fbpx

Putinu zabranjeno prisustvo na Olimpijskim igrama, nema zastave ili himne, ovo su ključna ograničenja nakon što je CAS prihvatio rusku sportsku suspenziju

Olimpijske igre u buduce bez Putina

Rusiji će biti zabranjene velike međunarodne sportske manifestacije u naredne dvije godine nakon što je Sportski arbitražni sud (CAS) prešao na stranu Svjetske antidoping agencije (WADA). Ovdje navodimo posljedice presude.

CAS je u četvrtak objavio da je smanjio zabranu Rusije sa četiri na dvije godine poslije žalbe, ali odluka i dalje znači da će ruska zastava i himna izostati na sljedeća dva izdanja Olimpijskih igara – Tokio u ljeto 2021. i Zimske igre u Pekingu u februaru 2022. godine – kao i FIFA svjetski kup u Kataru 2022. godine, ukoliko se ruski tim kvalifikuje.

Zabrana je podržana nakon što je WADA optužila Rusku antidoping agenciju (RUSADA) za manipulisanje laboratorijskim podacima koje je agenciji poslala još 2019. godine u okviru uslova za njeno ponovno uspostavljanje.

Odluka CAS u četvrtak znači da će ruska zabrana trajati do 16. decembra 2022.

Ovo su glavna ograničenja:

POMIJEŠANE REAKCIJE

Odluka CAS naišla je na mješovit odgovor.

Šef WADA, Witold Banka, pozdravio je odluku, rekavši: „WADA je zadovoljna što je pobijedila u ovom prekretničkom slučaju… Rusiji neće biti dozvoljeno da učestvuje, licitira ili bude domaćin bilo kojeg pokrivenog događaja, uključujući dva izdanja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara i mnogih drugih velikih događaja, u naredne dvije godine.

„Ruska zastava neće vijoriti niti će svirati njena himna. Ovo šalje jasnu poruku da se neće tolerisati institucionalizovano varanje i udruženi napori za podrivanje globalnog antidoping sistema.“

Međutim, drugi su tvrdili da je smanjenje zabrane sa četiri na dvije godine poslalo pogrešan signal.

Travis Tygart, izvršni direktor Američke antidoping agencije (USADA), oduševljeno je zagovarao sveobuhvatnu zabranu ruskih sportista i nazvao je odluku „slabim, razvodnjenim ishodom“.

„Ponovno izbjegavanje značajnih posljedica proporcionalnih zločinima, a još manje stvarne zabrane, katastrofalan je udarac za čiste sportiste, integritet sporta i vladavinu zakona“, rekao je Tygert u izjavi.

Inače, šef ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdnjakov optužio je CAS da „nije uzeo u obzir“ argument njihovog tima u žalbi koju su podnijeli.

Pozdnjakov je dodao da će Rusija zadržati pravo da svojim slučajem potencijalno krene ka jednom pravnom putu, naime putem Švajcarskog saveznog suda.

NEMA PUTINA NA OLIMPIJADI?

Odlukom od četvrtka, ruskim vladinim zvaničnicima i predstavnicima će biti zabranjeno da prisustvuju događajima kao što su Olimpijske igre i svjetska prvenstva u periodu koji je obuhvaćen suspenzijom.

Dakle, nećete vidjeti Putina kako se pojavljuje u Tokiju ili Pekingu … ili hoćete?

CAS je dodao da se „ova naredba ne odnosi na vladinog predstavnika kojeg na određeni događaj pozove šef države ili premijer (ili ekvivalent) države domaćina tog određenog događaja“.

Dakle, ako bi se, na primjer, kineskom predsjedniku Xi Jinpingu dalo da pozove Putina na igre u Pekingu 2022. godine, ruski lider bi mogao slobodno da prisustvuje.

VIŠE “OLIMPIJSKIH SPORTISTA IZ RUSIJE”?

Ruski sportisti kojima je odobreno da se pojavljuju na Olimpijskim igrama i bilo kojim svjetskim prvenstvima morat će to da učine kao neutralni – baš kao što su to činili na Zimskim igrama u Pyeongchangu 2018. godine.

