OTKRIĆE: Zašto su majke dojilje zaštićene od dijabetesa?

Dojilja - beba

Američki istraživači procjenjuju da majke koje doje svoje bebe najmanje šest mjeseci, imaju dva puta manji rizik da obole od dijabetesa tipa 2.

Dijabetes je kronična i posebno neugodna bolest koja se ipak može liječiti i kontrolirati nadomještanjem hormona koji se naziva inzulin. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), broj oboljelih od ove kronične bolesti se povećao za četiri puta u posljednjih 35 godina, tako da u 2014. broj oboljelih iznosio preko 400 milijuna u svijetu. Do 2030. godine dijabetes će biti sedmi vodeći uzrok smrti u svijetu.

Što je dijabetes?

Nedavna znanstvena studija provedena od strane istraživača na sveučilištima u Minnesoti i Alabami (Sjedinjene Države), objavljena 16. siječnja 2018. u časopisu American Medical Association procjenjuje da se rizik žena može smanjiti za 47% ako doje svoje bebe najmanje šest mjeseci nakon porođaja.

U istraživanju je sudjelovalo više od 1.200 žena u dobi od 18 do 30 godina – uključujući 615 Afroamerikanki – tijekom razdoblja od 1986. do 2016. godine. Istraživači upućuju da afroameričke žene najmanje doje svoje bebe.

“Pronašli smo vrlo snažnu vezu između trajanja dojenja djeteta i smanjenog rizika od razvoja šećerne bolesti – dijabetesa tipa 2”, objašnjavaju znanstvenici.

Dijabetes tipa 2 – za razliku od dijabetesa tipa 1 – nije urođen i javlja se u kasnijim godinama. Bolest nastupa polako i ispravnom prehranom se može usporiti, a prema nekim studijama i zaustaviti. U Sjedinjenim Državama, 12% populacije ima problema s dijabetesom, a 11% se smatra pre-dijabetičarima.

Znanstvenici nisu odredili uzorke koji omogućavaju zaštitu dojiljama. Potrebna su nova istraživanja koja će se usredotočiti na hormone koji bi mogli djelovati kao agenti-zaštitnici.

Izvor: Radio Kanada

Povezan članak: Kako izliječiti dijabetes tip 2 bez lijekova?

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
otpisani
Gost
otpisani

Mislim da majke koje doje svoje dijete više od 6 mjeseci nakon poroda, spadaju u red osvještenih žena i zbog svoje osvještenosti o zdravlju i životu, nisu krenule pogrešnim načinom života i prehrane, koje je prvenstveni čimbenik u nastajanju dijabetesa u kasnijoj dobi …. još jedan primjer kako se uludo troši novac, u bezvezna istraživanja a “znanstvenici” nas fasciniraju svojim veleumnim otkrićima, koja nas mogu odvesti na pogrešan put(?!) (pa nije dovoljno samo dojiti da bi bio zaštićen od dijabetesa tipa 2) Oni su samo rekli _ “Pronašli smo vrlo snažnu vezu između trajanja dojenja djeteta i smanjenog rizika od… Pročitaj više »

Aaaa
Gost
Aaaa

U potpunosti se slažem sa ovim komentarom.
Korelacija NIJE kauzacija.

Majke koje su dulje dojile, vjerojatno su brižnije, vise paze na prehranu djece, manje ih izlažu stresu…. uglavnom pružaju djeci zdraviji životni stil.

Josip
Gost
Josip

Prijatelju Otpisani budi sretan da imamo portal Logično jer Index bi rekao da je dojenje odraz primitivizma i da loše utječe na estetiku ženski grudi.

Samo pišite slične tekstove jer ovcoidi dominiraju.

otpisani
Gost
otpisani

Je, je, hebeš dijabeeee i zdravlje potomstva, bitne su dobre sise 😉

Sinisa
Gost
Sinisa

Ima li veceg blagoslova od biti roditelj???

Rei
Gost
Rei

Ne pijte gazirana pica a posebno fake zero I light gazirana. Aspartan jos gori od secera.

tedi
Gost
tedi

Dobro je da majke doje svoju djecu.U ovoj analizi su u pitanju zene ,izvinte a koga ce dojiti muska populacija,da manje oboljevaju od dijabetesa.Sranje od znanstvene studije 400 mil. oboljelih u svijetu,koliko zenskih,a koliko muskih?To ne znaju. Stres-strah je najveci problem,a da se hranimo zdravo isto je bitno,a kako cemo kada nam Monsato svu hranu,a i zemlju, otruje strava pesticidima.O tome sute i skrecu paznju na druge uzroke,a zna se da se svi otrovi pakuju u jetri a njen kapacitet nije veliki,a i kako je ocistiti kada je vec otrovana i unisten dio od tih otrova. Ovi “naucnici” su obicni… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik