fbpx

Ruski robot stječe nove, esencijalne svemirske funkcije

Fedor robot 2

Ruski antropomorfni robot koji putuje u svemir sada može obavljati važnu funkciju razmještanja učvršćivača na rukohvatima tijekom svemirskih plovidba, izjavio je u četvrtak kozmonaut Sergej Kud-Sverchkov.

Govoreći na prezentaciji u sklopu godišnjeg Međunarodnog astronautičkog kongresa u Washingtonu, Kud-Sverchkov je rekao da su eksperimenti na tlu i simulacije izvedene s robotom uključivali “osiguravanje i odvajanje karabinera”.

Karabineri su ključni za osiguranje osobe – ili robota – u svemirskom brodu kad se nalazi u gravitacijskom okruženju nulte gravitacije, kako bi se izbjeglo odlijetanje kao rezultat malog nanošenja sile na površinu plovila.

Prema Kud-Sverchkovu, robot je također uspješno koristio prekidače, pritiskao tipke, povezao električne priključke, otvorio vrata magnetskim zasunima, radio s bušilicom, uvijenim i odvrnutim vijcima i obrisao površine krpom i spužvom – sve u kontroliranim okruženjima i pod nadzorom od strane znanstvenika.

Rusija je svojevrsni pionir stvaranja robota nalik ljudima u svemiru koji izvršavaju teške i opasne zadatke koje čeovjek može teško da obavi. Najznačajnije, robot Skybot F-850, također poznat kao Fyodor (ili Fedor), boravio je na Međunarodnoj svemirskoj stanici između kolovoza i rujna.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Težak jbt?! Za te pare možeš 3 Indusa …

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Postavljanje rukohvata za noge američkih astronauta ?

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Dobar je. Jos da mu umesto pištolja stave dva miniguna i oklop bice pravi teminator.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Bacaju novce bezveze jer se astronauti vole setati po svemiru izvan stanice. Hvala Bogu, toliko su sigurni da se nikad nitko nije ozljedio a kamoli stradao prilikom tih setnji i kojekakvih popravaka (ono: “sarafanje”),tako da je ovo bacen novac…

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Ma da svi su tamo budale samo si ti jako pametan. Ovi roboti se pripremaju za osvajanje Mjeseca, jer oni moraju ići prvi da izgrade minimalno potrebnu infrsatrukturu tamo za dolazak prvih kosmonauta.
Jer to će tada biti ozbiljna misija za razilku od onih komičnih holivudskih Apollo lakrdija.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Ima dobar Ruski film Salyut-7, nalik Apollo 13, ja mislim da je čak i bolji. Sniman po istinskim događajima, tako da bez problema ruski kozmonavti nisu.

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

😂😂😊😊😊😂😊

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Sve je to super, ali zna li plesati kao onaj famozni robot Boris?

Ako ne, moze li barem rukovati kisobranom ili malim bocicama?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
8
0
()
x