Tom prilikom pojavili su se odjeveni u sivo pod nazivom „Olimpijski sportisti iz Rusije“.

Još uvijek nije jasno pod kojim bi se imenom tačno takmičili ruski sportisti ukoliko im se odobri nastup na Olimpijskim igrama, ali presuda CAS donijela je neke uslove i odredbe u vezi sa tim šta će morati da nose.

U presudi se navodi da sportisti iz Rusije moraju da „učestvuju u uniformi koju će odobriti relevantni potpisnik i koja neće sadržavati zastavu Ruske Federacije (sadašnju ili istorijsku), niti bilo koji nacionalni amblem ili drugi nacionalni simbol Ruske Federacije“.

Međutim, donekle je zbunjujuće dodato da „da bi se izbjegla sumnja, uniforma može da sadrži boje (ruske) zastave“.

Što se tiče naziva „Rusija“ i njegovog prisustva na uniformama, presuda je glasila: „Ako uniforma sadrži ili prikazuje naziv„ Rusija “(na bilo kom jeziku ili formatu), riječi„ neutralni sportista “(ili ekvivalent) moraju biti prikazani na engleskom jeziku u položaju i veličini koji nisu ništa manje istaknuti od naziva „Rusija“. “

BEZ ZASTAVE I HIMNE – OSIM AKO STE NAVIJAČ

Iako je presudom jasno stavljeno do znanja da se ruska himna ne može svirati ili pjevati ni na jednom zvaničnom mjestu, a zastave takođe ne mogu biti istaknute, primjetno je da navijači neće biti obuhvaćeni zabranom simbola.

„Ova naredba ne zahtjeva od potpisnika da spriječi gledaoce da donesu zastavu Ruske Federacije (sadašnju ili istorijsku) na zvanična mjesta Olimpijskih igara, Paraolimpijskih igara ili bilo kog drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu“, navodi se u presudi.

Dakle, vjerovatno ćete i dalje viđati kako se neobična ruska zastava vijori glasno i ponosno na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima, makar samo sa tribina.

BEZ GLAVNIH SVJETSKIH PRVENSTAVA NA RUSKOM TLU DVIJE GODINE

Presuda CAS navodi da je Rusiji bilo zabranjeno da se nadmeće za ili organizuje bilo kakve olimpijske događaje ili svjetska prvenstva tokom perioda zabrane.

„Rusija ne može da ugosti u dvogodišnjem periodu, niti da licitira ili da joj se dodijeli pravo u dvogodišnjem periodu da bude domaćin (bilo tokom ili poslije dvogodišnjeg perioda) bilo kog izdanja Olimpijskih i Paraolimpijskih Igara (zimske ili ljetne), bilo kog svjetskog prvenstva koja organizuje ili sankcioniše bilo koja potpisnica WADA“, kaže se u presudi.

Međutim, Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu 2023., zakazano za Sankt Peterburg, odvijat će se kako je planirano, jer je događaj van zabrane.

ALI NA EURO NE UTIČE

Presuda CAS ne utiče na evropsko prvenstvo UEFA koje će se održati sljedećeg ljeta i čiji bi dio trebalo da se odigra u Sankt Peterburgu.
UEFA nije definisana od strane WADA kao „organizacija velikih događaja“.

Isto tako, ruski klubovi mogu da nastave da igraju u UEFA Ligi šampiona, koja se smatra najvećim i najprestižnijim klupskim takmičenjem u svjetskom fudbalu.

ISPRSITE SE AKO ŽELITE DA SE VRATITE

Prema presudi CAS, dio uslova za vraćanje RUSADA uključivao je novčane kazne.

Ruskoj organizaciji je naloženo da plati 1,27 miliona dolara WADA-i za pokrivanje troškova koje je agencija pretrpjela tokom tekućeg pravnog postupka, kao i novčanu kaznu u iznosu od 10 procenata svog prihoda iz 2019. godine ili 100.000 američkih dolara (ovisno o tome što je niže) u roku od 90 dana od obavještenja o odluci CAS.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
41 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mikojan
Gost
Mikojan
3 mjeseci prije

Sramota!
Koliko su drugi sportaši koristili kojekakve stimulanse, sport kao takav bi morao biti zabranjen. Opet politika u sportu, žalosno.

enkol
Gost
enkol
3 mjeseci prije

WADA je dominirana od Anglo-Saxona i ona je “weaponized” to jest koristi se u ratne svrhe protiv Rusije.
Rusija je u nametnutom ratu.

Ima nesto drugo sto ja ne mogu odgonetati.

Prije 4 godine na samom pocetku kad je Trump postao predsjednik tzv. Deep State je prisilio Trumpa da potjera nekih 40 ruskih diplomata i da zatvori neki ruski konzulat.

Sad ponovo u decembru su dosli s pricom o ogromnom hacking americkih vladinih institucija.
Novine to pripisivaju ruskoj vladi.

Trump suti.
Biden se javio i kaze da ce njegova vlada, to jest on kazniti one koji su napravili hacking.
Biden nije optuzio rusku vladu.
Americke novine u jednom paragrafu optuzuju rusku vladu a u drugom ubacivaju izjave Bidena koje ne optuzuju Rusiju.
Citaoc to ne primjeti i misli da Biden optuzje Rusiju i da im prijeti [ tako je zasada ].

Sad moje pitanje je, da li Rusiji uoci dolaska novog americkog predsjednika svaki put napravu nesto da bi pogorsali odnose s Amerikom pa dobili malo po tamburi ili u Americi Deep State zeli zaostranje odnosa s Rusijom pa svaki put vezu americkom predsjedniku ruke?

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  enkol

Oni su kao oni sto tvrde da je Asad baco hemijske otrove na svoj narod.

mislim
Gost
mislim
3 mjeseci prije

Ruskoj organizaciji je naloženo da plati 1,27 miliona dolara
pa neka za tu lovu, ruska organizacija , organizira veliku nagradu rusije.
u isto vrijeme kad i olimpijada, pa ćemo da vidimo ko će od sportaša , di doći na takmičenje

JTM
Gost
JTM
3 mjeseci prije
Reply to  mislim

Na OI se vrti lova, u odnosu na ovu koju Rusija mora platiti, sa dodatne 4 nule i još malo…, a da ne govorimo o lovi u svakoj pojedinoj zemlji kroz troškove, nagrade i benifite sportašima, klubovima i sl. Tako da bi na toj velikoj nagradi na kraju bili samo Rusi (i to iz njihove druge lige jer će prva odabrati OI i na ovaj način).

Mikojan
Gost
Mikojan
3 mjeseci prije
Reply to  mislim

Sjeti se samo koji su cirkus napravili pošteni amerikanci kada je domačin OI bila Moskva, opet sramota.

Ive
Gost
Ive
3 mjeseci prije

Jos samo treba objaviti imena i nacionalnost clanova tog Sportski arbitražni sud (CAS) i dobiti cemo potpunu sliku, ovako je to poluinformacija.
Koliko zanmo medju osnvim postulatima olimpizma je ne mjesanje u politiku, ali to ne vrijedi za sve.
Rusija treba zvanicno i sluzbeno izstupiti iz Olimpisjkog poktreta.

dulebg
Gost
dulebg
3 mjeseci prije
Reply to  Ive

Novac nema nacionalnost.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 mjeseci prije
Reply to  Ive

Da? kao 1980. ?

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije
Reply to  Ive

Cijelu ovu pricu o WADA i RUSADA je zakuhao bivsi predsjednik RUSADA-e, bijednik koji je prebjegao u USA. Naravno, za dobru naknadu, a onda se potrudio dobro ocrniti svoju pravu domovinu, Rusiju, na sva svona, i pod kapom USA obavjestajnih agencija. Mislim da je stekao pravo da mu se pomogne da se oklizne na balkonu, po mogucnosti na sto visem katu.

Milance
Gost
Milance
3 mjeseci prije

To je super, sada će se otkriti svi ruski pindusi i izdajice koji su usko vezani sa americkim drzavnoj elitom.Putin Ce imati sva imena na dlanu da nista obavjestajna sluzba neradi.Ionako ruska zastava trikolora nije ruska zastava, tu zastavu pod rukovodstvom ruskih pindusa na celu dá Jelcinom,Čujbasem postavili Kao glavnu zastavu.Iduce godine , proslavi oslobođenja od nacista, biti Ce nova crvena zastava i tim Ce Rusija imati potupuni suverenitet i biti Ce glavni subjekt globalne politike.Dok se zapad Bori sa koronavirusa ,Kina i Rusija ostvaruju svoju globalnu politiku.Evropa Ce se raspasti a biti ce stvořená Austrijsko-Ugarska monarhija, tom savezu biti će drzave koje su u sadašnjem savezu Trimora.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije
Reply to  Milance

TI SI GENIJE! Zamene zastavu i niko ih ne prepozna!!!
Ima samo jedan problem – Putin više ne vlada, skinuli ga u puču baš kako si najavio.

Milance
Gost
Milance
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Tsikuli su tebi glavu a ti jos uvijek pises gluposti

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije

Običan blef – pa Putin je jedan od njih! Kao fol napadaju ih a ovamo pelcuju stranovništvo… (čak se i meni ovaj sarkazam gadi).

Ovaj događaj je za praćenje geopolitike suvo zlato, po njemu ćemo najbolje da vidimo dokle ke konfrontacija stigla – neuporedivo vrednije od svih izjava zajedno.

Rusija sada ima dve opcije:
Da kaže “Dobro, ako nas ne želite nećemo ni doći”. Nema ni svrhe ispunjavati bilo kakve zahteve ili plaćati kazne (koje su ionako samo američka samovolja) kad će odmah izaći sa još većim zahtevima.

Druga opcija je da ipak plate kaznu, ona za Rusiju nije nešto što ne može da plati a time bi odložili rast konfrontacije (bar na tom polju) za neko vreme. Tu je u pitanju teško kalkulisanje – ne dobijaju nešto naručito a gube ugled. Ako se odluče na ovu opciju to znači da ima nade možda i za koju godinu “primirja” a prva opcija je znak dolazećeg kontinualnog zaoštravanja.

Postoji i treća opcija – da napuste sva takmičenja gde ih ograničavaju i da sa Kinom naprave alternativu. U tom slučaju… dokujca.

Ico
Gost
Ico
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Protuljudski smradovi prcaju Putina

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije
Reply to  Ico

Ne Ico nego “osvešćeni”, na te “protuljudske” je navikao.

p.s. Što li ti zadržaše komentar na validaciji? 🙂

Davor drugi
Gost
Davor drugi
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

“Ovaj događaj je za praćenje geopolitike suvo zlato, po njemu ćemo najbolje da vidimo dokle ke konfrontacija stigla – neuporedivo vrednije od svih izjava zajedno.”
Jbte koji zaključak?!? Na jednom sportskom natjecanju, pa taman one bile i OI vidjet će se i oslikavati geopolitika i još zlata vrijedna za ta opažanja. LOL…
Sa velikim zanimanjem ću pratiti tvoje komentare za vrijeme OI, da vidimo do kuda je stigla svjetska geopolitika prije i kakve će rezultatate polučiti na geopolitiku, poslije OI.

“Običan blef – pa Putin je jedan od njih! Kao fol napadaju ih…”
Iako je Putin jedan od njih, a “oni” apsolutni vladari svijeta i svemira, ovog i nadgrobnog života sada kao prave neki fol… neku taktičku varku… da zavaraju… KOGA?!?
“ONI” kao apsolutni vladari svega znanog i neznanog, od koga kao takvi imaju strah pa rade neki “fol”???
Zaključci, sve jedan bolji i logičniji od drugoga, boli glava!
Šta si ti jutros pio?

Suze Roni
Gost
Suze Roni
3 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

Popio 2 dcl rakije Sumadinke.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
3 mjeseci prije
Reply to  Suze Roni

Ma ne može ovako lupetat bez veze da je popio i 2l.

Istražuj
Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

“…Običan blef – pa Putin je jedan od njih! Kao fol napadaju ih a ovamo pelcuju stranovništvo… (čak se i meni ovaj sarkazam gadi)….” haha… Pa ti si pukao kolega… Medjutim, od ove cijele mantre – samo sam izdvojio prvu recenicu – jer donekle ima smisla (mada i to ne u potpunosti…) Dakle smatram takodjer da je ovo – obicna obmana… I nije prva niti posljednja. E sad – sto si ti u svom mantranju mozda i pogodio ponesto ali ti se to “gadi” sto si pogodio – nema veze… Bitna je sustina situacije… Evo recimo, jutros dobijem poveznicu na naucni rad koji je napravio tzv:”WHO Task Force on Vaccines for Fertility Regulation“(“Radna grupa SZO za Vakcine i za Regulaciju Plodnosti”) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1874951/ Naravno – prvo se shokiram da uopste postoji takva jedna “radna grupa” – koja se bavi STERILIZACIJOM i muske i zenske djece! Pa nakon nevjerice, kad provjerim sta je ta “Radna grupa SZO” napravila i sta su im planovi – dodje i GADJENJE! Dakle KO su ti ZLOCINCI? “… Radna grupa SZO-a za vakcine za regulaciju plodnosti jedna je od nekoliko Radnih grupa, koja se sastoji od međunarodnih, multidisciplinarnih grupa naučnika i kliničara koji surađuju u istraživanju specifičnih… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Ajde da sa sankcija ruskom sportu prebaciš na “Radna grupa SZO za Vakcine i za Regulaciju Plodnosti” što je neki čudan misaoni put ali da tvrdiš da “tzv “Ruske vakcine” (koje definitivno NISU ruske!…)”???

Mene uporno kritikuješ da iznosim samo mišljenje bez materijala kojim ću da podkrepim – a ti? Daj neki link koji ukazuje da Rusi uopšte nemaju svoju vakcinu…

Ustvari izvini – stvarno gubim vreme.

Istražuj
Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

“… Daj neki link koji ukazuje da Rusi uopšte nemaju svoju vakcinu…” Prije svega cijela tzv “nauka vakcinama” (idiotska pseudo-nauka) – nije ruska Ta pseudo-nauka je Rockfellerova, a falsifikatori i smradovi poput Pasteura i Kocha su samo – izvrsioci zlodjela. Naravno to su danas “renomirani naucnici” – ali za vrijeme njigovog bijednog zlocinackog zivota – to nije bilo tako sve dok ih John D Rockfeller “filantrop” nije uzeo pod svoju zastitu… Dakle ta pseudo-nauka nikad i nije bila ruska (niti bilo kojeg drugog naroda takodjer). Nametnuta je iz “renomiranih instituta” na plati kod Rockfellera i Rotschilda… . Tu ti vise necu davati nikakve poveznice, jer imas ih more, ali te i ne zanima ISTINA, nego te zanima da dokazes sebi da je “pseudo-nauka” – u stvari nauka… Privatni Institut Gamaleya: https://gamaleya.org/en/about/obshchaya-informatsiya/ Samo ime instituta – Nikolaj Gamaleya – dobilo je u cast covjeka koji je sa bitagnom-falsifikatorskom i zlocincem Pasteurom , navodno “radio” u Francuskoj… (Dakle “zanimljivo”…) https://en.wikipedia.org/wiki/Nikolay_Gamaleya Sam osnivac БЛЮМЕНТАЛЬ, Филипп Маркович (takodjer tipicno “rusko” prezime) je napravio ovaj “renomirani” institut 1891: http://drw.saw-leipzig.de/31229#_ftn2 Zanimljivo je kad pogledamo malo “rodoslov” ovog “tipicnog Rusa”… Da mu je supruga bila izvjesna Dora (djevojacki Lourié… takodjer “tipicno rusko” prezime)… Da je izgleda imao… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

“Samo ime instituta – Nikolaj Gamaleya – dobilo je u cast covjeka koji je sa bitagnom-falsifikatorskom i zlocincem Pasteurom , navodno “radio” u Francuskoj… (Dakle “zanimljivo”…)” – zajedno sa ostalim navedenim…

Kao što Pavuna radi u timu sa JEVREJINOM?!? što, takođe zanimljivo, “nisi primetio”. Da li je on možda tu da nadgleda “za gazde” ili je čak izvršilac agende…
Kako se podešava taj “selektivni vid”?

:)))))))))))))))))) Da, ti je Švab koji je u ovu priču volšebno iskočio – da li primećujem obrazac? Nekim čudom si ovaj put preskočio Rozentau (ili kako već beše) eksperiment…

Zamisli, ruske kompanije sarađuju sa stranim – ovo dodati na spisak “ruskih zločina” koji sam postavio na najnovijem članku! I to baš sa Gejts&Co. koji drže kompletnu zapadnu farmaciju?!? Pa GDE SU MI BILE OČI???

Stalno sebi obećam da neću da gubim vreme ali si ti isuviše dobar manipulator da bih publiku ostavio tebi na milost i nemilost. Bitno je da mogu da uporede pa ako se opet odluče za tvoj stav – sa srećom.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

“…Kako se podešava taj “selektivni vid”?…” To meni izgleda izuzetno jednostavno, ali kako to tebi objasnit…? Evo posudicu Morenovu definiju alata za “selektivni vid”… “… Srce i um, razum i intuicija, intelekt i duh moraju radit zajedno, ako radi samo po jedno od toga onda to nije dovoljno. …” …Na zalost, sumnjam da to tebi moze pomoc. Izgleda mi da ti je ego prevelik. Zato “diskutujes” neargumentovano i ljuto…a i ne vidis proste stvari… Kao napr da je cijela “teorija zaraze” (klica) totalna besmislica. A i stvari koje WEF (Klaus Schwab) predlazu da se MORAJU implementirati sada – navodno zbog “pLandemije” tebi djeluju kao – rajska muzika… Ipak probacu, mada sam sebi rekao – dosta mi je gubljenja vremena na tebe i tvoje nadobudne besmislice… Ipak, ne misllim da si los covjek, ali si nekako negdje zaglavio… … Kad “kockasto gledas na stvari – ti nastojis da sve oko tebe prilagodis tvojoj mustri… I to je normalno…. Medjutim, ako si krut te recimo smatras da su “svi zidovi cionisti” – onda ces i postaviti ovakva besmislena pitanja: “…Kao što Pavuna radi u timu sa JEVREJINOM?!?…” . Pa i u samoj Bibliji (Stari zavjet) tzv “elohim jhvh” je pobio vise Izraelita… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Na sva pitanja o saradnji sa jevrejskim lobijem – bankama, kompanijama… odgovoriću kontra pitanjem: da li su Rusija i Kina u tim aranžmanima profitirale?
Nebitno da li su Jevreji profitirali, ne interesuje me ni ko je platio ceh, hoću da odredimo isključivo ruski i kineski interes.

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

“…da li su Rusija i Kina u tim aranžmanima profitirale?…”

Shumadinac,
Dzaba sve… sve je jasno…
Ti vidis tzv “drzave” kao kompaktne cjeline… (od prilike kao nekog “covjeka” recimo)…
Ja ih vidim samo kao skupinu familija koja kontrolira cijelu tzv “drzavu” … (od prilike kao “mafija”)…
U opste nema sanse, da me razumijes…

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Da, sad ćeš da me ubeđuješ da stanove koje te “kineske familije” niko ne kupuje, da običan Kinez i dalje živi od par šaka pirinča dnevno…

To je već bolest prijatelju, ako toliko češljaš internet pogledaj malo materijala o životu Kineza (ali ne zapadnu propagandu već neki striming i sl.) – ili idi do tvoje autobuske stanice (gde god da živiš) pa prebroj koliko ih ima na turističkim putovanjima. Možda se šokiraš kad vidiš da više ne putuju rikšama…

Mölltaler
Gost
Mölltaler
3 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Prije 10-ak dana Srećko Sladoljev se odgovarajući na pitanja ljudi na fejsbuku dotakao i ruskog cjepiva.

Po njemu rusko cjepivo (za razliku od zapadnjačkih) nije mRNA cjepivo nego se radi o klasičnom vektorskom cjepivu odnosno o tipu cjepiva kakva su postojala i do sada (ne kažem da su ta dobra).
Znači ne radi se o cjepivu sa nekakvim genetskim materijalom.
Odakle on ima uvid u vrstu ruskog cjepiva ne znam, ali pretpostavljam da ne bi lagao.

Ne volim nikakva cjepiva, ali kad bi baš morao birati ipak bi radije uzeo rusko.

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
3 mjeseci prije
Reply to  Mölltaler

“…Ne volim nikakva cjepiva, ali kad bi baš morao birati ipak bi radije uzeo rusko….”

Cekaj malo…
Koji ce ti k… vakcina protiv NEpostojece pLandemije…?
Zar ti nije to malo previse cudno…?

Mölltaler
Gost
Mölltaler
3 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Pandemija jeste nepostojeća kao i kovid19 tako da mi u svakom slučaju ne treba nikakvo cjepivo.

Psihopati nažalost imaju više mogućnosti prisiljavanja na cjepivo.
Npr. prva prijetnja im je covidpass što me ne dira previše jer ni ne moram nikuda ići.
Zatim mogućnost otkaza na poslu i nemogućnost pronalaska novog, ali ni zbog toga ne bih pristao na cijepljenje.
Ja i žena imamo nekoliko praznih kuća po selima koje zjape prazne tako da u krajnjem slučaju možemo otići tamo.
Međutim jedna od prijetnji koje sam čuo jeste moguće oduzimanje djece onima koji se odbiju cijepiti.
E sad pošto imam malo dijete stvarno ne znam kako bi se ponio u toj situaciji.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 mjeseci prije
Reply to  Mölltaler

Da li zaista misliš da bi se neko od naših usudio da oduzima decu pod takvim izgovorom?

Stock
Member
Famed Member
Stock
3 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Kako su mi se otopile obloge na jajima, dok ne stavim nove, citiraću sljedeće…”Stalno sebi obećam da neću da gubim vreme ali si ti isuviše dobar manipulator da bih publiku ostavio tebi na milost i nemilost. ” uz veliku zahvalnost Portalu što nam nudi spasenje iz kandza manipulatora.
Pa čovječe, za koga nas držiš?
Imaš li ti i trunku samokontrole, ako već nemaš kulturu, kako opštu tako i izražavanja?
Toliku napuhanost ne može opravdati niti preveliki egoizam.
Ovo je poremećaj. Veliki poremećaj.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
3 mjeseci prije

Meni su se ti ruski sportaši zgadili još od onomad kad se Rocky Balboa borio s Ivanom Dragom. Pa jeste li vidjeli kakva su to drogirana laboratorijska čudovišta ti Rusi. I sam Rocky je zamalo izgubio, a kud neće ovi današnji zapadni siročići koji koriste samo cedevitu i ljubav prema sportu kao doping. Ali ne treba se ograničiti samo na Ruse. Zašto se dozvolilo da očigledno steroidima nabildani Luka Modrić i ostali hrvatski nogometaši nepošteno otmu Englezima, tim lučonošama fair playa finale Svjetskog prvenstva? Zašto te ust… pardon Hrvate nisu testirali i izbacili čim su pobjedili Island? A hrvatski rukometaši? Dokle će oni maltretirati svijet? A sad evo i rukometašica. Isto kao i srpski košarkaši. Ili hrvatski i srpski vaterpolisti. Pa onda razni poljski, češki i ostali istočnoeuropski steroidni roboti. Toliko se drogiraju i pucaju steroidima da nitko od njih ne može doći na red za nešto osvojit. Da ne spominjem “diversity” kojeg kod tih delikvenata jednostavno nema. Zašto im u ekipama nema dovoljan broj Afroeuropljana nego su skoro svi tako rasističkli bijeli? Gdje su im gay i trans sportaši? Pobogu u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na SP u Rusiji nije bilo nijedne žene. I to nije usamljen slučaj. Ne samo… Pročitaj više »

Davor drugi
Gost
Davor drugi
3 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

“…koji koriste samo cedevitu i ljubav prema sportu kao doping.”
…pa tako je. Zapad, a pogotovo USA koristi samo i isključivo ljubav prema sportu i ništa više. Sijećaš li se možda, koliko je puta samo ta jadna i krhka Serena Williams bila kontrolirana na doping. Tolike je bolove imala da su joj skoro osporili pravo na liječenje, ali na kraju uvijek pobijedi pravda, pa joj je ipak dopusteno uzimanje nekih par tableta, ali samo protiv bolova i ništa više. Na kraju krajeva, kad je čovjek i pogleda vidi se odmah i na prvi pogled po njoj da jadna s tim stvarima zaista nema ništa, samo čista i nepatvorena ljubav prema sportu.

Qanon
Gost
Qanon
3 mjeseci prije

Drzavnik V.Putin je rekao svim “rusomrzcima”,bez Rusije nema ni planete.
To je jedino sto oni mogu da ga ponizavaju ali mislim da vecina ljudi na ovoj planeti ima simpatije prema njemu

eks
Gost
eks
3 mjeseci prije
Reply to  Qanon

Rekao jedan pametan čovek za ove rusofobe, koji se takmiče ko će više ponižavati Putina : “Nisu dostojni ni na cipele mu se posrat’ “

Perun
Gost
Perun
3 mjeseci prije

Mislim da je Olimpijada bez Russa nije zanimljiva , a u dogledno vrijeme to bi trebalo ukinuti i organizirati sportska natjecanja pod drugim prihvatljivijim imenom …za sve narode i pojedince a ne drzave i jer pojam drzava nema blage veze sa natjecateljskim duhom….
P.S natjecatelji u staroj Grckoj natjecali su se golog…uzi a ovi danasnji imaju oklope od Adidasa ,Pume Reboka Nike i ponasaju se ko reklamni panoi …A futaju (citaj hrane ) se ko Pazinski purani

dulebg
Gost
dulebg
3 mjeseci prije

A neka Rusi organizuju svoju olimpijadu. I tako se taj vrhunski sport pretvorio u gladijatorske igre, možda postoji neki recept da mu vrati dušu?

Dragan
Gost
Dragan
3 mjeseci prije

Interesantno je da za sportiste iz SAD garantuje Vlada SAD, tako da oni nisu podlozni antidoping kontroli WADA. Nesto kao sud u Haagu. Vrhunac hipokrizije.

Max
Member
Famed Member
Max
3 mjeseci prije

Besramno ponižavanje suverene zemlje,

Lazarus
Gost
Lazarus
3 mjeseci prije

Baš mi ide na živce stalno uplitanje politike u sport. Ta WADA je hipokrizijska organizacija u kojoj baš proizvođači raznih stimulativnih sredstava tj. dopinga imaju svoje igrače. Kada se digne veća lova na nekom stimulansu tek onda može na listu da je doping. Toliko o samoj njihovoj “borbi protiv dopinga”. Zadnjih godina plaćeni su i za političke pritiske na Rusiju. Ne želim se svrstavati ali doping je veliki problem u američkim sportovima. Kada su shvatili da ne mogu protiv toga lijepo dižu lovu na sportskim spektaklima. Inače bi mogli komotno suspendirati sva natjecanja u glavnim sportovima. To ne znači da bi trebalo Amerima zabraniti međunarodne nastupe. Konkurencija je slabija bez njih kao i bez Rusa i tu zapravo gubi sport kao i ljubitelji sporta. Ako ćemo zbog pojedinačnih slučajeva kažnjavati cijele države onda kazni sve i neće biti ni OI ni SP. Jedino što bi tu trebalo zabraniti je WADA i to zbog onog dijela u kojem stavljaju stimulanse na doping listu tek kada se zaradi lova na njima, uopće se ne bore protiv dopinga.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik