Putinu zabranjeno prisustvo na Olimpijskim igrama, nema zastave ili himne, ovo su ključna ograničenja nakon što je CAS prihvatio rusku sportsku suspenziju

Olimpijske igre u buduce bez Putina
41 komentar

Rusiji će biti zabranjene velike međunarodne sportske manifestacije u naredne dvije godine nakon što je Sportski arbitražni sud (CAS) prešao na stranu Svjetske antidoping agencije (WADA). Ovdje navodimo posljedice presude.

CAS je u četvrtak objavio da je smanjio zabranu Rusije sa četiri na dvije godine poslije žalbe, ali odluka i dalje znači da će ruska zastava i himna izostati na sljedeća dva izdanja Olimpijskih igara – Tokio u ljeto 2021. i Zimske igre u Pekingu u februaru 2022. godine – kao i FIFA svjetski kup u Kataru 2022. godine, ukoliko se ruski tim kvalifikuje.

Zabrana je podržana nakon što je WADA optužila Rusku antidoping agenciju (RUSADA) za manipulisanje laboratorijskim podacima koje je agenciji poslala još 2019. godine u okviru uslova za njeno ponovno uspostavljanje.

Odluka CAS u četvrtak znači da će ruska zabrana trajati do 16. decembra 2022.

Ovo su glavna ograničenja:

POMIJEŠANE REAKCIJE

Odluka CAS naišla je na mješovit odgovor.

Šef WADA, Witold Banka, pozdravio je odluku, rekavši: „WADA je zadovoljna što je pobijedila u ovom prekretničkom slučaju… Rusiji neće biti dozvoljeno da učestvuje, licitira ili bude domaćin bilo kojeg pokrivenog događaja, uključujući dva izdanja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara i mnogih drugih velikih događaja, u naredne dvije godine.

„Ruska zastava neće vijoriti niti će svirati njena himna. Ovo šalje jasnu poruku da se neće tolerisati institucionalizovano varanje i udruženi napori za podrivanje globalnog antidoping sistema.“

Međutim, drugi su tvrdili da je smanjenje zabrane sa četiri na dvije godine poslalo pogrešan signal.

Travis Tygart, izvršni direktor Američke antidoping agencije (USADA), oduševljeno je zagovarao sveobuhvatnu zabranu ruskih sportista i nazvao je odluku „slabim, razvodnjenim ishodom“.

„Ponovno izbjegavanje značajnih posljedica proporcionalnih zločinima, a još manje stvarne zabrane, katastrofalan je udarac za čiste sportiste, integritet sporta i vladavinu zakona“, rekao je Tygert u izjavi.

Inače, šef ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdnjakov optužio je CAS da „nije uzeo u obzir“ argument njihovog tima u žalbi koju su podnijeli.

Pozdnjakov je dodao da će Rusija zadržati pravo da svojim slučajem potencijalno krene ka jednom pravnom putu, naime putem Švajcarskog saveznog suda.

NEMA PUTINA NA OLIMPIJADI?

Odlukom od četvrtka, ruskim vladinim zvaničnicima i predstavnicima će biti zabranjeno da prisustvuju događajima kao što su Olimpijske igre i svjetska prvenstva u periodu koji je obuhvaćen suspenzijom.

Dakle, nećete vidjeti Putina kako se pojavljuje u Tokiju ili Pekingu … ili hoćete?

CAS je dodao da se „ova naredba ne odnosi na vladinog predstavnika kojeg na određeni događaj pozove šef države ili premijer (ili ekvivalent) države domaćina tog određenog događaja“.

Dakle, ako bi se, na primjer, kineskom predsjedniku Xi Jinpingu dalo da pozove Putina na igre u Pekingu 2022. godine, ruski lider bi mogao slobodno da prisustvuje.

VIŠE “OLIMPIJSKIH SPORTISTA IZ RUSIJE”?

Ruski sportisti kojima je odobreno da se pojavljuju na Olimpijskim igrama i bilo kojim svjetskim prvenstvima morat će to da učine kao neutralni – baš kao što su to činili na Zimskim igrama u Pyeongchangu 2018. godine.

Tom prilikom pojavili su se odjeveni u sivo pod nazivom „Olimpijski sportisti iz Rusije“.

Još uvijek nije jasno pod kojim bi se imenom tačno takmičili ruski sportisti ukoliko im se odobri nastup na Olimpijskim igrama, ali presuda CAS donijela je neke uslove i odredbe u vezi sa tim šta će morati da nose.

U presudi se navodi da sportisti iz Rusije moraju da „učestvuju u uniformi koju će odobriti relevantni potpisnik i koja neće sadržavati zastavu Ruske Federacije (sadašnju ili istorijsku), niti bilo koji nacionalni amblem ili drugi nacionalni simbol Ruske Federacije“.

Međutim, donekle je zbunjujuće dodato da „da bi se izbjegla sumnja, uniforma može da sadrži boje (ruske) zastave“.

Što se tiče naziva „Rusija“ i njegovog prisustva na uniformama, presuda je glasila: „Ako uniforma sadrži ili prikazuje naziv„ Rusija “(na bilo kom jeziku ili formatu), riječi„ neutralni sportista “(ili ekvivalent) moraju biti prikazani na engleskom jeziku u položaju i veličini koji nisu ništa manje istaknuti od naziva „Rusija“. “

BEZ ZASTAVE I HIMNE – OSIM AKO STE NAVIJAČ

Iako je presudom jasno stavljeno do znanja da se ruska himna ne može svirati ili pjevati ni na jednom zvaničnom mjestu, a zastave takođe ne mogu biti istaknute, primjetno je da navijači neće biti obuhvaćeni zabranom simbola.

„Ova naredba ne zahtjeva od potpisnika da spriječi gledaoce da donesu zastavu Ruske Federacije (sadašnju ili istorijsku) na zvanična mjesta Olimpijskih igara, Paraolimpijskih igara ili bilo kog drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu“, navodi se u presudi.

Dakle, vjerovatno ćete i dalje viđati kako se neobična ruska zastava vijori glasno i ponosno na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima, makar samo sa tribina.

BEZ GLAVNIH SVJETSKIH PRVENSTAVA NA RUSKOM TLU DVIJE GODINE

Presuda CAS navodi da je Rusiji bilo zabranjeno da se nadmeće za ili organizuje bilo kakve olimpijske događaje ili svjetska prvenstva tokom perioda zabrane.

„Rusija ne može da ugosti u dvogodišnjem periodu, niti da licitira ili da joj se dodijeli pravo u dvogodišnjem periodu da bude domaćin (bilo tokom ili poslije dvogodišnjeg perioda) bilo kog izdanja Olimpijskih i Paraolimpijskih Igara (zimske ili ljetne), bilo kog svjetskog prvenstva koja organizuje ili sankcioniše bilo koja potpisnica WADA“, kaže se u presudi.

Međutim, Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu 2023., zakazano za Sankt Peterburg, odvijat će se kako je planirano, jer je događaj van zabrane.

ALI NA EURO NE UTIČE

Presuda CAS ne utiče na evropsko prvenstvo UEFA koje će se održati sljedećeg ljeta i čiji bi dio trebalo da se odigra u Sankt Peterburgu.
UEFA nije definisana od strane WADA kao „organizacija velikih događaja“.

Isto tako, ruski klubovi mogu da nastave da igraju u UEFA Ligi šampiona, koja se smatra najvećim i najprestižnijim klupskim takmičenjem u svjetskom fudbalu.

ISPRSITE SE AKO ŽELITE DA SE VRATITE

Prema presudi CAS, dio uslova za vraćanje RUSADA uključivao je novčane kazne.

Ruskoj organizaciji je naloženo da plati 1,27 miliona dolara WADA-i za pokrivanje troškova koje je agencija pretrpjela tokom tekućeg pravnog postupka, kao i novčanu kaznu u iznosu od 10 procenata svog prihoda iz 2019. godine ili 100.000 američkih dolara (ovisno o tome što je niže) u roku od 90 dana od obavještenja o odluci CAS.

CASOlimpijske igrePutinrusijaZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mikojan
3 godine prije

Sramota!
Koliko su drugi sportaši koristili kojekakve stimulanse, sport kao takav bi morao biti zabranjen. Opet politika u sportu, žalosno.

enkol
3 godine prije

WADA je dominirana od Anglo-Saxona i ona je “weaponized” to jest koristi se u ratne svrhe protiv Rusije. Rusija je u nametnutom ratu. Ima nesto drugo sto ja ne mogu odgonetati. Prije 4 godine na samom pocetku kad je Trump postao predsjednik tzv. Deep State je prisilio Trumpa da potjera nekih 40 ruskih diplomata i da zatvori neki ruski konzulat. Sad ponovo u decembru su dosli s pricom o ogromnom hacking americkih vladinih institucija. Novine to pripisivaju ruskoj vladi. Trump suti. Biden se javio i kaze da ce njegova vlada, to jest on kazniti one koji su napravili hacking. Biden nije optuzio rusku vladu. Americke novine u jednom paragrafu optuzuju rusku vladu a u drugom ubacivaju izjave Bidena koje ne optuzuju Rusiju. Citaoc to ne primjeti i misli da Biden optuzje Rusiju i da im prijeti [ tako je zasada ]. Sad moje pitanje je, da li Rusiji uoci dolaska… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio enkol
mislim
3 godine prije

Ruskoj organizaciji je naloženo da plati 1,27 miliona dolara
pa neka za tu lovu, ruska organizacija , organizira veliku nagradu rusije.
u isto vrijeme kad i olimpijada, pa ćemo da vidimo ko će od sportaša , di doći na takmičenje

Ive
3 godine prije

Jos samo treba objaviti imena i nacionalnost clanova tog Sportski arbitražni sud (CAS) i dobiti cemo potpunu sliku, ovako je to poluinformacija.
Koliko zanmo medju osnvim postulatima olimpizma je ne mjesanje u politiku, ali to ne vrijedi za sve.
Rusija treba zvanicno i sluzbeno izstupiti iz Olimpisjkog poktreta.

Milance
3 godine prije

To je super, sada će se otkriti svi ruski pindusi i izdajice koji su usko vezani sa americkim drzavnoj elitom.Putin Ce imati sva imena na dlanu da nista obavjestajna sluzba neradi.Ionako ruska zastava trikolora nije ruska zastava, tu zastavu pod rukovodstvom ruskih pindusa na celu dá Jelcinom,Čujbasem postavili Kao glavnu zastavu.Iduce godine , proslavi oslobođenja od nacista, biti Ce nova crvena zastava i tim Ce Rusija imati potupuni suverenitet i biti Ce glavni subjekt globalne politike.Dok se zapad Bori sa koronavirusa ,Kina i Rusija ostvaruju svoju globalnu politiku.Evropa Ce se raspasti a biti ce stvořená Austrijsko-Ugarska monarhija, tom savezu biti će drzave koje su u sadašnjem savezu Trimora.

shumadinac
3 godine prije

Običan blef – pa Putin je jedan od njih! Kao fol napadaju ih a ovamo pelcuju stranovništvo… (čak se i meni ovaj sarkazam gadi). Ovaj događaj je za praćenje geopolitike suvo zlato, po njemu ćemo najbolje da vidimo dokle ke konfrontacija stigla – neuporedivo vrednije od svih izjava zajedno. Rusija sada ima dve opcije: Da kaže “Dobro, ako nas ne želite nećemo ni doći”. Nema ni svrhe ispunjavati bilo kakve zahteve ili plaćati kazne (koje su ionako samo američka samovolja) kad će odmah izaći sa još većim zahtevima. Druga opcija je da ipak plate kaznu, ona za Rusiju nije nešto što ne može da plati a time bi odložili rast konfrontacije (bar na tom polju) za neko vreme. Tu je u pitanju teško kalkulisanje – ne dobijaju nešto naručito a gube ugled. Ako se odluče na ovu opciju to znači da ima nade možda i za koju godinu “primirja” a… Čitaj više »

Stara kuka
3 godine prije

Meni su se ti ruski sportaši zgadili još od onomad kad se Rocky Balboa borio s Ivanom Dragom. Pa jeste li vidjeli kakva su to drogirana laboratorijska čudovišta ti Rusi. I sam Rocky je zamalo izgubio, a kud neće ovi današnji zapadni siročići koji koriste samo cedevitu i ljubav prema sportu kao doping. Ali ne treba se ograničiti samo na Ruse. Zašto se dozvolilo da očigledno steroidima nabildani Luka Modrić i ostali hrvatski nogometaši nepošteno otmu Englezima, tim lučonošama fair playa finale Svjetskog prvenstva? Zašto te ust… pardon Hrvate nisu testirali i izbacili čim su pobjedili Island? A hrvatski rukometaši? Dokle će oni maltretirati svijet? A sad evo i rukometašica. Isto kao i srpski košarkaši. Ili hrvatski i srpski vaterpolisti. Pa onda razni poljski, češki i ostali istočnoeuropski steroidni roboti. Toliko se drogiraju i pucaju steroidima da nitko od njih ne može doći na red za nešto osvojit. Da ne… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Qanon
3 godine prije

Drzavnik V.Putin je rekao svim “rusomrzcima”,bez Rusije nema ni planete.
To je jedino sto oni mogu da ga ponizavaju ali mislim da vecina ljudi na ovoj planeti ima simpatije prema njemu

Perun
3 godine prije

Mislim da je Olimpijada bez Russa nije zanimljiva , a u dogledno vrijeme to bi trebalo ukinuti i organizirati sportska natjecanja pod drugim prihvatljivijim imenom …za sve narode i pojedince a ne drzave i jer pojam drzava nema blage veze sa natjecateljskim duhom….
P.S natjecatelji u staroj Grckoj natjecali su se golog…uzi a ovi danasnji imaju oklope od Adidasa ,Pume Reboka Nike i ponasaju se ko reklamni panoi …A futaju (citaj hrane ) se ko Pazinski purani

dulebg
3 godine prije

A neka Rusi organizuju svoju olimpijadu. I tako se taj vrhunski sport pretvorio u gladijatorske igre, možda postoji neki recept da mu vrati dušu?

Dragan
3 godine prije

Interesantno je da za sportiste iz SAD garantuje Vlada SAD, tako da oni nisu podlozni antidoping kontroli WADA. Nesto kao sud u Haagu. Vrhunac hipokrizije.

Max
3 godine prije

Besramno ponižavanje suverene zemlje,

Lazarus
3 godine prije

Baš mi ide na živce stalno uplitanje politike u sport. Ta WADA je hipokrizijska organizacija u kojoj baš proizvođači raznih stimulativnih sredstava tj. dopinga imaju svoje igrače. Kada se digne veća lova na nekom stimulansu tek onda može na listu da je doping. Toliko o samoj njihovoj “borbi protiv dopinga”. Zadnjih godina plaćeni su i za političke pritiske na Rusiju. Ne želim se svrstavati ali doping je veliki problem u američkim sportovima. Kada su shvatili da ne mogu protiv toga lijepo dižu lovu na sportskim spektaklima. Inače bi mogli komotno suspendirati sva natjecanja u glavnim sportovima. To ne znači da bi trebalo Amerima zabraniti međunarodne nastupe. Konkurencija je slabija bez njih kao i bez Rusa i tu zapravo gubi sport kao i ljubitelji sporta. Ako ćemo zbog pojedinačnih slučajeva kažnjavati cijele države onda kazni sve i neće biti ni OI ni SP. Jedino što bi tu trebalo zabraniti je WADA… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Lazarus
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI