WADA nastavlja s pričom o dopingu “sve dok ne slomi Rusiju”

Norvežani i doping
18 komentara

U stvari, krenimo s pričom Norvežanke Marit Bjørgen, koja se upisala u povijest olimpizma kao jedina koja je na Zimskim olimpijskim igrama osvojila čak 15 medalja.

Na Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji 2018. je osvojila 2 zlatne, 1 srebrnu i 2 brončane medalje i tako oborila rekord. Danas ima 37 godina, a tijekom sezone 2009. – 2010. Bjørgen je dobila Terapijsko izuzeće za doping kojeg je za lijek protiv astme Symbicort kojeg je izdala Međunarodna skijaška federacija (FIS). Symbicort sadrži steroide, tvari sa zabranjene liste Svjetske agencije za borbu protiv dopinga (WADA). Problem je što norveškoj sportašici nikada nije dijagnosticirana astma.

Bjørgen je nastavila koristiti lijekove tijekom Olimpijskih igara 2010. godine i snažno je kritizirala Justyna Kowalczyk koja ju je optužila za doping. Od rujna 2011. sportaši više ne trebaju TUE za Symbicort, a lijek može koristiti bilo koji sportaš, ali samo u ograničenoj dozi.

Marit Bjørgen
FOTO – Marit Bjørgen

Međutim, čak i nakon Zimskih olimpijskih igara, WADA je svoju pozornost usmjerila na Rusiju.

Kremlj je priopćio kako za sada nema informacije o mogućim ograničenjima za Rusiju u vezi međunarodnih sportskih događaja zbog izmjena i dopunama zakona WADA-e.

“Informacija koju smo dobili je prilično kontroverzna, ali nemamo informacije o potencijalnim kaznama ili ograničenjima u pravu Rusije da sudjeluje na međunarodnim natjecanjima”, rekao je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

Napomenuo je “kako Rusija i WADA imaju određena otvorena pitanja koja se tek trebaju riješiti, ali se ne zna za nikakva ograničenja u ovom slučaju”.

Podsjetimo, u utorak su mediji izvijestili da je WADA zabranila  Rusiji sudjelovanje na svim međunarodnim natjecanjima. Naglašeno je da zabrana ne utječe na već odobrene aktivnosti, primjerice Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018.

Istovremeno se dovelo u pitanje održavanje Svjetskog kupa 2020. u stolnom tenisu u Jekaterinburgu i za druge međunarodne natjecanje u Rusiji sve dok WADA nije obnovio prava Ruske agencije za borbu protiv dopinga.

Kao zanimljivost, podsjetimo da na Olgu Zajcevu, koja je u na Zimskim olimpijskim igrama Sočiju osvojila dvije zlatne medalje i jednu srebrnu. 1. prosinca 2017. je bila je diskvalificirana sa Zimskih olimpijskih igara zbog doping prekršaja 2014. i nije se mogla natjecati u Južnoj Koreji. Na ovu odluku se žalila Arbitražnom sudu za sport i još čeka pravorijek.

Olga Zajceva
FOTO – Olga Zajceva, ruska biatlonka, na prijemu u Kremlju 2010. u društvu premijera Medvedeva

Zašto su norveški olimpijci u Pyeong Chang ponijeli 6000 doza lijeka protiv astme?

 

dopingOlimpijske igrePyeongchangWADA
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Globalista
6 godine prije

Kasnite gospodo s ainformacijama,srusen kaznu za doping prema Rusima i ponovo uključili Rusiju u međunarodno clanstvo Olimpijskog odbora..Koja je to igra bila,nakonzavrsetka olipijade,sve po starom.Nije im s eplan ostvario oko realizaicje rata na ljeto,sve ide dalje po starom.Link za sve to https://www.rt.com/sport/420028-ioc-reinstates-roc-ban-zhukov/

Busola
6 godine prije

Što je ovo muško sa dugačkom kosom…

Pa njezine ruke su u rangu mojih ako ne i veći mišići…

Tko normalan može reći da je ovo jedna obična ženska sportašica…

čitatelj portala
6 godine prije

Rusija je kriva za sve, pa tako i za doping. 😉

čitatelj portala
6 godine prije

Dobili su oni kruna. Itekako. Ništa ne brini. 🙂

fbslo
6 godine prije

Vidjeti Marit Bjorgen u večjernoj haljini, pha, šta reči?
Ništa, samo Armstrong.

davor
6 godine prije

Ja sam čuo da je Šarapova kao sedmogodišnjakinja jednom razbila reket i smatram da zbog toga Ruse treba izbaciti iz svih sportskih udruženja…i naravno nemojmo se lagati i zbog Krimskog referenduma…i zbog rušenja Hitlera…i zbog oslobađanja Aleppa…sve su to neoprostiva zla

VladoGrozny
6 godine prije

Koga ova za jaja ulovi, ode vid permanentno 🙂 A i jaja “)

Perun
6 godine prije

Norvežanku Marit Bjørgen dovoljno je pogledati i sve ti je jasno. Nema to više nikakve veze sa sportom. Inače kako je već naveo Globalista Rusiji je ukinuta suspenzija od strane Međunarodnog Olimpijskog Odbora ili IOC (engleska kratica). Jasno da je bilo iz političkih razloga što također nema veze sa sportom kao ni uspjesi ove muškarače Marit Bjørgen. Evo i ja prilažem link: http://hr.n1info.com/a284048/Sport-Klub/Ostali-Sportovi/MOO-ukinio-suspenziju-Ruskog-olimpijskog-odbora.html

palermo
6 godine prije

Da se ne lažemo, svi koriste doping, samo su se uhvatili Rusije iz drugih razloga – ona im je valjda iskonski neprijatelj. Kao što se mantra o ruskom uplitanju u američke izbore, a o utjecaju izraelskog (Amerika je na udaru Mossada da je to stravično), saudijskog, korejskog, japanskog “lobija” ni slova. Kako kaže Peter Lavelle u najnovijem CrossTalku na RT-u, američki se političari mogu sastajajti s bilo kime, a da to ne moraju nikome prijaviti, ali ako slučajno netko od njih nabasa na nekoga iz ruske ambasade, pojest će ga MSM mediji živog.
Sport je ionako odavno ispolitiziran – dovoljno je vidjeti da ovogodišnji Giro kreće iz Nezavisne Države Izrael – povodom obilježavanja 70-godišnjice stvaranja ovog rasističkog projekta. Uspjeli su mi do kraja zgaditi jedan od rijetkih sportova koje pratim.

palermo
6 godine prije

A za ovu Norvežanku, -nina već se i vizualno potvrđuje da je dopingirana. Ne treba tu nikakvo testiranje. Inače, u nekim sportovima kao skijaško trčanje ili plivanje gdje je masu sličnih disciplina moguće je osvojiti vagon medalja. Olimpijade, svjetska prvenstva i inače događanja za prigodničarske “navijače” treba ukinuti, jer to odavno nema veze sa sportom, već sa (geo)politikom, profitom…

Ive
6 godine prije

WDA i IMO SU POLITIKANSKE ORGANIZACIJE.

davor
6 godine prije

DRAGI RUSI,ZNAMO DA TRPITE NEPRAVDU,AL NEMOJTE SE SEKIRATI,TU NIŠTA NE MOŽEMO….TAJ TRULI ZAPAD NIJE DOSTOJAN NITI DA SI VI OBRIŠETE CIPELE NJIME…..(I VAŠE CIPELE IMAJU VIŠE DOSTOJANSTVA OD NJIH) !!!!!!!!

davor
6 godine prije

fbslo …..i MICHAEL PHELPS (plivač iz zločudnog agresivnog tumora zvanog amerika)

tedi
6 godine prije

Sto je dozvoljeno Jupiteru nije biku.Vidi se po ovom muskarcu na slici.Rusi niste poslusni i zato vam doping nije dozvoljen, a ni ici na olimpijadu,jer je to nas “sportski”klub.
Jadan je taj zapad,da dode do nekog rata oni ce mjesto kruha nositi u rancu steroide.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI