Podravina i masline – Velimir Trnski, akademski slikar

Sjena masline

S 5 godina on črčka avione i trokute, sa 6 kućice i krovove, a sa 7 već mačke, pse u pokretu i pletene plotove podravske. Dim iznad starih krovova ga odvodi u drugi svijet.

Slijede školski dani i bilježnice pune crteža. On ilustrira lektire cijelom razredu.

Prve simpatije i prvi portreti. Dvogodišnji boravak u Delnicama i šetnje kroz borove šume i kamene staze. Mali Podravac ima 9 godina i zavolio je kamenjar, osjetio dušu krša, čuo zov vjetra s Risnjaka, omirisao svježu maglu i čuo pjesmu staru i poštenu iz kamenih kućica.

To ostaje dobro pohranjeno i upakirano u paučinaste niti memorije.

Ovih godina se otvorila ta čarobna škrinja interesa za kamen, stijenu, suhozid, za smilje, za lavandu, za mrlju ljubičastu jutarnju, za bosiljak i za maslinu.

Prvo se kao tiha muzika, kao let leptira čuje pjesma cvrčaka i trepet maslinovog lišća, a onda zagrmi boja u moćnoj snazi i dinamici. Sve vibrira od sitnih poteza kistom, od stotina, od tisuća linija jedne pored druge i mi čujemo glazbu u koloru, čujemo i vidimo maslinu kako pjeva, kako treperi iza suhozida u bliještećem protiv svijetlu jutarnjem.

Cvrčci, lišće, grane, kamenčići, stijene, stabljike, vitice, plodovi i borovi su glavni akteri ove vibrirajuće pozornice.

Mi gledaoci širom otvorenih očiju „čujemo“ tu obojenu muziku, taj koloristički ritam i dozvoljavamo Trnskome da nas nosi kroz svoje slikarske misterije.

Gledajući lopoče na skrivenim Dravskim rukavcima, on je doplovio do Male Neretve. Dlanovi lopoča su tu slični, ali je voda bistrija i boje su moćnije. Tu je njegov odnos prema boji „procvao“ i eksplodirao u svim pravcima.

Trnski sam kaže: “jedan mi dio slike diktira temperaturu i količinu boje na drugom dijelu. To je otkriće ravno majstorskom muziciranju na dobrom instrumentu”.

Gledajući na more, iznad Opuzena, na početke novog Pelješkog mosta, Trnski je na najljepši način probudio svoje mladenačke snove, svoje slikarske početke i zaplovio punim jedrima kroz svoju likovnu materiju.

Nama ne preostaje ništa drugo nego da kažemo bravo majstore!


Velimir TRNSKI
www.trnski.com
Francuska / Paris: +33 1 46 70 51 74
Hrvatska / Zagreb: +385 98 428 950
E-mail: [email protected]


Ovaj članak nije plaćena reklama. Portal Logično će pomoći svim vrijednim ljudima, bez naknade.
Ako nam želite preporučiti nešto interesantno za objaviti, pišite na adresu [email protected]

akademski slikarVelimir Trnski
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
6 godine prije

E, konačno netko i iz mojeg šara! Slike i modeli su prekrasni!

Slagerpjevac
6 godine prije

Stvarno prelijepo

subaru
6 godine prije

Ovo me donekle podsječa na crnobijele fotografije što sam radio iz negativa i pozitiva filma stavljenih jedan na drugi sa pomakom malim. Ima stila majstor.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI