fbpx

Putin i Macron u St. Petersburgu – Slažu se načelno, ali ne oko važnih detalja

Macron protiv Putina

Tijekom susreta u St. Petersburgu su se Emmanuel Macron i Vladimir Putin dogovorili o nizu pitanja i pokazali da bi odnosi između dviju zemalja mogli biti srdačniji. To je samo, kako kaže novinarka lista Le Parisien, za sada samo  namjera i treba prijeći na djela. Dvojica čelnika su rekli “kako se oko određenih točaka njihovih sporazuma”.

“Dobro ukrašeni francuski vrtovi i uredni dvorac na obali Baltičkog mora u velikom predgrađu St. Petersburga. U srcu ljetnikovca prvog ruskog cara Petra Velikog su se susreli Emmanuel Macron i Vladimir Putin, čiji ishod ne ulijeva puno povjerenja”, piše u svom članku Ava Djamshidi, dopisnica francuskog lista Le Parisien.

Novinarka primjećuje kako oba čelnika pokušavaju izgraditi odnose koji do sada nisu bili previše srdačni.

Putin i macron su odigrali svoju ulogu pred fotografima, rukovali se, nasmiješili, kao što je bilo prvog dan tijekom pompe prije godinu dana u Versaillesu, povodom službenog posjeta Vladimira Putina francuskom predsjedniku.

Međutim, sada su dva predsjednika, kako kažu, imali produktivan i konstruktivan dijalog. Razgovarali su više od dva sata,  umjesto planiranog jednog.

Putin je zahvalio Macronu na dolasku, unatoč poteškoćama u vezama između dvije zemlje. Autorica članka je primijetila kako je Vladimir Putin Macrona oslovljavao s “Vi”, dok mu je francuski predsjednik odgovarao s “ti”.

“Nakon razgovora, ispred ruske, francuske i europske zastave, Putin i Macron su rekli kako su se složili ojačati svoje napore i pronaći temelje za dogovor“, piše Ava Djamshidi.

“Ali postoji jedna nijansa. Rekavši da se slažemo načelno ne znači da se slažemo u detaljima”, upozorava dopisnica francuskog lista Le Parisien.

“Naime, oko iranskog pitanja se obojica čelnika slažu u ključnom stavu da sporazum iz 2015. treba ostati na snazi. Francuska se, međutim, zalaže za  dodatke ovom sporazumu, za što treba voditi nove pregovore s Iranom, dok Rusija inzistira na tome da ostane takav kakva jest, iako je Putin obećao da će razmisliti o Macronovim prijedlozima. Po pitanju Sirije, oba čelnika se slažu da je s političkog stajališta situacija ušla u  slijepu ulicu. Rekli su kako namjeravaju koordinirati napore, ali samo uz želju da se krene na akciju”, rekla je novinarka.

“Macron i Putin su na konferenciji za novinare pokazali dva potpuno različita stava kada su odgovarali na pitanje o oborenom malezijskom zrakoplovu MH 17 nad istočnom Ukrajinom. Ipak, pokazali su da bi odnosi mogli biti srdačniji, a ne gorki. Štoviše, Macron je obećao da će možda uskoro ponovno doći u Rusiju kako bi podržao svoju nacionalnu nogometnu momčad, naravno ako dođe do finala Svjetskog prvenstva”, piše Le Parisien.

Le Parisien

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
42 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Gledam ovo i jedino mi na um pada ona star “prijatelja drzis blizu a ne prijatelja jos blize”; ljigavi su ovi iz EUa,ne znam ko je ljigaviji…Putine dobro operi ruke i tijelo kada si blizu ovih apsida otrovnih!!!

ray
Gost
ray
2 godine prije
Reply to  Siniša

Neprijatelja se pise sastavljeno.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  ray

Dobro,kakve to veze ima sa klikerima?

White patriarch
Gost
White patriarch
2 godine prije

Sviđa mi se ovo: Trump je Europskim gmizavcima pokazao srednji prst i na neki način ih prisilio da ponovo otkriju kičmu. Tko zna, možda Europa u 21. stoljeću ne bude samo muzej i starački dom nego zahvaljujući ovome ponovo nađe razlog postojanja i novu vitalnost. Bar se nadam…

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

Samo ako bruxelleski gmizavci prethodno napuste političku scenu Europa ima izgleda za opstanak. Juncker, Merkel i Macron (baš kao i Plenković, Obuljen i Divjak u Hrvatskoj) dio su problema, a ne riješenja. Sve dok oni predvode europsku (hrvatsku) politiku agonija se nastavlja, samo u drugom obliku.

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Macron se u isto vrijeme sa svakim slaze, bez obzira koliko stavovi “svakog” bili suprotni.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Ana

Ana, Splićo, Nije to baš tako jednostavno. Što mislite što bi se dogodilo da Amerika zatvori svoje tržište Francuskoj i Italiji na polju modne industrije i dizajna, a Njemačkoj u strojarsoj i auto industriji? Koliko bi radnih mjesta izgubili Armani, Coco, Loui Vuitton, Gucci, Mercedes, BMW….? Nuzgred, danas je aktuelno i uplitanje u tuđe izbore…Mislite da Amerika nije angažirana u izborima svih država EU, pa i Francuske i Njemačke. A glede bijelih zastava naše “Balkanske sile”, odnosno “MI” možemo se poklopiti ušima. Nas i kad se otpušta od strane domaćih i stranih poslodavaca, te smanjenja radnih prava od strane države svi šute, a Boga mi, u Parizu su u takvim slučajevima velike demonstracije i ulični nemiri, koji i donose neke male rezultate.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Francuzi su oduvijek znali protestirati za svoja prava i boriti se za svoje privilegije, no – ruku na srce – za tuđa ih kroz povijest baš i nije bilo puno briga, a tako će biti i ubuduće.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Kora

Gledaj Kora, zadnji ozbiljni Francuz je bio Napoleon, a on i nije bio štetan za Evropu. Uspostavio je on poredak jednakosti u Evropi zasnovan na francuskom Code Civil. A rat sa Rusijom 1812. je bio nepotreban i za Francusku i za Rusiju. Tom teškom pobjedom Rusija nije ništa dobila. Profitirala je United Kingdom, koja je i uzrokovala Rusko -francuski rat 1812. Naime rat je izbio zbog nepoštovanja kontinentalne blokade UK od strane Rusije. Tim probojem trgovačke blokade Rusija nije ništa zaradila, a Britanija je barem moralno da je blokada probijena. Iz Napoleonovih ratova korist je izvukla Britanija i donekle Prusija, a Austrija i Rusija ne.(naravno i poražena Francuska). I u tom vremenu Britanci su se pokazali kao majstori “mućki”.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Napoleon je itekako bio štetan za Europu, pogotovo za tradicionalno katoličke zemlje na njezinom jugu. Oprostite mi što me toliko ne zanimaju britanska, francuska ili ruska perspektiva na temu (ne)uspjeha Napoleonovih ratova.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Kora

Najviše cesta u “Ilirskim pokrainama “napravili su Francuzi od 1800 do 1813. Obujam trgovine bio je velik kao pred 1. svjetski rat. Pokret za ujedinjenje Italije nastao je kao plod Napoleonova vremena, a Code Civil se uveo u cijeloj Evropi, dakle Napoleon je posve iskorijenio feudalizam u Evropi….i još dosta toga E to što su u njegovo vrijeme crkvi oduzeta mnoga dobra i nekretnine i stavljena u javnu i državnu funkciju također je dobro. Normalno da ga vladarske kuće “Svete alijanse” nisu voljele. Njemačka, je u njegovo doba industralizirana, Francuska također.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Ako se Vama sav napredak jednog društva ili zajednice mjeri asfaltiranim cestama i Codeom Civil, te oduzimanjem nekretnina i ovlasti Katoličkoj Crkvi i Papi, onda ne čudi što Vam je Napoleon “posljednji ozbiljni Francuz”. Moj sustav vrijednosti je malo drugačiji, pogotovo ako se uzimaju u obzir i krajnji ishodi kasnijih društvenopolitičkih zbivanja u Europi, nastalih na tekovinama “napretka” omogućenog od strane Napoleona.

P.S. – Ukratko, držim da su Francuzi, uključivši i Napoleona, živjeli u zabludi ovaj dio povijesti od Francuske revolucije do danas, no da vrijeme u kojem će tu zabludu spoznati tek dolazi.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Kora

Povratak u feudalizam?

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Povratak u feudalizam? Ja ne bih bio kmet ni Frankopanima ni crkvi ni Sdp-u ni HDZ-u!

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Ako je suditi po ovoj fotošopiranoj fotografiji Macrona s Adolfovim brčićima, čini se da “globalni entiteti” ne ciljaju na povratak u feudalizam nego uspostavu francuske varijante Trećeg Reicha ?

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Tako je! Uvijek treba birati biti svoj u najvecoj mjeri u kojoj se to moze, a ne unaprijed mentalitetom sluge birati gospodara za kojeg ces se opredijeliti.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ovako prijaju “partneri”…
“”..Glavnokomandujući NATO-a i komandant američkih snaga u Evropi general Kertis Skaparoti objavio je da je Rusija, a ne međunarodni terorizam, glavna bezbednosna pretnja. Sagovornici Sputnjika ocenjuju da je obelodanjeno da američka borba protiv terorizma ne postoji, a da se NATO ne bavi bezbednošću, već da ispunjava političke zadatke.

Resursi koji se sada fokusiraju na borbu protiv terorizma možda bi trebalo da budu preusmereni, rekao je američki general novinarima posle sastanka sa komandantima evropskih vojski, kao i da je jedan od njegovih glavnih zadataka odvraćanje od takozvane ruske pretnje.

Zato mu je, kako je rekao, potrebno još vojnika, špijunskih aviona i drugih resursa kako bi se zadržala američka vojna superiornost i odvratila Rusija dok Moskva nastavlja modernizaciju svoje vojske.””

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Istokrvni se naravno slažu

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Posredna diplomacija. Francuz je isporučio poštu. I preuzeo odgovor.
Usput malo pročavrljao, pitao Putina jel i on misli da su jednaki, zašto i on ne uvede izvanredno stanje. Kod Francuza je to toliko dobro ispalo da više nitko ni ne pomišlja na obično stanje. Osim onih koji misle na drugo stanje.
Ostalo je dimna zavjesa. Uostalom, vidjeti će se…….po potezima koji slijede na svjetskoj sceni, a ne budu u skladu sa uobičajenom šprancom.
PS. Total izlazi iz Irana zbog američkih sankcija, ali ne izlazi iz Sjevernog toka 2, a sada bi se uključio i u financiranje izgradnje infrastrukture u Sjevernom prolazu.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Da ,francuzcic je u ovom.slucaju u ulozi postara….. Potajno nekako se nada i ocekuje da ce ga amerika unaprediti u mladjeg partnera i komandira u evropi…
Ako zavrsi samo sazvakan i ispljunut biti ce dobro jer moze dosta zla donijeti …

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije

Rezultati ovog posjeta Marcona Rusiji i susreta sa Putinom je jasna potvrda nesuglasja i nepovjerenja u odnosima USA, GB, Fr. i Njemačka. Amerika se plaši približavanju EU i Rusije, poglavito Njemačke. Francuska od straha i povijesnog nepovjerenja prema Njemačkoj balansira između popuštanja sa Rusijom i ubacivanja u vlak USA i GB. U sve to treba ubaciti i interes Rusije u odnosima sa “nedefiniranim zapadom”, odnosno u odnos Rusije posebno sa USA, Njemačkom GB i Francuskom. Znači vrlo je teško uskladiti “otvorena pitanja” u odnosu Rusije sa ostalim spomenutim državama Evrope i USA, jer na ta otvorena pitanja na “zapadu” nema suglasja. Suglasja nema jer i interesi naspram Rusije se stubokom razlikuju. Njemački interes je najsuglasniji sa Ruskim, ali Njemačka nosi na leđima hipoteku i po tom pitanju ne može i ne smije solirati i imati čisti vlastiti stav. Konkretno Francuska ne zna kako se postaviti po tom pitanju. Na taj način ne može niti biti punog suglasja s Rusijom, jer na njega ipak mnogo više utječe Amerika od Njemačke i ostalih zemalja EU (Nova vlada u Italiji zauzima otvoren stav o punoj suradnji sa Rusijom. To je desna vlada). Iz gore navedenih odnosa jedino je sigurno da će pukotina EU vs USA potrajati, jer je to dugotrajni proces punog oslobađanja Evrope od Amerike.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Obecali su francuzcicu dio kad budu ceputali njemacku… I jos malo sitnih povlastica…

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Alen

Alane, neće cjepati Njemačku, ali još neko vrijeme u političkom smislu Njemačka će biti patuljak, a gospodarski div. Zato će u političkom dijelu Francuska imati inicijativu. Ostale sve ćlanice EU, prije svega Italija, žele normalne odnose sa Rusijom. Izuzetak su Poljskea i “Baltičke sile”. Takav stav, prema Rusiji, ali i prema Njemačkoj u budućnosti će biti “honoriran”, ne znam kako, ali će biti. Moje mišljenje je da je odnos između Amerike, Njemačke, GB i Francuske veoma kompleksan i neiskren, a Rusija to kuži i koristi mnogo bolje nego se čini na prvi površiniki pogled. Jednostavnije i bolje odnose EU i Rusije spriječava Amerika kojoj pomaže i Britanija i to razjedinjavanjem stavova pojedinih država u Evropi. Hrvatska je dobar primjer, gdje premjer i predsjednica ne vode istu “vanjsku” politiku. Jedna politika je bliska sa Briselom, a druga bliže Washingtonu. Njemačka nije dovoljno jaka, a i ne želi plaćati ekonomski neuspješne male i velike države EU, a ove zaziru od Njemačke. Njemačkoj se pogotovo ne sviđa ovakva dvolična vanjska politika kakvu vodi Hrvatska, a niti Rusi nisu sretni sa našom “politikom”. “Slučaj Agrokor” to pokazuje. Bivša Američka ambasadorica u Hrvatskoj, po izbijanju krize, je prva došla u Hrvatsku vladu i dijelila upute kako postupiti glede toga. Vlada je morala činiti “čuda” da ne ispoštuju glupe Američke prijedloge. Sada u raspletu te krize vidljivo je da Amerikanci nisu dobili što su željeli. Vidjet ćemo, ta stvar nije gotova. Vlada trpi” rekonstrukciju”, a Američka veleposlanica je opozvana i postavljen je novi veleposlanik. Što je još vidljivo u Hrvatskoj? Vidljivo je da postoje dvije grupacije oko pitanja i problema INE i LNG na Krku. Na političkom planu u tijeku je bitka između “suverenista” i neoliberala (NWO.. Kroz sve te “probleme” ogleda se unutar Hrvatske i odnos Brisela i Washingtona te Moskve.
PS. Bivša Američka velepoaslanica imala je oproštajne nastupe ispred studenata i srednjoškolaca u Hrvatskoj i održavala “predavanja”. Na jednom je bila i moja kćerka, kojjoj sam dao upute o “slušanju” i eventualnom postavljanju pitanja, ali dijete nisam upućivao u provokacije. Predavanja veleposlanice, ali i pitanja mldaih podupiru otprilike moju gore izrečenu tezu. Dakle “neuspjeh oko Agrokora” i oko još nekih političkih pitanja veleposlanicu je stajalo položaja.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Dobro je onda ta bivša američka veleposlanica u Hrvatskoj i prošla. Bin Salmana je neuspjeh stajao (po svoj prilici) i glave, a ne samo društvenopolitičkog položaja.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Rebel , njemacka ce biti oceputana u vremenu koje dolazi ukoliko usa zadrzi kontrolu na evropom …..

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Francuska je vojna sila DRUGOG REDA, kazala je svojedobno Madlyn Albright, nadam se da Makaron to ima na svom skromnom umu

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Ivan

Nisam znala da je Madeleine Albright dala takvu izjavu. Ako je to točno, onda postaje sasvim razumljivo zašto su iskompleksirani Macron i Merkel htjeli stvoriti svoj mali trobrzinski EU-svijet u kojem će Njemačka i Francuska biti smatrane silom prvoga reda, a ostali silama drugoga i trećega reda. Koji su to pacijenti… nevjerojatno! 🙂

HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije

Ne zanosite se, odnos će se pogoršati.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Makaron je poštar, a i što bi drugo mogao biti, ali i poštar je koristan, ima svoju ulogu u povijesti, he, he, he

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Ivan

Može jedno pojašnjenje ove teme: koja je razlika između poštara prvog reda (Macron) i poštarice drugog reda (Kolinda)? Znam da masonerija ima razrađen sustav sve do 33. reda (iliti stupnja) ali nikada nisam shvatila u čemu se oni razlikuju.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Život je vremenski ograničen, žalosno je da Veliki Putin troši svoje dragocjeno vrijeme na komedijaše poput Makarona

Nagard
Gost
Nagard
2 godine prije

Sta se ima slagati frajer br 1 na svijetu sa slugom kad se lav i ovca slazu imas silu moc opasan si nemas sluga si eto jasno ko dan a elaborati ko kome sta kad gdje suplja .imas vatrenu moć svi te slusaju nemas ne slusa niko

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Kaze putin makronu , znam da imate uske veze s amerikancima u oblasti sigurnosti ali i tu vam mozemo pomoci , ne bojte se ,mi vam mozemo pruziti sugurnost (evropi )…. Haha ,genijalno…

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije
Reply to  Alen

@ Alen,krivo si se izrazio,htio si reći makaron?

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

Ha,poštar zvoni dvaput,

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
2 godine prije

Off topic, izvinite, moram. Sjećate se i logicno je objavilo nekoliko članaka posvećenih glumcu Morganu Freemanu, a ticalo se dva kontroverzna videa koje je snimio, u kojima si je uzeo za pravo da površno tumači prirodu i okolnosti ratova na ovim prostorima u korist gledanosti FTV televizije i tako ponovo otvorio naše još nedovoljno zacijeljene rane. E, pa taj isti glumac se upravo ovih dana suočava sa optužbama za seksualno uznemiravanje, napastvovanje i zlostavljanje 16 žena, a javlja ih se još. Dobri, časni, pošteni Morgan! Znači, pije vodu teorija da su ga ucjenom natjerali na snimanje videa u dnevno-političke svrhe.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Ivo Lola

Moguće jer ovi od ničega ne prežu. Iako, teško da je dobar i častan čovjek mogao niz godina uspješno održavati karijeru u Hollywoodu i pritom ostati bez mrlje. Stoga se čini da je video s Morganom prije bio deal iz obostrane koristi nego reketarenje Morgana.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora;
MALO MORGAN?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

Malo Weinstein

Rokokoko
Gost
Rokokoko
2 godine prije

Macron je potrcko globalnih lihvara i on je kako je netko primjetio obican postar onih koj su ga gurali.Ovdje je dosao cackati po direktivi sto Putin misli o odredjenim pitanjima i da li je i koliko spreman raditi kompromise u odnosu na globaliste.

Stephen
Gost
Stephen
2 godine prije

Po mojem osobnom mišljenju sa ovakvom vrstom sastanaka i državnika Putin si smanjuje reputaciju.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Stephen

NEMILOSRDNO OD MIKRONA:
Skita po Rusiji, dok mu supruga umire od starosti?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik