Vikend u banatskom raju – Belocrkvenska jezera

banatski raj jezero bela crkva srbija.
6 komentara

Bela Crkva poznata kao „vojvođanska Venecija“.

Tu se prepliću bujna vegetacija, plodna zemlja i „evropska Sahara“ – Deliblatska peščara. Vračevgajsko i Glavo jezero su samo neka od sedam jezera koje trebate posetiti, kao i Karneval cveće ili čuvenu manifestaciju „Lov na Besija“ gde vam, sigurni smo, neće biti dosadno.

Bela Crkva

Šarm varošice, dvorišta sa više hiljada vrsta cveće, dve reke i sedam jezera zbog čega je i dobila naziv „vojvođanska Venecija“, svakoga ostavljaju bez daha. To je malo mesto na jugu Banata koje je po geografskom položaju, prirodi i turističkom potencijalu veoma bogato.

Na mestu gde se prepliću bujna vegetacija, plodna zemlja i „evropska Sahara“ – Deliblatska peščara, ušuškana je Bela Crkva. Ovo je prava oaza mira sa potpuno čistim vazduhom jer u Beloj Crkvi ne postoji nijedan industrijski pogon. Zbog svog geografskog položaja, obližnji  rumunski  Karpati donose planinsku svežinu sa kojih duvaju ruže vetrova. Ovde vlada umereno kontinentalna klima. Bela Crkva je osnovana po oslobađanju Turaka, a naziv je dobila po staroj crkvi koju su podigli prvi naseljenici, nemački kolonisti.

Najveća atrakcija su veštačka jezera koja su nastala iskopavanjem šljunka pa je voda prozirno zelena. Ostaci Panonskog mora i podzemne vode su napunile te iskopine i tako su nastala jezera. Kupanje je moguće i na rekama – Neri i Karašu. Najurbanije je Glavno jezero, ono je ujedno i najstarije. Takođe, za ljubitelje malo ekstremnijih sportova, ovde je moguće jedriti ili roniti. Ovaj jedinstveni kompleks čine još četiri veća i tri manja jezera, od kojih svakako ne treba zaobići Vračevgajsko, koje je idealno za sve one koji vole da kampuju u prirodi. Za one koji žele da provedu nezaboravan vikend i da se opuste u vojvođanskoj oazi i miru, postoje i razni smeštajni kapaciteti. Jezero Šljunkara je ujedno i najveće jezero koje je poznato po svojoj širokoj plaži sa dosta malih uvala i netaknutom prirodom. Idealno je za sve one koji ne vole gužvu i žele da odmaraju u miru. Raj za ribolovce je svakako Šaransko jezero, što mu i samo ime govori. Jezero nije urbanizovano, ali se može uživati u prirodnom okruženju.

Za ljubitelje aktivnog odmora postoje izleti do jednog od najlepših gradova – Vršca i manastira Mesić, Deliblatske peščare, tvrđava Ram, i još mnogo toga.

Manifestacije

Jedan od najstarijih i najlepših karnevala u Beloj Crkvi je Karneval cveća koji se tradicionalno održava od 1852. godine. Tada je čitav grad u znaku veselja i proslave. Balkoni i terase se ukrašavaju cvećem a šarene ulice ostavljaju bez daha.

Postoji legenda koja kaže da u Glavnom jezeru živi veliki som, koga su meštani nazvali Besi, pa je iz toga nastala manifestacija „Lov na Besija“, soma kapitalca. Manifestacija je prvi put održana 1988.godine. Za vreme manifestacije možete čuti razne priče alasa i ribolovaca koji se nadaju da će upecati Besija. Za njega kažu da trži oko 100 kg. Svakako, u dubinama belocrkvenskih jezera postoje primerci izuzetno krupne ribe. Ovo je pravi raj na zemlji za ljubitelje pecanja. U čast poštovanja prema jezerskom somu –kapitalcu, Besi danas predstavlja maskotu grada.

Ako se odlučite da posetite Belu Crkvu sigurno ćete se ponovo vratiti!

banatbanatski rajbela crkvaglavo jezerokarnevalsrbija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
28.juni
4 godine prije

Izuzetno mi je drago sto pisete o Beloj Crkvi i njenim jezerima.Bela Crkva je petnaestak kilometara udaljena od mog rodnog mjesta.Jezera su nesto čarobno sto vrijedi vidjeti.Ali ono sto je zalosno jeste da Bela Crkva pistaje mjesto staraca.Nažalost! Nigdje takvog mira nema kso u njoj,ali to je dobrim dijelom i zbog toga jer je od vlasti zapostavljena.Tamo jos uvijek mozete naći prave bunare koji mame dah,ali i salaše i ritove… A strudla s makom je najljepsa upravo kod njih. Inače im je sva hrana lijepa.Steta sto je Bela Crkva postala “slijepo crijevo” jer ima mnogih potencijala. Ako vam trebaju mir i opustanje ovdje ćete ga sigurno naći-u mojoj plodnoj banstskoj ravnici.I ksko pjesma kaže:”Ja sam rodjen tamo na salasu, u ravnici kraj maloga rita…

Har Megiddo
4 godine prije

“u Beloj Crkvi ne postoji nijedan industrijski pogon”

Nekidan Uljanik Brodogradilište otišlo u stečaj, bez posla ostaje oko 1100 ljudi (dok je istovremeno mainstream medijima i političarima olujni vjetar došao ko poručen, da mogu o njemu pisati). Kako je krenulo, u ne tako dalekoj budućnosti bi se moglo dogoditi da u cijeloj bivšoj Jugi ne postoji nijedan industrijski pogon.

pera detlic
4 godine prije

Bio na “jezerima” pokraj Bele Crkve i nisam se vratio. U nedostatku boljeg i nije tako loše. Voda (kada sam bio tamo) i nije baš mnogo prozirna. Više podsjeća na vodu kakve ravničarske rijeke. Uređenje plaža i okoliša slaba dvojka. Možda je od tada nešto urađeno ( u što sumnjam). Na najuređenijoj plaži (otočić na slici) potrebne smučke ili saonice za ulazak u vodu. A da je mirno. Jeste. Da li vrijedi videti? Da, ako ste u prolazu. Da li će te se vratiti? Sumnjam. Ako želite kupanje u jezeru sa lepom prirodom i čistim okolišem, u Srbiji postoji desetine kvalitetnijih lokacija za odmor. A tek u Jugoslaviji……
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!!!

Aragorn
4 godine prije

evo jedan ljep materijal za clanak,Prokoško jezero,Vranica,1670m,covječja ribica podno Skopaljske doline. nesto prelijepo iz srednje Bosne 🙂

Milan
4 godine prije

Ja sam inace iz Bele Crkve dosta toga sam obisao i jos toga nisam ni video.Ali za turiste je ovo pravi raj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI