fbpx

Tri strategije za uspješno vrtlarenje i očuvanje zdravlja vašeg tla

sadnice

Dio održavanja vašeg vrta je briga o zdravlju tla. Zdravlje tla važan je dio poljoprivrede i njegovo stanje utječe na biljke koje u njemu rastu. Također utječe na mikroorganizme koji žive unutar tla, uključujući male životinje poput crva i bakterija.

Ako imate problema s uzgojem biljaka ili se tek namjeravate početi baviti se s tim, prvo pripremite tlo. Donosimo vam tri strategije koje možete koristiti zajedno s drugim savjetima za održavanje tla zdravim.

Tri strategije za poboljšanje zdravlja tla

Kultiviranje tla obavezno je za svakog vrtlara. Kad je tlo zdravo, život cvjeta. Kako nisu sve parcele tla zdrave i spremne za sadnju, na vrtlara pada odgovornost za osiguranje zdravlja tla.

1. Izbjegavajte obradu tla

Neki vrtlari vjeruju da je obrada tla – proces orošavanja tla za sadnju – korisna. Međutim, iskusniji vrtlari kažu da je suprotno.

Zdravlje tla ovisi o osiguravanju da mikroorganizmi u tlu s hranom imaju bujno okruženje. Kada obrađujete tlo, razgrađujete to okruženje. Mikroorganizmi su tada prisiljeni obnoviti taj ekosustav.

Manje obrađivanje također utječe na organske materijale, odnosno duže se raspadaju. To znači kako organska tvar ima više vremena za nagomilavanje, pružajući tako pogodno stanište za mikrobe tla.

2. Koristite biljke za prekrivanje tla

Biljni pokrov ima dvije svrhe. Prvo, sprječava eroziju jer korijen usjeva drži tlo na mjestu. Drugo, pomaže u regulaciji temperature tla. Mikrobi cvjetaju u tlu koje ima temperaturu od 24 stupnja. Ako vam je previše hladno ili pretoplo, možete ih zaustaviti ili ubiti. Neki primjeri pokrovnih kultura uključuju zob i poljski grašak.

Ključno je znati kako različite vrste biljaka imaju različite učinke i doprinose u tlu. Na primjer, mahunarke pomažu da voda dospije u tlo dok trava ima zamršene korijenske sustave koji pomažu u sprječavanju erozije. Štoviše, raznolikost biljaka privlači različite mikrobe. To pomaže osigurati bogatiji i složeniji ekosustav za tlo.

Istražite i saznajte više o svom tlu. Saznajte koji su usjevi najbolji za pokrovne usjeve i za branje kako bi se osiguralo zdravlje tla.

3. Upravljajte hranjivim tvarima

Za vrtlara jedna od ključnih stvari u koju treba uložiti je komplet za testiranje tla. Tako ćete dobiti bolju predodžbu o razinama spojeva u tlu, posebno dušika, fosfora i kalija. Neki setovi za ispitivanje tla mogu imati i druge značajke.

Nakon korištenja kompleta, imat ćete bolju predstavu o tome što vam vrt treba. Ako tlo sadrži niže razine određenog spoja, upotrijebite prirodne metode kao što su kompost, lagano orošavanje ili organska gnojiva da biste ih povećali. Jedan primjer je miješanje komposta s pjeskovitim tlom radi povećanja razine dušika.

Ostali savjeti za održavanje zdravog tla

Sada ste opremljeni s tri strategije za poboljšanje zdravlja tla. Sljedeći je korak osiguranje da tako i ostane. Evo nekoliko savjeta kako održavati tlo bogatim hranjivim tvarima i zdravim:

  • Odstranite stajaću vodu. To sprječava eroziju i, ovisno o biljci, osigurava da se njezino korijenje ne utopi. Možete pokušati izbjeći stajaću vodu uređenjem okoliša, kopanjem rova ili instaliranjem odvodne cijevi.
  • Držite se podalje od vlažnog tla. Hodanje ili vožnja po vlažnom tlu komprimira tlo. Omogućuje širenje korijena i prolazak vode i zraka.
  • Budite pametni u vezi s gnojidbom. Uvijek koristite organska gnojiva, poput komposta. Prije bilo čega prvo testirajte tlo. Uvijek slijedite upute koliko trebate gnojiti. Previše toga može biti loše za biljke i vaše tlo.

Zdravo tlo jedan je od glavnih sastojaka uspješnog vrta koji proizvodi hranu bogatu hranjivim sastojcima. Pripazite na tlo i iskoristite njegove prednosti svježim proizvodima i bujnim lišćem.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Malčanje , kompost zakon , eventualno prozračivanje ako tlo bude pretvrdo..Ostatke voća povrća obavezno u kompost , da samo znate koliko toga se nakupi u jednom domačinstvu,otkos trave sve u kompost,karton,papir. Kod kompostiranja ide red zelenog red smedjeg ,kopostište mora biti prozračno, malo zaliti radi vlaznosti i u proljeće nema boljeg goriva za biljke..Sve buja..Takoder imaju razne metode zastite biljaka iskljucivo sastojcima iz vaseg vrta kao kopriva npr .. Malčanje odrzava vlaznost tla i usput kako truli tako je i hrana za biljke.. Stajnjak ,dvogodišnji ,”pregoreni” , na svake 2 godine takodjer odlično…

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije
Reply to  Alen

Tako je 🙂

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Sta je ovo , nikog ne zanima poljoprivreda , vrtlarstvo.. Kako bi vi prezivjeli bez supermarketa pitam se ?

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije
Reply to  Alen

Poljoprivreda?!
Brate, pa svi beže od motike!
Ja sam bežeći od motike naleteo na grablje 🙂

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Weteran

Kod mene arsenal alatki , nema sta nema..

TerraMarique
Gost
TerraMarique
1 godina prije

Vrlo korisna inicijativa kao i Logicna od Logicnog. Treba nastaviti-pokret kretanja iz gradova u sela samo sto nije poceo!

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Zdravo zemljište jeste temelj biljne proizvodnje!
Interesantna tema za hobi poljoprivrednike, za one koji imaju svoje parče zemlje gde proizvode “Za sebe”:
Nema bez motike i ašova, ali …
Da ne zalazim u operacije obrade zemljišta, načinima ishrane, …
Podsetio bih, možda proširio Naslov, na bitan faktor: SEME!
Ukoliko želimo potpuni užitak, i kompletno zadovoljstvo, moramo naći seme domaćih, autentičnih, zaboravljenih sorti!
Ukus i miris, sa savremenim sortama, bez obzira na način gajenja, NE može biti Ono što želimo!?
Nađite od svoje babe, babine komšinice, starog strica …. SEME koje se prenosi sa Kolena na Koleno 🙂
Negujmo tako arhaične sorte koje će naslediti Oni što dolaze za nama !
Izvinjavam se autoru teksta i drugarima, na delimičnom iskakanju iz teme!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Weteran

Hoće li biti u novom sadu da imamo najveću banku domćih , autohtnonih sjemena..
Odavno je u toku sistematsko unistavanje autohtonih sjemena..

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije
Reply to  Alen

Vidi:
Seme nije slika, kamena skulptura,… – staviš je negde i ono stoji decenijama, vekovima. Seme ima rok trajanja-klijavost! . Neko seme godinu-dve, neko i par decenija!
“Banka gena” je lokacija odakle neka biljna vrsta ili sorta potiču!
Autentične-lokalne sorte-seme čuva se umnožavanjem-proizvodnjom!? I to u ambijentu-terenu-lokaciji gde je nastalo!
Glamočki krompir u Novom Sadu neće više biti “Glamočki”.
Leskovačka paprika neće u Novom Sadu biti “Leskovačka”:
Lokalne Poljoprivredne stanice, u regionalnim centrima, to rade ili treba da rade. Poljoprivredna stanica iz Sombiora je vrlo aktivna i delotvorna na tom polju.
Banja Luka radi na tome, nešto i Tuzla.
Moramo mi, svako u svom zavičaju i regionu, održavati naše stare sorte voća, povrća, domaći životinja, ….
Teškim radom i velikom upornošću 🙂
Ili je lakše otići u market ?!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Weteran

U poljoprodavnicu 😃 , original holandija..

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik