znanstvenici.

Dijabetes tipa 2 – za razliku od dijabetesa tipa 1 – nije urođen i javlja se u kasnijim godinama. Bolest nastupa polako i ispravnom prehranom se može usporiti, a prema nekim studijama i zaustaviti. U Sjedinjenim Državama, 12% populacije ima problema s dijabetesom, a 11% se smatra pre-dijabetičarima.

Znanstvenici nisu odredili uzorke koji omogućavaju zaštitu dojiljama. Potrebna su nova istraživanja koja će se usredotočiti na hormone koji bi mogli djelovati kao agenti-zaštitnici.

Izvor: Radio Kanada

Povezan članak: Kako izliječiti dijabetes tip 2 bez lijekova?

dijabetes 2dojiljezaštita
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
otpisani
6 godine prije

Mislim da majke koje doje svoje dijete više od 6 mjeseci nakon poroda, spadaju u red osvještenih žena i zbog svoje osvještenosti o zdravlju i životu, nisu krenule pogrešnim načinom života i prehrane, koje je prvenstveni čimbenik u nastajanju dijabetesa u kasnijoj dobi …. još jedan primjer kako se uludo troši novac, u bezvezna istraživanja a “znanstvenici” nas fasciniraju svojim veleumnim otkrićima, koja nas mogu odvesti na pogrešan put(?!) (pa nije dovoljno samo dojiti da bi bio zaštićen od dijabetesa tipa 2) Oni su samo rekli _ “Pronašli smo vrlo snažnu vezu između trajanja dojenja djeteta i smanjenog rizika od razvoja šećerne bolesti – dijabetesa tipa 2″…i nabrajaju nekakve brojke i postotke(?!) Jest! Pronašli su snažnu vezu, koju nisu ničim suvislim objasnili…. pa evo, razmislite malo (logično) i biti će te zadovoljni i mojim mišljenjem koje društvo nije koštalo ni centa…- Živite i hranite se prirodno i uravnoteženo, prenesite svoja… Čitaj više »

Josip
6 godine prije

Prijatelju Otpisani budi sretan da imamo portal Logično jer Index bi rekao da je dojenje odraz primitivizma i da loše utječe na estetiku ženski grudi.

Samo pišite slične tekstove jer ovcoidi dominiraju.

tedi
6 godine prije

Dobro je da majke doje svoju djecu.U ovoj analizi su u pitanju zene ,izvinte a koga ce dojiti muska populacija,da manje oboljevaju od dijabetesa.Sranje od znanstvene studije 400 mil. oboljelih u svijetu,koliko zenskih,a koliko muskih?To ne znaju. Stres-strah je najveci problem,a da se hranimo zdravo isto je bitno,a kako cemo kada nam Monsato svu hranu,a i zemlju, otruje strava pesticidima.O tome sute i skrecu paznju na druge uzroke,a zna se da se svi otrovi pakuju u jetri a njen kapacitet nije veliki,a i kako je ocistiti kada je vec otrovana i unisten dio od tih otrova.
Ovi “naucnici” su obicni diletanti,cast iznimkama.

Rei
6 godine prije

Ne pijte gazirana pica a posebno fake zero I light gazirana. Aspartan jos gori od secera.

Sinisa
6 godine prije

Ima li veceg blagoslova od biti roditelj???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI