fbpx

Ruska raketa Soyuz izgorjela je nad Europom u nekontroliranom povratku u atmosferu (VIDEO)

Nebo sa zvijezdama

Nedavno se na YouTubeu pojavio video povratka rakete u atmosferu i bljesaka na noćnom nebu. Nekontrolirano uništavanje ruske Soyuz rakete u atmosferi zabilježeno je u mediteranskoj regiji u nedjelju ujutro.

Ponovni ulazak u atmosferu mogao se vidjeti na francuskoj rivijeri, Toskani i Južnoj Italiji u 03:30 sati. Neki očevici navodno su priznali da su zamijenili raketu za kinesku stanicu Tiangong-1, čiji se pad na Zemlju očekuje početkom travnja 2018. godine.

Prethodno izvješće Kineske nacionalne svemirske administracije u 2016. godini je otkrilo da Tiangong-1 neće biti u mogućnosti izvesti kontrolirani povratak. Raketa Soyuz-FG koja je ranije ovog tjedna isporučila tročlanu posadu na Međunarodnu svemirsku postaju lansirana je s kozmodroma Baikonur 21. ožujka 2018. godine.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije

Ufff. Ima naš Mile objašnjenje. Samo malo strpljenja.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Zagor

Mile ima iskustva i prati godinama 🙂
Predvideo je rat u Jugoslaviji 88 kada su svi njegovi drugovi u JNA pričali da neće biti.
Mile je prošao sito i rešeto upoznao se sa grkijem životom sve što biva i što može biti njemu ništa nije nepoznato .

Tom
Gost
Tom
2 godine prije

Mene samo zanima sta bi bilo da ostatki rakete il ove kineske stanice padnu na neki grad…

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Tom

ne bi bilo nista i nece biti nista …posto je ova vest deo trenda o izvestavanju o rusiji kini iranu itd….ajd da vidm njih da polete toliko visoko…

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
2 godine prije
Reply to  mmne

Ameri ne lete godinama ,za satelite i ostale sonde koriste ruske rakete.

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije
Reply to  Sir Oliver

kako ste dosadni s time da je to strasno osim sto iritira, netocno je.

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  ZigAtman

ne lupaj kao otvoren prozor….tacno je i dugotrajno!

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Sir Oliver

verovatno je @ZigAtman stavio minus….odgovor njemu dole…

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Sir Oliver

Jesi li siguran OLIVERE u svoju tvrdnju? Ne brukaj se svojim neznanjem. Ok, nešto si načuo o tome. Naime, od kada je ugašen program Space Shutlle, na Međunarodnu svemirsku stanicu leti se sa ruskim Sojuzima.
Inače za tvoju informaciju, i Amerikanci, Rusi, Evropljani, Kinezi, Japanci, Indijci, a odnedavno privatna kompanija Muska, itekako šalju raketama sve šta im je potrebno…
A istina je da su Rusi imali zadnjih godina neuspjehe, više od drugih. Srećom, uvijek su bili u pitanju sateliti bez ljudske posade.
Pogledaj na Google Earthu satelitske snimke svjetskih kozmodroma diljem Svijeta. Jako zanimljivo. Za one koji znaju

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije
Reply to  zlatan

@zlatan
Lete svi ali koliko mi je poznato, jedino Rusi dizu ljudsku posadu. Nakon umirovljenja space shuttle programa, koji je bio jako skup i jako nesiguran jer je ubio najvise astronauta u odnosu na broj letova.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Zorule

ZORULE, sada na Međunarodnu svemirski stanicu, znači sa ljudskom posadom, lete samo sa ruskim Sojuzima. To sam naglasio. Točno je da je Space Shutlle imao tragedije, ali imali su i Sovjeti. Space Shutlle program je bio od 1981 prvi let, zadnji 2011 godine. Bilo je 135 misija sa nekoliko Space Shutllea. Zahvaljujući tom svemirskom brodu, postavljen je i servisiran u orbiti oko Zemlja teleskop Huble.
Bile se ukupno dvije nesreće Space Shutlla, 1986, i 2003, sa ukupno 14 mrtvih. Brod je primao po sedam članova. Godine 2011 odlučili su ugasiti program Space Shutlle, zbog skupoće i dotrajalosti tog programa.
Pošto Međ.svemirsku stanicu koristi oko 20 država, a glavne su SAD i Rusija, sada posade lete isključivo sa ruskim Sojuzima iz Bajkonura u Kazahstanu. Važno je naglasiti da su ti Sojuzi još iz sovjetskih vrmena, početak 1966 godine. Konstruktor je Sergej Karaljov, otac svemirskog programa (nažalost, umro je te 1966). Pokazali su se jako pouzdani, iako su u međuvremenu i modificirani. Te ljudske tragedije SSSR je imao prije toga, sa brodovima Vostok.
Inače ako govorimo o ruskom svemirskom programu, teško se oteti dojmu da sadašnja Rusija još uvijek živi na slavi sovjetskih vrmena. Sve šta imaju, stvorili su u socijalističko sovjetsko doba, nova Rusija ništa novoga nije napravila. To je istina, pa ljutili se ili ne ljutili svi oni koji glorificiraju Rusiju i kada treba i kada ne treba.
Mene to ne čudi. Da postoji SSSR imao bi sada skoro 300 milijuna stanovnika, a Rusija ih ima 147 milijuna (i to nakon povratka Krima). Ipak Rusija nikako ne može imati onu snagu kakvu je imao SSSR. Brojke su tu neumoljive.
Inače koliko pratim, Rusi ne lansiraju nikakve satelite u čisto znanstvene svrhe,to rade samo Amerikanci, Evropljani, Japanci, Kinezi i Indijci.
Imao je SSSR program Buran, panadan američkom Space Shuttleu. Nikada nije zaživio, SSSR se raspao i to je definitivno napušteno.

Važno za kraj. Kada Kinezi povremeno dižu ljudsku posadu u orbitu, to rade isključivo sa vlastitim raketama. Oni nemaju kontakte sa drugim svemirskim silama.

I da, Rusija gradi kozmodrom Vastočnij, na ruskom Dalekom istoku. Nikako da ga dovrše, a ovaj Bajkonur u Kazahstanu (ostatak sovjetskih vremena) Rusi itekako “debelo” plaćaju Kazahstranu za korištenje.
A jest, Rusi su više puta lansirali neke svoje satelite iz Francuske Gvajane, odatle lansiraju Evropljani (Francuska, Britanija). Najbolji kozmodrom na svijetu, nalazi se na ekvtoru, tu je rotacija Zemlje najbrža!

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Tom

TOM, u orbiti kruži na desetke tisuća komada nekadašnjih satelita. Nerijetko se događalo da padaju nekontrolirano. Ne bi se ništa dogodilo, ništa više nego se događa kada padne avion.
Najpoznatiji nekontrolirani pad je američka svemirska postaja Skylab, čiji su dijelovi pali u Australiji. Jedan na jednu farmu, blizu kuće vlasnika.
Inače isluženi sateliti usmjeravaju se na jug Pacifika i tamo se “bacaju”. Tamo je završio i sovjetsko-ruski MIR. Kako se to radi? Lijepo, telekomandama iz svemirskog centra isluženi satelit ili taj ruski Mir, usmjeri se na jug Pacifika i pod oštrim kutom uđe u atmosferu i izgori. Npr., pri rušenju islužene ruske stanice Mir, procjena je da je izgorilo preko 90% same stanice koja je imala oko 150 tona težine. Najprije se “rastavila” na sastavne dijelove, jer je građena punih 12 godina, sa ciljem da lakše izgore ti dijelovi u atmosferi. Ostatak je bućnuo u ocean. Zašto ih tamo usmjeravaju? Zato jer tamo nema otoka ni ljudske naseljenosti, ne plove brodovi i ne lete avioni, eto zašto baš tamo. Ma čak nema ni onih velikih ribarskih brodova.
Druga je stvar da ponekad dođe do nepredviđene situacije i neki satelit ili njegovi dijelovi nekonrolirano padnu negdje. Ali to je bilo toliko rijetko da nije vrijedno spomena. Prije ćemo pasti u kadi i poginuti, ili se ugušiti velikim komadom hrane, nego da nam isluženi satelit padne u našu ulicu, hahahahaaaa

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije

Pa dobro, je li to u pitanju povratak rakete, ili satelita, kapsule? Naime, nakon šta na ISS-u, satelit donese hranu, vodu, kisik, opremu i ostalo, u njega utrpaju smeće i otprave na zemlju. Usmjere ga na jug Pacifika, a to je “groblje” isluženih satelita i ostaloga svemirskog smeća. Uđe u atmosferu pod oštrim kutom i izgori.
Nažalost jednom u tisuću puta dogodi se greška…
A zašto se bojite toga da vam ne padne na glavu? A koliko ljudi godišnje gine na cestama u Svijetu? hm, oko milijun i pol….to vas ne brine.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  zlatan

Zašto ka jugu Pacifika što ga samo ne gurnu ispod ravne Zemlje…

Našili
Gost
Našili
2 godine prije

KINŽAL probna vožnja

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije

Mora da je udario u kupolu, pa sad kao fol neki tehnicki problemi 😉

POVEZANE VIJESTI

Izbornik