Rusija: Projektil koji je oborio zrakoplov MH-17 je Ukrajinska SSR dobila 1986. (VIDEO)

BUK kojim je srušen malezijski zrakoplov u Ukrajini
62 komentara

Nakon što je ranije ove godine nizozemsko istražno povjerenstvo navodno “dokazalo” rusku krivnju za obaranje malezijskog Boeinga leta MH-17 nad Donbasom 2014. godine, danas je Ministarstvo obrane Rusije detaljno analiziralo svoje i dokaze prezentirane od strane voditelja odjela za kaznenu istragu nizozemske nacionalne policije, Wilbert Paulissen, te utvrdilo kako projektil kojim je oboren zrakoplov nedvojbeno pripada ukrajinskoj vojsci. Osim toga, za fotografije kojima je  Paulissen “dokazao tajno premještanje ruskog sustava iz Kurska u Donbas” se utvrdilo da su “fotošopirane”.

Sve se može vidjeti na snimci prezentacije u ruskom Ministarstvu obrane u kojoj u nešto više od pola sata uništila nizozemska istina, koja je ionako bila puna rupa i nedorečenosti.

Prvo, prema serijskim brojevima rakete koja je oborila malezijski zrakoplov utvrđeno je da je proizvedena 1986. godine i poslana u ukrajinski dio Sovjetskog Saveza. Nakon slanja u Ukrajinu projektil nikada, ni privremeno, nije vraćen u Rusiju.

“Bit će vam predstavljeni podaci koji dokazuju neutemeljenost optužbi da je u ovu tragediju bio umiješan protuzračni raketni sustav “Buk”, koji je navodno pripadao ruskoj 53. raketnoj brigadi iz Kurska, rekao je načelnik uprave raketnih snaga ruske vojske”, general Nikolaj Paršin.

“Jedinica ukrajinske vojske koja je čuvala projektil je sudjelovala u operacijama u Donbasu”, objasnio je general.

“Dekretom predsjednika Ukrajine ova jedinica je preimenovana u 223. protuzračnu raketnu pukovniju. U ovom trenutku se ova jedinica nalazi u Lavovskoj oblasti i kao i ranije koristi se sustavima “Buk”. Interesantno je da su jedinice 223. pukovnije od 2014. godine više puta korištene u takozvanoj antiterorističkoj operaciji u Donjeckoj i Luganskoj oblasti”, dodao je general Nikolaj Paršin, sugerirajući da lokalne milicije nisu imale zrakoplovne snage, a rusko zrakoplovstvo nije sudjelovalo u potpori borcima Donbasa.

Prema pronađenim ostacima projektila na mjestu pada zrakoplova leta MH-17, utvrđen je njegov serijski broj. Projektil je proizveden u poduzeću DNPP u Podmoskovlju(Dolgoprudny). Ministarstvo obrane je pokazalo formular za motor projektila 9D131 s tvorničkim brojem 8869032, a brojke se podudaraju s onima koje je pokazalo istražno povjerenstvo Nizozemske.

VIDEO – Prezentacija “dokaza” u svibnju u Nizozemskoj

Ruska tvrtka Almaz-Antey koja proizvodi projektile za sustave Buk, ranije je navela da ako je malezijski zrakoplov na letu iz Amsterdama za Kuala Lumpur pogođen projektilom Buk, sigurno je riječ o modelu 9M38M1, koji više nije u uporabi u ruskim oružanim snagama, a morao je biti ispaljen iz sela Zaroščenskoje, pod kontrolom snaga Ukrajine. Ovo je ranije izjavio predsjednik uprave tvrtke Almaz-Antey, Jan Novikov, naglašavajući da nalazi interne istrage ne odgovaraju onima nizozemskog izvješća.

Posljednja godina u kojoj je proizveden projektil Buk 98M38M1 je 1986. Vijek trajanja ovog sustava je 25 godina. Nakon tog razdoblja je njegova uporaba zabranjena je i Rusija je projektile povukla iz službe”, rekao je Novikov .

Prema izvješću ruske tvrtke, ruske trupe takve projektile više ne koriste od 2011. godine, dok su ukrajinske oružane snage 2005. godine posjedovale 502 projektila 9M38 i 991 projektil 9M38M1.

Prema serijskom broju kojeg je ranije ove godine navela i nizozemska strana, riječ je o jednom od projektila 9M38.

BUK kojeg su koristili Ukrajinci za rušenje zrakoplova
FOTO: Raketa 9M38 sistema BUK

Službeni predstavnik ruske vojske, general Igor Konašenkov, pojasnio je kako su snimke premještanja sustava “Buk” iz Rusije u Ukrajinu, koje je predstavila zajednička istražna grupa,  falsifikat i obični “fotošop”. Prema njegovim riječima, ruski eksperti su izvršili detaljnu istragu ovih “dokaza” i došli su do takvih saznanja, što možete vidjeti na snimci dolje

Ruska vojska je predstavila i audio-snimak ukrajinskih vojnika koji dokazuje upletenost Ukrajine u pad zrakoplova leta MH-17.

General Nikolaj Paršin je izjavio kako međunarodna istražna skupina u Nizozemskoj, ako želi, može dobiti na uvid sve dokumente koje je predstavila ruska vojska, ali je dodao kako se boji da će ukrajinska strana uništiti dokumentaciju o spomenutom projektilu.

Malezijski zrakoplov Boeing 777, koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. srpnja 2014. godine u blizini Donjecka. U zrakoplovu je bilo 298 putnika i članova posade i svi su poginuli. Kijev je za katastrofu optužio lokalne milicije Donbasa, ali su oni rekli kako uopće ne raspolažu sustavima kojima bi mogli oboriti zrakoplov na toj visini.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je istakao da su izjave o ruskom vojnom prisustvu u Donbasu neutemeljene, posebno ako govorimo o raketnim postrojbama ruske vojske, koje nisu pješački vod da se mogu skriti u šumi, a nitko do danas nije iznio konkretne dokaze u ulasku ruskih trupa u Donbas, usprkos stalnim optužbama da su tamo prisutne.

No, kao što smo ranije pisali, problem je što se istina ovdje ne utvrđuje na temelju činjenica, nego istinu određuje politika, a kako je obaranje malezijskog Boeinga leta MH-17 nad Donbasom 2014. godine temelj optužbi za upletenost Rusije u rat na jugoistoku Ukrajine, reakcija Zapada je unaprijed poznata. Naravno, to ne znači da ovakva i druga saznanja ne treba objavljivati i držati ih u tajnosti.

EU: Rusija mora priznati odgovornost za obaranje malezijskog Boeinga 2014.

Vraćanje na priču o oborenom putničkom zrakoplovu nad Donbasom: “Krivi su Rusi!”

VIDEO – Najnovija prezentacija u Moskvi i stručna analiza fotografija i snimaka o tajnom premještaju sustava Buk iz Rusije u istočnu Ukrajinu

 

Almaz-AnteyBoeingBukdonbasgeneral Igor Konašenkovobaranje malezijskog zrakoplova
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomica
5 godine prije

Eh, ne može to tako. Sad da mjenjamo izvješće, koje smo s toliko muke napravili, i to samo na osnovu dokaza?
Jednostavno ne vjerujem da će i pokušati optužiti Ukrajinu te skinuti krivnju s Rusije. “Zaključak” je donešen još dok su ostaci zrakoplova padali i ovo bi sad pokazalo svu “stručnost” i “nepristrasnost” komisije. Ne znam kako, ali ovi dokazi će vrlo brzo biti opovrgnuti a Rusija pozvana da prizna rušenje MH-17.

njonjo
5 godine prije

Dobro piše u tekstu da će pravorijek donijeti politika. A činjenice? Tim gore po činjenice.

Kolega 105
5 godine prije

Opa, sto sada?Ukrajiski fasisti upali u drek i na kraju ce morati priznati da je cilj bio avion kojim je navodno Putin trebao letjeti u tom podrucju.

Son of Alerik
5 godine prije

Čini se da su Rusi krenuli zaobilazno, a ne ravno s istinom u glavu. Samo su relativno lako pobili nizozemske ‘dokaze’ o BUK-u s kojim je navodno srušen malezijski zrakoplov. Rusi znaju da zrakoplov nije srušen ni s kakvim projektilom sa zemlje, kao i to da ga nisu srušili ni ukrajinska, ni ‘pobunjenička’ protuzrakoplovna obrana, niti ruska.
Zrakoplov je poletio iz amsterdamske zračne luke. Aerodromsko osiguranje je povjereno tvrtci iz Izraela. Kijevska kontrola leta je presumjerila zrakoplov s redovne rute malo niže iznad područja u kojem su sukobi. Zrakoplov je srušila podmetnuta bomba. Tek malčice prerano, ali dovoljno blizu da se može optužiti Ruse. Tko je postavio, tko i kako aktivirao bombu, nije teško zaključiti. Sve što sam naveo je mašta…ili možda nije…

Ivo Lola
5 godine prije

Tužno je i porazno, razočaravajuće, kad shvatiš da zapadne institucije i organizacije, u koje se mi europljani uzdamo, a koje trebaju inzistirati na istini kroz dokazni postupak i stručnu istragu, umjesto toga fotošopiraju i krivovtvore dokaze, kako bi zbog političkog diktata oprale krivicu i krv sa ruku jedne strane, zločinačke strane, i to priljepile drugoj koja ni luk jela ni luk mirisala. Sve podsjeća na priču o Isusu i Barabi.

Sirija
5 godine prije

Rusenjem tog aviona 2014 godine trebao je zapoceti napad na Rusiju i treci svjetski rat.Samo razumnom politikom Putina uspio je to sprijeciti a dogovori u Minsku najaci potez Putina na geopoltickom planu.Potpisnici tog dogovora su Njemacka,Ukrajina i Francuska a Rusija nije.Znaci,te tri drzave nesmiju mrdnuti sto se tice tih dogovora i zato svakodnevni napadi na dogovore iz Minska kako bi realizatori rata imali sto vise prostora da realiziraju građanski rat u Ukrajini,da podjele Ukrajinu a da se taj rat prenese na Rusiju.Sto je najgore,ima i onih u Rusiji koji zele da sruše Minske dogovore,to su pojedinci koji su placeni dolarima americke drzavne elite koja nastoji na sve moguce nacine srusiti te dogovore ali im neuspijeva.Da se Njemacka i Francuska odreknu tih dogovora,sruse onda bi oni bili odgovorni za sva losa događanja u Ukrajini.Sluzbenoj poltici u Ukrajini nije u interesu podjela Ukrajine nego jedinstvena Ukrajina,sve price oko toga da žele Rusi… Čitaj više »

Riddick
5 godine prije

Obama je istog dana rekao da su za obaranje aviona krivi Rusi i da imaju dokaze , a kada su ga pitali mozete li da dostavite javnosti te dokaze rekao je ne mogu jer se radi o poverljivim informacijama , i pored toga sto je poginulo skoro 300 ljudi oni i dalje izmisljaju lazi i iskrivljuju istinu.
Neka pocivaju u miru svi poginuli , sada su na nekom boljem mestu nego sto je ovaj svet.

čokolino
5 godine prije

Uzalud vam trud svirači………….sve i da nađete posadu buka koji je srušio avion i čak da priznaju da su baš oni ispalili raketu vam ne pomaže. Ovdje se i ne radi o istini. Danas svi znamo da je bilo Sadamovo oružje za masovno uništavanje čista laž…..i šta sad? Govnari i dalje besramno lažu dok jim milijuni malih govanceta vjeruju na riječ bez ijednog najmanjeg dokaza.
Rusi su srušili avion! CASE CLOSED!

Piretis
5 godine prije

Eto je prošlo već 4 godine od rušenja Boeinga a Rusija se još uvijek pravda i dokazuje svoju nevinost. Što nije bilo dovoljno odmah reći: Niti smo rušili niti imamo išta s tim. I staviti točku na slučaj za sva vremena.
Zemlja koja ima namjeru igrati ozbiljnu ulogu u svjetskoj politici ne smije pokazati slabost i ponizno se pravdati.

Tomica
5 godine prije

Mogu samo da zamislim koliko sad ljudi radi na diskreditiranju ovih dokaza 😀

dalmata
5 godine prije

USrA,Eu,NATO pasi laju,Ruski karavan prolazi.Sta je protiv Majke Rusije i Vladimira,vise kletve i lazi,slobodarskim narodima su miliji i drazi.Dok pogani olos kevce,znaci da gubu na svim frontovima.

Zagor
5 godine prije

Izgleda da večeras i S400 radi. U Siriji, naravno. Latakia, Tartus, Hama, Damask…

Duki
5 godine prije

Polako ali Sigurno dežurna lajala zapadne propagande gube tlo pod nogama! Putin im argumentirano” taslači rod i rodbinu”??? . Od Engleske do Ukrajine “neoborivi dokazi”padaju u vodu !I tko je baba roga ?
Putin ? teško !Asad teško ! Ostajju još samo njihovi “čistači”tipa Bourne da eliminiraju izvore njihovih noćnih mora i frustracija.
Najveći im je upitnik ??? Kako oni ISTINOM uspjevaju motivirati narod a Čistunci zapada ni uz sve novce.medije i laži to ne uspjevaju !
Stvar je u pristupu!
ALI O TOOME DRUGI PUT !!?????

oxi
5 godine prije

Kako stvari stoje izgleda da ameri i pripadajući im džihadisti napuštaju Al-Tanf bazu.

Sirija
5 godine prije

Da objasnim neke stvari pojeidnim komentatorima,zasto Rusija taktizira,zasto se neregira otvoreno itd.Mi zivimo na planeti zemlji,zivimo svi u jednoj velikoj podmornici.Kad dođe do katastrofe,ponornica pocme tonuti,ulaziti voda ,jedni se zabarikidiraju u jedan dio podmornice.Sto mislite koliko dugo cete prezivjeti u tom dijelu ponornice,zabarikadirani?To je isto kao planeta zemlje na kojoj zivimo.Zato je Rusija primorana da taktizira,cuva u pojedinim trenucima da bi sacuvala zivot na Zemlji.U slucaju nuklearnog rata nikto nebi prezivio,mora netko biti pametan,mudar da sacuva nase zivote.Jer Putin je izjavio:rusiji neide o svijet u kojem nebude ekzistovat.Shvacate sada zasto pisem da ruska diplomaicja sve to tako odrađuje da nedođe do nuklearnog rata jer americka i zapadne elite misle jer su naivni da bi sve to prezivjeli a radi svojih osobnih interesa sve nas gurnule u smrt.Dajte malo citajte o cemu ja pisem a ne samo kritizirati da izmisljam i pojma o nicemu nemam.Nezelim ja nikoga o nicem savjetovati,pametovati ali… Čitaj više »

Sirija
5 godine prije

Ma turska neigra nikakvu ulogu oko Idiliba,Erdogan zna ako padne Idilib da je njemu kraj.On se drzi na vlasti radi rata u Siriji,kad rat zavrsi kraj je i njemu,isao kod Putina da spasi sebe,on to dobro zna ali novinari neznaju pa nepisu o tome.

bjezi sto dalje od rusa
5 godine prije

hebali vas pijani rusi. nije ni cudo sto svak od njih bjezi…..

22:16 17.09.2018…

Missiles Fired on Syrian Army Infrastructure in Latakia – Syrian TV.

A technical manufacturing facility of the Syrian Army was one of the targets of a missile attack on the coastal city of Latakia Monday evening. One Syrian security source told Sputnik News many of the missiles were repelled by the country’s air defense system.

Syria journalist Leith Abou Fadel reports that some missiles hit parts of the city, and power outages were reported resulting from the blasts were reported by social media users. One of Fadel’s sources in the Syrian Army says that the missiles were shot by armed drones and were not airstrikes.

A Syrian human rights group later told Sputnik that seven people had been injured in the attack.

I kad ono pocinje ofanziva na idlib, ahahaaaa podvili rusonje i iranci repinu.

Rokokoko
5 godine prije

Prije toga su uklonjeni zvucni zapisi ukrajinske kontrole leta,a lik koji je bio glavni je nestao.

Edo
5 godine prije

Hahaha. Inače su Ukrajina i SAD poznati po autentičnim i neospornim dokazima.
(Sadamovo oružje za masovno uništenje, snimke ruske vojske na granici Ukrajine-sa manevara iz 90-tih, itd.)
Džaba dijelovi rakete, simulacije, podaci iz arhive, …. Mi presreli razgovor pobunjenika i imamo audio zapis, razgovor kontrole leta nam ni ne treba. Moš misliti.

Edo
5 godine prije

Interesantno, nigdje nisam naletio na reakciju na ovu vijest?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI