Zimske olimpijske igre 2018. i ciljevi operacije agencije WADA

18 komentara

Iako Međunarodni olimpijski odbor nije utvrdio odgovornost ruske države u aferi s dopingom, Rusija je kao zemlja izbačena sa Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu. Cijeli proces je zapravo bio posebna višestruka politička i ideološka operacija.

U Međunarodnom olimpijskom odboru, za razliku od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Rusija ne može uložiti veto. Izvršni odbor međunarodne organizacije kojoj Rusija redovito uplaćuje doprinose je odlučio da se predstavnici ove zemlje mogu takmičiti  pod bijelom zastavom s pet olimpijskih prstenova. Tim se neće zvati ruskom reprezentacijom, već “olimpijskim sportašima iz Rusije”. Ovo je kolektivna kazna zbog sumnje u uporabu droga na temelju svjedočenja upitnog informatora, bolje rečeno doušnika kojem je u Sjedinjenim Državama ponuđena novčana nagrada, novi identitet i uključenje u program za zaštitu svjedoka.

Čelnik Ruskog olimpijskog odbora, Aleksandar Žukov je suspendiran, a potpredsjednik ruske vlade i bivši ministar sporta Vitalij Mutko je doživotno diskvalificiran sa sudjelovanja na Olimpijskim igrama. Ruski sportaši, oni koji prođu antidoping test, teoretski mogu nastupiti u pod imenom “Olimpijski sportaši iz Rusije”. Ruska zastava i himna su na ovim igrama zabranjeni, kao i sportska obilježja koja imaju oblik državnih simbola.

Ruski sportisti
FOTO: Ilustracija, Ruski sportisti

Ovo su inovacije suvremene zapadne “sportske konkurencije” i politike: “Ako vas ne možemo pobijediti, promijenit ćemo vam uvjete.” Rusija bi trebala platiti i 15 milijuna dolara za “opstruiranje istrage”. Sve se događa bez obzira na činjenicu da organizacija godišnje prima doprinose od Rusije i ostalih sudionika.

Međutim, gore navedeno je u manjoj ili većoj mjeri poznato, zbog čega je u ruskim medijima pokrenuta je kampanja  “kako se sportašima ne mogu oduzeti njihovi snovi”.

U međuvremenu je doušnik Svjetske agencije za borbu protiv dopinga (WADA), Grigorij Rodčenkov, već izjavio kako se boji za svoj život. Eliminacija Rusije utječe na njegov “nevjerojatan ponos”, tvrdi njegov odvjetnik. Grigorij Rodčenkov se sada boji za svoj život, unatoč programu zaštite svjedoka kojeg su mu pružile američke vlasti.

Bojati se za svoj život stvarno ima smisla, jer Rodčenkov više ne treba ni američkim obavještajnim službama, niti vlastima, no njegovu je smrt još uvijek moguće iskoristiti u političke svrhe.

Treba li Rusiji smrt Grigorija Rodčenkova? Naravno da ne. Međutim, ima onih kojima bi ona itekako dobrodošla i koji bi imali velike koristi da  mu se “slučajno” nešto dogodi.

Kao što kažu, sam si je iskopao raku. Dovoljno je podsjetiti na slične priče, na primjer “slučaj Litvinenko”. Grigorij Rodčenkov jednostavno nije razumio u što se upleo.

Obratimo pažnju na trenutke odluke Međunarodnog olimpijskog odbora i naknadne reakcije. Prvo, govorimo o kolektivnoj kazni jedne zemlje, a ne sportaša koji su uzimali doping ili pojedinih sportskih dužnosnika. Drugo, pravih dokaza nema i odluka je donesena bez ocjene argumenata optužene strane. Treće, primjetan je izrazit mek službeni stav Rusije. pozicija. Nema protuzahtjeva kao u drugim međunarodnim slučajevima, uključujući i činjenicu da je momčad ruskih paraolimpijskih sportaša u punoj snazi uklonjena s prethodnih Olimpijskih igara.

Dakle, ne samo aktivnosti Međunarodnog olimpijskog odbora, nego i izrazito blaga reakcija predstavnika Rusije je dovela do dramatičnog nastavka cijele priče.

Sada je san nekih ruskih sportaša da se natječu na Olimpijadi. Jesu li se pripreme za ova natjecanja plaćale osobnim ili javnim sredstvima?

zimska olimpijada Pyeongchang
FOTO: Maskota olimpijade u Pyeongchangu

U ovom slučaju se mora donijeti odluka, kao i o drugim financijskim pitanjima, kao što je plaćanje doprinosa raznim sumnjivim organizacijama kao što je WADA, koja je od Rusije dobila milijun dolara za 2016.

Sva pitanja se mogu riješiti ako postoji jasan stav i ako se pridržava načela. Trebaju li na račun poreznih obveznika “olimpijci iz Rusije” sklapati nove poslovne ugovore?

Kremlj je poručio da ne treba podleći emocijama. Međutim, sportske sankcije su upravo usmjerene na raspirivanje emocija. No, ove emocije se usmjeravaju ne protiv međunarodne organizacije sumnjive reputacije i koja kao dokaz koristi izjavu pokajnika i prebjega, već protiv onih koji i dalje traže konsenzus i pozivaju na suzdržanost. Dakle, bijes naroda treba usmjeriti protiv vlade i Kremlja, jer nisu dovoljno oštro odgovorili na očitu provokaciju.

Operacija je višestruka i uglavnom je usmjerena na mišljenje javnog mnijenja o vlastima i ruskim sportašima.

Budući da se ruska elita u osnovi boji prave izolacije Zapada, ovdje se koriste tipične političke i tehnološke sheme. Stanovništvo Rusije, unatoč ekonomskom uspjehu, “počinje živjeti teže”, a sada je lišeno “patriotskog spektakla”. Preciznije, spektakl se pretvara u opscenu predstavu u kojoj je komentatori tvrditi da je to “nužno i razumno”.

Na primjer, hokejaški tim “olimpijaca iz Rusije” će u slučaju pobjede slušati himnu Olimpijskog pokreta. Dobro, tim je rekao da će nastupati pod imenom “Crvena mašina”, što je stari nadimak za hokejašku reprezentaciju Sovjetskog Saveza. Ovo je, naravno, lijepo. Međutim, koliko će to poštovati Rusi?

U međuvremenu je čelnik Čečenske Republike, Ramzan Kadirov, nedavno izjavio da nijedan sportaš iz Čečenije neće stati pod neutralnu zastavu. Sportaši su, prema stvarnim pokazateljima, sposobni za zauzimanje visokih mjesta i bili bi u Čečeniji dočekani kao heroji.

Valerij Gazajev je nedavno izrazio sličan stav. Dakle, sudjelovanje ruskih sportaša pod bijelom zastavom s pet prstenova očito na Kavkazu ne žele ni razumjeti, ni prihvatiti, a tu već ulazimo u sferu ruske unutarnje politike.

Zbog blage reakcije na diskriminaciju Rusije u sportu među stanovništvom očito neće porasti popularnost političara. Moguće je da je utjecaj na njihovu također dio šireg plana. Podsjetimo, ovo nije obična dopinška afera, nego proračunata “Posebna olimpijska operacija”. Organizatori operacije ocjenjuju da je ruska reakcija bila predvidljiva, ali Moskva u sličnim, puno težim slučajevima, nikada nije odgovorila isti dan i vodeći se emocijama.

Vremena ima dovoljno i odluku o slanju predstavnika zemlje na Zimske olimpijske igre, nakon ekstremnog nepoštivanja Rusije kao države, treba donijeti smireno i pažljivo. Treba procijeniti vanjsku i unutarnju štetu, ali će odgovora sigurno biti. On možda neće ni doći u sportskom okruženju, ali sigurno neće izostati.

Da, što za kraj reći o Grigoriju Rodčenkovu? Ništa, jer upravo toliko vrijedi, ne samo u domovini, nego i Amerikancima, koji ni sami ne znaju što bi s nepotrebnim teretom.

PyeongchangSankcijeWADAZabrana nastupa ruskih sportaša na Olimpijadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Dobar tekst.
Losa odluka zapada da se i ovako presmeta sa Rusijom.
Dobra stvar je da Rusija vraca na takve podlosni, kad – tad.
Loso je da necu gledati Ruske vrhunske sportase na olimpijadi.
Dobro je da cu imati vise vremena za van, jer uopste necu gledati olimpijadu
Loso je sto sigurno i moja MK bi glasala da se Rusija izbaci iz Olimpijade…

nekoime
6 godine prije

Uopće se ne bojim kako Rusi neće uzvratiti…..žestoko i bolno.

ohrana
6 godine prije

svega ima samo bosne nigdje nema

mmne
6 godine prije

al je popularan plutonijum caj u zadnje vreme…..ima ga i na snizenju!

Adriana
6 godine prije

Ovo sve ne znači da će nogometno prvenstvo u Rusiji proći bez podmetanja, bojkota i miniranja od strane “partnera”.

elijah magnier
6 godine prije

Nemam pojma što su radili Rusi,ali Ameri su svoje drogeraše prikrivali,na
kraju su neki i sami priznali/e.Prije dosta godina još je pokojni dr. Željko
Šućur i sam bivši sportaš,upozoravao da veliki broj vrhunskih skijaša trkača
koristi efedrin sa dokumentacijom kako imaju zdravstvene probleme sa
disanjem !!! Bilo je tu Skandinavaca,Kanađana,Amerikanaca,Italijana i sl!
Usput,on je dao u javnost da se neko kocka zdravljem jedne naše poznate
skijašice,pa se u HSS odrekli njegovih savjeta.Zna Vedran P. možda nešto.
Nažalost,vrhunski sport je odavno kontaminiran,već od DDR,preko čudesnih
Kineskih dugoprugašica ,nevjerovatnih biciklista,NBA liga i najbolje bi bilo
ukloniti sve kontrole pa ko voli nek izvoli.

davor
6 godine prije

Eurosong, Šarapova, Olimpijci, portali, narod, MH17, lažni Černobili, angažman u Siriji, medijske kuće..
sve se može sažeti u jedno a to je:
luzerska američka vanjska politika.
Maradona i Putin vam šalju poljupce iz Kremlja a Šarapova puse s Harvarda.

davor
6 godine prije

Šarapova je navodno jednom sa 7 godina razbila reket na teniskom terenu, samo-evidentno je da je riječ o zloj Ruskinji..

davor
6 godine prije

Recentna povijest kaže da se ovo već dogodilo na relaciji Olimpijske igre Moskva 1980. – Los Angeles 1984. i to u puno većim međunarodnim i sportskim razmjerima, povod je naravno bio Afganistan i to u vrijeme patriotskog afganistanskog heroja i američkog saveznika Osame bin Ladena i tadašnje bijelokućne lutke Jimmya Cartera, no povod Amerikancima nije ni potreban kao što vidimo, povod može biti i obično gledanje platne bilance središnje banke Rusije ili kad McCain slučajno prebaci daljinskim upravljačem na RT. Dakle povijest se ponavlja, i to neuspješno po Američku vanjsku politiku, kao što kaže Sv.Pavao “vraća se pas svojoj bljuvotini..”

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Autor članka je odlično primjetio da je ovo udar na ponos Rusa, sport i sportaše, sjetimo se Šarapove i Isinbajeve, da bi se kasnije pokazalo da je ista organizacija WADA godinama znala da se Florence Grifit Joiner dopingira i da je sistematski skrivala dokaze dok je ova osvajala olimpijske medalje. Ovo je isto dio specijalnog rata protiv Rusije. Shvatili su da su im direktni propagandno-medijski udari na Putina kontraproduktivni i sada će sve prljave rabote usmjeriti na emocije ruskog naroda pogrešno vjerujući da ruski narod ne razumije prirodu ovakvih podlosti i da će svoje ogorčenje i bijes usmjeriti na Putina te ga srušiti. Sjetimo se prošlogodišnjeg cirkusa kad je paraplegičnoj ruskoj pjevačici, dakle teškom invalidu, ali sa predivnim glasom, Juliji Samoilovoj, Ukrajina zabranila ulazak a time i nastup, organizator Eurosonga nije mrdnuo ni prstom. Sjetite se Nobelove nagrade Baraku Obami koji je godinu poslije bombardirao i uništio Libiju. Sjetite se… Čitaj više »

davor
6 godine prije

VEĆ SAM MILIJUN PUTA REKAO : AMERIČKOM PLIVAČU MICHAELU PHELPSU TREBA ODUZETI NA DESETKE I DESETKE ZLATNIH,SREBRNIH I BRONČANIH MEDALJA ; NEMOGUĆE DA SVE TO OSVOJI JEDAN JEDINI LIK OSIM AKO NIJE BIO DOBRANO NAKLJUKAN DOPINGOM……DO KOSTIJU

erica
5 godine prije

Здраво,
Ова е за да ја информира јавноста дека г-ѓа Морган Ерика, приватен кредитен заемодавач, има отворена финансиска можност за сите на кои им е потребна финансиска помош. Ние даваме заем со каматна стапка од 2% на поединци, фирми и компании под јасни и разбирливи услови и услови. контактирајте нè денес преку e-mail, за да можеме да ви ги дадеме условите за заем на: ([email protected])

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI