Japanski vrt

japanski-vrt-naslovna-2
0

Vrt je u Evropi predstavljao simbol bogatstva – što je veći vrt, to je i bogatstvo obimnije. Kada je Japan u pitanju i vrtna umetnost u Japanu, vrt nikada nije bio pokazatelj materijalnog bogatstva; bio je je direktna veza čoveka sa prirodom, intimno mesto u okviru imanja.

Jaka veza između čoveka i prirode dovela je do toga da vrt postane sastavni deo imanja, pored kuće, zbog svoje fizičke lepote i dekorativnosti, ali i zbog osećaja koji je pružao stanovnicima kuće. Umetnost pejzažne arhitekture doneta je u Japan iz Kine i u početku su vrt nazivali shima, što znači ostrvo.

Vrt se nalazio van kuće, ali su se Japanci trudili da deo vrta unesu u samu kuću stvarajući minijaturne pejzaže koji su se nalazili u kutijama i koji su činili sastavni deo kućne dekoracije. Veoma značajna je veština gajenja minijaturnog drveća koje se naziva bonsai, koja i danas predstavlja posebnu veštinu.

Najznačajniji elementi japanskog vrta su: mahovina, kamen, pesak i voda. Četiri različita vrtna stila i danas su ostala dominantna u Japanu: vodeni vrt, vrt sa kamenjem, vrt za čitanje i čajni vrt. Nema sumnje da su prva tri vrta nastala pod velikim uticajem čajnog vrta.

Japanski čajni vrt

Čajni vrt ili chaniwa kako se zove u Japanu predstavlja najinterestantniju vrstu u okviru japanske vrtne umetnosti. Ovakav vrt je veoma mali i predstavlja put do kuće čaja koja se naziva chaseki. Uobičajeno je da je ovaj vrt odvojen od ostalog dela vrta, od ostalih vrtova u okviru imanja i ima rustičan, prirodan izgled. Za Japance je tradicija ispijanja čaja veoma značajna, zbog čega ovaj vrt dobija svoju važnost u svakodnevnoj tradiciji. U čajnom vrtu sadi se četinarsko drveće, dok je upotreba cvetnica zabranjena kako ne bi ometala sve one koji prolaze kroz njega kako bi došli do kuće čaja, jer se unutra nalaze ikebane, cvetni aranžmani. Veliki trud se ulaže u gajenje mahovine na zemlji ili kamenju jer je ona sastavni deo čajnog vrta.

Vodopadi predstavljaju značajan element u vrtnoj umetnosti Japana jer za njih vodopadi predstavljaju sveta mesta koja u toku leta obilaze u okviru hodočašća. Jezera imaju simboličko značenje, neka od njih označavaju mora, reke ili bare i močvare. Na pojedinim mestima u blizini jezera nalazi se staza od kamenja koja vodi u jezero, a na nasipu su posađene biljke. U nedostatku vode u okviru vrta, tok vode je prikazan uz pomoć kamenja, oblutaka i peska. Jezera u vrtu koja imaju veću površinu imaju i ostrva koja su veoma karakteritična po obliku i po karakteru. Neka ostrva su sastavljena od kamenja i predstavljaju greben unutar jezera, neka su od kamena i predstavljaju planinu, a neka su obrasla vegetacijom i predstavljaju pošumljena ostrva.

Mostovi su takođe sastavni deo vrta u japanskom stilu i doprinose živopisnosti celog vrta. Pravljeni su od različitih materijala, od kamena, drveta, pruća. Drveni most se javlja u najrazličitijim oblicima jer može da ima ogradu, može biti ravan ili zakrivljen, može biti obešen, sastavljen od trupaca ili dasaka. Mostovi pružaju mesta sa kojih najbolje može da se sagleda ceo vrt i kada je u pitanju vrt sa većim jezerom, mesto sa koga može da se sagleda čitava vodena flora koja obiluje lotosima.

Značajan element u japanskom vrtu predstavlja kamenje koje se javlja u različitim oblicima, teksturama, bojama i veličinama. U svakom vrtu neophodan element predstavljaju tri vrste kamena: kamen čuvar vrta, kamen obožavanja i kamen dva božanstva.

Posebna vrsta vrt je onaj u kome nije zastupljena voda, takozvani suvi vrt u kome je najzastupljeniji element pesak. Uz pomoć peska dočaran je tok vode, a svojom bojom i teksturom pesak simboliše čistoću i svežinu.

Veoma je ograničen broj biljnih vrsta koje se koriste u japanskom vrtu. To su vrste koje imaju simboličko značenje i svaka vrsta ima posebno mestu u vrtu. Listopadne vrste se sade samo ako njihove grane ostaju lepe čak i kada opadne svo lišće sa njih i one čije lišće menja boju sa promenom godišnjih doba. Obavezan element svakog japanskog vrta je stablo bora. Palme sa krupniji listovima sadile su se u blizini kuće, jer zvuk kapanja kiše predstavlja poseban užitak u japanskoj kulturi.

Najznačajniji dekorativni predmet u japanskom vrtu predstavlja fenjer, najčešće napravljen od kamena i obavezan je u čajnom vrtu. Fenjer može da bude upaljen, u nekim vrtovima stoji i ugašen, ali svakako simboliše svetlost nasuprot tami.

Vrt predstavlja značajan deo svakodnevnog života u Japanu, vrt uvodi posetioce i stanare u kuću, dizajn vrta predstavlja direktnu vezu sa dizajnom kuće. Mesto gde se porodica opušta, gde provodi svoje intimne trenutke i vrši svakodnevne rituale, to je smisao japanskog vrta.

bonsaičajni vrtikebanaVrt
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI