Rukovoditelji švedskih medija objavili su otvoreno pismo u znak protesta protiv “kineskog pritiska”

zabrana govora - cenzura
16 komentara

Kineski veleposlanik Gui Congyou usporedio je švedsku kritiku Kini s 48-kilogramskim lakim boksačem u borbi s boksačem teškim 86 kg.
22 rukovoditelja vodećih švedskih medijskih kompanija, uključujući novine Svenska Dagbladet i Dagens Samhälle, kao i nacionalnu televiziju SVT i Švedski radio, objavili su otvoreno pismo u znak protesta protiv onoga što su nazvali „Kineskim napadima“ na „neovisne švedske medije“.

U pismu, koje je objavilo Švedsko udruženje izdavača, istaknuti su ponovljeni pokušaji kineskog veleposlanika Gui Congyoua ” u potkopavanju švedske slobode tiska i slobode izražavanja” s “lažnim izjavama i prijetnjama”, kao i odgođenim viznim procesima veleposlanstva, kritikama švedskim publikacijama i pokušaju utjecaja na urednički sadržaj putem “pritiska”.

“Neprihvatljivo je da najveća svjetska diktatura pokušava spriječiti slobodno i neovisno novinarstvo u demokraciji poput Švedske. Ovi ponovljeni napadi moraju odmah prestati “, navodi se u pismu.

Švedski izdavači optužili su kinesku ambasadu da je švedsko novinarstvo pogrešno označila kao “medijsku tiraniju” i zaprijetila švedskoj ministrici kulture Amandi Lind “posljedicama” u vezi s dodjelom švedske PEN-a nagrade Tucholsky Prize izdavaču Gui Minhaiu.

Izdavači su istakli da Švedska nije jedina zemlja koja je pogođena i istaknuli su primjer danskog lista Jyllands-Posten, od kojeg je Kina tražila ispriku nakon satiričnog crteža početkom ovog tjedna. Crtić koji je Kina označila “uvredom za kineski narod” sadržavao je kinesku zastavu na kojoj je svaka od pet žutih zvijezda prikazana kao koronavirus. Novine su uvjerile da to nije zamišljeno kao uvreda, ali Kinezi ipak odbijaju odstupiti od svog stava. Brojni danski političari, uključujući premijera Mettea Federiksena, branili su publikaciju pozivajući se na slobodu govora.

Pismo se odnosilo na ocjenu slobode tiska iz 2019. godine koju izvještavaju Reporteri bez granica, a u kojoj se Kina svrstava na 177 mjesto od ukupno 180 ispitanih zemalja i koja kineske vlasti optužuje da ucjenjivanjem, prijetnjama, nasiljem i uznemiravanjem ušutkuje novinare u demokratskim zemljama.

Kako bi se uhvatili u koštac s ovim problemom, Švedska bi trebala ovo pitanje postaviti na EU razini, tvrdili su izdavači, dok vlada mora na međunarodnoj razini pojačati napore kako bi zaštitila slobodu tiska i mišljenja.

Odgovorna izdavačica SVT-a Charlotta Friborg, jedna od potpisnica, nazvala je “brojne verbalne napade” kineske ambasade na švedske novinare  “potpuno neprihvatljivima”, ali je još uvijek naglasila da pokušaji kontrole pripovijedanja “očito neće uspjeti”, bez da ugroze kineske izbjeglice i Kineze koji žive u egzilu.

Kinesko veleposlanstvo još nije komentiralo pismo.

Nedavni inat potječe od kineskog veleposlanika Guija Congyoua koji uspoređuje švedske kritike prema Kini s 48-kilogramskim lakim boksačem koji se bori s boksačem teškim 86 kilograma. “Kakav izbor ostaje za boksača u teškoj kategoriji?”, Upitao je veleposlanik.

Osvrćući se na to, švedska ministrica vanjskih poslova Anne Linde izjavu je nazvala “neprihvatljivom prijetnjom”. Dana 21. siječnja kineski veleposlanik pozvan je u švedsko ministarstvo vanjskih poslova, a nekoliko političkih stranaka švedskog parlamenta zatražilo je njegovo protjerivanje iz zemlje.

Kinesko-švedski odnosi spustili su se na niske grane u posljednjih nekoliko godina, nakon što je  švedska ministrica kulture Amande Lind sudjelovala na ceremoniji na kojoj je novinaru Guiu Minhaiu, koji je trenutno zatvoren u Kini, dodijeljena nagrada PEN.

Prošle godine švedska sigurnosna policija SÄPO proglasila je Kinu najvećom prijetnjom toj zemlji, zajedno s Rusijom.

novinarstvosloboda govora
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fićo
3 godine prije

A šta je sa Asanžovom slobodom govora smradovi?

Red Dog
3 godine prije

Sto jeste, jeste. Jesu budale. Nemaju smisla za realnost.
Prvo se je Bildt okomio na Rusiju. Bio je veci NATO od NATO-a. To sto je Swedistan postao predmet za zajebanciju na netu je posledica toga. Rusija ismejava Svedsku. Jer ima sta.
Sad su se okomili na Kinu. Drug ambasador je jos bio blag. Prema Kini su kao komarac.
Predrasude o Svedskoj su tacne. To je ludnica.

eks
3 godine prije

Ako je reč o slobodi govora, onda i kritika kineskog veleposlanstva mora biti sloboda govora. Ako ja kažem šta mislim o tome što drugi govore i rade, to je, takodje, sloboda govora. Ili, sloboda govora je samo ono što kažu švedski mediji . Za druge nema slobode govora.

Z.A.
3 godine prije

Danas naj koristeniji termin za vrijedjanje drugog a da zato ne odgovaras je sloboda govora

RoPe
3 godine prije

da, afgani i pakmani siluju u svedskoj sve sto mrda guzicom, a kinezi su im prijetnja.

Ferdo
3 godine prije

Jel Volvo Švedski ili Kineski ?

Ana
3 godine prije

” švedske slobode tiska i slobode izražavanja” Nisam mogla dalje citati.
Pala sam sa stolice od smija!

tuf
3 godine prije

Svenska Dagbladet? Isti onaj Svenska Dagbladet koji je prije doglednog vremena redovito, na svakodnevnoj bazi, viđao ruske podmornice u svakom švedskom zaljevu, jezeru i kupaonskoj kadi, čak i nakon demantija švedskih obavještajnih službi?
Isti onaj Svenska Dagbladet koji bi zasigurno po hitnom postupku maknuo članak i eutanizirao novinara koji bi se zamjerio Sorosevim smjernicama ili sugar daddy-u samome?
Ma, ne. Ne može biti.

Kajzer Soze
3 godine prije

Čim neko pomene Švedsku ja se sjetim Captain Swedena i odmah se podsjetim o kakvoj zemlji se radi
comment image

eks
3 godine prije

Nemoj mi pričati o zapadnoj demokratiji.

owegnwerugfneurfuwufwdcwdcwd
3 godine prije

Hoće li “švedski” mediji ikad objaviti objaviti otvoreno pismo tko ih to siluje u zakmo stotinama godina i sad usmjerava da se pridruže tami u ratu sa Rusijom i Kinom………………….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI