Istražitelji zatražili ispitivanje rusa osumnjičenih za učestvovanje u nesreći malezijskog MH-17

MH-17
22 komentara

Ruski građani Igor Girkin, Sergej Dubinski i Oleg Pulatov su među osumnjičenima koje su imenovali holandski istražitelji, dok će se međunarodni tim za istraživanje nesreće će se obratiti Rusiji sa zahtjevom za ispitivanje osumnjičenih u slučaju MH-17, izjavio je holandski tužilac Fred Westerbeke.

Mi nemamo cilj da tražimo ekstradiciju osumnjičenih jer nam zakoni Rusije i Ukrajine to svakako ne dozvoljavaju. Međutim, tim ima za cilj da zatraži njihovo ispitivanje.

Igor Girkin inače poznat pod nadimkom “Strelkov”, Sergej Dubinski i Oleg Pulatov kao i ukrajinski državljanin Leonid Harčenko, su među osumnjičenima za pad malezijskog putničkog aviona.

Westerbeke je takođe obacjestio da će Zajednički istražni tim (JIT) nastaviti krivičnu istragu avionske nesreće.

Boeing-777 je putnički avion Malaysian Airlinesa koji se srušio pod nikada do kraja rasvijetljenim okolnostima 17.07.2014. godine, tom prilikom je poginulo svih 298 putnika i članova posade. Posle nesreće zaraćene strane na području Donbasa su okrivljivale jedna drugu za obaranje aviona.

24. 05. 2018. godine, Zajednički istražni tim (JIT) sastavljen od članova iz više država objavio je svojju informacioju o krivičnoj istrazi u slučaju MH-17. Prema JIT-u BUK-ov TELAR koji je korišten za obaranje MH-17 pripadao je ruskoj 53. brigadi PVO stacioniranoj u okolini Kurska u Ruskoj Federaciji.

Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je sve optužbe, poričući da je ijedan od njenih PVO sistema prešao granicu Ukrajine a da je raketa koja je predstavljena kao uzrok pada isporučena Ukrajini 1986. godine i da nikada nije bila u posjedu ruske vojske.

Ruski stručnjak sumnja u autentičnost novih informacija o MH-17

Nove informacije koje su iznešene u srijedu od strane Zajedničkog istražnog tima (JIT) koji se bavi padom malezijskog MH-17 pokazuju da je istraga provedena na veoama nemaran način, Izjavio je viši ruski politički stručnjak za novinsku agenciju TASS.

Očigledno je da je istraga izvršena veoma neprofesionalno rekao je direktor Centra za tekuću politiku Aleksej Časnakov. “Oni tvrde da je zabeležen telefonski razgovor izmešu Strelkova i Vladislava Surkova (ruskog predsjedničkog pomoćnika), što je totalna glupost.

Strelkov nikada nije imao nikakav razgovor sa Girkinom, ni lično a ni preko telefona. Njegov (Surkov) nivo kantakta su predsjednici samoproglašenih republika, Strelkov (Girkin) jednostavno nije njegov format.

U vrijeme neprijateljstava Surkov nikada nije razgovarao telefonom iz bezbjednosnih razloga. Ovaj mali detalj baca sumnju na cijelu istragu.

MH-17obaranje malezijskog zrakoplova
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Mjeseca Maja ove godine, premijer Malezije….
“Optužuju Rusiju, ali gde su dokazi? Mi znamo da je raketa koja je oborila avion bila ruskog tipa, ali je mogla biti proizvedena i u Ukrajini“, rekao je.

Naglasio je da je avion mogao biti oboren i od strane pobunjenika, ali i od strane ukrajinskih snaga, jer i jedni i drugi imaju tu raketu.

Muhamed je istakao i da Malezija takođe mora biti uključena u proces izučavanja crnih kutija, te da mu nije jasno zbog čega malezijskim stručnjacima to nije dopušteno.

„Nije nam jasno zbog čega Malezija ne učestvuje u istrazi i zbog čega joj nije omogućen pristup crnim kutijama. Previše je politike uključeno u ovaj proces. Ideja nije bila da se ustanovi kako je do svega toga došlo, već da se pronađe način kako da se za sve to optuži Rusija“, zaključio je.”
Elem….”Modificiraj”,na čijemu je to jeziku!?

Milance iz Ceske
4 godine prije

Cilj ispitivanje rusa ima okriviti rusiju za pád aviona..Nemaju vise nikakvih argumenty pá pokusavaju na tu fóru.Mislim dá rusi nisu naivní i nece nasjesti na tu jeftinije fóru.

samo tako
4 godine prije

Tragikomedija, a ne istraga

Tomica
4 godine prije

Ko zna kakve će sve dokaze imati duće godine. Ova “istraga” bi bila komedija da nije tragedija. Pljunuli su na sve poginule kad su sve snage usmjerili na pripisivanje tog zločina Rusiji. Sam odnos prema istrazi je toliko nakaradan da me čudi da niko ne propituje zašto je to tako. Malezija, čiji je zrakoplov i trebala bi biti potpuno uključena je isključena. Ukrajina koja je mogući, po mom mišljenju jedini, krivac je uključena u istragu. Traje toliko dugo da stvarno ne znam šta još novo mogu otkriti. Svijet je suučesnik u tom zločinu.

alterego
4 godine prije

samo ih odjebat pa neka istrazuju 50 godina.

Brave new world
4 godine prije

Nikada do kraja neće biti razjasnjeno tko je odgovoran, a slucaj ce uci kao primjer u sve udžbenike međunarodnog prava na svijetu gdje ce se objasnjavati sto i kako.
Međutim ovih 298 vise nema, pali su kao zrtve ratnog ludila.
Rasturena ukrajina, deseci tisuca zrtava, ali zvijerima nije svojstveno kajanje.

Mateja
4 godine prije

Ko bodo naši zaveznik ZDA spravili ISIS v Indijo, da bi zakuhali vojno med Indijo in Pakistanom, ko bodo Indijci in Pakistanci ugotovili namene ZDA bo padlo po ZDA in tudi po nas. Takrat nam Yahweh, Saturn, Vulcano, Kronos pomagaj.

4 godine prije

“…koji se srušio pod nikada do kraja rasvijetljenim okolnostima”. Sve je rasvjetljeno, samo što nitko ne zna sadržaj crnih kutija – tko je s kim razgovarao, te tko je naputio zrakoplov sa uobičajene rute prema ratnoj zoni. Kao ni to kako su Ukri 15 minuta nakon pada znali koji je zrakoplov pao i tko ga je srušio…:-))

Max
4 godine prije

Ma to je bila namještaljka da se optuži Rusiju i još su likvidirali ugledne liječnike koji su htjeli učinitii lijekove protiv Aidsa dostupnijma

Zvrk
4 godine prije

Imena naroda se pišu velikim početnim slovom!

Miro
4 godine prije

Dobro razmislimo malo, dali je mozda da su u stvari bili zaista proRusi oni koji su srusili avijon? Kad pogledamo slicnu situaciju u Siriji gde se Izraelski avijon sakrio iza veceg Ruskog. Mozda je ovo bila slicna situacija

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI