Virusom ugroženo milion Google korisničkih naloga – provjerite odmah svoj račun

Google - virus trojan
0
0

Više od milion Google naloga je pogođeno zarazom kompjuterskim virusom nazvanom Gooligan, potvrdila je firma za računarsku sigurnost u srijedu.

Firma Check Point je objavila da se zaraza, poznata pod nazivom Gooligan, širi na dodatnih 13 hiljada uređaja dnevno. U pitanju je virus koji, nakon što zarazi uređaj, krade lične podatke za verifikaciju naloga i pristupa Google Playu, Gmailu, Google Photos, Google Docs, G Suite, Google Drive i drugim programima.

Virus se infiltrira u uređaje kao „trojanski konj“. Nalazi se u  nekim regularnim aplikacijama za pametne telefone koji koriste Android operativni sistem, a obično su to aplikacije imena poput StopWatch, Perfect Cleaner i WiFi Enhancer, piše Wall Street Journal. Kada ga jednom instalirate, on automatski instalira i druge aplikacije, a neke od njih mogu „ukrasti“ vaša korisnička imena i lozinke kako bi objavljivali lažne recenzije.

Kompanija je saopštila da je Gooligan varijanta zaraze virusom koji su njihovi istraživači detektovali prošle godine u aplikaciji SnapPea.

Svi koji su zabrinuti da li su njihovi Google nalozi ugroženi, mogu to provjeriti na internet stranici Check Point (https://gooligan.checkpoint.com/).

Googlegooligansnappeatrojanski konjvirus
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI