“Raketa pobjeda” lansirana je s kozmodroma Baikonur

Raketa pobjeda

Svemirski teretni brod Progres MS-14 lansiran je s kozmodroma Baikonur u subotu ujutro 25. travnja, spojio se s Međunarodnom svemirskom stanicom. “Vučen” lanserom Soyuz-2.1a, s nadimkom “Raketa Pobjede”, između ostalih tereta nosio je imena Besmrtne pukovnije, imena veterana – predaka iz Drugog svjetskog rata ruskih kozmonauta.

Ruski svemirski teretni brod Progress MS-14 poletio je ove subote, 25. travnja po moskovskom vremenu (3.51 ujutro u Brčko distriktu) s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu, spojio se s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS), tri sata i 21 minut kasnije. Sve je prenošeno uživo, kao i postupak lansiranja.

Roscosmos je dao nadimak svom lansera, Sojuz-2.1.a, “Raketa pobjede” u čast 75. obljetnice njemačke predaje Drugog svjetskog rata. Raketa je bila je ukrašena vrpcom svetog Jurja i drugim simbolima pobjede.

U iščekivanju ovih svečanosti, poslani su podaci o veteranima predaka kozmonauta Stanice kako bi mogli sudjelovati iz orbite u nacionalnom hodu Besmrtne pukovnije.

Progres MS-14 prevezao je 2,5 tone tereta, uključujući hranu, lijekove, sanitetske potrepštine i opremu potrebnu za eksperimente na ISS. Teret također sadržao 650 kilograma goriva, 46 kilograma kisika i 420 kilograma pitke vode. Posada koja je trenutno na brodu ISS uključuje dva ruska kozmonauta, Anatolija Ivančine i Ivana Vagnera, te američkog astronauta Christophera Cassidyja. Ovo je šesto svemirsko lansiranje u 2020. godini. Za ovu godinu planirano je 33 lansiranja.


15
Ostavite komentar

avatar
10000
 
4 Grupirani komentari
11 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
14 Komentatori
DopizdilomiL. R.NikZoruleKaj ti Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Hmmm da
Gost
Hmmm da

Za ovu godinu planirana su 33 lansiranja. Ni manje ni više. Mislim, ako ih ne može biti 666, onda barem 33 jelde. Nešto se svemir i sve vezano uz njega puno vrti oko tog broja. A, valjda tako treba biti, imaju oni koji se bave s tim, znaju oni…

Kaj ti
Gost
Kaj ti

Brojevi sami po sebi ne znace dobro ili zlo, sve zavisi kako se koriste ili u ciji namen.

Derim
Gost
Derim

Kako vidim Rusija trenutno jedina ima rakete s kojima se šalju ljudi u kosmos i dalje ih razvija. SAD planira prije njih poslati ljude na Mjesec ali ne vidim da trenutno imaju s čim i da rade na tome. To što ja ne znam, još uvijek ne znači da je tako, pa ako neko ima više informacija o tom programu SAD, molio bih da objavi.

Kaj ti
Gost
Kaj ti

Resit ce to biznis men 😉

Zorule
Gost
Zorule

Rade na tome ali za sad imaju probleme sto stalno pomice rokove. SAD je buduce ljudske misije potpuno povjerio privatnim kompanijama, Boeing (Starliner) i Spacex (Dragon).
I razvijaju (neki su i razvijeni) nekoliko motora sa zatvorenim ciklusom ali na drugacija goriva od ruskih RD180.
Nisam ni ja bas detaljno pratio ih zadnje vrijeme.

Alex
Gost
Alex

Fakat! Da nije bilo pobjede, ne bi pohvatali njemačke znanstvenike i otpeljali ih u SSSR, pa ne bi bilo ni raketa. Vrijedi feštati na današnji dan.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Ne znam tko ih je više prigrabio ali ovi u Rusiji su morali raditi za život dok su im ameri podijelili državljanstvo, lovu, odlikovanja…. bez obzira na nedjela koja su učinili.

Kaj ti
Gost
Kaj ti

Ahahahah stavrno prelose trolanje

Lucija
Gost
Lucija

Alex

Pogrešno. Postoje povjesni dokumenti i svjedoci koji govore da su ruski znanstvenici – odbili raditi s nacističkima. I nije im ni trebalo. Za rakete. Slobodno provjerite.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Alex je Švabo, naš Švabo.

Kaj ti
Gost
Kaj ti

Minken bojna? 😂🤣

Nik
Gost
Nik
Zorule
Gost
Zorule

Brčko distrikt ima drugačijh vremensku zonu od ostatka balkana?

L. R.
Admin

Poštovani Zorule,

Mi to sebi određujemo kako nam paše. Imamo svoju vladu, svoj parlament i svoju policiju. Donosimo sami svoje zakone na razini Brčko distirkta. Možemo si valjda odrediti i svoju vremensku zonu. 🙂

Svako dobro.

Redakcija

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Dobar. Svaka čast. Da je takvih više.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik