Nogomet u Hrvata – nastanak prvih hrvatskih nogometnih klubova

nogomet u hrvata, naslovna II varijanta malo uvećana.

Novo Europsko prvenstvo u nogometu koje se održava u Francuskoj je u punom jeku, a ove godine nastupa i hrvatska nogometna reprezentacija.

No prije nego što kažemo nešto o nastupu hrvatske nogometne reprezentacije na ”Euru 2016”, kao i o onome što Hrvate čini prepoznatljivima u svijetu nogometa (a i izvan njega), treba reći i nešto o tome kako je nogomet uopće došao na područje Hrvatske, kada se to dogodilo, pod čijim utjecajem i na koji način. U ovome članku ćemo nešto reći o tome kako je nogomet kao igra kakvu je znamo i danas, ”nastao” u Hrvatskoj, zato se spremite za kratku crtu iz hrvatske nogometne povijesti.

Pa krenimo.

Devetnaesto stoljeće koje je promijenilo sve

Jeste li znali da, prije nego što je nogomet došao na tadašnja hrvatska područja u obliku kakvog ga mi znamo danas, su se dubrovačkigospari‘ loptali po uzoru na talijanski calcio fiorentino? O tome da se u Dubrovniku loptalo postoje i dokazi grubo isklesani na vanjskom zidu crkve Sv. Roka koji potječe iz prijelaza iz 15. u 16. stoljeće. No nogomet (engleski: football) je u hrvatske krajeve došao tek krajem 19. stoljeća, i to 1873. kada su engleski mornari na čelu sa Robertom Whiteheadom, tada usidreni u Rijeci, donijeli nogomet sa svojim okvirnim pravilima baš tamo. Nedugo nakon toga odigrana je i prva utakmica u kojoj su sudjelovali domaći mladići (radnici za obradu hrastovine) zajedno sa Englezima. Utakmica je odigrana 1880. u Županji, dok je 1892. Franjo Bučar (prema kome i danas nosi ime najprestižnija nagrada za sportska postignuća  Hrvatskoj) iz Stockholma donio prvu nogometnu loptu.

 

 

Sam naziv nogomet nastao je na neobičan način. Naime, 1893. godine, slastičar iz obližnje zagrebačke slastičarnice po imenu Slavko Rutzner Radmilović ”izmislio” je naziv nogomet. I tako je u Hrvatsku došao i ”nastao” – nogomet.

Prvi hrvatski nogometni klub i njegov nastanak

Prvi i najpoznatiji hrvatski nogometni klub je HAŠK ili Hrvatski akademski športski klub. HAŠK je osnovan 6. listopada 1903. u Zagrebu. Prvo se zvao AŠK (Akademski športski klub), da bi nakon prve skupštine kluba koja je održana godinu dana kasnije klub preimenovan u HAŠK.

Za one koji možda ne znaju, HAŠK je preteča današnjeg zagrebačkog Dinama. Stadion na kojemu je HAŠK održavao svoje utakmice kao domaćin bio je Maksimir koji je tada mogao primati oko 50 000 gledatelja što je, mora se priznati, impresivan broj.

HAŠK kao nogometni klub je osnovalo nekoliko zagrebačkih studenata, dok je prvi predsjednik kluba bio Hinko Wuerth.

No početak HAŠK-a je kao i svaki početak bio težak. Nogometaši su trenirali na ondašnjem sajmištu koje se nalazilo istočno od Draškovićeve ulice, a tek 1906. nakon što je HAŠK zakupio zemljište u području koje danas zauzima Marulićev trg, održana je  prva javna nogometna utakmica u Hrvatskoj.

Drugi svjetski rat usporio je razvoj nogometa kao i ostalih sportova u Hrvatskoj, ali ga ipak nije uspio u potpunosti zaustaviti. Treba reći da su najpoznatiji igrači HAŠK-a bili: Dragutin Friedrich, Stjepan Vrbančić, Ico Hitrec i drugi.

Drugi nogometni klub, koji se na neki način smatra i gradskim rivalom HAŠK-a, bio je PNIŠK ili Prvi nogometni i športski klub koji je osnovan u ljeto 1903. godine. Prva utakmica koju je odigrao PNIŠK bila je protiv FTC-a. Utakmica je odigrana u Budimpešti, 1. listopada 1905., a rezultat je bio 11-1 za FTC.

PNIŠK je prestao postojati 1909. godine nakon čega je 1911. osnovan klub Građanski kojemu pristupaju velik broj igrača PNIŠK-a.

Ovo je bio prvi članak o nogometu Hrvata. Nadam se da ste saznali nešto što niste znali o tome kako je uopće došao nogomet u Hrvatsku i kako je započeo njegov razvoj do današnjih dana. Čitajte nas i u idućem članku u kojemu ćemo nešto reći o dresu hrvatske nogometne reprezentacije.

DinamoHAŠKMaksimirnogometPNIŠK
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vladek68
6 godine prije

Za one koji ne znaju HAŠK nije preteča današnjeg zagrebačkog Dinama.Radi se o dva različita kluba koja veže samo to da igraju na istom mjestu.
Najstariji hrvatski nogometni klub koji postoji do danas u kontinuitetu je Segesta iz Siska,osnovana 1906-te godine,koja nije ni spomenuta u ovom članku.

Slaven
6 godine prije

Kakav crni slastičar???
O postanku riječi „nogomet“ dr. Franjo Bučar ostavio nam je i pisani dokaz. „… Igru futbal (football) smo doskora prekrstili u nogomet. To je ime izmislio prema riječi „puškomet“ tadašnji profesor Slavko Rutzner-Radmilović, koji je s nama igrao, te je kao informator kod obitelji pl. Jelačić u Jankomiru kraj Stenjevca počeo igrati nogomet sa svojim gojencima“.

MostarskoSunce
6 godine prije

Spomenite i HSK ZRINJSKI koji je osnovan 1905. godine.

Srdacan Pozdrav!

Homo Politicus
6 godine prije

Lep i interesantan članak, naročito o PNIŠK-u za koji prvi put čujem, Evo malo nogomentnih vesti iz okruženja, koji će verujem interesovati one koji vole nogomet. Pre tačno 104 godina, 6. avgusta 1913, u beogradskoj kafani “Kasina” osnovan je Fudbalski klub “Velika Srbija”. Inicijator je bio inženjer Danilo Stojanović, poznatiji kao Čika Dača, jedan od pionira fudbala u Srbiji, takođe osnivač kragujevačke Šumadije (1906) i BSK (Beogradski Sportski Klub) (1911). Prvenstva su igrana po turnirskom sistemu, Jugoslavija je 1924. u finalu pobedila Hajduk sa 2-1 a godinu dana kasnije Građanski, i to u Zagrebu, sa 3-2. Navijačkim vozom iz Beograda u Zagreb je išlo oko 1.000 ljudi a na povratku fudbalerima je priređen veličanstven doček. Početak Prvog svetskog rata prekinuo je aktivnost novog kluba a kada je ratni vihor minuo obnovljen je, u duhu novog vremena i nove države, pod sada imenom SK Jugoslavija (Sportski Klub Jugoslavija). “Jugoslavija” nikada više… Čitaj više »

Stari Grinteša
5 godine prije

Budući da je ovo tema o nogometu u Hrvata, a ne u Zagrebu, priča bi trebala izgledati drukčije.
Najstariji nogometni klub koji su osnovali Hrvati je Bačka iz Subotice, osnovana je 1901. godine, taj klub je i danas živ.

A to da je Dinamo nasljednik HAŠKa, trebala je biti odluka njegovih osnivača 1945. godine, a ne prepravljati povijest na kraju stoljeća.
Taj Dinamo iz 45. je završio u stečaju, tako da je današnji star tek nekoliko godina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI