Alžirski sportista koji se povukao sa Olimpijskih igara u Tokiju da bi izbjegao borbu sa izraelcem suočava se sa reakcijom džudo šefova zbog ”diskriminacije”

Alžirski džudista
19 komentara

Alžirski džudista, koji se povukao sa Olimpijskih igara jer njegova politička podrška Palestini znači da ne želi da se nađe u situaciji da se bori s Izraelcem, suspendovan je a šefovi džudoa kao razlog navode diskriminaciju i “principe”.

Džudo zvjezda Fethi Nourine povukao se sa takmičenja do 73 kilograma za muškarce da bi izbjegao potencijalnu borbu sa Izraelcem Toharom Butbulom u osmini finala, nazvavši žrijeb “šokom” i “udarom”.

Tokijska uzdanica tvrdio je da ne želi da “zaprlja ruke”, dok je njegov trener Amar Ben Yaklif opisao moguću borbu sa Butbulom kao “nesreću”.

Šefovi Međunarodne džudo federacije (IJF) sada su privremeno suspendovali Nourinea i Bena Yaklifa, objašnjavajući u izjavi da „nijedna vrsta demonstracija i politička, vjerska ili rasna propaganda nisu dozvoljene ni na jednom olimpijskom mjestu, borilištu ili u drugim oblastima“.

Disciplinska komisija federacije i Nacionalni olimpijski komitet Alžira mogli bi sada izreći dodatne sankcije ovoj dvojici, prema izvještajima.

„Džudo sport se zasniva na snažnom moralnom kodeksu, uključujući poštovanje i prijateljstvo, kako bi se podstakla solidarnost“, nastavlja se u izjavi.

“Nećemo tolerisati nikakvu diskriminaciju, jer se ona kosi sa osnovnim vrijednostima i principima našeg sporta.”

Nourine je u ponedjeljak u prvoj rundi trebao da savlada sudanca Mohameda Abdalrasoola, kada bi mu pobjeda obezbjedila susret sa Butbulom.

Ben Yaklif je insistirao da je sa svojim sportistom „donio pravu odluku“, ali Alžirski olimpijski komitet sada namjerava da pošalje Nourinea kući.

Politički motivisani sukobi koji uključuju izraelske sportiste nisu sasvim neobični na Olimpijskim igrama. Egipćanin Islam El Shehabi postupio je nesportski na igrama u Riju 2016. godine, pošto je izbjegao priliku da se rukuje sa svojim pobjednikom izraelskim rivalom.

IJF je izrekao Iranu četvorogodišnju suspenziju ranije ove godine nakon što je bivši svjetski prvak Saeid Mollaei tvrdio da mu je naređeno da izgubi polufinalni meč na Svjetskom prvenstvu 2019. godine kako bi osigurao da se u finalu ne suoči sa Izraelcem.

Nourine je odlučio da se povuče sa istog turnira, i da se ne sastane sa Butbulom.

Alžirski džudistaOlimpijske igre
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Trebao se boriti za pobjedu.

Paja
2 godine prije

Obzirom da jevreji imaju iskustva iz holokausta, nastavljaju da unistavaju Palestince !

Tito
2 godine prije

Sve pohvale za Fethi Nourine, jako moralna i hrabra osoba.
Palac gore za Fethi Nourine

RobiVanKenobi
2 godine prije

Zidovi kada im ne pase, onda nema diskriminacije, a kada treba otimati tudju zemlju, unistavati nacije i ekonomije onda nema pravila, oni su vrlo povezani i povlasteni.
Ova ekipa si je previse dozvolila, doci ce i njihov trenutak kada narodi svijeta to vise nece tolerirati

Bosanac
2 godine prije

Pa diskriminacija je glavna da ti ne daju ić na “Olimpijadu” ako nećeš nosit masku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI