WADA pokreće novu istragu protiv ruskih sportaša

8 komentara

Međunarodni sportski savezi će zajedno sa stručnjacima Svjetske agencije za borbu protiv dopinga (WADA) provesti dodatnu istragu protiv ruskih sportaša. To je 14. prosinca najavljeno na sastanku s predstavnicima više od 60 međunarodnih sportskih saveza, Međunarodnog olimpijskog odbora i  ureda za odnose s javnošću agencije WADA.

Stručnjaci Svjetske agencije za borbu protiv dopinga su govorili o podacima doping testova dobivenih iz baze Moskovskog laboratorija za borbu protiv dopinga, kojeg je prethodno vodio Grigorij Rodčenkov, danas informator agencije i pokajnik koji u Sjedinjenim Američkim Državama uživa zaštitu u okviru Programa za zaštitu svjedoka.

“Mi ćemo savjetovati i pomoći savezima u proučavanju slučajeva. Iako podaci iz moskovskog laboratorija možda neće biti dovoljni da se dokaže kršenje pravila o borbi protiv dopinga, oni se mogu koristiti zajedno s drugim dokazima”,  rekao je Günter Younger, direktor odjela za istrage Svjetske agencije za borbu protiv dopinga.

“Podaci iz baze podataka iz laboratorija u Moskvi, zajedno s izvješćem McLaren i forenzičkim dokazima ADAMS pomoći će nam da pokrenemo nove istrage, što bi moglo dovesti do novih sankcija protiv sportaša”, dodao je Günter Younger.

Istovremeno je WADA informirala oko 300 ruskih sportaša čiji su navodno pozitivni rezultati bili skriveni u razdoblju od travnja 2012. do rujna 2015. Sportaši predstavljaju 25 različitih sportskih saveza ljetnih i zimskih sportova.

Neki od njih mogu sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu. Izvor ne navodi imena sportaša. Zabilježeno je da su podaci o prikrivanju uzoraka dobiveni iz baze Moskovskog laboratorija za borbu protiv dopinga.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na konferenciji za novinare priznao da je Rusija sama dijelom kriva za doping skandal, jer je dala povod za istrage. Ipak, rekao je da će Rusija, WADA i MOO raditi konstruktivno, nadilazeći identificirane probleme.

“Mi ćemo braniti prava naših sportaša na građanskim sudovima”, obećao je predsjednik, naglasivši kako problem dopinga nije postoji samo u ruskom sportu.
 

dopingPyeongchangSankcijeWADA
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
logo
6 godine prije

zabranjeno nezabranjeni doping je sastavni dio vrhunskog sporta svagdje na kugli zemaljskoj i nije moguce postizati vrhunske rezultate bez njega kao sto rat zapadne materijalisticke necivilizacije protiv istoka nece prestati do konacnog rjesenja tocka

rodoljub
6 godine prije

Mogli bi i trebali bi pokrenuti istragu o dopingu americkih sportista, jer se oni dopinguju vise od svih drugih .

krivA
6 godine prije

….e sad.., odluce li se sportasi RF sudjelovati na ZOI i to pod ponudjenoj im zastavom te ukoliko osvoje neke od odlicja, pitam se pitam.., hoce li se ovi koji koji sjede u M.O.O. “dosjetiti” i uvesti zabranu odnosenja, zasluzeno osvojenih medalja, u njihovu domovinu i da li ce te medalje uopce biti u njihovom vlasnistvu, jer natjecat ce se pod bijelom zastavom, te bi ih m.o.o – z.o.i mogao zadrzati u svom vlasnistvu jer su se sportasi nadmetali pod njihovom zastavom. Siguran sam da je poseban osjet i nagrada svakom od takmicara biti na pobjednickom tronu te odslusati himnu pod stijegom zemlje iz koje dolaze, no u ovom slucaju, osvoje li zlatna odlicja, bit cemo uskraceni za zvukove himne RF. I drzavljani ce se sigurno u nekom postotku osjecati, frustrirani, mozda ce biti ljutnje i ponekih neugodnih emocija…no…, sve bi to trebalo biti “odmaknuto” jer bi oni a i… Čitaj više »

Perun
6 godine prije

Kao što je rekao i Putin doping je sveprisutan ali samo je Rusija kolektivno kažnjena što je već politička odluka. Nažalost sport nikako da se oslobodi politike. Koliko god Amera da otkriju na dopingu nikad neće Ameri nastupati pod neutralnom zastavom. Nema jednakih kriterija za sve. Općenito kako se u sportu počela vrtjeti sve veća lova tako je rasla i ta pošast dopinga jer važno je doći do rezultata na bilo koji način, pod bilo koju cijenu. Npr. sjećam se da je američka trkačica Florence Griffith Joyner prilično mlada umrla od posljedica dopinga i mnoge te supstance su opasne za zdravlje pa sportaši znaju i životom platiti. Da im je baš toliko stalo trebalo bi na velikim natjecanjima testirati baš sve koji su postigli najbolje rezultate u svojim sportovima ali onda bi uništili spektakl što bi dovelo do pada prihoda. Kao bore se protiv dopinga ali baš i ne bi… Čitaj više »

Ivo
6 godine prije

Bitno da njihove sestre Williams svaka imaju ramena I tricepse duplo veće od polovice komentatora ovdje,što je doduše posljedica uzimanja zabranjenih steroida,ali pazi vraga,imaju liječničku ispričnicu potvrđenu od usa teniske organizacije. Nisam vjerovao kad sam čitao,ali istina je Pola usa sportaša je “legalno” nakljukano steroidima I sli#nim smećem,uz blagoslov države. S njima zaista nema razgovora bez prethodne čizme u zube.

davor
6 godine prije

Ej Boutrose tugo moja gdje su sada krda tvoja i mladunci i mužjaci i mladunci nećaci..
Napalo jadne Amerikance zavjera krimsko-narkomanska. A to šta se uzgajaju po vazalskoj Gruziji bojni otrovi nikom ništa.

davor
6 godine prije

Bitange imperijalističke…..a biciklist FROOME……šta ćemo s njim ??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI