Voditelj projekta ”Umjetna inteligencija” otkriva kako uspjeti u IT-u

Umjetna inteligencija
9 komentara

Više od 40 međunarodnih projekata digitalne tehnologije za školarce, studente, nastavnike i mlade znanstvenike pokrenuto je širom svijeta 2019. godine, u sklopu ruskog saveznog programa “Profesionalci u digitalnoj ekonomiji”.

Nadežda Surova, voditeljica projekta “Umjetna inteligencija” u Nacionalnoj tehnološkoj inicijativi, objasnila je koja su područja u IT industriji popularna među mlađom generacijom i koje su zemlje zainteresirane za rusko obrazovanje.

Sputnik: Koja područja u digitalnoj ekonomiji odabiru školarci i studenti?

Nadežda Surova: Shvaćamo da je sada glavni prioritet upravljanje podacima – velikim podacima – i umjetnom inteligencijom (AI). Zemlja koja će postati prva u stvaranju rješenja temeljenog na platformi uz upotrebu podataka postići će tehnološku superiornost. Naši studenti to razumiju, zato su specijalnosti koje se bave Data Scienceom danas najviše tražene u svim područjima digitalne ekonomije – IT, humanističke znanosti itd. Pojavila se nova profesija – arhitekt baze podataka – pojedinac, koji zna kako stvoriti veliko tržište i definirati projektni zadatak za razvoj rješenja i platformi.

Sputnik: Kakve mogućnosti strani studenti dobivaju kada se pridruže programu “Profesionalci u digitalnoj ekonomiji”?

Nadežda Surova: Ruska sveučilišta uvijek su pružala visokokvalitetno obrazovanje, a sada su usvojila novi i zanimljiv pristup učenju – zajedno s poslovanjem stvaraju zajedničke obrazovne programe. Nužno je imati takve programe u IT područjima. U današnjem svijetu imperativ je da se obrazovanje temelji na učenju zasnovanom na praksi – kada studenti kombiniraju teoriju i radno iskustvo radeći na stvarnim poslovnim projektima.

Prije Covida-19 posjetili smo gotovo sve zemlje svijeta i vidjeli smo kako se mladi u Americi i Singapuru trude dobiti diplomu u Rusiji, a ne bilo gdje drugdje. Kineski studenti posebno su zainteresirani za studij informatike u Rusiji. Oni stvarno vole ruski jezik.

Sputnik: Koje su osobine potrebne za rad u digitalnoj ekonomiji?

Nadežda Surova: Građanin sutrašnjice mora posjedovati tri glavne vještine. Prvo je sistemsko razmišljanje i znanje koje osoba stječe tijekom studija na sveučilištu. Druga je kreativnost. Osoba bi trebala moći osmisliti nove međusektorske proizvode. Treće je odgovornost i etika. U svijetu sutrašnjice etika je presudna za osobni rast.

Sputnik: Koji su glavni zadaci u digitalizaciji s kojima se Rusija suočava u bliskoj budućnosti?

Nadežda Surova: Glavni su zadaci popularizacija novih tehnologija, tako da svaki građanin Rusije zna kako ih koristiti. Važno je stalno učiti i razvijati se. Rusi moraju shvatiti da ćemo samo zajedno moći postići tehnološku superiornost i stvoriti digitalnu velesilu, na što ćemo biti ponosni i mi i naša djeca.

Internetsko obrazovanje za školarce, studente, nastavnike i mlade znanstvenike širom svijeta postalo je glavni instrument provedbe programa digitalne ekonomije ruske Savezne agencije za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnjaka koji žive u inozemstvu i međunarodne humanitarne suradnje (Rossotrudničestvo) u 2019.- 2020. Sam program dio je saveznog projekta pod nazivom “Profesionalci u digitalnoj ekonomiji”. Sredinom 2019. godine Rossotrudničestvo je pokrenulo 40 mrežnih platformi. Više od 100.000 učitelja i učenika iz 92 zemlje već je prošlo obuku, pozitivno iskustvo koje je utjecalo na njihov život u 2020. godini tijekom širenja koronavirusa.

Nadežda SurovaRossotrudnichestvoumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mario
2 godine prije

Digitalizacija nevodi u dobar smijer, prije ili poslije AI nadvlada tvorce

Stara kuka
2 godine prije

“Shvaćamo da je sada glavni prioritet upravljanje podacima – velikim podacima – i umjetnom inteligencijom (AI)” Drugim riječima tzv Big data i algoritmi za upravljanje njima. A to prevedeno znači da će o svakom od nas na nekakvim državnim i korporacijskim serverima biti pohranjena masa podataka od onih osobnih svih mogućih vrsta pa sve do snimaka nadzornih kamera. Svaki djelić naših života i skoro svi naši postupci će biti snimani i pohranjivani s mogućnošću kontrole. A svom tom neopisivo velikom količinom podataka kojima ljudi jednostavno ne mogu više manipulirati i rukovati će upravljati algoritmi. Dakle čak će i kabalistički gospodari Novog svjetskog poretka biti ovisni o onome što zovu (iako to nije) “umjetna inteligencija” odnosno algoritmima koji će u potpunosti preuzeti kontrolu nad svim aspektima ljudskih života. To je ono što ova gospođa Nadežda i njoj slični tehno geekovi želi promovirati. I samo se možemo nadati da ti algoritmi s… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI