Ruski robot stječe nove, esencijalne svemirske funkcije

Fedor robot 2
8 komentara

Ruski antropomorfni robot koji putuje u svemir sada može obavljati važnu funkciju razmještanja učvršćivača na rukohvatima tijekom svemirskih plovidba, izjavio je u četvrtak kozmonaut Sergej Kud-Sverchkov.

Govoreći na prezentaciji u sklopu godišnjeg Međunarodnog astronautičkog kongresa u Washingtonu, Kud-Sverchkov je rekao da su eksperimenti na tlu i simulacije izvedene s robotom uključivali “osiguravanje i odvajanje karabinera”.

Karabineri su ključni za osiguranje osobe – ili robota – u svemirskom brodu kad se nalazi u gravitacijskom okruženju nulte gravitacije, kako bi se izbjeglo odlijetanje kao rezultat malog nanošenja sile na površinu plovila.

Prema Kud-Sverchkovu, robot je također uspješno koristio prekidače, pritiskao tipke, povezao električne priključke, otvorio vrata magnetskim zasunima, radio s bušilicom, uvijenim i odvrnutim vijcima i obrisao površine krpom i spužvom – sve u kontroliranim okruženjima i pod nadzorom od strane znanstvenika.

Rusija je svojevrsni pionir stvaranja robota nalik ljudima u svemiru koji izvršavaju teške i opasne zadatke koje čeovjek može teško da obavi. Najznačajnije, robot Skybot F-850, također poznat kao Fyodor (ili Fedor), boravio je na Međunarodnoj svemirskoj stanici između kolovoza i rujna.

FEDOR
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dulebg
4 godine prije

Težak jbt?! Za te pare možeš 3 Indusa …

MDM
4 godine prije

Dobar je. Jos da mu umesto pištolja stave dva miniguna i oklop bice pravi teminator.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Bacaju novce bezveze jer se astronauti vole setati po svemiru izvan stanice. Hvala Bogu, toliko su sigurni da se nikad nitko nije ozljedio a kamoli stradao prilikom tih setnji i kojekakvih popravaka (ono: “sarafanje”),tako da je ovo bacen novac…

Pero
4 godine prije

😂😂😊😊😊😂😊

CPGS
4 godine prije

Sve je to super, ali zna li plesati kao onaj famozni robot Boris?

Ako ne, moze li barem rukovati kisobranom ili malim bocicama?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI