Mali močvarni vrtovi

močvarni vrt.
0
0

Voda u dvorišta i vrtne ambijente donosi zvuk, život, dinamiku, poseban biljni svijet i unikatne minijature životinjskog carstva.

Uređenje vrta je jedan od načina da se priroda prenese u čovjekov ambijent, pri čemu je bitno da se maksimalno koriste prirodne karakteristike ambijenta i da se na kreativan način iskoriste pogodnosti raspoloživog vrtnog prostora ili okućnice.

Voda kao simbol života i protoka vremena

Voda je jedan od četiri elementa prirode, simbol života i protoka vremena. Ima neprocjenjivu vrijednost u svom slobodnom obliku, ali i u tvorevinama ljudskog rada – kao elemenat ljudskog oblikovanja. Voda u dvorišta i vrtne ambijente donosi zvuk, život, dinamiku, poseban biljni svijet i unikatne minijature životinjskog carstva. Prisustvo elementa vode u vrtu ili dvorištu može biti izuzetno efektno, a rezultati su ugodni i meditativni prirodni ambijenti idealni za odmor i opuštanje.

Općenita je podjela vodenih vrtova na dva tipska stila: formalni (arhitektonski) i neformalni (prirodni).

Arhitektonski vrtovi definisani su svojim geometrijskim oblikom koji treba da bude u skladu sa veličinom, oblikom i karakterom kuće, kao prostora intime koji treba da se upotpuni ambijentom otvorenog prostora.

Drugi stil, prirodni vrt, u osnovi podrazumijeva neinvazivne intervencije prijenosa prirodnog pejzaža u vrtni ambijent. Mali močvarni vrtovi pripadaju kategoriji prirodnih vrtova i mogu biti samostalni ili kao sastavni dio vrtnog jezerca. Izuzetno su atraktivni i efektni zbog svog prirodnog izgleda i mnoštva raznobojnih biljnih vrsta

Mjesto, vrijeme, oblik i izrada

Mjesto za močvarni vrt potrebno je pažljivo odabrati. Idealno je naći dovoljno osunčani prostor gdje nema drveća. Na taj način će se obezbijediti dovoljna količina sunca za biljne vrste i spriječiti padanje lišća u vodu, biološku razgradnju i suvišno prljanje vode. Najpovoljnije vrijeme za izradu močvarnog vrta je kasno proljeće ili ljeto.

Nakon što se projektira oblik i veličina vrta, pristupa se izradi. Za izradu močvarnog vrta postoji nekoliko načina. Najjednostavnije je da se iskopa rupa u zemlji željene veličine. Veličina treba da bude u skladu sa okolnim prostorom. Dubina vrta može biti proizvoljna i zavisit će o biljnim vrstama koje će biti odabrane za sadnju. Na dnu iskopanog prostora postavlja se izbušena specijalna folija-bentonit ili mrežasta tkanina, što omogućava zadržavanje vlage i osigurava drenažu. Nakon polaganja folije, dno se prekriva vrtnom zemljom.

Ovako projektovan prostor spreman je za sadnju biljnih vrsta prilagođenih uslovima ovakvog staništa. Za mini močvarni vrt može poslužiti i plastična posuda sa folijom i vlažnom zemljom. U vrtovima ovog tipa dobro uspijevaju biljke koje i u prirodi rastu na močvarnim staništima. Moguće je eksperimentirati i sa drugim biljnim vrstama što zahtjeva brižnu njegu i svakodnevno održavanje.

U močvarne vrtove moguće je posložiti različite atraktivne biljne vrste:

  • Cyperus Papirus: zimzelena vrsta, živi tokom cijele godine u uvjetima blage klime, a može dostići visinu od nekoliko metara. Na rubu svakog izbojka stvara štit od nekoliko desetaka listića
  • Azolla Caroliniana: vodena leća, pokriva cijelu vodenu površinu malim srcolikim listićima zeleno-plave boje
  • Hibiscus Palustris: pogodna za vlažna staništa, ima ovalne listove i cvjetove vrlo živih boja koji traju tokom cijelog ljetnog perioda
  • Myosotis Palustris: idealna za rubna područja močvarnih vrtova, cvjetovi su nježne indigo plave boje, a listovi lijepe zelene boje
  • Nelumbo Nucifera, Lotosov cvijet: istočnjačka posebno cijenjena biljna vrsta. Listovi su debeli, ovalni, zeleno sive boje, a cvjetovi su ružičasti ili bijeli. Raste na dubini vode od 30 cm do 2 m.
  • Zantedeschia aethiopica cala: voli izuzetno vlažna područja. Listovi su tamno zeleni, a cvjetovi sniježno bijeli

 

dvorištemočvarna staništamočvarne biljkemočvarni vrtprirodni vrtuređenje vrtavodeni vrtVrt
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI