Meditacija: Stvorite svoj meditacijski vrt

Meditacija
49 komentara

Meditacija je duhovna praksa istočnih religija već hiljadama godina. Omogućava onome ko vježba da postane miran i uman, svjesnim disanjem i prisustvom. To je efikasan način da očistite glavu, prizemljite se i dobijete snagu u ovom užurbanom, haotičnom modernom svijetu. Može čak i fizički pomoći snižavanjem krvnog pritiska, jačanjem imunološkog sistema, poboljšanjem opšte funkcije mozga i smanjenjem boli i upale.

Meditacija je sada našla put ka zapadnoj kulturi. Kako meditacija i dalje dobija na popularnosti, tako i bašte za meditaciju kod kuće postaju popularne. Posebna bašta je centralna za meditaciju za njegovanje željene mirne, smirujuće atmosfere – daleko od ometanja i buke. Ovde se možete opustiti i postići mir i harmoniju koju tražite.

Napravite utočište

Vaš vrt za meditaciju treba da bude privatni, umirujući i spokojan prostor u vašem dvorištu. Želite da se osjećate ugodno, sigurno, zaštićeno.Napravite ga sami.

Kao i bilo koji kućni projekat, znate šta možete sebi da priuštite i napravite budžet. Izgradnja izvan svojih sredstava stvorit će stres, što je suprotno onome što pokušavate da uradite.

Za početak pronađite miran kutak u svom dvorištu i odvojite ga ogradom ili kapijom, pokretnim pločama ili obrubom grmlja. Takođe možete da poboljšate ili blokirate prilaze pomoću razdjelnika.

Dizajn i materijali treba da budu jednostavni, prirodni i jednostavni za održavanje. Pokušavate se izvući iz užurbanosti svakodnevnog života i razmišljate o jednostavnosti prirode. Haotičan ili prenatrpan vrt spriječit će vas da postignete osjećaj smirenosti. Zamislite svoj meditacijski vrt kao savršen unutrašnji pejzaž.

Dodaci koji čine vaš meditativni vrt jedinstvenim

  • Napravite stazu od kamena, šljunka, cigle ili trotoara koja vodi do prostora za sjedenje. Stavite tu klupicu, viseću mrežu ili podlogu za jogu, možda u sjenici ili ispod suncobrana.
  • Dodajte vodenu funkciju, poput fontane, bare, ptičje kupke ili jednostavne posude za vodu. Voda čisti i smiruje. Upotrijebite viseća zvona (wind chimes) ili zvona za meditaciju za nježan zvuk. Neki zvukovi vjetra su hipnotični.
  • Dodajte velike komade kamenja, kamene oblike i skulpture poput lavirinta da biste pružili osjećaj uzemljenja.
  • Dodajte biljke sa minimalnom bojom radi jednostavnosti. Stvorite vizuelno interesovanje teksturama i oblikom. Izaberite biljke sa definitivnom strukturom, poput trava, zimzelenih biljaka i stabala koja se povijaju. Domaće biljke se lako održavaju i privući će domaće ptice i pčele. Posadite mirisnu lavandu kako bi vam pomogla u opuštanju.
  • Izgradite oltar ili dodajte skulpture duhovnih ličnosti koje su vam važne.

Inspiracija

Pokušajte da posjetite bašte za meditaciju u vašem kraju. Kada putujete, potražite ih – provjerite botaničke bašte, ašrame i centre za meditaciju. Pregledajte web stranice i knjige za ideje.

Učinite svetište jedinstvenim za vas sa biljkama, predmetima, strukturama i čvrstoćom koje odgovaraju samo vama. Jedino pravilo je da stvorite prostor u kojem možete razmišljati o ljepoti i jednostavnosti prirode i svom unutrašnjem biću.

Duševni mirMeditacijaVrt
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mercury
3 godine prije

Ajde neka oni koji su u stanju samo mirno sjediti 30min i ne pomaknuti se stave plus, a oni koji ne mogu neka stave minus. Tko nije siguran neka testira.

Evo ja si tekstualno stavljam prvi minus.

Grunf
3 godine prije

Tko je nije probao, ne zna kako je dobra.

Moreno
3 godine prije

Pa nemore se ić meditirat ka ić pojist sladoled onako tvrd, tek izvađen sa minus dvadeset.
I za meditaciju koja bi se prakticirala u kraćim vremenskim razmacima ili na dnevnoj bazi tribaju neka znanja i neka priprema uma kako bi se um pripremija za bljeskove duha. Ima raznih načina i pristupa meditaciji.

Ić meditirat bez pripreme je isto ka ić molit krunicu nekome ko nikad nije molija, u crkvi bija i krunicu u ruci drža.

Na temu meditacija skoro cili članak se svodi na materijalno uređenje mista za meditaciju. Ko god da je pisa članak zna o meditaciji točno onoliko koliko ja znan krunicu molit ili neko kome bi bilo najbitniji dizajn i materijal krunice uz pripadajuću modnu marku.

Etz Chayim
3 godine prije

Meditacija je uspešna ,ko odpravite ves zunanji vpliv (zvok lahko mežite-vizualna osredotočenost…) in notranji vpliv Uma umirite misli pravzaprav jih morate odstraniti.Naprimer za tiste ki ne veste kaj je najbolj pomebno pri zvočni meditaciji začetnega zvoka stvaritve AUM-OM.
A aktvira usmeritev zavesti,U aktivira usmeritev podzavesti,M aktivira usmeritev Nadzavesti-Kolektivne zavesti proti 4 stopnji velikemu JAZU.TORej je pri tej meditaciji najbolj pomembna tišina po OM.u.

Etz Chayim
3 godine prije

Iz 4 stopnje naj bi se črpale pozitivne ideje za človeštvo, kjer naj bi prevladovalo absulutno načelo ljubezni duše- vseh duš.

Etz Chayim
3 godine prije

Če pa želite svoj dušni namen spozati, morate pravilno ponotranjiti 5 Narvnih čustev ter prepoznati njenih 5 antipolv 5 nenaravnih čustev,Vizualizacija svetlobe na 3 oko, avtogeni trening,meditacija- spraznitev uma, ter ležanje v najugodnejšem položaju ,da vas vse boli. da preslepite telesno intelegenco ,kasneje ko se prebujate, da se duša ,ko se vrača iz astralnega potovajna vrne skozi 3 oko in ne na premik telesa in telo zažene alfo frekvenco budnost.ČE vam USPE vas Posrka kot vodo skozi odtok in se zavedate ,da ležite v svoji postelji vi se pa nahajate v svoji podzavesti ,kjer prevladuje delta in tehta vibracija -podzavesti in nadzavesti in lahko razrešite kakršnokoli frustracijo v zvezi tuzemeljskim življenjem.To zamaknjeno stanje občutite kot resnično a se hkrati zavedate ,da se vam ne more nič zgoditi,ker ležite v postelji. Ko razrešite tu se vam pa odprejo vrata še na višji nivo namen duše na kolektivno zavest tule je šele… Čitaj više »

Hogar
3 godine prije

Kako je ovaj virus uopšte uspeo da preživi a kamo li da se ovako namnoži pored svih tih silnih sredovečnih belih žena sa njihovim meditacijama, esencijalnim uljima i lekovitim kristalima nikad mi neće biti jasno…

Pi-zdro
3 godine prije

Ima jedan lik o kojem su pisale njemačke novine iz Kavkaza Abhazije živi ve 120 god. a osjeća se ko momak a iako ima unuke od 70 i kusur godina.
Ni korona mu namere ništa, tamo se nije ni zametnula…! Izgleda na uvalama Kavkaza, gdje se pije kefir i ljekovita voda i bilje a nema industrijske civilizacije, kemijske farmacije i stresa – majka priroda proizvodi stogodisnje umjetnike zivljenja, ko na pokretnoj traci.

Alex
3 godine prije

Ako želite meditirat, pođite u iskonsku prirodu, a ne raditi kvazi prirodni surogat oo kuće, što više asocira na sintetiku, nego na nešto naturalno. U prirodi se raslinje ne organizira po nečijem ukusu, već slijedi biološke predispozicije i nagone i samo tako je nabijeno pozitivnom energijom, pa onda, posljedično, i zrači pozitivnom energijom…od obične stijene obrasle bršljanom i mahovinom, pa do stoljetnih stabala. Da ne govorimo o rascvalim proljetnim planinskim proplancima, posebice u maglovita jutra, kada se sunce izdiže iznad planinskih vrhova.

slobodan
3 godine prije

srećom pa meditacija, kontemplacija, koncentracija… nije samo stvar istočnih religija, kako to ovaj istočnjački autor zagovara, već su duhovne vježbe bazirane na ovo troje poznate zapadnoj civilizaciji isto tako; štaviše, u još višim, snažnijim, oblicima!
jer istočnjački duhovni put počiva na starozavjetnoj (jehovijanskoj) svijesti (naroda, krvnih veza), dok savremena duhovnonaučna vježbanja jesu utemeljena na (hristovskoj) samosvijesti i slobodi razvijajućeg se individualiteta…
no, izgleda važno je napisati pa bilo što, onako “lagano”, da se proguta bez napora, i opet zalegne sa svojim samsung-galaxy demonom u obostranom nadraživanju…

Dejan
3 godine prije

Meditacija je izuzetno korisna stvar. Čemu to negiranje meditacije kao vrlo korisne alatke? Donosi dobrobit na fizičkom, psihičkom emotivnom i duhovnom nivou. Kao praksa je nezamenjiva. Od donošenja opuštenosti do izlečenja od najtežih bolesti. Sad neka skoče neznalice da se čude kako to meditacija leči od najtežih bolesti i da pričaju kako su to gluposti. Meditacija takodje donosi i uvid u onostrano, upornim treningom se može zaviriti iza zavese, pogledati u zečju rupu. Ko hoće neka meditita, ko neće ne mora. Ali čemu kritikovanje meditacije…

Weteran
3 godine prije

Meditacija je vrlo opasna za Evropskog – Hrišćanskog čoveka.
Što naš čovek dublje ulazi u Indijsku mistiku, približava se opasnoj granici?! Ludilo!
Hrišćani imaju Molitvu!
Iskrena molitva upućena Gospodu Bogu isusu Hristu je melem i spas!
Dovoljno je ponavljati u sebi:
“Gospode Bože isuse Hriste, spasi i pomiluj mene grešnog”
U toj kratkoj molitvi sažeto je sve ono što čoveku treba!
Pomaže 🙂

Nagard
3 godine prije

Ja sam gospodin bog tvoj nemaju drugih bogova uz mene sve je rečeno

Nagard
3 godine prije

Ja sam gospodin bog tvoj .sve je rečeno u ovoj zapovjedi zasto smo podlegli meditaciji sotonizmu rusenju obitelji zato nam je ovako drzimo se bozijih zapovjedi a ove istocnjacke gluposti ostavimo kao i sve ovo sto nas truje politiku ,medije, viruse budimo dobri ljudi uzivajmo u zivotu .proljece stize

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI