Rekordna supernova je ustvari crna rupa koja guta zvijezdu

Supernova - Crna rupa
0
0

Astronomi sada tvrde da je ono za šta se vjerovalo da je najsjajnija supernova ikada snimljena ustvari zvijezda koju guta ogromna crna rupa.

Ovaj nebeski događaj, opažen 2015., astronomi su prvobitno identifikovali kao najsjajniju supernovu ikada snimljenu, dva puta sjajniju od prethodnog rekordera.

Oni su primijetili svjetlo na nekih 3,8 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje koje oslobađa energiju 570 milijardi puta veću od našeg Sunca. Tako veliko oslobađanje energije obično je karakteristika super-sjajnih zvijezda (supernova). Ovaj događaj je primijećen u crvenoj galaksiji, koja je popunjena crvenim zvijezdama male mase i čije se temperature, umjesto da se smanjuju, kako je to obično slučaj sa supernovama, rapidno mijenjaju.

Za velike crne rupe se vjeruje da mogu progutati čitave zvijezde. No, kada se crna rupa nađe blizu crvene galaksije, ona zvijezde male mase bukvalno cijepa. Dok crna rupa uvlači zvijezdu, njeni dijelovi se sudaraju i stvaraju ogromna oslobađanja energije.

Regularne supernove su spektakularne velike eksplozije koje signaliziraju kraj života jedne zvijezde. To se događa iz različitih razloga, a najčešći je kada jezgro zvijezde dobije ogromnu masu i uruši se pod sopstvenom težinom. Ovo se obično događa s velikim zvijezdama i rezultira impresivnim teleskopskim fotografijama, jer zvijezde emituju kataklizmične količine energije.

supernovaSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI