”Novi američki Zakon o dopingu pokušaj je proširenja jurisdikcije Washingtona na druge zemlje”

Doping
6 komentara

Nacrt zakona, kojeg je usvojio američki Senat, omogućit će američkim sucima presuđivanje kazni zbog upotrebe dopinga od strane inozemnih sportaša, ako oni budu sudjelovali na natjecanjima na kojima sudjeluju i američki športaši.

Rusija novi američki Zakon o dopingu, nazvan po zviždaču WADA-e Grigoryju Rodčenkovu, vidi kao pokušaj Washingtona za proširenje svoje jurisdikcije na druge zemlje i snažno se protivi takvoj američkoj praksi, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Opazili smo da je u tijeku usvajanje novog zakona od strane američkog Senata. Nezadovoljni smo zbog bilo kakvih pokušaja SAD-a koji idu u smjeru proširivanja američke nadležnost u inozemstvu, ne samo u kontekstu ovog konkretnog zakona, nego i općenito”, dodao je Peskov.

Rodčenkov zakon o dopingu prošao je američkim Senatom uz dvostranačku potporu 16. studenog. Nacrt zakona omogućit će američkim sucima preispitivanje odluka i donošenje kazni u slučaju korištenja dopinga od strane stranih sportaša tijekom održavanja natjecanja na kojima sudjeluju i američki športaši.

Svjetska anti-doping agencija (WADA) izrazila je zabrinutost zbog usvajanja ovog zakona, sugerirajući da bi on mogao izazvati preklapanje i nered zbog zakona koji postoje u različitim zemljama, ali i da bi mogao zastrašiti potencijalne zviždače, koji bi se mogli bojati kaznenog gonjenjau slučaju priznavanja svojih i tuđih prijestupa. Agencija je dodala da bi potencijalni američki zakon također mogao potaknuti politički odgovor u drugim zemljama u obliku sličnih zakona, usmjerenih na športaše u određenim državama.

WADA-in zviždač Rodčenkov

Nacrt je dobio ime po bivšem šefu ruske anti-doping agencije Grigoriju Rodčenkovu, koji je tvrdio da se njegova organizacija, navodno uz pomoć državnih športskih vlasti, sustavno miješala u sadržaj dopinških sondi ruskih športaša, navodno prikrivajući upotrebu zabranjenih supstanci. Moskva je snažno odbacila optužbe ističući nedostatak dokaza koji bi potkrijepili Rodčenkove tvrdnje.

WADA je 2016. provela istragu zbog optužbi Rodčenkova, presudivši da se RADA navodno bavio prikrivanjem pozitivnih doping rezultata uz pomoć ruskih vlasti, što je rezultiralo diskvalifikacijom zemlje s Olimpijskih igara u Riju. Neki su ruski športaši, međutim, sudjelovali u igrama pod neutralnom zastavom.

dopingRodchenkovWADA
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
3 godine prije

Ako sam dobro shvatio kada američki sportaši na nekom natjecanju izgube od stranih jer ovi koriste efikasniji doping od Amera onda će američki sudovi poništiti natjecanje i rezultate i kažnjavati odgovorne?

Hoće li to biti isti sudovi koji ne mogu i ne žele poništiti rezultate i kazniti odgovorne za nečuvenu krađu kod američkih predsjedničkih izbora?

notw
3 godine prije

Sve mogucno ce Amerika koristi u vojne svrhe.

eks
3 godine prije

Američki sportaši se, naravno, mogu i dalje dopingovati, a Amerikanci će preuzeti na sebe ulogu tužitelja, sudije , porote i dželata . Amerikanci nastavljaju sa diktiranjem svojih “pravila” celom svetu .

eks
3 godine prije

Ovim činom Amerikanci sami sebe kompromituju. Zašto bi ih trebalo u tome sprečavati. Ceo svet treba da vidi njihovo licemerje.

Ive
3 godine prije

Moja molitva

GOOD PLEASE FUCK OFF AMERICA!!!
FOREVER AND EVER AMEN!!!

3 godine prije zadnji put uredio Ive
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI