Neželjeni ishod kazne MOO – U Pyeongchangu je sve u bojama Rusije

olimpijada 2018
40 komentara

Pojam “Olimpijski sportaš iz Rusije” je trebao biti alat kolektivne kazne za Ruse, ali je u praksi, na ovim Zimskim olimpijskim igrama, samo ojačao ruski nacionalizam. Časopis The Nation piše kako je ruska publika u Pyeongchang u Južnoj Koreji došla u neočekivano velikim broju, pokazujući ponos i krajnji prezir prema Međunarodnom olimpijskom odboru, koji je htio izgledati vrlo strog i teško kazniti doping.

Na ovoj Olimpijadi publika je upoznala zemlju nazvanu OSR ili OAR, ovisno o terminu kojeg koristimo. Ova kratica znači “Olimpijski sportaš iz Rusije” ili u engleskoj verziji  “Olympic Athlete from Russia”. Naziv je, zajedno s olimpijskom zastavom, trebao biti kazna za Rusiju zbog navodnog doping programa na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine. Međutim, za američki časopis, “dokaze ruskog dopinga nije smjelo prikriti licemjerstvo Međunarodnog olimpijskog odbora i nepravedna kazna”.

“MOO je znao za doping već u srpnju 2013. godine, međutim, odbor je namjerno zatvorio oči pred snažnim dokazima o njegovoj uporabi i dozvolio da se u Sočiju 2014. održe Zimske olimpijske igre. Budući da je domaćin tih igara bila Rusija, bilo je u interesu MOO-a da to ne vidi i ispunio je tu zadaću kasnije. Prije ljetnih igara u Rio de Janeiru 2016. je MOO sportskim savezima u svijetu uputio pitanje da se izjasne treba li dopustiti ruskim sportašima sudjelovanje. Kad su se pojavili novi tragovi i Svjetska antidopinška agencija (WADA) predočila dokaze o dopingu raširenom u Rusiji, MOO je u prosincu 2017. priopćio da zemlji neće biti dopušteno da sudjeluje na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u Pyeongchang”, podsjeća američki časopis.

No, tada su olimpijski šefovi podvukli veliku fusnotu u ovoj izjavi, dopuštajući da gotovo 170 ruskih sportaša putuje u Južnu Koreju. The Nation podsjeća kako je, na primjer, na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru sudjelovalo je 177 sportaša iz Rusije.

“Činjenica da je gotovo 170 sportaša prošlo strogu provjeru otvara dva pitanja. Prvo, koliko je bio rasprostranjen sustav dopinga, a drugo, kakav je bio proces provjere i selekcije? Na koncu je MOO šutio o kriterijima koji su se koristili za testiranje ruskih sportaša, ali je odmah proglašena skraćenica “Olimpijski sportaš iz Rusije” (OSR). Kompromis da sada imamo “Olimpijske sportaše iz Rusije”, ali samu Rusiju ne, stvorio je vrlo neugodnu i nespretnu situaciju”, pišu autori.

zimska olimpijada 2018 baklja
FOTO: Baklja, zimska olimpijada 2018.

No, po njihovom mišljenju, na licu mjesta sve izgleda još smješnije. Čini se da je skraćenica OSR trebala biti simbol srama, a na kraju je, na ovim igrama, samo ojačala ruski nacionalizam. Ruski gledatelji su u Pyeongchang došli u neočekivano velikom broju, pokazujući svoj ponos i prezir prema MOO.

Većina zemalja u Pyeongchangu ima svoje kuće, ukrašene njihovim imenima i zastavama. Međutim, ruska kuća sporta je, očekivano, postala “leglo neobuzdanog nacionalizma”, gdje se svima nude matrioške i slike Vladimira Putina, ruske kape, šalovi i zastave u neograničenim količinama, pišu autori kojima prirodan otpor cijelog jednog naroda na vrlo kontroverznu odluku nije odraz patriotizma, nego “neobuzdanog nacionalizma”. No, ipak priznaju da bi i Amerikanci postupili isto.

“Zamislite da je Sjedinjenim Državama na isti način bilo zabranjeno da ide na Olimpijske igre, ali da se 95 posto naših sportaša ipak natječu na njima, ali ne u crvenoj, plavoj i bijeloj odori i bez simbola “Stars and Stripes”. Da, Amerikanci bi u tom slučaju cijelu Južnu Koreju pretvorili u 4. srpnja i čule bi se samo američke domoljubne pjesme, sve da naš tim skine klizaljke i ode kući”, priznaje The Nation.

Autori zaključuju kako najbolje za razumjeti farsu zvanu “Olimpijski sportaš iz Rusije”, što vidimo po rezultatu kolektivnog kažnjavanja, to što se nije kaznila Rusija, “nego se još više raspirio plamen nacionalizma i stvorile su se međunarodne razlike”.

“U vrijeme kada MOO pokušava postati most između Sjeverne i Južne Koreje, farsa zvana “Olimpijski sportaš iz Rusije” će u povijest MOO ući kao nešto što više dijeli nego ujedinjuje i stoji na putu istinskom internacionalizmu, kojem može i mora pridonijeti i sport”, zaključuje američki časopis.

Olimpijske igrePyeongchangSankcijeWADA
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
6 godine prije

Interesantno je kako se samo ruski sportisti dopinguju, dok niko drugi u svetu ne zna sta je doping. Felps je posle trke u finalu protiv Cavica bio predopingovan i nije znao gde se nalazi nakon izrona iz vode (u finisu trke). To se moglo videti golim okom. Ali, americki sportisti imaju privilegiju da se ne smeju kontrolisati na doping. A zasto bi se kontrolisali, oni su izuzetni .

Ivo
6 godine prije

Za napisati ovakav tekst, u kojem u istom dahu kritiziraš Ruse zbog ljubavi prema domovini I ponosno hvališ amere zbog istoga, moraš biti bolje plaćena intelektualna prostitutka. Padaju mi odmah na um banac, puhovski I ostali kvazi-mudraci koji su unovčili svoje napuhane duše.

Tuborg na mozgu
6 godine prije

Aksel Lund Svindal je bio strahovito brz na jučerašnjem spustu.

Son of Alerik
6 godine prije

Olimpijska medalja je najveće priznanje za sportaša i…najveće priznanje u čovječanstvu – ovako nekako Ivica Kostelić govori u jinglu na Hrvatskom radiju napravljenom za olimpijske igre. Imajući na umu dokumentarni film Gnothi Seauton kojeg je o njemu i Janici snimio Bruno Kovačević, u kojem je kao klinac govorio Ja ću osvojiti olimpijsku medalju, možemo shvatiti da on doista tako i misli. A možda tako i jest. Ne znam kako su Rusi pristali na takvo poniženje na ovim Olimpijskim igrama – nastupati kao skupina apatrida. S druge strane, gledajući ovo što kaže Ivica, tko bi to s ruske strane htio ostaviti svoje sportaše bez prilike da pokušaju osvojiti medalju. Licemjerje MOO-a koliko god bilo, nije smjelo doći do razine da izriče takvu kaznu. I sad su svi nalogodavci upravo takve kazne dobili što su htjeli – slavenski prkos i još jače domoljublje. Kojeg eto krste kao neobuzdani nacionalizam, valjda im je… Čitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

Serena Viliams …….. Ne bi je sreo noću u mračnoj ulici bez željeznih vila….. Možda bi poslije uspostavili komunikaciju…….nemoralnu, bludnu, samo ne znam kako, da ne završim u zatvoru kao seksist, napasnik, holivudski producent….

Marko75
6 godine prije

Vjerojatno je bio cilj da rusi bojkotiraju ZOI,da jesu to bi bila greska.Norvezani donijeli sobom 6000 doza lijeka za svoje asmaticare.Nekim cudom ti asmaticari izdrzljiviji od zdravih sportasa.

Hasburg
6 godine prije

Amerikamci ne kuze psihu ljudi slavena. Sto vise kake po rusima oni su jaci a I ostatak svijeta simpatizira sa njima. Politicki huliganizam.
Totalno kontraproduktivno.

Georgij Žukov
6 godine prije

Putin bas ove 2018 godine ima nevjerojatnu mogucnost da srusi jedan od krucijalnih kapitalistickih aduta manipulacije sirokih masa idiota , odnosno fudbala ili nogometa . Dobio je kao na pladnju mogucnost da na sam dan otvaranja nogoloptackog svjetskog prvenstva jednostavno otkaze otvaranje zbog recimo npr teroristicke prijetnje . :)Da to uradi postigao bi vise na budjenju zapadnih partnera , odnosno hipnotiziranih i spavaca , nego da pogodi atomskom london ili washington , naime na taj nacin ukrao bi omiljenu igracku kapitalistickim manipulatorima koja se zove nogomet i uz religiju slovi za naj prihvaceniji oblik manipulacije sirokih masa u povjesti covjecanstva .

Hasburg
6 godine prije

Ameri ne kuze slavenski mentalitet. Sta vise bleju samo jacaju ruse. Uz to sve vise naroda simpatizira sa rusima. Kontraproduktivna burleska. Politicki huliganizam.

Abe
6 godine prije

Kako najednom pjongČang?

vrane
6 godine prije

Da je vrhunski doping nedokaziv godinama nakon što se izmisli, za to smo svi čuli. Da su ameri svjetski centar industrije dopinga, to smo isto svi čuli. Da je to nešto novo, pa nije sigurno. Možemo se sjetiti Seula 1988 – famozni slučaj dopinga Bena Johnsona koji se dopingirao s nekim steroidom za konje, koje se moglo nabaviti u veterinarskim ambulantama – dakle pojma o tehnologiji dopinga nije imao, i to zato jer je vidio da ga drogirani Carl Lewis stiže po rezultatima. S druge strane američki atletičari su odreda radili svolje najbolje rezultate, pripremali se za nastup u nekim “klinikama”, nakon tih igara večina njih je ostala bolesna ili čak umrla od posljedica. Ali ni riječi o njima, samo o Ben Johnsonu, koji se usudio biti bolji od američke superzvijezde – Carla Lewisa. Koliko još ima tih primjera, ne za knjigu nego za enciklopediju. U americi mnogi sportovi pate,… Čitaj više »

čitatelj portala
6 godine prije

Političko vodstvo SAD-a ne može Rusima ništa.
Sankcije su im se odbile od glavu.
Dopinška afera im je prisjela.

alan ford
6 godine prije

Rusija je trebala bojkotirati ZOI, Točka, Sve drugo je uljepšavanje situacije. Prihvatanjem kazne MOK-a, Rusija je faktički priznala krivicu. Jer trebali su reći, zato što nismo krivi, zato što je sve spin od strane SAD-a, ne prihvatamo odluku MOK-a i ako ne možemo sudjelovati pod zasatvom Rusije i sa imenom Rusijem, onda nećemo ni sudjelovati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI