McLarenov izvještaj: “Državne institucije učestvovale u prikrivanju dopingovanja sportista”

Doping - Rusija - Sportisti
2 komentara

Sva 63 krvna uzorka ruskih sportista koji su učestvovali na Zimskim Olimpijskim Igrama u Sočiju 2014. godine, a koja su ponovo analizirana, negativna su na prisustvo nedozovljenih supstanci, saopštio je Međunarodni Olimpijski Komitet (MOK).

MOK je najavio i ponovnu analizu 254 uzorka urina ruskih sportista koji su učestvovali na istom događaju, a nakon objavljivanja McLarenovog izvještaja.

Kanadski profesor sportskog prava Richard McLaren je objavio drugi dio svog izvještaja nešto ranije u toku dana u Londonu. U izvještaju je navedeno da je preko 1000 ruskih sportista pokušalo prikriti pozitivne doping testove. Štaviše, izvještaj optužuje bivše visoke zvaničnike ruskog Ministarstva sporta, kao i ruske anti-doping agencije (RUSADA) i Državne službe bezbjednosti (FSB) da su učestovavli u prikrivanju dopingovanja.

Dvije komisije pri MOK-u će u julu naredne godine nastaviti ispitivanje navoda o dopingu ruskih sportista koje je podržavala i sama vlada, saopšteno je iz MOK-a u petak.

U julu je McLarenov prvi dio izvještaja optužio Rusiju za sprovođenje državnog doping programa i preporučio MOK-u da razmotri isključenje cijelog ruskog državnog tima sa ZOI. MOK je ipak dopustio pojedinačnim sportskim savezima da odluče kako će reagovati.

Kao rezultat te odluke, Međunarodna atletska federacija (IAAF) je zabranila učešće ruskim sportistima na međunarodnim takmičenjima, uključujući i ljetne Olimpijske igre 2016. Međunarodni paraolimpijski komitet (MPK) je kasnije zabranio učešće ruskim paraolimpijcima na ljetnim Paraolimpijskim igrama 2016. i zimskim Paraolimpijskim igrama 2018.

doping
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
7 godine prije

Je li ovo nastavak ‘specijalnog rata’ na Ruse ili…?

Dub Miroslav
5 godine prije

E sad ništa više nije jasno. Doping nije nađen ili je nađen?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI