Pogledajte kako helikopter Mars podiže oblake prašine u „neočekivanom naučnom eksperimentu o atmosferi“

Mars Ingenuity
31 komentar

Rover Perseverance stigao je do kratera Jezero na Marsu u februaru ove godine, noseći sa sobom mali helikopter Ingenuity. Zadatak misije je ispitivanje stijena Crvene planete i traženje drevnih tragova života.

Naučnike je zaintrigirala iznenađujuća sposobnost NASA helikoptera Ingenuity da obuhvati ogromne oblake prašine tokom svojih letova dok istražuje površinu Marsa.

Video zapisi, koje je rover Perseverance snimio dok posmatra svog malog brata kako pravi pionirske letove preko Crvene planete, pokazuju kako se prašina planete kovitla tik ispod rotora Ingenuityja, čak i kada je helikopter letio samo 5 metara od zemlje. Fenomen je zapanjio istraživače koji nisu ni slutili da se prašina može tako lako raspršiti u tankoj atmosferi Marsa koja ima zapreminu manju od 1% Zemljine.

„Iz ovoga proizlazi nepredviđeni naučni eksperiment o atmosferi“, rekao je Jim Bell, planetarni naučnik sa državnog univerziteta u Arizoni.

Upravo su video snimci trećeg i četvrtog leta Ingenuityja privukli najviše pažnje naučnika. Tokom prethodnih letova helikopter se nije mnogo udaljavao od svojih uzletišta, tako da timovi nisu mogli pravilno da procijene fenomen. Ali kad su primijetili koliko robotska mašina raspršuje prašinu kada njene elise uzburkaju vazduh, bili su šokirani.

„Sve što naučno iz toga možemo naučiti je šlag na torti“, rekao je Brian Jackson, fizičar sa Univerziteta Boise State, koji posebno proučava prašinu Crvene planete.

Istraživač priznaje da su timovi i dalje prilično zbunjeni zbog onog što su vidjeli, posebno tokom četvrtog leta helikoptera od 30. aprila, koji je pokazao kako maleni robot stvara ogroman oblak prašine tokom svog leta od 133 metra, zbog čega su se elise okretale pri više od 2.400 obrtaja u minuti .

„Zaista je super“, rekao je Mark Lemmon, planetarni naučnik sa Instituta za svemirske nauke u Koloradu.

Lemmon sada planira da uporedi tragove koje je helikopter ostavio na površini Marsa sa onima koji se javljaju nakon prirodnih „vrtloga prašine“ sličnih tornadu koji duvaju širom planete kada ih formira vazduh zagrijan od Sunca. Ovaj fenomen je takođe nešto što naučnici već dugo pokušavaju da razumiju u potpunosti.

„Moramo znati kako funkcioniše taj prvi korak u procesu“, objasnio je Lemmon.

Ingenuity je dio helikoptera NASA Mars 2020, čiji je zadatak da istraži geološke procese Crvene planete i da li je bio naseljiv nekada u prošlosti. Takođe se očekuje da će uskoro uzeti uzorak geološkog materijala planete da bi ih na kraju prebacio na Zemlju nekim budućim svemirskim brodovima, uprkos snažnom protivljenju nekih članova naučne zajednice koji ovaj prvi uzorak Marsa vide kao nešto što prijeti životu na Zemlji.

eksperimenthelikopterIngenuitymars
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
2 godine prije

Letaju oni po Marsu kako su i po Mjesecu.Helikopter leti na principu aerodinamičkog uzgona a tlak na Marsu je 7 mbara.150 puta manji nego na zemlji i kakav uzgon tu možeš postići.Jedina olakšavajuča okolnost je gravitacija koja je samo tri puta manja nego na zemlji.

Trt
2 godine prije

Svaka sličnost s američkim pustinjama je teoretičarsko zavjerenička…

Vlado Banja Luka
2 godine prije

Komentari tzv naucnika iz SADa:”Bas je super, extra je, zbunjeni smo…”. Sta drugo da ljudi kazu kada su i oni dio ove farse, laži i zavjere! Budalaštine. Ko normalan može povjerovati u ove CGI crtane filmove…

Abe 04
2 godine prije

Vidi Nevade, baš je divna u ovo doba godine!

Venom
2 godine prije

Pa kako može igračka da digne toliku prašinu, kad smo svi videli, da Apollo ne digne ni zrno prašine. Osim ako je imao Apollo proti-prašnu tehnologiju ugrađenu ( ono kao stealth kod avijona )

Dokurčilomi
2 godine prije

Rover “preseravanje” svašta radi ali nikako da pošalje sliku u HD ili većoj rezoluciji.

knohbiztterdserzdrfg
2 godine prije

Hebo ih mars…………………

2 godine prije

ajmo negativci.
vi to znate bolje.

TheBan
2 godine prije

I ja sam “zaprepašten” time da helikopter leti u atmosferi 100x rijeđoj od Zemljine…
Da je neka vrsta jet pogona – ok, ali helikopter čiji princip leta se zasniva na “guranju” zraka ispod rotora…

Svi smo mi ljudi
2 godine prije

Opet je Atacama u igri.

Ponistra
2 godine prije

Uvik se dobro nasmijem na komentare o znanosti i nauci na portalu Logicno.

Po vama je i kotac urota, izmisljen, ne postoji…. a naucili sve sa youtuba, koji je realan i istinit…. hahahaha!

istisnite pristeve, pa iz foteljica nazad u pecinu. sa knjigama se grijte, nije zvaka za seljaka.

Meni se cini da je ovaj portal najveca obmana koju ste zagucali. i to i jesku i udicu, olovo i 10 metara krene ili flaksa, kako ocete.

🙂

Vlado
2 godine prije

Koja je to tehnologija koja omogućava da motor ipropela funkcioniraju ako nema atmosfere. Možda specijalne škrga. To kod mene ne prolazi
Možda je korona tehnologija

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI